Őszi KÉSZLETKISÖPRÉS több, mint ezer termék brutál akcióban! Részletek »

Tegnaptól HIVATALOS a halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete

2013.12.30. forrás: Fishing Time

Megjelent a Magyar Közlöny 2013. december 29-i számában az év közben hatályba lépett új halászati törvény Végrehajtási Rendelete (VhR). Hivatalos nevén "A videkfejlesztési miniszter133/2013. (XII. 29.) VM rendelete a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról".

Ingyenes szállításhirdetés

Ez tartalmazza és értelmezi a kerettörvény részleteit, és szabályozza részleteiben a horgászatra is vonatkozó paragrafusokat. A rendelet 2014. január 1-től hatályos!

Fontos változás, hogy azokon a vízterületeken, ahol nincs halászati, vagy horgászati hasznosítás (tehát nincs hivatalos vízkezelés) a halászat minden formája tilos, viszont horgászni lehetséges állami horgászjegy birtokában, és a C&R elveinek betartásával.

Korábban megkönnyebülve számoltunk be arról, hogy betiltották a nyakzó háló használatát, sajnos a rendelet 29. §-ának 2. bekezdése szerint erre továbbra is lehetőség lesz.

Most már tényként kezelhető a turista állami horgászjegy bevezetése is. Ez 90 napig érvényes, és csak érvényes területi engedéllyel együtt jogosít 1 botos (plusz 1x1-es csalihalfogó hálós) horgászatra. Viszont nem tudjuk, hogy a gyakorlatban mit jelent az a kitétel, hogy "a turista állami horgászjegy az alapvető szabály- és fajismeret igazolását is lehetővé tévő online értékesítési rendszerben értékesíthető." Egy biztos, a turista állami jegy drágább lesz, csak 90 napra szól, viszont ugyanúgy horgászvizsgához kötött és területi engedélyt is kell váltani hozzá. Felmerül a kérdés, hogy akkor milyen előnnyel jár ez a hagyományos állami horgászjegyhez képest? Ki fog ilyet váltani?

Újdonság az is, hogy míg korábban nem volt meghatározvan, hogy mekkora, és mennyi hálót hasznáhatnak a halászok, addig az új rendelet hektáronként 1 db varsát engedélyez (példa: 100 hektáros mellékágon maximum 100 db varsa helyezhető el) és két darab varsa között legalább 50 méter távolságnak kell lenniel, ezentúl 150 vagy 300 négyzetméter felületű aktív háló használható, attól függően, hogy egyénileg, vagy csoportosan kezelik. Passzív eszközből (hálóból) hektáronkánt 1 db, 21 négyzetméternél nem nagyobb használható. (aktív eszköz az, amit folyamatosan mozgatni kell használata közben, passzív, amit letesznek, magára hagynak)

Megszűnt a jóvilág: a halászokra is vonatkozik fogási kvóta, nem jogi személy számára a halászati szerződésben kötik majd ki, de miniszteri rendelet maximalizálja, jogi személy pedig hektáronként 20 kg őshonos halat foghat ki évente.

Rossz hír az orvhalászoknak, hogy mostantól a halászoknak minden passzív eszközt meg kell jelölni, a nevüknek is szerepelni kell a "bilétán", tehát amelyik hálón nincs feltüntetve a halász neve, az illegálisan lett letéve. 

A kisebb horgászegyesületeket is érinti a rendelet, ugyanis, aki nem halgazdálkodási jog jogosultja, vagy nem vállalja évente minimum 100 db állami horgászjegy meghosszabbítását (magyarán létszáma nem éri el a 100 főt) az nem kap állami horgászjegyet. 

A vízkezelők kérésére, és kontroll tevékenységük sikerességének elősegítése érdekében ezentúl a területi engedélyek megváltásának időpontját óra-perc pontossággal kell rögzíteni az engedélyen. Így a vízterületen a területi engedélyét felmutatni nem tudó horgász már nem állíthatja, hogy rendelkezik vele, csak otthon felejtette. Majd kimegy és aznapi dátummal megveszi. Eddig nem volt bizonyítható, hogy az ellenőrzés történt korábban, vagy a megvásárlás. Most az óra és a perc rögzítésével ez a trükk ellehetetlenül.

A VhR szabályozza a kormoránok gyérítésének kérdését is, üdvözlendő, hogy mértékére vonatkozó szövegezés így fogalmaz: " A gyérítés és a riasztás az okszerű gazdálkodás mértékéig végezhető." Gyakorlatilag a vízkezelő belátására bízza, hogy hány darabot lőhet ki. A megfelelő engedélyekkel rendelkező halászati őr is végezheti a gyérítést, de a "kijelölt vadászatra jogosul" köteles - megfelelő költségtérítés ellenében -, a feladatot elvégezni! Valós remény van, hogy végre kormorán fronton is történhet érdemi előrelépés!

Korábban több fórumon sérelmezték a horgászok, hogy bizonyos vízterületeken az illetékes halászt zavarták a horgászok, aki ezért rendszeresen vegzált őket, mostantól nem lehet halászati őr az, aki az adott vízterületen érvényes halászati területi engedéllyel rendelkezik.

Úgy tűnik, hiányszakma lehet a halászati őri, ugyanis kötelezően előírja a rendelet az alkalmazandó őrök számát, igaz, ezt legkésőbb 2014 végéig kell teljesíteni:

50-100 ha 2 fő,

100-2000 ha 4 fő,

2000-4000 ha 6 fő,

4000-6000 ha 8 fő,

6000 felett 10 ha fő.

A hivatalos, Magyar Közlönyben megjelent VhR pdf formátumban itt is letölthető!

FONTOS: A 2015-ös halgazdálkodási jogok pályázását szabályozó Vhr egy önálló rendeletben fog megjelenni, várhatóan 2014 első felében.
 

Őszi készletkisöpréshirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »