Szuperlazac lehet az első engedélyezett génmódosított állat az élelmiszeriparban

2015.11.20. forrás: MTI

Amerikai és norvég kutatók arra intik az Egyesült Államok kormányát, hogy a génmódosított lazac gyors piacra engedése előtt fontolja meg álláspontját, mert a társadalmat érintő kockázatok még nem ismertek.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

Ha zöld utat kap az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságától (FDA) az Aqua Bounty Technologies biotechnológiai cég által kifejlesztett, a természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac lehet az első genetikailag módosított állat, amely az amerikaiak asztalára kerül.

Mint a tanulmány szerzői megjegyzik, az FDA jelenlegi eljárásában összehasonlítják a GM-lazacot a hagyományossal, elemzik tápanyag-összetételüket, és toxinokat keresnek bennük. Jonathan Wiener, a Duke Egyetem jogászprofesszora szerint azonban jobb megközelítést jelentene annak értékelése, hogy a társadalom összességében az új termék bevezetésével vagy anélkül jár-e jobban.

A lazac esetében - amely egészséges omega-3 zsírsavakat tartalmaz - összességében pozitív lehet a haszon és hátrány egyenlege, vélekedett Martin Smith közgazdász, aki szintén a Duke munkatársa. Az igazán fontos az, hogy az eset precedenst teremt. Több másik élelmiszer kerülhet később a piacra, amelynek nincsenek ilyen közegészségügyi előnyei. Álláspontja szerint csak az egészséges ételeket érdemes olcsóbban elérhetővé tenni a fogyasztók számára.
Smith kiemelte, hogy szélesebb körű elemzésre lenne szükség a hatósági engedélyezés előtt. Az FDA szóvivője az AFP francia hírügynökség megkeresésére csak annyit közölt, hogy a vizsgálat még folyamatban van.
Az FDA még szeptemberben adott ki egy előzetes állásfoglalást, miszerint a GM-lazac piacra kerülése környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is elhanyagolható kockázatokkal jár. Az FDA felkért egy tanácsadó bizottságot, hogy szakértők és civil szervezetek meghallgatása után adjon iránymutatást a végleges döntéshez.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »