Horgász akciók 920

3 fontos kérdés, amiket 2014-ben feltettetek nekünk wobblerekről

Szerkesztőségünkbe naponta érkeznek be érdekesnél érdekesebb kérdések (és néha ordas baromságok is :) ) horgászmódszerekről, halakról, vizekről. Most összeszedtük a három leggyakoribbat, amit wobblerekkel kapcsolatban kérdeztetek idén.

1. Beázik?

Többen is jelezték, hogy a nálunk vásárolt Sebile wobblerekben néhány dobás után azt vették észre, hogy víz jelent meg, az áttetsző műanyagon át látni, ahogy folydogál benne. Beázott, lyukas.

Nos, nem. A Sebile wobblerek egy része gyárilag flitteres olajjal töltött, ez az a folyadék, ami láthatóan mozog a csali belsejében. Az olajban a mozgás hatására önálló életre kelnek a flitterek, és aktív csillogást kap a műcsali. Az elmozduló belső struktúrák nem csak látványosak, de a simább dobásokban is szerepet játszanak. A lendítéskor minden folyadék a wobbler hátsó részébe áramlik, így a wobbler farokrésze túlsúlyozódik a dobás idejére, és egyenletesebb repülést tesz lehetővé, ami egyértelműen növeli a dobótávolságot. Ahogy a wobbler vizet ér, azonnal elkezd visszaállni az eredeti állapot, s míg egy hosszú pillanatig áll a műcsalink, a belseje álltában is mozog.

2. Hogyan állapítható meg, hogy milyen mélyen jár a wobbler?

Általánosságban elmondható, hogy a nagy terelőlemezzel ellátott wobblerek mélyebbre húzhatók be, a kis terelőlemezűek a felszínhez közelebb úsznak.

Nyáron a halak általában a felszínhez közel tartózkodnak, így a kicsi, függőlegeshez közeli terelőlapkával (nyelvvel) szerelt wobblerekkel horgásszunk. Hideg hónapokban, amikor a halak is mélyebbre húzódnak, a nagyobb terelőlemezzel ellátott csalikkal érhetünk el sikereket.

Vannak még vertikális wobblerek is, amiknek nincsen terelőlemezük, ezekkel nagyobb mélységeket is kényelmesen meghorgászhatunk, de gyors betekeréssel akár a felszín közelében is húzhatjuk őket.

3. A wobbler vagy az élőhal jobb csukára?

Ez csakis attól függ, hogy milyen ügyesen használod a wobblert. A halak nem vágynak jobban egyszer az élő csalihalra, máskor a műcsalira. Nem úgy kelnek fel, hogy "hmmm, tegnap kishalat ettem, ma inkább wobblert kóstolnék". Az ügyesen felkínált műcsali nekik ugyanazt jelenti, mint az élő csalihal: táplálékot. Emiatt butaság is azt mondani, hogy az egyiket jobban eszi a csuka, mint a másikat. Maximum nem pergetünk elég ügyesen. De ezen meg lehet javítani. :)

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal