Őszi-téli ruhavásár 2.

Mai naptól hatályos a halgazdálkodási törvény!

2013. szeptember 1-jével teljesen új törvény vonatkozik a horgászokra, halászokra egyaránt. Bár a kapcsolódó végrehajtási rendeletek még nem készültek el, de az új törvény egyértelműen a halaknak, ezáltal a horgászoknak kedvez.

Thermoruhák 640
hirdetés

Rengeteg, régóta várt kardinális kérdést, problémát tisztáz, old meg a törvény egycsapásra. Talán a legfontosabb és a horgászok, horgászszervezetek által legjobban üdvözölt momemtum a törvényben, hogy 2015-től a természetes vízek horgászati hasznosításba kerülnek át. Kizárólag azon a vízen maradhat halászati hasznosítás, ami horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nem alkalmas. Természetesen ennek alavető feltétele volt az is, hogy az új törvény különbséget tegyen a horgászat és halászat között, mivel eddig a horgászat is beletartozott a halászat fogalmába.

"2013. évi CII. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről" korlátozza a halászatot, annak használhatló eszközeit is. Például teljesen megtiltotta a halászati tevékenységet nyakzó hálóval, így ez az eszköz bekerült a tiltott eszközök listájába a méreg és a robbanószer mellé.

/nyakzó háló: olyan állított halászeszköz, amelynek fogási elve a hal megakadásán alapul és a megfogott egyed rövid időn belül történő elpusztulásához vezet/

Évek óta közfeláborodás tárgya volt, hogy a halászok tilalmi időben hálók százait pakolják az ívó halak közé. A törvény ennek is gátat szabott, ugyanis úgy rendelkezik, hogy adott élőhelyen előforduló halfajok fajlagos tilalmi idejével egyező naptári időszakban tilos minden olyan halászeszköz alkalmazása, amelynél nem biztosítható a fajlagos tilalommal érintett egyedek kíméletes visszaengedése.

De nem csak a nyakzó háló került fel a tiltólistára, hanem a sorhorog és a csapóhorog is. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy a mai naptól nem kell, hogy felkössük az ólmos-hármashorgot, elég ha a zsebünkben vagy vízparton parkoló autónkban van, máris nagy bajba kerülhetünk. Tehát minden, ami tiltott eszköznek számít, azt jobb, ha nagy ívben elkerüljük, mert gyorsan bajba kerülhetünk egy földről felvett ólomba öntött hármashoroggal, vagy csónakba bevett sorhoroggal.

Jó tudni, hogy nem csak az ólmos hármashorog számít gereblyézésnek, erről a törvény fogalmi meghatározásban tesz említést:

gereblyézés: a halnak nem a táplálkozási viselkedésére alapozottan, és a szájnyílásán kívüli más testrészébe akasztott horoggal történő zsákmányul ejtésére irányuló módszer

A korábbi törvény nem adott lehetőséget társadalmi halőrök működésére, így egyfajta halőr, azaz halászati őr volt, a külöbség az volt maximum, hogy az egyik kapott fizetéset a munkáért, a másik nem, de a jogkörük ugyanaz volt. Ez most elkülönül, mert meghatározza a halászati őr, és a társadalmi halőr fogalmát is.

A jövőben a halászati őrnek rendészeti vizsgát kell tenniük, szolgálati igazolvánnyal, szolgálati jelvénnyel és egyen- vagy formaruhával kell rendelkezniük.

A társadalmi halőr jogosult, a halfogásra jogosító okmányok ellenőrzésére és a azok átvételére, halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őrnek történő átadásáig, illetve bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén a halfogásra jogosító okmányok visszatartására a halászati őr vagy a rendőrség megérkezéséig, a kifogott hal fajának, méretének, tömegének ellenőrzésére, valamint halászati, horgászati jogsértés gyanúja esetén a hal visszatartására a halászati őr megérkezéséig, vagy a hal visszaengedésére.
A társadalmi halőr jogosult a halfogásra jogosító okmányokban foglalt személyes adatok kezelésére az intézkedése alapján indult eljárás megindításáig.

Újdonság a turista horgászjegy, ami megkönnyíti a külfödiek horgászatát, és azok számára is könnyedséget jelent majd, akik ki szeretnék próbálni a horgászatot. Ennek feltételei is a készülő végrehajtási rendeletekben lesznek szabályozva.

Az 58.§ megnehezíti a rapsicok dolgát, ugyanis halgazdálkodási vízterületről származó hal vagy haltermék kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhet. A fogási tanúsítvány haltétel jelölési dokumentációnak minősül. Tehát az a kereskedelmi forgalomban megjelenő hal (és nem halgazdaságban termeltek meg), ami nem rendelezik ilyen hatósági tanúsítvánnyal, az illegális úton jutott el odáig. Ez újabb akadályt gördít a haltolvajok elé. 

Ezen felül további visszatartó erő, hogy a halgazdálkodási hatóság halgazdálkodással összefüggő berendezéseket, eszközöket ellenőrizheti, eljárása dokumentálására a helyszínen kép-, illetve hangfelvételt készíthet, jogszabálysértés alapos gyanúja esetén jogosult a lezárt terület, épület, helyiség felnyitásával, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is a lezárt ingatlanok területére, üzlethelyiségbe, üzemi helyiségbe belépni és ott az ellenőrzést lefolytatni akkor is, ha azok egyidejűleg lakás céljára szolgálnak, továbbá szállítóeszközöket, dokumentációt, számviteli bizonylatokat ellenőrizni.

Jó hír a sporthorgász bojlisoknak és rossz a pontytolvajoknak, valamint a halak felvásárlóinak, hogy a mai naptól törvény tiltja a halgazdálkodási területről kifogott halak más halgazdálkodási vízterületre való telepítését.

halgazdálkodási vízterület: az a vízfolyás vagy állóvíz, amely jellegének megváltoztatása nélkül időszakosan vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására, ide nem értve a haltermelési létesítményt

Ugye emlékszünk még, mikor a Tisza-tó partja bűzlött a rothadó ikrától, mert ívás utána a vízügy leengedte a vizet. Úgy látszik, ez a probléma is megoldódik a jövőben.

A vízilétesítmény üzemeltetője köteles a tevékenységét olyan formában végezni, amely a hal szaporodását elősegíti, illetve a halgazdálkodásra jogosultat a víz leeresztésével, feltöltésével járó vagy más, a halgazdálkodási jog gyakorlását akadályozó tevékenységének megkezdéséről és annak várható időtartamáról – az elrendelt ár- és belvízvédekezési, vagy vízminőségi védekezési készültséget kivéve – legalább tíz nappal megelőzően értesíteni.
A vízilétesítmény üzemeltetője a vízszintszabályozás során – az élet- és vagyonbiztonság védelme körébe eső vízszintszabályozás kivételével – köteles figyelembe venni a halak ívási idejét. Az ökológiai szempontok szerinti vízszinttartási előírásokat a vízilétesítmény vízjogi engedélye határozza meg.

 

Ami még nem biztos, de a törvény lehetőséget ad rá, hogy felső méretkorlátozást vezessenek be egyes fajoknál, ez a készülő végrehajtási rendeletekből fog kiderülni. Nem megerősített információk szerint a végrehajtási rendelt az ártéren, kiöntésen való mindennemű halászati tevékenységet is tiltani fogja.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

.. (fikanick)
6 éve

Hogy tisztában legyen a sok internethorgász!
A nagy gereblyézők nem használnak ólomba öntött hármashorgot! Elavult már,mint a Commodore plus 4

30
krisrob
6 éve

2. § 4. pont: gereblyézés: a halnak nem a táplálkozási viselkedésére alapozottan, és a szájnyílásán kívüli más testrészébe
akasztott horoggal történő zsákmányul ejtésére irányuló módszer;
46. § ...
(4) Halgazdálkodási vízterületen tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül
...f ) gereblyézés alkalmazása

Több helyen nincs szó gereblyézésről.
Nekem ebből az jön le, hogy ha eszközben és/vagy magatartásban egyértelműen külső akasztásos módszert "talál" a halőr, rendőr, akárki, akkor az tilos.
Pl. a twinyózás nem az, de ha kapálnak vele, akkor az. A hármashorog a wobbleren nem az, de ha behúzzák a busák közé és szándékosan kívülről akasztják, akkor az.
üdv
kr

29
Fishmageddon
6 éve

szerintem "ólomba öntött hármashorog" ról van szó

28
hirdetés (x)
krisrob
6 éve

A halgazdálkodási törvény SEHOL nem említ hármashorgot.
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13102.pdf
üdv
kr

27
deejayflexdeejayflex (fikanick)
6 éve

Akkor most tisztázzuk! Ha a műcsalimon (wobbler, villantó) hármashorog van, akkor a halőrbácsi meghúzogja a fülemet?

26
BaggioBaggio (fikanick)
6 éve

Azért erölködik ennyire,hogy a tisza még nála maradjon 2015ig,de nem fog,sőtt a többi holtágtól is idő elött búcsuzni fog!

25
antithszantithsz (fikanick)
6 éve

Röszkei horgászegyesületben van valami poziciója.
Idén a jegybevétekekből kb. 70 milliót vág zsebre. Saját halait telepíti az emberei által ívási időben kifosztott folyóba.

24
vasscsaba
6 éve

szívemből szóltál lumpenspinner

23

Még valami... Halászati hasznosítóként,csak most jut eszedbe,hogy bizonyos horgászeszközöket,esetleg módszereket tiltani kellene? Ennek megakadályozására évek álltak a rendelkezésedre,ha valóban láttad,hogy a horgászok mekkora kárt okoznak.Ehhez nem kell az új törvény.Lowfast sem tettél.Ne nevettesd ki magad,mint a halállomány nagy védelmezője.Na,kb. ennyit ér a javaslatod.

22

thsz!

Írd le konkrétan,hogy mely eszközökre gondolsz,és beszélhetünk az elhullási arányról.Kétségtelen,hogy pusztul el hal horgászok miatt,de közel nem annyi,mint te gondolod.Próbálod szembeállítani a halász,és a horgász által okozott kárt az állományban,de ebből nem jössz ki győztesen,ezt te is nagyon jól tudod,ez csak egy esztelen vagdalkozás.A másik... Hallom,egyesületet alapítottál.Szolnoki mintára tetted,vagy csak úgy,saját elhatározásból? 2015 vízválasztó lesz,tudod ezt te nagyon jól....

21
THSZTHSZ (fikanick)
6 éve

Azokat a horgászeszközöket is tiltani szabályozni kellene melyek a legtöbb kárt okozzák a nem fogható méretű halakban! Nem gondoljátok, hogy a horgász eszközök nem okoznak maradandó sérüléseket vagy a hal pusztulását nem eredményezik???

20
lucius
6 éve

Valaki tudja azt ,hogy mi lehet az oka ,hogy 2 napig nem lehetett megnyitni az oldalt? Csak elmosódott kép volt...(((
Bocsi,hogy ide írtam,de nem tudom hova kellett volna..((

19
Droli
6 éve

tilos minden olyan halászeszköz alkalmazása, amelynél nem biztosítható a fajlagos tilalommal érintett egyedek kíméletes visszaengedése.(Vagyis továbbra is a varsaerdőket kell kerülgetni egész évben!)
Nyakazó háló tiltólistára került.(Akik a legnagyobb károkat okozzák vele azoknak eddig is tiltólistán volt!)
Csapóhorog :))) Vicc!
Limitálják a halászok által kifogható hal mennyiségét: (Ez eddig is így volt azoknál a halászoknál akik a legnagyobb károkat okozzák)...
Nincs ebben az új törvényben semmi olyan aminek horgászként kimondottan örülni tudnék.A minden horgász számára bosszantó és pofátlan dolgok zavartalanul folytatódnak tovább!

18
vasscsaba
6 éve

idén még nem lesz elérhető, az 2014. január 1-től működik, s a vhr-ben lesz szabályozva, semmi további infó nincs róla

17
kegab79kegab79 (fikanick)
6 éve

Sziasztok!
Tud valaki több infót a turista horgászjegyről?
Hol lehet váltani, mennyiért?
Mikor kezdik az árusítást?
Milyen feltételei vannak?

Előre is köszi!

16
Zalán
6 éve

Tervezet nagy előrelépés az eddigiekhez képest, de azért a pisztráng még nem kóser. Kéne még két hónap tilalom és 1 vagy max 2db elvihető mennyiség. Így sose lesz jó pisztrángos vizünk...

15
lucius
6 éve

Én arra lennék ,kíváncsi,hogy a mostani (egyik) egyesületi tagságom(Tisza Gelej Halászati kht) helyett mi lesz???

14
lucius
6 éve

Részben egyet értek a tervezettel.Mert ezektől kisebbet nem érdemes kifogni,nagyobbnak pedig már nem igazán jó a húsa..)) Mondja ezt az aki nem eszi a halat...
De már most látom ,hogy mennyi hal tetem és pucolás lesz a parton ,csónakban . Gyors darabolás és mondja meg valaki,hogy mekkora volt az akkora...((

13
gabor.selmi
6 éve

Itt a tervezet!!!!
Hát hagy egy-két kérdést. Nekünk horgászoknak (Balaton) bizony nem minden kedvező. A VIZIG és a Halászati ZRt. részére pedig nem igen ír elő kötelezettségeket

Fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérete, valamint a horgászatra és rekreációs halászatra vonatkozó napi kvótája
magyar név fajlagos tilalmi időszak kifogható legkisebb méret kifogható legnagyobb méret naponta kifogható maximális mennyiség
bodorka – – – ∑ 5 kg
vörösszárnyú keszeg – – – ∑ 5 kg
domolykó 05. 02 - 06. 15. 25 cm 50 cm ∑ 5 kg
jászkeszeg 05. 02 - 06. 15. 20 cm 50 cm ∑ 5 kg
balin 03. 01 - 04. 30. 45 cm 70 cm 2 db
szélhajtó küsz – – – ∑ 5 kg
karikakeszeg – – – ∑ 5 kg
dévérkeszeg 05. 02 - 06. 15. 15 cm 45 cm ∑ 5 kg
laposkeszeg – 15 cm – ∑ 5 kg
bagolykeszeg – 15 cm – ∑ 5 kg
szilvaorrú keszeg 05. 02 - 06. 15. 15 cm 40 cm ∑ 5 kg
garda 05. 02 - 06. 15. 20 cm – ∑ 5 kg
paduc 04. 01 - 05. 31. 20 cm 40 cm ∑ 5 kg
compó 05. 01 - 07. 15. 25 cm 45 cm 3 db
rózsás márna 05. 02 - 06. 15. 40 cm 70 cm 2 db
ponty 05. 02 - 06. 15. 30 cm
45 cm* –
70 cm* 5 db
1 db*
harcsa 05. 02 - 06. 15. 70 cm – 2 db
csuka 02. 01 - 03. 31. 50 cm 100 cm 2 db
sebes pisztráng 10. 01 - 12. 31. 22 cm – 5 db
menyhal – 30 cm – 5 db
sügér 03. 01 - 04. 30. 15 cm – ∑ 5 kg
fogas süllő 03. 01 - 04. 30. 35 cm 80 cm 3 db
kősüllő 03. 01 - 06. 30. 25 cm 40 cm 3 db
*a nyurga profilindexű példányokra vonatkozó mérethatár, ill. kvóta
A napi darabszám-korlátozással bíró fajokból naponta összesen 6 db fogható ki (tartható meg).
A napi darabszám-korlátozás nélküli fajok esetében összesen 5 kg-nyi hal fogható ki (tartható meg) naponta, amibe nem számítanak bele a darabszám-korlátozással védett halak elvihető egyedei.
A nem őshonos fajok egyedeire a fenti korlátozások nem vonatkoznak.

Fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérete, valamint a horgászatra és rekreációs halászatra vonatkozó napi kvótája
magyar név fajlagos tilalmi időszak kifogható legkisebb méret kifogható legnagyobb méret naponta kifogható maximális mennyiség
bodorka – – – ∑ 5 kg
vörösszárnyú keszeg – – – ∑ 5 kg
domolykó 05. 02 - 06. 15. 25 cm 50 cm ∑ 5 kg
jászkeszeg 05. 02 - 06. 15. 20 cm 50 cm ∑ 5 kg
balin 03. 01 - 04. 30. 45 cm 70 cm 2 db
szélhajtó küsz – – – ∑ 5 kg
karikakeszeg – – – ∑ 5 kg
dévérkeszeg 05. 02 - 06. 15. 15 cm 45 cm ∑ 5 kg
laposkeszeg – 15 cm – ∑ 5 kg
bagolykeszeg – 15 cm – ∑ 5 kg
szilvaorrú keszeg 05. 02 - 06. 15. 15 cm 40 cm ∑ 5 kg
garda 05. 02 - 06. 15. 20 cm – ∑ 5 kg
paduc 04. 01 - 05. 31. 20 cm 40 cm ∑ 5 kg
compó 05. 01 - 07. 15. 25 cm 45 cm 3 db
rózsás márna 05. 02 - 06. 15. 40 cm 70 cm 2 db
ponty 05. 02 - 06. 15. 30 cm
45 cm* –
70 cm* 5 db
1 db*
harcsa 05. 02 - 06. 15. 70 cm – 2 db
csuka 02. 01 - 03. 31. 50 cm 100 cm 2 db
sebes pisztráng 10. 01 - 12. 31. 22 cm – 5 db
menyhal – 30 cm – 5 db
sügér 03. 01 - 04. 30. 15 cm – ∑ 5 kg
fogas süllő 03. 01 - 04. 30. 35 cm 80 cm 3 db
kősüllő 03. 01 - 06. 30. 25 cm 40 cm 3 db
*a nyurga profilindexű példányokra vonatkozó mérethatár, ill. kvóta
A napi darabszám-korlátozással bíró fajokból naponta összesen 6 db fogható ki (tartható meg).
A napi darabszám-korlátozás nélküli fajok esetében összesen 5 kg-nyi hal fogható ki (tartható meg) naponta, amibe nem számítanak bele a darabszám-korlátozással védett halak elvihető egyedei.
A nem őshonos fajok egyedeire a fenti korlátozások nem vonatkoznak.

.

12

Én arra lennék kíváncsi, mi a helyzet a lengyel tollas jigekkel? Ez egy hármashorog, a szárára ólomgolyó van öntve, a végére tollak kötve(sok). A süllő szereti, ha akad akkor vagy szályba, vagy kőbe. Viszont akkor ha benne van a csalis dobozomban, akkor máris bűnöző lettem?

11
lucius
6 éve

" Tehát minden, ami tiltott eszköznek számít, azt jobb, ha nagy ívben elkerüljük, mert gyorsan bajba kerülhetünk egy földről felvett ólomba öntött hármashoroggal, vagy csónakba bevett sorhoroggal."
Ebbe nem tartozik bele a körforgó, támolygó woblerek típusai,mert azok NEM TILTOTTAK !!!!

10
vY4zFU9MsJDf46VvY4zFU9MsJDf46V (fikanick)
6 éve

És ezután hogy fogunk csukázni hármashorog nélkül?

9
lucius
6 éve

Hali. Most regeltem az oldalra,de kb.30 éve pecázom ,ebből kb.14 éve csak pergetek,meg kuttyogok)))
Én még nem nagyon akadtam kívülről kabátba,de sajnos előfordul. De szerintem is vissza kell engedni és kész.
Itt nem a sporthorgászatról van szó ,hanem a tiltott módszerekről ,részletesebben ,mint eddig.
Arra lenék kíváncsi,hogy a Tiszán ki fogja a halászokat ellenőrizni(főleg ,ha halőr is). Ahova én járok kb 20-50m-ként van háló kihúzva ...

8

szarvas,egyáltalán nem nyugtattál meg és ha pont akkor jön az ellenőr?

7

gogolak,
egyáltalán nem kell magyarázni. Fogod és visszadobod. Ennyi.

6

vasscsaba,ez szép és jó de óhatatlan hogy kívülről is beakad,ugyan nem sokszor fordult elő,de volt már főleg balinozásnál.Azt hogy magyarázod ki?

5
pal.kubanyi
6 éve

Ettől a törvénytől nem lettem sokkal okosabb de szerintem az sem aki kitalálta

4
turibela
6 éve

"De nem derül ki ebből számomra,hogy akkor most mi a helyzet a műcsalik hármashorgával,főleg a villantókéval? "Ez egy nagyon jó kérdés !!! Erre én is szeretnék választ kapni.

3
vasscsaba
6 éve

ha ólomba öntöd őket, akkor pórul járhatsz, ha nem, akkor nem kell szándékosan belerántani a halba kívülről, ez a helyzet a hármashoroggal

2

De nem derül ki ebből számomra,hogy akkor most mi a helyzet a műcsalik hármashorgával,főleg a villantókéval?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés