Horgász akciók 920

Látja, vagy érzi?

Tisza-tavi kölyöknek a mindennapos ragadozóm a balin volt, a "komoly" hal pedig a csuka. Ennek megfelelően nagy becsben tartottam, és rendszeresen horgásztam is rá - a hidegebb hónapokban. Fel tudtam úgy nőni, hogy érdemben nem horgásztam csukára zavarosabb, vagy kevésbé áttetsző vízen.

Ha bezavarosodott a holtág, vagy az ártér, akkor egyszerűen nem mentünk csukára, amíg le nem tisztult. Így aztán már érett horgászként, leginkább a versenyek miatt kellett megtanulni csukát fogni átlátszatlanabb, ne adj isten zavaros vizeken.

Azzal kezdem, hogy sokkal, de sokkal jobban szeretek tiszta vízen csukázni, amikor a ragadozó nagy mértékben tud hagyatkozni a látására. Van azonban olyan szituáció, amikor nincs választásunk. Például az adott tó vize eleve kevésbé átlátszó, viszont van benne csuka bőven, sőt eszik is. Több ilyenen megfordultam az utóbbi időben, s egészen más csalik működnek, mint egy tiszta vizű holtágon.

Alapvetően vannak olyan csalik, melyek nem a rezgésükkel, vibrációjukkal váltják ki a kapást, hanem az élethű színezésük, a megfelelő méretezésük és persze a valódi táplálékhoz hasonlatos felkínálás vezet a sikerhez. Ilyen csalik közé sorolható a Sebile Magic Swimmer és a Soft változata is. De nagyon sok egyéb swimbait is az élethű megjelenése okán fogós, és nem azért mert vibrálna, vagy rezegne. Ezek a csalik igénylik a víz inkább nagyobb, mint kisebb átlátszóságát. Zavaros vízen elvesztik azt a pluszt, ami a fogósságukat adja.

Ha a víz átlátszósága korlátozott, az esetek hatalmas hányadában azok a csalik lesznek a jók, amelyek rezonancia valamilyen formájával segítik a csukákat a csali észlelésében. Több ilyen termékcsoport is van, a wobblerek - különösen a nagy frekvenciájú terelőlemezes változatok, és a körforgó villantók jeles képviselői ezeknek. Sőt, a ha a wobbler még csörög is, még hatásosabb tud lenni. Ebben a szegmensben az egyik kedvencem a Sebile Flatt Shad. Remegésével konkrétan rázza a spiccet, s csörgésével duplán felhívja magára a figyelmet. Csukára a 66-os és a 77-es modelleket használom előszeretettel.

Annak ellenére, hogy a természetes környezetében egyetlen kárász, vagy vörösszárnyú sem bocsát ki olyan periodikus, és kifejezetten erős rezgést, mint egy wobbler, vagy egy körforgó villantó, a csukák nagyon jól detektálják ezeket a potenciális zsákmánynak gondolt tárgyakat.

Adott esetben még sokkal messzebbről is, mint egy természetes táplék esetében. Mint a legtöbb ragadozó, a csuka is rendelkezik extra receptorokkal és egyéb érzékelőkkel arra, hogy a többféle módon észlelje az áldozatát.

Talán többen is felfedezték már a csuka alsó álkapcsának alján az úgynevezett "mandibuláris pólusokat", melyeket más fajokon csak elvétve fedezhetünk fel (nem zárom ki hogy van más halon is, de most a hazai faunából hirtelen nem tudnék másikat megnevezni).

Az oldalvonal-szerv a másik olyan áramlásra, rezgésre kiélezett, receptorokkal gazdagon ellátott szerv, mely segíti a halat akkor is, ha a látási viszonyok nem a legjobbak.

Legutóbb Pázmány Péter barátommal csukáztunk egyet, s a tapasztalatok teljesen alátámasztották az elméletet.

Neki a wobblerek jöttek be leginkább, azok közül is az élénk színűek. Kezdetben egy élénk piros hátú közepes terelőlemezű wobblerre kapott több kapást is, majd a nap második felében egy élénk zöld hátú változat bizonyult a legfogósabbnak.

Ahogy már említettem, én Sebile Flatt Shaddel akasztottam meg első halaimat. Ennek a vertikális horgászathoz is kiváló családnak a sajátossága, hogy nincs terelőlemeze, a bekötőszem a hátán található, s ami mozgásra, sőt komoly rezgésre kényszeríti, az a speciális alakja. A benne elhelyezett golyók csörgése csak még fogósabbá teszi.

A horgászat alaklamat adott arra is, hogy a vadiúj Mitchell Mag Pro Advanced botomat összehalazzam (na jó, nem most először). Egy 8-32 grammos modellt vetettem be, ez még nem durva, de már oda lehet csapni vele a csontos szájú csukának. S, ha már Mitchelles nap volt, akkor orsóból is olyat tettem fel, egy már bizonyított 308 PRO-ra esett a választásom.

Később kíváncsi lettem hogyan teljesíthet az ABU Active Sinner körforgó ezen a vízen, ami egyébként Péterrel közös kedvencünk. Alapvetően nem szeretem a körforgókat, s tényleg csak elvétve használok belőlük speciális szituációkban. Az Active Spinnert azért szeretem, mert hal formájú ólom teste van, itt összpontosul a műcsali súlypontja, és sokkal kevésbé csavarja a zsinórt, mint más gyártók körforgói.

Legalább annyira fontos számomra, hogy elképesztően minőségi a cucc, nagyon szépen forog, nem téveszt, hanem megbízhatóan teszi a dolgát. van belőle könnyű 7 grammos, és van nagyobb 12 grammos változat is. Utóbbiakat használom leginkább. A megbízhatóságára jellemző, hogy a bevontatás során többször leengedem az aljzatra (hogy biztos legyek benne, hogy a legalsó régiót vallatom), és onnan újra elindítva kb. 30-40 cm húzás után újra pörögni kezd. Na, ezt nem tudják a "gagyi" másodvonalas termékek. Behúzva az ellenállása jelentős, egyértelműen érezni, hogy pörög, vagy nem. Miután bepörög, egy jó kezű horgász egész jól vissza tudja lassítani a bevontatást, anélkül, hogy a pörgésébe hiba csúszna.

Egyszer egy tiszaalpári országos bajnoki fordulón húzott ki minket a csávából ez a villantó, amikor is viszonylag rövid idő alatt 5 szép csukát is sikerült vele fognom, s a mezőny legelejében végeztünk. Mondanom sem kell, a víz átlátszósága ott is hagyott maga után kívánni valókat.

itt sem hagyott cserben, az első dobáson szép kapást közvetített, majd a másodikra meg is fogtam vele magam aznapi legjobb halát. Így válik egy jó kapcsolat mélyebbé!

Péter fogta ezúttal a nap legnagyobb halát - ismételten csak wobblerrel. Ketten 14 darab csukát emeltünk csónakba. Nagyon jó kis nap volt, amiről mindkettőnknek az volt a véleménye, hogy bizony meg kell ismételni! Sort is fogunk rá keríteni!

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés