Horgász akciók 920

Mi lesz idén? - az angolok szerint

Nagyon érdekes cikket olvastam az Improve Your Coarse Fishing magazin legutóbbi számában. Megkérdeztek néhány ismert horgászt arról, hogy szerintük milyen trendek, milyen változások, milyen hangsúlyok jellemzik majd a 2016. évben a pecát. Mivel olyan emberekről van szó, akik befolyással vannak horgászcikk-gyártó cégek döntéseire, termékeik kialakítására, ezek a vélemények részben amolyan „önbeteljesítő” jóslatok is lehetnek. Az alábbiak csupán rövid összefoglalói a leírtaknak, nem a cikk szó szerinti fordítása. A cikk az IYCF magazin 306. számának 62-63. oldalain olvasható.

Camping - Prologic Cruzade 640
hirdetés

Mat Woods (brand manager Korum, Avid Carp) 

A feederes horgászat éve lesz az idei. Míg a korábbi években inkább csak az elit tagjai tudtak megfelelően változtatni a pecájukban, ma már az átlag horgász számára is rendelkezésre állnak azok a csalik, módszerek és eszközök, amikkel mindenféle körülményekhez alkalmazkodni tudnak. Használjon valaki pontyozó-, feeder- vagy márnázó botot, a feederkosaras végszerelékek mindegyiken eredményesek.

Paul Parnell (ragadozóhalas specialista)

„Felejtsd el a drop-shotot, a jiggelést, a Ned rig lesz 2016 nyerő taktikája”, valami ilyesmit mond figura. A Ned rig egy újabb szerelési mód, amit az amerikai sügérhorgászoktól leshetünk el, s ami nálunk is remekül működik. A leírás szerint egy „esernyő” formájú nehezékkel szerelt jighorog, rajta egy stick (pálcika) vagy worm (giliszta) plasztikkal. A plasztik lebegő, de a súly lehúzza a fenékre, így egy fejjel lefelé szedegető, táplálkozó zsákmányt alakít a ragadozó számára, meglepő hitelességgel. Csatornán, tavon, folyón, mindenhol működik.

Lewis Porter (group marketing manager Fox International) 

A rablóhalas horgászatban a „street fishing” stílus (városi környezetben űzött UL pergetés) népszerűsége tovább növekszik. A drop shot és a jiggelés szintén. A dögcsalis horgászat (arrafelé az élőhal csaliként való alkalmazása nem jellemző) újabb reneszánszát élheti, ha a pontyhorgászok a téli időszakra is keresnek maguknak valami elfoglaltságot. A pontyhorgászatban nem látszik új szerelési mód, tovább folytatódik a zig rig hódítása. A felszerelések tovább finomodnak, kisebbek, könnyebbek lesznek, ahogy divatosabbá válik a cserkelős peca.

Alan Blair (operations director Nash Tackle) 

Szól a technológiai fejlesztések fontosságáról, az új kütyükről, az internet okozta változásokról. Arról beszél, hogy az angol horgászok attitűdje változóban van. Egyre többeknek van elege a jól telepített, de sűrűn látogatott vizekből, s a pecások egyre nagyobb része fordul a természetes vizek, a folyók, csatornák, kevesek által horgászott vizek felé. És abban is biztos, hogy 2016-ban még kevesebb fiatal fog a horgászat iránt érdeklődni, egyre csökken az új pecások száma. Ha nem teszünk valamit a változásért, mondja, egyes horgászati módok (pl. legyezés) el fognak tűnni.

Jon Artur (Drennan)

Azt mondja, jövünk kifelé a válságból, az embereknek egyre több pénze marad a hobbijukra (mennyire másként néz ez ki innen, jegyzem meg halkan…). És azt is mondja, hogy a pecások egyre elkötelezettebbek a választott, kedvelt márkáik iránt. Szerinte a műcsalis horgászat népszerűsége tovább nő a gyorsan elérhető eredmények és az egyszerűség (felkapom a cuccot, kiszaladok, pecázok 30 percet vagy amannyi időm van) miatt. Drop shot és jig horgászat megint.

Alan Stagg (media manager Gardner Tackle)

Pergetés és megint pergetés. Sügérhorgászat a hidegebb hónapokban. Örül annak, hogy több új, fiatal horgász lép fel a médiában az ismert nevek mellé. Ez egy kicsit ellentmondani látszik annak, amiről Alan Blair mesél, de azt hiszem, hogy mindkét dolog igaz. A médiában az új technikákkal együtt új nevek is megjelennek (náluk…), ám a fiatalok általában egyre kevésbé érdeklődnek a peca iránt.

Paul Garner (szerkesztő és nagyhal-specialista) 

A fogható fajok közül a márna van egyértelműen felemelkedőben. A népszerűséggel együtt nő a fogott darabszám és a méretek, a rekordok is megdőlhetnek hamarosan. A víz alatti filmezés eszközei terjedőben vannak. Egyre többször benézhetünk a víz alá, az élményeket pedig egyre többször megoszthatjuk a közösségi médiában. No meg drop shot, jig, amit persze a gyártók sem nézhetnek tétlenül…

A végére kicsit termelési tudósítás stílusúvá vált ugyan a dolog, de ha picit belegondolunk a leírtakba, nemcsak az angol, de kicsit a hazai trendeket is kiolvashatjuk belőlük. A gyártók, utánuk a kereskedők is errefelé mozdulnak majd és ne legyen kétség, a pecások nagy része is ezekbe az irányokba fordul. Tovább nyomul majd a feederhorgászat, az úszós módszerek egyidejű visszaszorulása mellett. A pergetés, főként a kisebb költségű, több akciót eredményező UL stílus tovább erősödik. Népszerűbbek lesznek a természetes vizek, a folyók, nagyobb tavak. A közösségi média egyre inkább része lesz a pecának. Egy mobiltelefon, egy akciókamera, vagy egy víz alatti apró kamera majd’ mindenkinek elérhető, a fogások, az élmények percek alatt megoszthatók. Van ennek előnye, hisz egyrészt sok fiatalt hozhat a horgászatnak, másrészt sokak számára a megosztott képek, jelenetek jelentik majd a zsákmányt, nem feltétlen a halhús. Szerintetek… ?

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8
 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Camping - Carp Spirit sátor - 640 60e
hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés