Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Pontygyilkos herpeszvírust eresztenek az ausztrál folyókba

2016.05.02. forrás: origo.hu

Tizenötmillió dollárt különítettek el arra, hogy kipusztítsák a kontinens egyik legkártékonyabb halát, a pontyot – jelentette be vasárnap az ausztrál kormány.

Gator bakancs 640hirdetés

A kórokozót a Murray-Darling medence természetes vizeiben engednék szabadjára a szakemberek, olvasható a The Guardian weboldalán.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) az elmúlt hét évben már tesztelte a pontyokra veszélyes koi herpeszt (CyHV-3) más, Ausztráliában őshonos hal- és állatfajokon is. Azt találták, hogy a vírust biztonságosan szabadjára lehet engedni, az ökoszisztémát nem fogja felborítani, mivel más fajokra nincs hatással, kizárólag a pontyokat pusztítja.

Utóbbiakat viszont eredményesen. A kórokozó a halfaj pikkelyeit és veséit károsítja. Lappangási ideje nagyjából hét nap, amikor viszont hatni kezd, 24 óra alatt végez az áldozattal.

Ausztráliában hatalmas károkat okoz

A ponty Ausztráliában rendkívül szapora, invazív kártevőnek számít, a Murray-Darling medence hal biomasszájának 80 százalékát ez a faj teszi ki. Számos károkozás mellett a táplálékot is eleszik az őshonos fajok elől, veszélyeztetik azok létét. Kormányzati számítások szerint az édesvízi betolakodók évente 500 millió dollárnyi kárt okoznak az országnak, főként a Murray-folyó környékén. Az eddigi módszerek (célzott halászat és csapdázás) nem számítottak túl sikeresnek, ráadásul drágák is voltak.

A hivatalos szervek szerint az invazív fajt legyilkoló vírus szabadon engedése önmagában nem elegendő intézkedés, ha az őshonos fajok védelme alul van finanszírozva, így ezen is változtatni szeretne a kormányzat.

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »