Horgász akciók 920

kormorán címkével megjelölt cikkek

 

 

Mivel a halászat az egyik legősibb állati eredetű táplálékszerző módszere az emberiségnek, így a technikák kavalkádja rendkívül széleskörű. Az ipari fejlődés rengeteg olyan eszközzel látta el a halászati ipart, melyek segítségével már nincs olyan hal, amely el tudna bújni. Habár még a mai napig is vannak olyan népek, akik a tudomány helyett a természethez nyúlnak. Tovább »

 

A kishalászoknak négy éve papírjuk is van arról, hogy amit csinálnak, követendő hagyomány. Az apáról fiúra szálló mesterséget kevesen űzik a Duna magyarországi alsó szakaszán, aminek tudo­mánya az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Tovább »

A madárcsapat a halak pusztításával százmilliós kárt okoz évente. Február végéig vadásznak a kormoránokra a Közép-Tisza mentén, a kiskörei erőműtől lefelé tartó Tisza-szakaszon. Tovább »

A Közép-Tisza Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tette közzé az alábbi felhívást, miszerint január 5-én a kiskörei vasúti híd és az erőmű között kormorángyérítést végeznek söréttel. Tovább »

Láthatóan egységes a politikai akarat a horgászvizek védelmében. A kormány ólommentes lövedékek vissza nem térintendő támogatásával áll a kormoránok gyérítése mellé. Tovább »

A decemberben megkezdett kormorángyérítést a múlt hét elejével folytatják újra Alsóörsnél. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 250 példány kilövésére kapott engedélyt a környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóságtól. Tavaly december óta 97 példányt sikerült elejteni, ennyivel kevesebb kárókatona dézsmálja mostantól a balatoni halállományt. A gyérítés március 31-ig folytatódik. Tovább »

Évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a kormoránok, gyakorlatilag minden hengeres testű halat kizabálnak vizeinkből. Egy-egy ponton az országban elkeseredetten küzdenek ellene, de ezt nem érzi meg az állomány. A baj egyre nagyobb, összehangolt gyérítési akciókról nemigen hallani. Tovább »

Megkezdődött a lehalászás a halastavakon. A termelők jó, közepes mennyiségre számítanak. Hiába egészséges, kevés halhúst fogyasztunk. Tovább »

Valójában még kedden történt, hogy az Állatkertben teszteltem a Nikon szuperzoomos fényképezőgépét, és így tanúja lehettem annak, hogy a természet törvényei egy állatkert falain belül is működnek. Tovább »

Garmin halradarok 640
hirdetés

Társaságunk kiemelt feladata a Tisza-tó halállományának védelme, melybe számos egyéb tevékenység mellett a túlszaporodott kárókatonák állományszabályozása is beletartozik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve az idén is kérelemmel fordultunk a területileg illetékes természetvédelmi felügyelőséghez, és minden eddiginél több egyed kilövésére kaptunk engedélyt. Ez komoly előrelépés a korábbi évekhez képest, hiszen míg 2011-ben csak riasztásra kaptunk engedélyt, addig 2013-ban már 76 egyed kilövése valósult meg. Az engedélyek szerint kilőhető egyedek száma 2014-ben 150 volt, idén pedig már 200. A határozatokban megadott maximális mennyiséget mindkét évben kihasználtuk, ennek értelmében 2015-ben 200 egyed kárókatona került elejtésre. Tovább »

Halászok és horgászok szerint gyéríteni kellene a hazai kormoránállományt. A madarak ugyanis óriási károkat okoznak vizeinkben. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Deeper Chirp 1200

hirdetés