Őszi-téli ruhavásár 2.

A horgászat szabályozásának legfontosabb aktuális változásai 2014-ben

Az Országyűlés 2013. december 17-i döntésével módosított, halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény, valamint a kihirdetés előtt álló a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, 2014. január 1-jén hatályba lépő VM rendelet alapján a horgászoknak a következő legfontosabb változásokra kell felkészülniük.

Thermoruhák 640
hirdetés

Állami horgászjegy
Az új szabályozásra való minél probléma mentesebb átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbításra került!

2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok.. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 Ft lesz.

Aki valamilyen ok miatt nem tudja kiváltani 2014. januárjában a jövő évi állami horgász jegyét, de az éves, vagy több hónapra érvényes területi jegyet igen, és már január elején horgászni szeretne, annak a következők szerint kell eljárnia:

1. A területi jegy forgalmazónál a 2013. évi állami horgászjegye bemutatásával váltja ki a jegyet, melynek minden példányára a 2013. évi állami horgászjegy számát írja rá a forgalmazó. Természetesen valamilyen módon jelezve, hogy ez a 2013. évi állami horgászjegy száma.

2. A horgász a területi jegy váltásakor nem adja le a fogási naplóját, mert ezt kell használnia, amíg a 2013. évi állami horgászjeggyel horgászik.

3. Amennyiben a kiváltott területi jegy 2014. január 31-e után is érvényes, e dátum után csak akkor lehet vele horgászni, ha a 2014. évi állami horgászjegyet is kiváltják hozzá.

Ebben az esetben a horgásznak az állami horgászjegy kiváltásakor, az állami horgászjegy forgalmazójával kell ráíratnia a 2014. évi állami horgászjegy számot a korábban kiváltott területi engedélyre. Az állami horgászjegy forgalmazó a régi állami horgászjegy száma mellé vagy alá írja az új állami jegy számátszámát és aláírásával, pecsétjével hitelesíti azt.

4. A 2014. évi állami jegy váltásakor természetesen már le kell adnia a 2013. évi fogási naplóját és ekkor kapja meg az új rendszer szerint, az állam által kiadott fogási naplót.

5. 2013. évben vagy azt megelőzően kiadott állami horgászjegyek érvényességének bélyeggel történő meghosszabbítására 2014. évben nem lesz mód, a régi típusú állami horgászjegyek kivezetésre kerülnek.

A fogási naplót érintő változások
Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló – nem a területi engedélyhez, hanem – az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett.
A 2013. évi fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbításra került!

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról) vagy a 2014. évi állami horgászjegyet kiváltani szándékoznak. A szabályozás szerint legkésőbb állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót.

Az új szabályozás szerint már annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28-a után adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért kétszeresen díjat, 2014-ben 4000 Ft-ot kell fizetnie.

A fogási napló díja 200 Ft, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

A horgászati tevékenységet érintő legfontosabb változások 2014. január 1-jétől
Fontos változás, hogy változott több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyisége.

Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma. (magyar név, fajlagos tilalmi időszak, méretkorlátozás, naponta kifogható darabszám)

csuka 02. 01 - 03. 31. legalább 40 cm 3 db
balin 03. 01 - 04. 30. legalább 40 cm 3 db
sügér 03. 01 - 04. 30. minden
fogassüllő 03. 01 - 04. 30. legalább 30 cm 3 db
kősüllő 03. 01 - 06. 30. legalább 25 cm 3 db
garda 04. 15 - 05. 31. legalább 20 cm
domolykó 04. 15 - 05. 31. legalább 25 cm
jászkeszeg 04. 15 - 05. 31. legalább 20 cm
szilvaorrú keszeg 04. 15 - 05. 31. legalább 20 cm
paduc 04. 15 - 05. 31. legalább 20 cm
márna 04. 15 - 05. 31. legalább 40 cm 3 db
ponty 05.02. - 05. 31. legalább 30 cm 3 db
compó 05. 02 - 06. 15. legalább 25 cm 3 db
harcsa 05. 02 - 06. 15. legalább 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm 3 db
sebes pisztráng 10. 01 - 03. 31. legalább 22 cm 3 db
menyhal – legalább 25 cm 3 db

A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a fenti táblázat szerint napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos.

A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg-ot fogható ki.

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Az új rendelet megtiltja majd a horogra kívülről akadt hal megtartását és a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról.

Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában. Fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat. A jogi kötőerejű és részletes szabályozást a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák, az itt közöltek csak tájékoztató jellegű információk.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium a továbbiakban is mindent megtesznek a horgászok minél szélesebb körű tájékoztatásáért.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

api35api35 (fikanick)
6 éve

Én azt kérdezném meg hogy a kaposvári cukorgyár által kiirtott kapos fólyó és a sió üyébn miért nem lép fel senki?!két napon keresztül fólyt a vinasz a kapos teljes széleségében. nem csak a halakat hanem minden élölényt kiirtottak!!!ezzel miért nem foglalkoznak az iletékesek?

63
hirdetés (x)
janess
6 éve

Az előttem szólók érveihez kapcsolódóan megjegyezném. Igaz az, hogy jó magyar szokás szerint, ha valamely szabályozás nem éri el a kellő visszatartó erőt, akkor azt a szabályok szigorításával, illetve a büntetés mértékének növelésével szeretné ezt orvosolni. Két dolgot azonban figyelmen kívül hagy a jogalkotó, bár ezt magam sem tudom, illetve értem, hogy azt szándékosan, vagy csak tudatlanságból teszi. Egy, a szankciók alkalmazása során nem veszi figyelembe az emberi tényezőt. Minden magára valamit is adó rendőr intézkedni fog a kirívó, szembetűnő szabálytalanság észlelése esetén, ha nem akkor jogos ellene a panasz. Sajnos azonban tevékenységük annyira szerteágazó és összetett, hogy nem biztos, hogy rendelkezik mindegyik az erre a területre vonatkozó ismeretekkel és nem biztos, hogy tudja, hogy adott helyzetben mit és hogyan is kell intézkednie. Sajnos ez más területre is igaz. Amibe nem biztos abba pedig nem megy bele, mert bizony ha téved akkor abból komoly gondjai adódhatnak. Egy vízi rendőrnél szerintem ezzel az ismerettel azért illene rendelkezni. Ugyanakkor a másik amikor a rendőr, vagy halőr megteszi a szükséges intézkedést, de a kellő súlyú szankció elmarad, mert bizony azzal, hogy a büntetések felső határát emelgeti a jogalkotó a csillagos égig, az alsó limitet meghagyva nem ér el célt. (Ez szintén nem csak erre a területre igaz.) A bíróságok, FM hivatal ugyanis mindig az alsó értékhez közeli intézkedéseket hoz emberbaráti cselekedetből, vagy mert belső iránymutatásoknak kell megfelelniük, ami egy kívülálló számára ismeretlen.

Ezzel kapcsolatban sajnos sok kudarc ért minket, mivel a bírósági tárgyalóból kiballagó elkövetők rendre a képünkbe mosolyogtak(nak) és némelyik meg is jegyezte, hogy "ezért volt ez a sok hű-hó?". Jelenleg azonban minden rendőr 5-50eFt értékben bírságolhat lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértésért. Ha a kárérték nem haladja meg az 50eFt -ot, vagy csak ezt megkísérli és minősítő körülmény nem merül fel, valamint felettesei jóváhagyják élhet ezzel. Megspórolhat magának egy csomó papírmunkát és egy újabb kudarcot. Ettől függetlenül a halvédelmi bírság még járhat neki, arra is kell intézkedni. Ha a kárérték meghaladja a fenti összeget, vagy egyéb okból bcs.-nek minősül a történet akkor marad a bíróság.

62

Ezekszerint sikerült a nagy semmit megoldani.Ugyanis szerintem itt ennél sokkal nagyobb tennivalo lenne.Mégpedig a vizüggyelvalo kormányszintü együtmüködés pl-ul avizkormányzással kapcsolatban a zsilipek ellenörzésével ha már szinte mindet lezárták,a megmaradttaknak a halrácsokkal valo elátásárol.A halak életerének javitásárol(eliszaposodás,a nádasok rendbetétele,megszaporodott halellenségek gyéritése stb) azhthiszem volna mit tenni ezügyben is,persze ezeka dolgok szervezést és odaadó mun kát kivánna.Erre már nálunk ninc s erő,sajnos.Egyébként áén is akeletipart rol irok,és csatlakozom az elöttem szolohoz nem a hjalörök hibályábol nincs hal a keletiben, de azért annak már mégsem lett volna szab ad előfoerdulni,hogy egyesek villannyal halásszanak mert higgy el mindenki ez n agyon veszéjes.

61
tonoka11
6 éve

Napi darabszámkorlátozással NEM védett halból mennyit lehet elvinni./pl. AMÚR/ idegenhonos halak.?

60
nagy sándornagy sándor (fikanick)
6 éve

Sport társaim olvasom problémátok van a halörökkel na nálunk itt a keleti-főcsatornán nincsen. Tiszalöki átemelőtől-Balmazújvárosi zsilipig rendszeresen járnak hetente hol szerda,péntek, szombat, nem tudhatod mikor jön,vízen vagy gáton van amikor este. Ember barátiak egyszer fígyelmeztet utána bűntett.Benyeltem én is két bot mellé betettem a spic botot. Két éve kaptak maguk mellé rendörí kíséretett.Meglehet érteni őket munkájukat végzik csak az értetlenkedők nem látják be .Valamilyen formába törvényesen akarnak eljárni.

59
vinczuvinczu (fikanick)
6 éve

Sikerült tisztázni mi van a kecsegével és az amurral.

A kecseg a 'nem foghato' hal kategoriaba kerult.
Volt még 3 olyan hal amire volt eddig meretkorlatozas: amur, a pisztrángsügér és a szivárványos pisztráng. Ezeket a meretkorlatozasokat a 78/1997.(XI. 4.) FM rendelet szabalyozta eddig, viszont az uj torveny ezt hatalyon kivul helyezte, szoval ezek a meretkorlatozasok megszuntek.

A tilalmak tablazatot frissitettem:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.vinczu.horgaszkotesek

58
dunaipecásdunaipecás (fikanick)
6 éve

Én rendszeresen kamerázom a tájat.Előfordul hogy épp a halászok tevékenykednek villannyal vagy rabsicok pergetnek közben.Én nem őket veszem hanem a tájat.Ahhoz meg jogom van.

57
dunaipecásdunaipecás (fikanick)
6 éve

Hogy szivat meg a rendőr?
Ha én betartom a szabályokat akkor nyugodtan tehetek feljelentést.Amikor többszöri bejelentésünk ellenére se intézkedtek a vizirendőrök,panaszt tettem a fővárosi kapitányságon.Utána a körmükre néztek a helyi rendőröknek.Egy időre a halászok is eltűntek.
Nem kell félni a rendőröktől.Mit tud csinálni?Igazoltat?Baszogat?Ez legyen a legnagyobb öröme.Ha sokat vegzál,panaszt kell tenni a feljebb valójánál.Ha többször megteszem egy idő után megunják és visszavesznek az arcból.

56
dunaipecásdunaipecás (fikanick)
6 éve

zoltan.koos.33
Soha nem horgászom pontyra.Csak pergetek.

55
zizi haverjazizi haverja (fikanick)
6 éve

Ha meglátnak arra videózgatni kicsináltatnak a jászberényi zsarukkal.

Kerülni kell azt a környéket mert a rabsicokat fedezik a zsaruk meg a halőrök (visszaosztás).

54
vasscsaba
6 éve

azért óvatosan, mióta én bejelentést ettem egy halászra mohácson a vízirendőrségen, az egész város tudja, hogy én voltam

53

"dunai pecás" nem kell kiszerelned a hajódból a radart, szerintem úgysem horgászol pontyra a dunán november 1. és március 15. között. Ha rajta kapnak viszont a horgászatod során hogy használod szerintem csak akkor büntetnek meg. "ezt csak én gondolom így :D "

"zizi 81" Videót kell készíteni róluk, és neked emiatt nem lehet semmi bajod ha felnyomod őket!!!!! TEDD MEG!

52
zizi 81zizi 81 (fikanick)
6 éve

Jó ez az új horgászati törvény, de nem tudom, hogy hogyan küszöböli ki az általam tapasztalt Jászberény-Jászjákohalma közötti Zagyva folyón történő elektromos horgászatot. Két ember az egyik két botot mártogatva a másik mögötte szákolgatta az elkábult halakat.
A barátom akivel ezt láttuk, mondta, hogy jobb ha ezzel nem foglalkozom, mert ezeknek a halellenőrök elnézik és még nekem akinek engedélye van lehet majd bajom.

Egyébként nincs ellenőrzés ezen a helyen.

Ennyit a törvényről!

Z. Zoltán

51
dunai pecásdunai pecás (fikanick)
6 éve

Nekem kabinos hajóm van a Dunán.A radarom be van építve a műszerfalba.Akkor most mi van?Szerintem nem kötelezhetnek hogy kiszereljem.Ha horgászok akkor ki van kapcsolva.

50
TatiTati (fikanick)
6 éve

Ha nem őshonos fajból fogok egyet pl.: busát, amúrt stb... úgy, hogy az véletlenül kívülről akadt, akkor mit tegyek? Ha kívülről akadt halat megtartok, akkor is megbüntetnek, viszont ha nem őshonos fajt visszaengedek akkor is. Na ilyenkor mi van? Levágjam a fejét, azt dobjam vissza, a többi részét meg vigyem haza? Ja de vízparton nem lehet halat pucolni... :DD Ilyen esetekre is fogalmazhatnának meg szabályokat, mert vannak ellentmondásos dolgok.

49
Fishmageddon
6 éve

a Népszabadság cikke pl.
de valahol a minisztérium honlapján is fent van asszem

http://fishingtime.hu/horgaszhirek/a_nagy_halat_is_vissza_kell_engedni

48

Fishmageddon:
És erre van valami forrásod is? Én sehol sem találtam a védetté nyilvánítást, viszont sem méretkorlátozása, sem tilalmi ideje nem lesz holnaputántól...

47

T, horgász társaim, és törvényhozók!Elolvastam kedves hozzászólásaitokat,az egészhez csak annyit szeretnék hozzáfüzni,hogy "GYERTEK IDE LE SZOLNOK-MEGYÉBE,"-azonbelül KUNSZENTMÁRTONBA-!!!!itt megtudnátok mijen -és mekkora rablások vannak Halászok terén-!!!! Az egész holtágakat,-Körös-folyót-tilalmi idö alatt-és egész évben varsázzák, átkötik-meslencezik-!!!!
Minden jó vizet elvettek tölünk, letiltottak, azzal az érvvel,hogy TERMÉSZETVÉDELMI -TERÜLET!!!
Itt megy csak igazán a "RABLÁS-!!! Semmit nem forditanak vizpart gondozásra,telepitésre, tisztántartásra!!! Minden elismerésem azon horgásztársaimnak, akik egész évben tudnak fogni ojan fajta halat amijet szeretne...Meg amekkorát szeretne.......

46

T, horgász társaim, és törvényhozók!Elolvastam kedves hozzászólásaitokat,az egészhez csak annyit szeretnék hozzáfüzni,hogy "GYERTEK IDE LE SZOLNOK-MEGYÉBE,"-azonbelül KUNSZENTMÁRTONBA-!!!!itt megtudnátok mijen -és mekkora rablások vannak Halászok terén-!!!! Az egész holtágakat,-Körös-folyót-tilalmi idö alatt-és egész évben varsázzák, átkötik-meslencezik-!!!!
Minden jó vizet elvettek tölünk, letiltottak, azzal az érvvel,hogy TERMÉSZETVÉDELMI -TERÜLET!!!
Itt megy csak igazán a "RABLÁS-!!! Semmit nem forditanak vizpart gondozásra,telepitésre, tisztántartásra!!! Minden elismerésem azon horgásztársaimnak, akik egész évben tudnak fogni ojan fajta halat amijet szeretne...Meg amekkorát szeretne.......

45
Fishmageddon
6 éve

2014-től nem fogható a kecsege. Ezért is nincsen a méretkorlátozások közt (ahogy a többi védett hal sem).

44

Kecsegét bármekkorát szabad fogni, a napi tíz kilós limitig, semmilyen korlátozása nincs.
EZEK IDIÓTÁK!!!

43

Igazi, magyarosch megoldás. Ha nem tartják be a jelenlegi szabályokat, akkor nem az ellenőrzést szigorítják, hanem a szabályokat... :(

42
Vily80
6 éve

Az amur nem őshonos faj ok lekerült a listáról a feketesügérrel együtt de mi van a KECSEGÉVEL!!!!
Őshonos faj és lekerült vagy védett lett?

41

Egy év lenne már,hogy valami módosítást ne kellene valakinek módosítania!!! Valaki jó sok pénzt kap ezekért!!!

40
majszterhogaszmajszterhogasz (fikanick)
6 éve

Értek én mindent el van cseszve az egész de hiába irkálunk itt bármit semmi értelme de egy valami nem tiszta az amurt akkor most hova sorolták erre nem utaltak semit

39

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Ezek alapján ha én a csónakommal motorral és radarral, de horgászfelszerelés nélkül járom a vizet az szabályos ?

38
takika
6 éve

210 nap horgászat az évben csak mond valami. Ebből a kunsági csatornán 25 nap igazoltatás nélkül... élő körös 35 nap 1 igazoltatás..160 nap holt körös kákafoki holt-ág 2 igazoltatás. Mentségükre legyen mondva : Nagy a terület"!

37
zoli0607zoli0607 (fikanick)
6 éve

Ekkora ökröket ,ki volt az a degerenált ,aki ezt kiötölte?

36
ráckeveiráckevei (fikanick)
6 éve

Akik a halőröket hibáztatják gondolják végig:

- Ha van jogosítványod. érteni fogod. Az egyirányú utcán gépjárművel szembe jönnek veled. Szólsz az illetőnek, hogy rossz irányba tart? Ha szólsz, akkor emelkedett hangnemben vagy békésen elmagyarázod?
- Ha a multi parkolójában a melletted parkoló autót "meghúzzák" és látod az autós 1, szólsz neki 2, hívod a rendőröket 3, beülsz az autódba, és szépen hazamész?
Próbáljátok ezt átvetíteni a horgászatra!
Nálunk még a polgári összefogást gyakorolnunk kell, mert ismerős - e az a mondat, hogy "Cinkosok közt bűnös, aki néma". (ezt sem én találtam ki!)

35

Nem értem azokat a horgászokat akik támadják a haloroket!!!Pár éve én is horgászom a ráckevei egyesület vizein!Néha ellenőriznek is,de szerintem sokunkat már ismernek is, Ezért sem állnak meg,de ha szabálytalanságot látnak tutira Bűntetnek!!

34
takika
6 éve

Gondoljátok el aki neki áll keszegezni az majd minden egyes darab ketykot megvizsgál hogy milyen fajtájú és le is méregeti..... Ezt biztos kivitelezhető lesz egy rakos botos horgásznak. Nem beszélve arról ha rablózni szeretne valaki egy teszem azt 10-15 centis keszeggel. Már az is törvénybe fog ütközni"! Egyébként szerintem egy 20 centi feletti keszegnek több ikrája van mint az alattinak. A horgászvizeken pedig a legtöbb helyen már csak törpeharcsát és keszeget lehet fogni. Ezekkel a törvényekkel azt érik el hogy még kevesebben váltják ki az engedélyeket. Az első szabály amit meg kelet volna hozni az hogy a tizennégy év alattiak ingyen kapjanak engedélyt hogy ne a számítógép előtt ülve töltsék a szabadidejüket.

33
HÓHÓHÓHÓ (fikanick)
6 éve

Csepel "franciaöböl"!

183napot horgásztam az öbölbenkétszer találkoztam hlőrrel

32
pecás
6 éve

éjszakai pecán voltam amikor hajnal 2-kor 2 motorcsónak párhuzamosan ment egymás mellett a folyón.nemtudom mi legyek ha azok nem hálót húztak!másnap reggel jött az ellenőr (az idén először és utoljára)mikor mondtam nekik azt mondták biztos versenyeztek.(persze 10km/h sebességgel,szoros verseny lehetett)ennyit a halőrökről.ja és ők fizetést is kapnak!

31
lucius
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

30
lucius
6 éve

Karagabi.Szerintem ,ha Eppusz-nak szólnál (és ha közelben van)ő megy...

29
lucius
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

28
lucius
6 éve

Érdekes nekem eddig az idén kb 35 ellenőrzésem volt (3 ellenőr),bár nekünk kb 25fkm Tisza Sajó 15fkm Nyúgati 5 tó...
Több ellenőrünk van,de csak ezt a 3 láttam munkába.))
Ja és (tudtommal) TÁRSADALMI MUNKÁBAN VÉGZIK !! Bár talán az engedély és az üzemanyagot kapják...(Zabos He)

27
pecás
6 éve

de még ha be telefonálsz is mire a halőrök kiérnek a rabsic otthon meg is sütötte a halat!

26
Karagabi
6 éve

Én szóvá is tettem az egyesületnél, hogy rengeteg a rabsic, ott is ezt a telefonálós megoldást ajánlották, namármost, egy évben valszeg eltelefonálgatnám egy éves engedély árát, ha nem többet. :D Szerintem nem ez a megoldás!

25
pecás
6 éve

Évente 1-2 ellenőrzés az nagyon karcsú!!ezért kapják a fizetésüket?ami ugye nem is kevés!nekem is ilyen melóhely kellene,be sem kel járni a lóvét meg kapom.

24

A legszembetűnőbb hülyeség a keszeg méretkorlátozása... ekkora baromságot van aki azt se tudja milyen keszegfajok vannak. A másik a drágalátos halőrök a legnagyobb haltolvajok úgy hogy nem kell őket félteni. Az őszes létező halőrt le kellene váltani és egy más szervezett létrehozni a halak védelmére. beszélhetnénk a rengeteg pénzről is amit ez 400000 igazolt horgász befizet az engedélyekre és amiből szinte semmiféle haltelepítésre nem kerül sor. Valami okos bercinek a fiát berakták oda ahová nem kéne és most a hatalmával vissza élve barom törvényeket talál ki !

23
Karagabi
6 éve

Tisztelt Ráckevei!

Ha lenne rendszeres ellenőrzés, büntetés, a rabsicnak eszébe se jutna rabsickodni az adott vizen! Telefonálgatni kell az ellenőrnek, hogy kijöjjön ellenőrizni??? Nem abszurd egy kicsit?

22
pecás
6 éve

a halőröknek az a dolguk,hogy járják a vízpartot és ellenőrízzék az ott tartózkodó horgászokat.illetve megfogják a rabsicokat!!!!de ha ők is magasról le sz....ják az egészet akkor ki fogja a szabályokat betartatni?

21
sztevosztevo (fikanick)
6 éve

Én 6 éve horgászom Tasson a Kunságin, de soha nem találkoztam még halőrrel. Télen ritkán megyek le de tavasztól őszig szinte minden hétvégén lennvagyok, nyáron van, hogy 1-2 hetet folyamatosan ott vagyok.
Legalább heti egyszer, kétszer menne végig a halőr...

20
ráckeveiráckevei (fikanick)
6 éve

Uraim, a halőrök mellett, nekünk horgászoknak is be kellene egymással tartatni a rendet. Ez nem "vamzerkedés" ha nem szólsz, hanem KÖZÖNY! Vegyük már észre, hogy az Egyesület - szó azt jelenti, hogy azért tömörülünk egy csoportba, mert szeretünk pecázni, márpedig ha ezt szeretjük, akkor annak tulajdonát nekünk is meg kell védenünk. Ha látjuk, hogy lopják (hurkolják, kasolják, gereblyézik, hálózzák) az Egyesület (a mi halainkat) halait, akkor legalább szóljunk telefonon a területi jegyen feltüntetett halőrnek.

19

Jó estét emberek! A fentiekből nem derül ki, hogy a területi jegyek is érvényesek e Jan.31-ig ??!(ez lenne a logikus) Ha valaki tudja, kérem közölje!

18
Karagabi
6 éve

Xoroo!

Én is a Sajón horgászom, a határhoz közeli szakaszon. Egyik ismerősöm egy híd mellett lévő telepen őrködik, épp ma mesélte, hogy azon a részen összegyűlt paducokat, szilvákat aprítják a megélhetési rabsicok gereblyézve!! Szatyrostól hordják, többször is szemtanúja volt. Ez egy olyan rész, ami rendesen belátható, bejárható és még forgalmas is, szem előtt vannak, még sincs ellenőrzés, nekem 2 éve nem volt ellenőrzésem. Kevés az ellenőr, nincs aki betartatná a szabályokat. Tudomásom szerint közel 20 km-es szakaszon egy ellenőr tevékenykedik, vicc!!!

17
passzolompasszolom (fikanick)
6 éve

Én a balatoni napijegy mellé, kaptam egy fogási naplót is. Azt akkor most küldjem el Siófokra (ott váltottam a napijegyet) vagy adjam le az egyesületemnél, ahol szintén kaptam fogási naplót. Van még BZrt? Köszi ha tudtok adni egy kis felvilágosítást.

16
remsy
6 éve

Üdv Xoroo!

Én a Hernádon horgászok már több mint tíz éve, és engem is még csak egyszer ellenőriztek, ebben az évben. Én már ezen meg sem lepődök. Gondolom a halőröknek télen nincs kedvük kimenni a meleg szobából, mert kint hideg van. Nyáron meg meleg, este meg sötét. Őket is meg kell érteni (tisztelet a kivételnek). "Fő, hogy az erős szabályozások mindent rendbe tesznek!" Mert ugyanis szabályokat hozni mindig könnyebb, mint betartatni azokat.

15
pecás
6 éve

A nagyokosok odafent megint osszák az eszet,mire lesz ez jó?senki nem fog figyelni a változásra.Ebben az évben kb.90 alkalommal pecáztam és egyetlen-egy halőri bejegyzés van az engedélyemben,hogy ellenőríztek!!akkor kérdezem én -ki figyel és mire?

14
Vizi
6 éve

Vannak pozitív pontok, de nagy baj a fejetlen törvénykezés. Komoly a sügér? Illik pontosan megnevezni egy halat. Gondolom csapó sügérről van szó. De elég szapora tilalmi idő védelme nélkül is. Bizony az elszaporodásával komoly károkat okoz.
Az ellenőrzéseken múlik egy törvény sikere. Ha nem tartatják be, vagy csak kekeckedésre használják akkor lesz nagy baj.

13
Fintermann Lajos1Fintermann Lajos1 (fikanick)
6 éve

Ezek szerint ezüstkárászból és törpeharcsából korlátlanul lehet bármennyit fogni. Mondjuk nem is baj, azt se bánnám ha nem lenne egy darab se már ezekből a vizeinkben. El vannak ugy szaporodva hogy nem lehet horgászni tőlük, mindenféle csalira rácsimpaszkodnak bedobás után.

12
főtthúsfőtthús (fikanick)
6 éve

Az egyik hozzászóló okosságát szeretném saját gondolatommal kiegészíteni. Te barátom a "húshorgászokat" -ahogyan hívjátok őket- szabályoznád. Vagyis az elvihető hal mennyiséget, ahogy én ezt értelmezem. Persze a halradarba, ami sportszerű, abba nem lehet belekötni, mert azt ugye Te használod. Abba se lehet belekötni, hogy Ti kedves sporthorgászok, több napos horgászat során meg merem kockáztatni, hogy több tíz kiló bojlit, pelletet, és egyéb nyalánkságokat szórtok be eszetlenül. Véletlenül sem lehet, hogy a túletetés miatt nincs kapásod ugye? Halradar az sportszerű, sőt az is, hogy Te azáltal előnyben vagy, ergo több halat foghatsz. De nem fogsz, mert az a bajod, hogy a "rohadt" húshorgászok többet fognak nálad. Szánalmas már, hogy a csapból is ez folyik. Sok helyen trágár szavakkal illetitek őket. Persze Ti sportszerűek vagytok, mikor kifogjátok a ponytot, fél órát tölt szegény jószág a parton ,mert még a másod unokatestvéretek is lefényképezkedik vele.... El kéne kicsit gondolkodni, és lenyelni a békát, hogy vannak és lesznek is "húshorgászok"

11
Kornix11
6 éve

Legalább történik valami pozitív változás!
A hivatalos nyelv miatt sokan rosszul értelmezik:
pl.: kifogható mérettartománya = a szákba rakottal.

10
XorooXoroo (fikanick)
6 éve

Kedves Vidékfejlesztési Minisztérium .
Én 1 Borsodi pecás vagyok és megdöbbenve olvasom a törvények módosításárol szóló tájékoztatásukat , hát ez 1 vágyálom !
Én imádok a SAJÓ nevü folyon horgászni , nemtudom mond e valamit önöknek ez a név Sajó !
Nap mint nap tapasztalom a rablást , akasztózást , a méreten aloli halak elvitelét ( jó lesz a macskának címszóval ) Kérdem én egyszerü 30-éve horgászó ember : ki fogja ezeket a törvényeket betartatni , 2,5 éve költöztem mostani lakhejemre 1 az az 1 bejegyzés van az engedélyemben 30-hónap alatt ! Nemérzik viccesnek és sajnálatra méltónak a hejzetet ! Mitakarnak a tiltással a sok nagy szóval elérni , vagy megint beszélünk valamiről ami születésekor halott és nevetséges !

9
popipro
6 éve

A radarhasználat tiltásához csak gratulálni tudok. Gondolom aki kitalálta sokat horgászik ilyenkor folyón... Aki tiltott módszert használ, ezt is le fogja szarni, annak a pár pergetőnek meg sikerült még jobban megnehezíteni a téli pecáját. Persze meg lehet keresni a halat radar nélkül is, a baj csak az, hogy még azzal is napokba, akár hetekbe telhet, olyan jó halasak a vizek. Több értelme lenne akár teljes év(ek)re általános halelviteli tilalomnak, vagy az eredeti méretkorlátozásnak vagy legalább sokkal szigorúbb napi/havi/évi maximum darabszámnak. Akinek saját fogyasztásra 15-20db "nemes hal" nem elég egy évben, az vsz megélhetésből, ill keresetkiegészítésből horgászik. Az ilyeneket kellene szabályozni, nem a radar miatt nincs elég hal, hanem főleg a telhetetlen emberek miatt....

8
Novi
6 éve

s még egy perverz gondolat...

"Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi __kifogható__ darabszáma."

itt nem inkább a _megtartható_ /a szákba tett, az elvitelre szánt/ fogalom lenne inkább helyénvaló?

már csak azért is mert elég nehéz víz alatt a mérteket szelektálni, azaz szólni a pl. 18 centis padrónak, hogy huss :) nehogy má' felvedd a csalizott horgot ;)

7
HohóHohó (fikanick)
6 éve

A jogszabályok előírják a halgazdálkodási joggal (vízterülettel) rendelkezőnek, az állami normát amit Ők tovább szigoríthatnak, szabályozhatnak a helyi horgászrendben az FM területi felügyelő jóváhagyásával. Magyarul minden vízen más szabályok lesznek.

6

Gondolom a Tesco-bol is csak leölt hal szállitható

5

Így már egyre világosabb!És a halrabló halászok?

4
egyuri76
6 éve

Barmok !!!!
"30 cm-nél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról."
Ekkora idiótákat. Szánalamas.

3
HohóHohó (fikanick)
6 éve

Már osztják az állami jegyeket, fogási naplókat 2014-re több megyében!!!!

2
Novi
6 éve

no emmá valami :) küsz...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés