Így tévesztik meg a lazaccal a vásárlókat

2015.11.02. forrás: mno.hu

Egy tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban az általunk választott lazac kerül a tányérunkra.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

A téli hónapokban egyre nagyobb gondot okoz az USA-ban a lazac félrecímkézése – derül ki az Oceana nevű nemzetközi környezetvédelmi csoport által közzétett amerikai kutatásból. A vizsgált termékek 43 százalékánál azonosítottak ilyen problémát, leggyakrabban tenyésztett halat értékesítettek vadon élő lazacként – írja a The Independent. A tanulmány szerint az éttermekben nagyobb eséllyel tévesztik meg a vendégeket, mint a szupermarketekben vásárlókat: a vendéglátóhelyeken 67 százalék, míg az utóbbi esetben csupán 20 százalék volt ez az arány.

Szabályozási problémák

„Bár a halászok elegendő lazacot fognak ahhoz, hogy kielégítsék az egyesült államokbeli kereslet 80 százalékát, ennek körülbelül 70 százalékát exportálják” – állítják a kutatók.

Mint írják, néhány vadon fogott hal visszajut az Egyesült Államokba, ám előtte a rosszul szabályozott és átláthatatlan globális piacra kerülnek. Ennek során kulcsfontosságú információk veszhetnek el: például gyakran nem lehet azonosítani, hogy pontosan melyik fajról van szó, illetve hogy hol és milyen módon fogták az állatot. Ráadásul azzal, hogy ezeket az adatokat nem tudják követni, a csalások száma is tovább emelkedhet.

A tanulmány szerzői szerint a fogyasztóknak ösztönözniük kell az amerikai kormányt arra, hogy a fogás dokumentálása követelménnyé váljon. A piac átláthatósága az egyetlen módja annak, hogy a vásárlók biztosan tudják, milyen halat esznek, függetlenül attól, hol és mikor fogták az állatot – vélekednek.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »