Őszi-téli ruhavásár 2.

„Közös célunk, hogy legyen elég hal a vizekben”

Komoly megszigorításokat jelent a halászok számára a szeptember 1-jén életbe lépett halászati törvény. Bár a horgászoknak is korlátokat szab, adott esetben a halfogásból élők mindennapjait is megnehezítheti.

Thermoruhák 640
hirdetés

 – Úgy gondolom, a mostani előírások érzékenyen érinthetik a természetes vízi halászatot, hiszen vannak olyan eszközök, melyeknek betiltják a használatát – mondta el Nagy László mezőtúri halászmester. – Ugyanakkor azt vallom, hogy horgászoknak és halászoknak közös a céljuk: az hogy legyen hal a vizeinkben. Az utóbbi években azonban igencsak megfogyatkozott az állomány, aminek elsődleges oka, hogy az ember egyre inkább beavatkozik a természet rendjébe. Így például az a tény, hogy ívási időszakban rendszeresen alacsony a Körös és a Berettyó vízállása, bizony alaposan megtizedeli a szaporulatot.

Nagy László úgy véli, bár a szabályozásokra szükség van, a halgazdaság egyik „főszereplőjét” rendre kifelejtik a törvényhozók, amikor új előírásokat szabnak meg. Azokról a halevőkről van szó, akiknek sem idejük, sem lehetőségük nincs kifogni saját zsákmányukat, ám ragaszkodnának a szabadvízi halakhoz, amelyeknek egészen más a minősége, mint a halastavakban nevelkedetteknek. Egy olyan korban, ahol minden lehetséges fórumon a halevés fontosságáról, az egészséges táplálkozásról esik szó, erre ügyelni kellene.

A negyven esztendeje a vízen élő halász ugyanakkor tart a további következményektől is.

– Ahol megfogyatkozik a halászok száma, ott rögtön elszaporodnak a rabsicok, azok az orvhalászok, akik aztán semmiféle előírást nem tisztelnek – hangsúlyozta. – Nekik mindegy, hogy méreten aluli a hal, hogy tilalmi időszak van, ők lerabolják a vizeket. Tőlünk tartanak valamelyest, ám ha kevesebb halásszal találkoznak, azonnal vérszemet kapnak.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

érdekes hogy a halász a sebes körösről és a berettyórol papol!tavaly is megkapták a berettyót hogy lerabolhassák és ezt igen tisztességesen meg is tették!etetett helyekre tették le a hálójukat!így nem nehéz halat fogni!ha meg megszóltuk nekik akkor még ők voltak felháborodva!az igaz hogy az utóbbi 4 évben mindig eltünik a víz a folyókból ívásidőben!ez meg a vízkezelők hibája!meghozták a törvényt!de minek!több hal nem lesz a vizeinkben!

2
gabor.selmi
6 éve

Csak az a baj az új szabályokkal, hogy a gyerekeknek is vissza kell dobni pl. 15 centiméternél kisebb dévért és még van egy pár szigorítás. Pedig milyen öröm volt nekik amikor a nagy nehezen fogott 3 darab keszeget haza vihették a Mamának nagy örömmel. Évekkel ezelőtt a Halászati ZRt. a keszthelyi öbölben külön szelektív halászatot tartott a keszegek miatt. A szaporulatra pedig, ivási időszakban nem szabadna Balatonból a vizet ereszteni. Nagyon sok ikra szárazra kerül. Nádasaink pusztulnak, mert csak ihol-néhol vágják a nádat. Nagyon sok mindent rá akarnak testálni a horgászokra. Meg kell nézni, hogy mennyi horgász maradt. Van olyan egyesület ahol a valamikori ezres létszámból alig maradt kétszáz fő. A mi egyesületünk valamikor kétszáz fő fölött mozgott ma már ép, hogy hetvenen vagyunk. A bojlis horgászatnál, a szigorítás szépen a külföldi horgászokat tizedelte meg. (pedig Ők vissza eresztették a halakat) Magyar bojlis pedig elég elenyésző. (nagyon drága horgászat. A balatoni karós horgászatról pedig az elképzelések, hát eléggé furcsák.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés