Horgász akciók 920

pénzes pér címkével megjelölt cikkek

 

Most gondolom néhányan nagyokat pislognak, hogy –de hisz tavasz van, legalábbis az közeleg, hogy jön ide az ősz? Igazuk van, sehogy, csak nem akartam még jó pár hónapot várni, míg ismét sárgulni kezdenek a falevelek, és az is szerepet játszott, hogy a tél után most kezdem csak igazán érezni a hiányát egy igazi horgászatnak. Tehát most kívánkozik ki belőlem, és ha jön, akkor kell engedni kifelé. A legyezés egy olyan téma, ami keveseket érdekel, szűkös a tábor. Szóval lesznek, akik talán elolvassák ezeket a sorokat, lesznek, akik esetleg csak a fotókat görgetik hosszan, és lesznek, akiket teljesen hidegen hagy az egész. Nem vagyunk egyformák, én sem hallgatok meg mindent, amit zenének neveznek.

Új-Zélandról hazatérve, őszintén szólva semmi kedvem nem volt a környező országokban pisztrángozni. A tízkilós pettyesek kergetése után a kilós példányokra való horgászat inkább csak játékpecának tűnt, így hónapokig nem is foglalkoztatott a gondolat.

Itt van az ősz! Nem csak hogy itt van, lassan már múlik is, akárcsak a pisztrángszezon. Még így az utolsó, nyárias hangulatot idéző őszi napsugarak hatására felkerestem a gyors vizek lakóit, hogy legyezőbotot ragadjak ellenük. Nem szándékoztam bántani őket, csupán pár fotót szerettem volna készíteni az ősz utolsó legyes pisztrángjairól, vagy akár a pérjeiről. Két alkalommal támadtam meg a folyót, és mindkétszer csak pár óra erejéig, amíg a délutáni fények élvezhetővé tették a kalandot.

Sokakat érdekel a legyező horgászat, de valami oknál fogva sokan mégsem mernek közelebbről megismerkedni vele. Pedig ha tudnák, hogy milyen élményekről maradnak le, biztosan másként döntenének.

Azokért a pöttyökért, amelyek számomra oly kedvesek, néha igen sokat kell gyalogolni gyors folyású hegyi vizekben. No, ezt persze nem panaszként rovom fel, hiszen minden egyes vízparton eltöltött perc, amíg azokat a halakat keresem, amelyek pikkelyes testét pöttyök borítják – boldogság. Azok a pillanatok, percek, amíg kezemben tartva gyönyörködhetek ezekben a csodás teremtményekben, feledtetnek minden kudarcot. Főleg azok pillanatok kárpótolnak igazán, amikor olyan hallal hoz össze a sors, amelyre egész évben, vagy netán évek óta vár az ember.

 

Egy hónappal ezelőtt betelt a pohár. Mármint a meló pohara, a türelem túlcsordult. Ez így nem mehet tovább. Pecázni kell! Tovább »

Két peca után nem lettem legyező horgász, de leírhatatlan hatással volt rám a 40. születésnapom alkalmából tartott legyező peca Szlovéniában. Elképesztően sok, meseszép hal, tökéletes társaság, gyönyörű idő, igazi ünnep volt na! Tovább »

A bosznia-hercegovinai műlegyező világbajnokság után két héttel alkalom adódott egy három napos túrára a Pliva folyóra. Gyanús volt, hogy nagy legyesászok sem villogtak túlságosan a Pliva-i szektorokon. Más források is megerősítették, hogy a Pliva egy rafkós horgászvíz. Mi jöhet még ezután? Tovább »

Azt mondják, a jazz-hez, a whiskey-hez, az anális szexhez valamint a legyezőhorgászathoz elég érettnek (más szóval öregnek) kell lenni, de én valahogy 30 után sem értettem, hogy mi a jó abban, ha fingilingi kis legyekkel fingilingi méretű halakat fogdosnak. Tegnap megértettem. Tegnap óta nekem annyi. Tovább »

Július elején összeült az egyszemélyes KUPAktanács és elhatározta, hogy útba ejti az egykori Horvát Bánság és Krajina határát képező folyót, a Kupát. A folyó az évszázadok során megtartotta eredeti medrét, csak körülötte változott meg a világ. Jobb partjára Horvátország (itt Kupa a neve), a baljára Szlovénia került (ott Kolpának hívják). A Kupa ezt bölcsen eltűrte és ki fogja bírni az eljövendő népvándorlásokat is, legfeljebb majd El-Koppha-nak fogják nevezni, vagy Mohamed könnyének és így fogják írni: دموع محمد Tovább »

Milyen az a szerencsés túra, amikor a képek rendezésekor nem kell használni semmilyen képmanipuláló programot, csak maximum a képkivágást kell egy icipicit slankítani, ugyanis nincs mindig idő a felvétel készítése közben a zoomolgatásra? Milyen az a szerencsés túra, amikor megismétlődik egy emlékezetes kaland, ugyanazon a vízen? Milyen az a szerencsés túra, amikor kezdő legyes unokaöcséd mesés mennyiségű halat fog és mindezt a te legyeiddel? Milyen az a szerencsés horgászkirándulás, amelyen kezdő unokaöcséd 50 centi fölötti szivárványost fog, második dobásra? Milyen az, amikor két, egymás utáni napon aránylag szélcsendben, tiszta időben, szinte mindvégig szárazléggyel lehet horgászni? Milyen az a szerencsés túra, amikor a víz kristálytiszta, a halak a sapkád emblémáját messziről kibetűzhetik, ha akarják? No milyen? Tovább »

Dolgozóba voltam Olaszországban. Általában meg szoktam hányni-vetni magamban, hogy van-e az úticél közelében peca-lehetőség. Nem tudom, hogy van ez, de valahogy mindig akad. Most is volt, félúton visszafele a Dretát szemeltem ki. Valahogy úgy alakult, hogy- bár többször voltam azon a vidéken- a Dretára vagy horgásztársaim fanyalgása (kicsi a víz, nincs benne galóca, nagy a víz, zavaros a víz) miatt, vagy a tényleg túl magas vízállás miatt nem nagyon került sor. Szeretem a kisebb hegyi vizeket, általában jól elvagyok velük, most sem volt ez másként. Egy délután és egy délelőtt jutott rá. Tovább »

 

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) gépjárműflottája 20 darab Toyota típusú platós terepjáróval bővült, továbbá motorcsónakokat, éjjellátó készülékeket, hőkamerákat szereztek be, a fejlesztés összköltsége több mint 400 millió forint volt - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének irodájánál a halőri szolgálat gépjárműveinek átadásán csütörtökön Budapesten. Tovább »

 

Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés