Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

„Közös célunk, hogy legyen elég hal a vizekben”

2013.09.11. forrás: Szoljon

Komoly megszigorításokat jelent a halászok számára a szeptember 1-jén életbe lépett halászati törvény. Bár a horgászoknak is korlátokat szab, adott esetben a halfogásból élők mindennapjait is megnehezítheti.

Szezonindító akciókhirdetés

 – Úgy gondolom, a mostani előírások érzékenyen érinthetik a természetes vízi halászatot, hiszen vannak olyan eszközök, melyeknek betiltják a használatát – mondta el Nagy László mezőtúri halászmester. – Ugyanakkor azt vallom, hogy horgászoknak és halászoknak közös a céljuk: az hogy legyen hal a vizeinkben. Az utóbbi években azonban igencsak megfogyatkozott az állomány, aminek elsődleges oka, hogy az ember egyre inkább beavatkozik a természet rendjébe. Így például az a tény, hogy ívási időszakban rendszeresen alacsony a Körös és a Berettyó vízállása, bizony alaposan megtizedeli a szaporulatot.

Nagy László úgy véli, bár a szabályozásokra szükség van, a halgazdaság egyik „főszereplőjét” rendre kifelejtik a törvényhozók, amikor új előírásokat szabnak meg. Azokról a halevőkről van szó, akiknek sem idejük, sem lehetőségük nincs kifogni saját zsákmányukat, ám ragaszkodnának a szabadvízi halakhoz, amelyeknek egészen más a minősége, mint a halastavakban nevelkedetteknek. Egy olyan korban, ahol minden lehetséges fórumon a halevés fontosságáról, az egészséges táplálkozásról esik szó, erre ügyelni kellene.

A negyven esztendeje a vízen élő halász ugyanakkor tart a további következményektől is.

– Ahol megfogyatkozik a halászok száma, ott rögtön elszaporodnak a rabsicok, azok az orvhalászok, akik aztán semmiféle előírást nem tisztelnek – hangsúlyozta. – Nekik mindegy, hogy méreten aluli a hal, hogy tilalmi időszak van, ők lerabolják a vizeket. Tőlünk tartanak valamelyest, ám ha kevesebb halásszal találkoznak, azonnal vérszemet kapnak.

Ingyenes szállításhirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »