Horgász akciók 920

lazac címkével megjelölt cikkek

 

Az első lazacom olyan semmilyen volt. Se nem kicsi, se nem nagy, olyan bő negyvenes. "Vacsorára pont jó lesz" - gondoltam, miközben nyúltam a merítőért. "Vacsorára pont jó lesz" - gondolta az a méterhúszas, szemre húsz kilón felüli sebes pisztráng is, amikor a lábamnál marta le a horogról. "Azbeszmegbaszta..." - mormoltam magamban az örök klasszikust.

Na jó, igazából a tonhalfélék családjába tartozik ez az Új-Zélandon kahawainak hívott remek tengeri hal, de az ozzik büszkén emlegetik ausztrál lazacként. Nézzük ezt el nekik, nem ez a legfurább dolog velük kapcsolatban...

 

Prokay Pisti barátom hosszas egyeztetés után végre, tavaly nyáron megérkezett! 17 nap, java részt horgászattal telt, az egyéb napok bálna néző túrával és a környék látnivalóival teltek. A célhalaknak az adott időszakban megfogható, szinte mindenfele halat kijelöltük. Lazac, tok, pisztráng, bull trout volt a fő csapásirány. Tovább »

A szezon már tart egy ideje, sajnos nekem mégis tegnap este volt először alkalmam belekóstolni. Csaba várt minket, Pistike is ráért, így megejtettük az első közös pecát a Dunán így hármasban. Tovább »

A múlt hétvégi peca célhala az elég nagy számban visszatérő Coho lazac volt. Ezek a halak még időnként odavernek a sztrímereknek, ezek közül is a legjobb a Christmas tree. Mission-höz közeli Norris creek volt a kiszemelt hely. Korábban már láttunk néhány nagy Cohot, de még nem voltak túl nagy mennyiségben és azok is a mély árkokban dekkoltak. Úszós pecások fogtak belőlük időnként ikra csalival. Én szerettem volna ezeket spey bottal megfogni. Tovább »

 

Több ezer atlanti lazac jutott ki a Csendes-óceán vizeibe, amikor megsérült egy akvafarm hálórendszere Washington állam partjainál. Vadvédelmi illetékesek felszólították a horgászokat, hogy a lehető legnagyobb mennyiségű halat próbálják meg kifogni. Tovább »

Tegnap délután átadásra került Magyarország első lazaclépcsője Budapesten, a Nagyvárad téren. Ahogy a fotón is látszik, a halak gyorsan használatba is vették a létesítményt. Tovább »

Amerikai és norvég kutatók arra intik az Egyesült Államok kormányát, hogy a génmódosított lazac gyors piacra engedése előtt fontolja meg álláspontját, mert a társadalmat érintő kockázatok még nem ismertek. Tovább »

Egy tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban az általunk választott lazac kerül a tányérunkra. Tovább »

A tengeri halfarmok friss és ízletes halat állítanak elő, miközben nem veszélyeztetik a tengeri élővilágot. De biztosak lehetünk-e abban, hogy ez a hús biztonságosan fogyasztható? Tovább »

Milyen színű a lazac húsa? Hát ilyen, szép rózsaszín, ezt mindenki tudja. Na és mitől ilyen? Hát, az attól függ. Tovább »

Visszatért a Fukusimához közeli folyóba azoknak a lazacoknak egy része, amelyeket valószínűleg 2011-ben, a hatalmas erejű földrengés és szökőár, valamint a természeti katasztrófa által az atomerőműben okozott pusztítás évében engedtek útjukra. Tovább »

A nagyipari állattartást okkal szokás az antibiotikumrezisztens baktériumok egyre komolyabb forrásának tekinteni. Egy új kutatás szerint viszont nem csak a szárazföldi farmok jelentenek veszélyt. Tovább »

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett
hirdetés

Megszaporodtak a medvetámadások Szibériában júliusban. Szahalin szigetén három munkást halálra mart egy 600 kilós barnamedve, Jakutföldön egy meteorológiai állomásra rontott be egy másik, de végül csak kisebb harapást ejtett a nőn, akinek hangos sikoltozása végül elijesztette az állatot – írta a Guardian. Tovább »

Nagyjából egymillió hal vándorol keresztül Európa legnagyobb hallépcsőjén, ami az Elba folyó Hamburghoz közeli szakaszán épült fel Németországban, 2010-ben. A projekt sikere teljes, az érintett erőmű szakemberei együtt dolgoznak biológusokkal, s értékes adatokat rögzíthetnek a halak migrációjáról. Tovább »