Horgász akciók 920

külföld címkével megjelölt cikkek

 

"Tíz éve horgászom a tavon, és ez idő alatt kétszer fordult csak elő, hogy nem fogtam süllőt." - köszöntött minket lengyel vezetőnk. "Tegnap és ma." - tette hozzá. Na, innen szép nyerni.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ha pisztrángozni támad kedvem csupán pár kilométer választ el attól a folyócskától, ahol a legtöbb pettyes hal található. A műlegyes pisztránghorgászatnak különös varázsa van, ezért talán érthető, hogy olykor a nagyobb testű ragadozóhalakat egy kis időre lecserélem a pisztrángokra. Ha mindent jól csinálok, megtalálom a nyerő legyeket, igazán mozgalmas órákban lehet részem. A kisebbeket többnyire könnyű becsapni, ők biztosítják, hogy ne lankadjon az érdeklődésem, míg össze nem találkozom egy-egy nagyobb egyeddel. Azonban, mint minden horgászatban, itt is a testesebb halak azok, amelyek igazán meggyorsítják az ember pulzusát.

Na jó, igazából a tonhalfélék családjába tartozik ez az Új-Zélandon kahawainak hívott remek tengeri hal, de az ozzik büszkén emlegetik ausztrál lazacként. Nézzük ezt el nekik, nem ez a legfurább dolog velük kapcsolatban...

Négy hónap. Talán öt is. Ennyi telt el anélkül, hogy sikerült volna akár egyetlen pisztrángot is közelebbről szemügyre vennem. "A világ egyik legjobb pisztrángos vizének a partján állsz. A legutóbbi, 2009-es kutatáskor több, mint ezer pisztrángot számoltunk össze a patak egyetlen kilométerén." - hirdette a tábla a néhány méter széles vizecske mellett. Eszembe jutottak az otthoni pisztrángozások, sőt az első műlegyes halam is, egy igazi vadvízi erdélyi sebes, közel húsz év távlatából. Ilyen béna nem lehetek - gondoltam, és sértődötten a földre köptem.

Be kell vallanom valamit. Egy ideje Új-Zélandon élek. A közhiedelemmel ellentétben itt sincs pisztrángból az a bizonyos kerítés, a sikerért ugyanúgy, mint otthon, meg kell küzdeni. Talán még keményebben is. Az itteni horgászlehetőségek gyökeresen eltérnek a Magyarországon (sőt, Európában) megszokottaktól, így a most induló sorozatomban igyekszem bemutatni az utat, amit a világ ezen eldugott pontján horgászként bejárok.

Az idén sajnos kevés időm jutott a nagy kedvenceimre, a harcsákra, ezért bármennyi színes pisztrángot vagy csukát fogtam, komoly hiányérzetem volt, amit pótolnom kellett. Mivel a közelben egyetlen jelentősebb folyó sincs, amiben harcsa lenne, ezért állóvízi harcsázásra kellett vetemednem, amire szerencsére jó lehetőségem nyílt egy közeli tavon. A kishalas harcsázás vezetett korábban is a legjobb eredményekhez, ezért erre készültem. Viszont ennek egyetlen hátránya, hogy be kell szerezni a megfelelő méretű csalihalakat, ami nem mindig egyszerű.

Néhány nap parti botorkálás után Lacinak végre sikerült szerezni egy valamirevaló csónakot, a szállásadó két járgánya ugyanis katasztrofális állapotban volt. Vártuk a reggeli pecát, mint gyerek a karácsonyt, de a csónak tulaja csak következő nap jött. Már hajnalban éreztem, nem lesz egy leányálom a peca, ugyanis a megszokottól eltérően, már korán erős szél fújt.

Vigyük ki a merevaljú gumicsónakot! - mondtam Lacinak, mikor a túra kellékeit állítottuk össze. Összecsomagolva nem foglal túl nagy helyet, nekünk pedig határtalan mobilitást, és kényelmet nyújthat horgászataink során.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett
hirdetés

Az éjszaka gyorsan eltelt, kissé el is aludtunk. Jó fél órával tovább szunyáltunk, mint azt szerettük volna. Gyorsan összeszedtük magunkat. Horgászcuccok, kaja, víz bedobálva az autóba és nyomás. A srácok mindenképp vissza szerettek volna menni arra a szakaszra, ahol előző este abbahagytuk, én azonban egy új pályát szemeltem ki. Nem sikerült meggyőznöm őket, hogy ott dobáljanak ők is, és a fordítottja sem sikerült, nem tudtak elcsalni magukkal, így egyedül maradtam a Dunajeccel.

Derékig gázoltam a kristálytiszta, rohanó vízben. Hosszú dobásokra törekedtem és próbáltam láthatatlan maradni, ami nem volt egyszerű feladat az erős napsütés és a hihetetlenül tiszta vizű Dunajec miatt. Finoman kopogtattam nimfáimmal az aljzaton, néha egy-egy növényszál is rácsimpaszkodott valamelyik csalimra, de tudtam, hogy kitartásom meghozza az eredményt, hisz sikerült már pár szép halat kicsalogatnom a kövek takarásából. Aztán egy finom kis koppanás jelezte, hogy érdeklődik valaki. A bevágásba belegörnyedt a spiccem, a hal meg egyre gyorsuló, és erőteljes tempóban a túlpart irányába tartott. – Nagy, nagyon nagy! – mondtam társamnak, aki rám, majd görnyedő botomra pillantott. Ebben a pillanatban a túlpart közelében szétrepültek az apró halak, és egy hatalmas, sárgás pisztrángtest emelkedett a levegőbe.

 

Egyszer volt, hol nem volt, az Átlántiátus Óceánon is túl, ahol az óceán vize még a sarvalt-káposztalénél is sósabb- olyan mint a géra-, volt két halászember, egyik vénebb, mint a másik (sokkal), kik nyakukba vették mobiltelefonjukat és nekivágtak a nagyvilágnak egy griffmadár hátán. Útba ejték az jó hollandusok földjét, ahol a griffmadarat megeteték jóféle búzagaz-olinnal, mert bizva jó negyven fertályórát repült velük a nagy vizen átal. Tovább »

Egy hónappal ezelőtt betelt a pohár. Mármint a meló pohara, a türelem túlcsordult. Ez így nem mehet tovább. Pecázni kell! Tovább »

Mivel a halászat az egyik legősibb állati eredetű táplálékszerző módszere az emberiségnek, így a technikák kavalkádja rendkívül széleskörű. Az ipari fejlődés rengeteg olyan eszközzel látta el a halászati ipart, melyek segítségével már nincs olyan hal, amely el tudna bújni. Habár még a mai napig is vannak olyan népek, akik a tudomány helyett a természethez nyúlnak. Tovább »

Idén a május a hal hónapja. A Felelős Gasztrohős legújabb kampánya a hazai halak népszerűsítését tűzte ki zászlajára, és minden egyes héten egy közkedvelt hazai hal bemutatására fókuszál, receptekkel és elkészítési tanácsokkal megfűszerezve. A hét hala a ponty, ezen apropóból gondoltam, hogy én is írok egy kicsit erről a bajszos jószágról. Tovább »

Nagyon érdekes cikket olvastam az Improve Your Coarse Fishing magazin legutóbbi számában. Megkérdeztek néhány ismert horgászt arról, hogy szerintük milyen trendek, milyen változások, milyen hangsúlyok jellemzik majd a 2016. évben a pecát. Mivel olyan emberekről van szó, akik befolyással vannak horgászcikk-gyártó cégek döntéseire, termékeik kialakítására, ezek a vélemények részben amolyan „önbeteljesítő” jóslatok is lehetnek. Az alábbiak csupán rövid összefoglalói a leírtaknak, nem a cikk szó szerinti fordítása. A cikk az IYCF magazin 306. számának 62-63. oldalain olvasható. Tovább »

Két peca után nem lettem legyező horgász, de leírhatatlan hatással volt rám a 40. születésnapom alkalmából tartott legyező peca Szlovéniában. Elképesztően sok, meseszép hal, tökéletes társaság, gyönyörű idő, igazi ünnep volt na! Tovább »

A bosznia-hercegovinai műlegyező világbajnokság után két héttel alkalom adódott egy három napos túrára a Pliva folyóra. Gyanús volt, hogy nagy legyesászok sem villogtak túlságosan a Pliva-i szektorokon. Más források is megerősítették, hogy a Pliva egy rafkós horgászvíz. Mi jöhet még ezután? Tovább »

Az úgy alakult, hogy üzleti okból Washingtonba és Seattle-be utaztunk 2 kedves kollégámmal. Egy dolog volt biztos, hogy sok pénzt fogok költeni az Orvis szentélyben, de az, hogy életem első tintahal pecája is becsúszik igazi meglepetés volt! Tovább »

Prologic Cruzade horgász szék
hirdetés

Azt ígértem, hogy szeptemberben visszatérek az angol piacozós posztokhoz. Itt a szeptember és itt a következő merítés a fogyasztói társadalomból. Tovább »

Július elején összeült az egyszemélyes KUPAktanács és elhatározta, hogy útba ejti az egykori Horvát Bánság és Krajina határát képező folyót, a Kupát. A folyó az évszázadok során megtartotta eredeti medrét, csak körülötte változott meg a világ. Jobb partjára Horvátország (itt Kupa a neve), a baljára Szlovénia került (ott Kolpának hívják). A Kupa ezt bölcsen eltűrte és ki fogja bírni az eljövendő népvándorlásokat is, legfeljebb majd El-Koppha-nak fogják nevezni, vagy Mohamed könnyének és így fogják írni: دموع محمد Tovább »

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök kihasználja a nyarat, horgászni ment a szibériai Bajkál-tóra, oda érkezve azonban megrökönyödve tapasztalta, hogy az UNESCO által is védett tó vize néhol sajnos nagyon szennyezett. Tovább »

Néhány nappal ezelőtt került elő Új-Zéland Déli szigetéről ez brutális szivárványos pisztráng. Tovább »

Az valószínűleg sokunknak rémlik az általános vagy középiskolai biológia órákról, hogy a gerinces élőlények két csoportra oszthatók aszerint is, milyen a testhőmérséklet-szabályozásuk. Bár tudományos szempontból nem túl szabatos a felosztás, de mondhatjuk, hogy vannak hideg vérű és meleg vérű gerincesek. Utóbbiak közé sorolhatjuk a madarak és az emlősök többségét, míg a hüllők, kétéltűek és halak az előbbiek táborát erősítik. Illetve, a cikk címéből már biztos kitalálták, van egy kivétel, egy különleges nyílt tengeri halfaj, amiről nemrég bizonyosodott be, hogy meleg vérűnek számít. Tovább »

A kutatók szerint a gerinces állatok között sokkal több lehet a mozgásszervi probléma, mint korábban gondolták. Ezek tanulmányozása közelebb vihet a sok ember életét megkeserítő betegségek gyógyításához. Tovább »

Egy új tanulmány szerint a halak nagy valószínűséggel felismerik az emberi arcokat. A kutatók a lövőhalféléket tanulmányozták és arra lettek figyelmesek, hogy a halak felismerik az ismerős arcot tucatnyi más arc közül. Méghozzá meglepő hatékonysággal. Tovább »

Több mint 10 millió forintnak megfelelő összegért kelt el árverésen egy több mint egy mázsás japán tonhal a délkelet-kínai Fucsou városban. Tovább »

STOCKHOLM | A fiatal halak ugyanúgy rászoknak a tengerekben a műanyagrészecskék fogyasztására, ahogy a tinédzserek az egészségtelen gyorséttermi ételekre - állapították meg svéd kutatók. Tovább »

A Nagy-Küküllő udvarhelyi szakaszán rendezik meg a Trout Union Cup 2016 elnevezésű nemzetközi horgászversenyt. Tizenhárom európai ország legjobb pergetőhorgászai mérik össze tudásukat a hétvégén. Tovább »


hirdetés

Tizenötmillió dollárt különítettek el arra, hogy kipusztítsák a kontinens egyik legkártékonyabb halát, a pontyot – jelentette be vasárnap az ausztrál kormány. Tovább »

Thaiföldi halászok ismét egy ismeretlen élőlényre bukkantak, amikor kiemelték a hálójukat. Videóban rögzítették az élőlény létezését. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés