Adunk egy 1.500 Ft-os kupont, ha feliratkozol hírlevelünkre! Részletek »

MEGSZAVAZTÁK! Kijelölhető lesz a halgazdálkodási hasznosító

2015.11.17.

A jövőben kijelölés útján is odaítélhető a halgazdálkodási jog, nem csak vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerződéssel - ezt is tartalmazza a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály módosítása, amelyet kedden fogadott el a Ház.

Ingyenes szállításhirdetés

A kétharmados passzusokat is tartalmazó törvénymódosításra 181 képviselő szavazott igennel, 13-an nemmel, ketten pedig tartózkodtak.

A változtatás a 15 év után hamarosan lejáró halgazdálkodási jogokra vonatkozó haszonbérleti szerződéseket követően is biztosítja a vízterületek hasznosítását. Ennek értelmében az ágazatért felelős miniszter a halgazdálkodási jogok gyakorlására kijelölheti horgász egyesületek országos érdekképviseletét ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetet. Ahogy a változtatás indoklásában szerepel, idén 673, míg jövőre mintegy 300 vízterület haszonbérleti szerződése jár le.

A módosítás fideszes előterjesztője, Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke szerint a csaknem 320 ezer tagot számláló szervezetének bevonása lehetővé teszi a halgazdálkodási jog minél szélesebb körű hasznosítását. A nem nyilvános pályázat, hanem kijelölés útján történő halgazdálkodás feltételeit a miniszter rendeletben határozza meg.

A miniszter az új haszonbérleti vagy vagyonkezelési szerződés hatályba lépéséig jogosult legfeljebb egy évig meghosszabbítani a meglévő szerződés hatályát.
A sarkalatos változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Őszi készletkisöpréshirdetés


Horgászhírek

Még több horgászhír »