Fekete péntek 8.

Tegnaptól HIVATALOS a halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete

Megjelent a Magyar Közlöny 2013. december 29-i számában az év közben hatályba lépett új halászati törvény Végrehajtási Rendelete (VhR). Hivatalos nevén "A videkfejlesztési miniszter133/2013. (XII. 29.) VM rendelete a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról".

Fekete péntek hétvége - 640
hirdetés

Ez tartalmazza és értelmezi a kerettörvény részleteit, és szabályozza részleteiben a horgászatra is vonatkozó paragrafusokat. A rendelet 2014. január 1-től hatályos!

Fontos változás, hogy azokon a vízterületeken, ahol nincs halászati, vagy horgászati hasznosítás (tehát nincs hivatalos vízkezelés) a halászat minden formája tilos, viszont horgászni lehetséges állami horgászjegy birtokában, és a C&R elveinek betartásával.

Korábban megkönnyebülve számoltunk be arról, hogy betiltották a nyakzó háló használatát, sajnos a rendelet 29. §-ának 2. bekezdése szerint erre továbbra is lehetőség lesz.

Most már tényként kezelhető a turista állami horgászjegy bevezetése is. Ez 90 napig érvényes, és csak érvényes területi engedéllyel együtt jogosít 1 botos (plusz 1x1-es csalihalfogó hálós) horgászatra. Viszont nem tudjuk, hogy a gyakorlatban mit jelent az a kitétel, hogy "a turista állami horgászjegy az alapvető szabály- és fajismeret igazolását is lehetővé tévő online értékesítési rendszerben értékesíthető." Egy biztos, a turista állami jegy drágább lesz, csak 90 napra szól, viszont ugyanúgy horgászvizsgához kötött és területi engedélyt is kell váltani hozzá. Felmerül a kérdés, hogy akkor milyen előnnyel jár ez a hagyományos állami horgászjegyhez képest? Ki fog ilyet váltani?

Újdonság az is, hogy míg korábban nem volt meghatározvan, hogy mekkora, és mennyi hálót hasznáhatnak a halászok, addig az új rendelet hektáronként 1 db varsát engedélyez (példa: 100 hektáros mellékágon maximum 100 db varsa helyezhető el) és két darab varsa között legalább 50 méter távolságnak kell lenniel, ezentúl 150 vagy 300 négyzetméter felületű aktív háló használható, attól függően, hogy egyénileg, vagy csoportosan kezelik. Passzív eszközből (hálóból) hektáronkánt 1 db, 21 négyzetméternél nem nagyobb használható. (aktív eszköz az, amit folyamatosan mozgatni kell használata közben, passzív, amit letesznek, magára hagynak)

Megszűnt a jóvilág: a halászokra is vonatkozik fogási kvóta, nem jogi személy számára a halászati szerződésben kötik majd ki, de miniszteri rendelet maximalizálja, jogi személy pedig hektáronként 20 kg őshonos halat foghat ki évente.

Rossz hír az orvhalászoknak, hogy mostantól a halászoknak minden passzív eszközt meg kell jelölni, a nevüknek is szerepelni kell a "bilétán", tehát amelyik hálón nincs feltüntetve a halász neve, az illegálisan lett letéve. 

A kisebb horgászegyesületeket is érinti a rendelet, ugyanis, aki nem halgazdálkodási jog jogosultja, vagy nem vállalja évente minimum 100 db állami horgászjegy meghosszabbítását (magyarán létszáma nem éri el a 100 főt) az nem kap állami horgászjegyet. 

A vízkezelők kérésére, és kontroll tevékenységük sikerességének elősegítése érdekében ezentúl a területi engedélyek megváltásának időpontját óra-perc pontossággal kell rögzíteni az engedélyen. Így a vízterületen a területi engedélyét felmutatni nem tudó horgász már nem állíthatja, hogy rendelkezik vele, csak otthon felejtette. Majd kimegy és aznapi dátummal megveszi. Eddig nem volt bizonyítható, hogy az ellenőrzés történt korábban, vagy a megvásárlás. Most az óra és a perc rögzítésével ez a trükk ellehetetlenül.

A VhR szabályozza a kormoránok gyérítésének kérdését is, üdvözlendő, hogy mértékére vonatkozó szövegezés így fogalmaz: " A gyérítés és a riasztás az okszerű gazdálkodás mértékéig végezhető." Gyakorlatilag a vízkezelő belátására bízza, hogy hány darabot lőhet ki. A megfelelő engedélyekkel rendelkező halászati őr is végezheti a gyérítést, de a "kijelölt vadászatra jogosul" köteles - megfelelő költségtérítés ellenében -, a feladatot elvégezni! Valós remény van, hogy végre kormorán fronton is történhet érdemi előrelépés!

Korábban több fórumon sérelmezték a horgászok, hogy bizonyos vízterületeken az illetékes halászt zavarták a horgászok, aki ezért rendszeresen vegzált őket, mostantól nem lehet halászati őr az, aki az adott vízterületen érvényes halászati területi engedéllyel rendelkezik.

Úgy tűnik, hiányszakma lehet a halászati őri, ugyanis kötelezően előírja a rendelet az alkalmazandó őrök számát, igaz, ezt legkésőbb 2014 végéig kell teljesíteni:

50-100 ha 2 fő,

100-2000 ha 4 fő,

2000-4000 ha 6 fő,

4000-6000 ha 8 fő,

6000 felett 10 ha fő.

A hivatalos, Magyar Közlönyben megjelent VhR pdf formátumban itt is letölthető!

FONTOS: A 2015-ös halgazdálkodási jogok pályázását szabályozó Vhr egy önálló rendeletben fog megjelenni, várhatóan 2014 első felében.
 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Állami jegy eddig is kellett (volna).

25
hirdetés (x)
csimbukk
6 éve

információ kellene nekünk van egy horgászegyesületünk és egy önkormányzati túlajdonu tavon horgászunk ami az egyesület kezelésében van most akkor minden tagnak kötelező az állami horgász jegy vagy íjenkor mi a helyzet

24

Kérdeznék valakit 2013 Budapesti szakaszra éves jegyem van meddig érvényes? most ?januárban? vagy titok tán hivatalosan sehol nem láttam .

23
janess
6 éve

Üdvözletem az elégedetlenkedők társaságának! Jogalkalmazóként azt kell mondjam, hogy sok törvényünk annyit sem ér mint a papír amire nyomták. Hát ez is hasonlóképen sikeredett.
Ellenőrizhetetlen szabályozás rengeteg van benne, viszont a kontroll lehetőségét nem növelte és tette kötelezővé a kis vizeken. Az általam látogatott víz átlag 10 méter széles folyás, de 15-25 km-ként más más egyesület kezeli, vagy csak horgásztatja. Így nehezen lépi át az 50 ha-os küszöböt. Halőrzés terén példát lehetne venni a balkánról. Ott valóban dívik a horgászturizmus, igaz, hogy már-már idegesítő, hogy az ellenőrzés állandóan ott liheg mögötted. Mondjuk a jegyárak borsosak, de az eladott jegyek árából bőven tellik a halőrök bérezésére. De ha azt szeretnénk, hogy ne csak a műanyag tavakban lehessen biztos és nagyméretű fogásra szert tenni, akkor áldozni kellene rá, még ha az a jegyárak drasztikus emelésével is járna. Bár ismerve kis hazánkat itt csak a bevételeket növelnék, de a kiadási oldalon ez nem jelentkezne, vagy nem ebben a formában.

Végül a kiszabott bírságok megfizetése továbbra is fakultatív marad, mivel az max. adók módján történő behajtással teljesíthető. A tulajdon és munkanélküli embertársaink, akik a rabsicok zömét alkotják így megússzák a büntetést. A normál felszerelés továbbra sem vehető el tőlük stb.

22
nagycsaba.tb
6 éve

Egy kis értelmezési problémám akadt. Pergetve fogok egy busát, ami a rendelet szerint inváziós faj. Akkor azt most a vhr 28.§
(15) bekezdése szerint -Horogra kívülről akadt halat megtartani tilos.- visszadobom és rendes horgász vagyok.
-vagy
a (17) bekezdés szerint nem dobom vissza -Az őshonos halállomány védelme érdekében idegenhonos halakat a vízbe engedni, és az inváziós idegenhonos halakat visszaengedni tilos.- és rendes horgász vagyok. Esetleg mindkét esetben szabálysértő horgász vagyok.

21

ez eggy elég szomorú tény a villogó csatornán kívül minden csatornát lerabolnak a rabsicok de még a berettyó folyót is bucsátol -túrkevéig itt nagy összefogás kellene

20
pista.teglas
6 éve

Az Állami jegy forgalmazóinak eddig csak a SZÁK programjelentett problémát(nagyon sok esetben nem fogadta el az adatokat). Most a horgászokat kötelezik olyan dolgokra, amely teljesítése nem minden esetben lesz teljesíthető. Pl.:horgásznaptárban megjelölni a napi horgászat kezdetét. Milyen jó is lesz egy éjszakai horgászat! Nem beszélve a 100 fő alatti nagyon sok baráti társaságról,amelyek nem árusíthatnak állami jegyet. Nekik meg kell szünniük?

19
bergberg (fikanick)
6 éve

gerd írtam mailt!

18
gerd
6 éve

Kedves berg! Fel szeretném venni veled a kapcsolatot kérlek írj rám, tudom hova tartozik a villogó már beszéltem is illetékesekkel!! Email címem: gerd@citromail.hu

Várom válaszod!

17

A területi engedély érvényessége nem hosszabbodik meg automatikusan.

16
tarita8
6 éve

de most akkor amit én tavaly váltottam éves tiszai engedély most érvényes január 31.- ig ?
jol értem??

15
tibor.epling
6 éve

Némókapitány irását olvasva, igazad van! Egy Bácskiskun megyei vizen a telekszomszédom halász, mikor a nyáron eldicsekedett hogy annyi hal van a ladikjában , majd elsüllyed. Mikor kérdeztem mit csinálsz ennyi hallal ? etetem a disznokkal ! Azt hiszem ehhez nem kell kommentár

14
NémópatkányNémópatkány (fikanick)
6 éve

Alátámasztom!!! Nálunk meg sem mozdulnak, de vajon miért???
Ez a VHR egy híg ürülék, tele kibúvókkal. Szégyellheti magát az összes, aki részt vett benne!!!! A halőrök a halászokat nem fogják ellenőrizni!! Pedig a legnagyobb tetvek azok!!!!! Úgy látom a halőrök darabszámában sem lesz elmondulás ott is van kiskapu....

13
macikakutya
6 éve

A vízirendészet, baszik kimenni a bejelentésekre zömére! Csak a kisembereket basztatják! A legtöbbjük korr.. gerinc.. . Amíg itt ilyen vízi rendőrök és halőrök vannak, addig nem lesz komolyabb változás!

12
bergberg (fikanick)
6 éve

Leírom hogy a Villogó csatornán (jnsz megye) milyen siralmas a helyzet. 1 hete észrevettük hogy a jeget csónakkal 2km hosszan feltörték. 100%-ra vettük hogy varsát tettek le. Ahol ki volt olvadva elkezdtük dobálni és egyből megfogta a horog a varsát. Húzzuk ki ( persze karók a víz alatt) látjuk hogy három darab van össze kötve, ezzel teljesen lezárva a csatornát. Tele volt idei ivadékokkal ( ponty, harcsa). Kicsit feljebb volt még egy ilyen hármas sorozat letéve. A többit nem tudtuk kiszedni, mert ott be volt fagyva. Mikor telefonáltunk kiderült hogy senkihez se tartozik a terület (érdekes..) és hívjuk a rendőröket. Ők meg szarnak az egészre mert sose fogják meg őket, pedig nem egyszer be telefonáltunk. Ezt a csatornát nyáron szinte minden este verették villannyal, a Hortobágy-Berettyót és a Hamvas csatornát is. Poén hogy a nevek, rendszámok, lakcímek megvannak, és így is vígan "dolgoznak".

11
Green
6 éve

Ok gerd...Tibinek a szaamat tudom ,majd akkor csorgok ha akcioo lesz :) aztaan adunk neki :)

10
gerd
6 éve

Green ha ilyen lesz akkor üzenj valahogy és megyünk mi is akár minden nap!

9
pipőkepipőke (fikanick)
6 éve

Boldogabb új évet! Nem ezt vártuk 2014-re. A fidesz megígérte a halászat beszüntetését. Ehelyett csak a horgászok lettek leszívatva az állami jeggyel, meg a radarral..... Miért is hittem, hogy bármi változás lesz. A halászokat megint nem ellenőrzi majd senki! Hal nincs, engedélyárak a csillagos égben.

8
Green
6 éve

Gerd!! Tudom hogy mi lesz a kovetkezoo leepees...ha majd nyaaron otthon leszek 3 hetre es szet fogom kuttyantani a folyoot,,tuti hogy paar ejszaka amikor ugykodik az oreg,vasmacskaaval veegig fogom vontatni a szakaszt...aztan meg a tobbire nagyiivben teszek..hogy ki mennyire fog siirni-riini..mindig megkerdezi a halasz amikor kimegyunk delutan hogy pergetunk vagy kuttyantunk...mi meg hogy mindkettoo,jah es hogy meddig leszunk...mi meg.. majd soteetbe fejezzuk be..tudva hogy addig legalaab nem megy ki..de mire kikotneenk maar ott vaar a ladikban menetkeeszen 3nagy kenyereslaada puuposrapakolva meslencel amik atlooban simaan zarjak a korost...szooval ennyit roola...de ami kesik ...az fajoos lesz...

7
gerd
6 éve

Green!! Teljes mértékbe igazad van, de hidd el, hogy a megyében a halőrök mindent megtesznek a maguk módja szerint, be kell jelenteni mikor megy ki B...halász és akkor ahogy tudnak kimennek, akár 2-es sebes 3mas körösre

6
salalasalala (fikanick)
6 éve

Egy nagy szar ez az egész...eddig sem történt semmi, ezután sem fog....nem a törvényeken ill. rendeleteken fog múlni vizeink sorsa, hanem azok betartatásán....csak egy példa 2013.12.29-én a saját szememmel láttam amint a Tisza kiskörei alvizén 15 nagytestű harcsát fogtak két csónakból, külső akadással....30-40 es volt a nagyja....fényes nappal...ha nem látom és hallom nem hiszem el....és nem kisebbségiek voltak....jómódú ,"igazi fasza emberek"!!!! hogy rohadnának meg....volt aki hívta a vizirendészetet...de nem értek rá.....Na ez a nagy helyzet, hozhatnak itt olyan törvényeket amilyet csak akarnak, nem lesz itt változás semmi, a fejekben nem lehet rendet tenni csak pitbull ütővel, ezek csak abból értenének!!!

5

Külön "érdem", hogy gyakorlatilag felszámolják a horgászegyesületeket. Mármint azokat, ahol a tagok ismerik egymást...

Állami jegyet csak az értékesíthet, aki
"évente legalább 100 db állami horgászjegyet ad ki vagy érvényességet hosszabbít meg."

A "jegykiadó vállalkozások" persze működhetnek. Tízezer fő feletti "egyesületek", ahol évente egyszer fordul meg a tagság, fizetni. Nem ismerik sem egymást, sem a vezetőséget...

4
tutajostutajos (fikanick)
6 éve

Uraim! Minket átbasztak, mint szart a palánkon!

1. A halőrzés továbbra is a halász kft kezében maradt, nem lesz változás.

2. Nyakzó hálóval jól betömték a pofánk 4 hónapra, de majd mindnek benne lesz a papírjában, hogy használhatja.

3. A felső méretkorlátozást eltöröltette az "érdekvédő" horgász szövetség.

Az egészet meg lehet baszni, köszönjük, járunk külföldre továbbra is. És azok is basszák meg, akik eltöröltették a méretkorlát és darabszám szigorítást.

3
Green
6 éve

Basszak meg...qrva halaszok ezekutaan is fogjaak a qrva meslencuket hasznaalni mivel nem lett tiltott...ja es valooban a fenekre kihelyezett halookat/varsa,meslenc/ki fogja ellenoorizni mert hogy azt nem fogjaak tudni meeg buuvaarokkal sem az tuit...kulonben is a korosokon ejszaka dolgoznak ...ki figja ellenoorizni ooket..ja es mi van a fekete piacukkal????basszak meg ..valakiknek megint dagad a zsebe ezek utaan....hogy nyomorodnaanak meg ...a 2os-korost ca.2-3ev alatt teljesen lezuuztaak ...haala a kedvenceinknek...rohej es viccosztaly 1ben....gratula

2
sasitati
6 éve

tényleg hogy odafigyelnek a halászokra !majd olvassátok le a nevüket a fenék varsákról is ! ha a víz alatt tudtok olvasni ! na meg a nyakzó háló !!!! röhej ! itt már megint a horgász szopik , mert az ott ül botja mellett , azt könnyű ellenőrizni ! a varsáknál , ki ül ?? na meg az évi 20 kg fajonként ... no koment !

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Fekete péntek hétvége - 1200

hirdetés