Szezonindító horgász akciók 920

Gyorsan, eredményesen - így horgászom süllőre

Rendszeresen keresnek meg ismerősök vagy még ismeretlen horgászok tanácsért, hogy segítsek nekik végre épkézláb méretű süllőt fogni. Jellemzően mindenkinek az a gondja, hogy bár fog süllőt, de kicsi, maximum kétkilósakat, s nemigen tudnak e fölé menni. Összeszedtem néhány gondolatot, amit szívesen megosztok bárkivel.

Mindenekelőtt ez az írás azoknak szól, akik féltik a halakat, vigyázzák azokat, akik tisztelik annyira a természetet, hogy vigyáznak rá. Nem hempergetik koszban, hagyják, hogy szétverje testét kemény padlón, földön, kövek között vergődve, és nem kürtölik tele a világot, hogy hol rejtőznek ezek a kapitális teremtmények. Vegye a fáradságot mindenki, és fotózzon úgy, hogy ne legyen felismerhető a helyszín, vagy ha felismerhető, akkor semmi köze ne legyen a fogás pontjához. Én is így teszek, az én fotóim hiába fürkészik, azzal nem fog senki 10 év tapasztalatot elcsalni. Nem irigységből, hanem felelősségből. Legyünk őszinték, a horgászok zöme kihasználja a törvény adta lehetőséget - sajnos többet is -, és úgy viszi haza ezeket a matuzsálemeket, mintha kötelező volna. A másik arcátlanság pedig, mikor direktbe kifigyelnek, aztán mindennap ráülnek, te pedig többet a közelébe sem férsz. Nem a másik jókedvéért betlizik az ember hónapokat, talán ezt is kimondhatjuk. Aztán jellemzően az ilyen mentalitású "horgász" még annyit sem tesz meg, hogy legalább szíven szúrja, vagy fejbevágja, amiket hazavisz - majd elpusztul magától...

Biztos feltűnik majd, hogy néhány kérdést nyitva hagyok, hogy néhány gondolatot nem fejezek be, ez nem véletlen, sokkal jobban sajátja és nagyobb lesz mindenkinek az élmény, ha maga járja ki az útját, maga rakja ki puzzle-t. 

Akik e témában hozzám fordultak az elmúlt években, szinte mind erőltet egy-egy jónak vélt helyet. Jónak véli, mert fogja rajta a kilóhúszast, vagy szimplán belelátja a halat. Mert régen azt írták, hogy... Régen minden kövégre jutott süllő, régen mindenki hazavitte a halat. Ma nem jut minden kőre hal, mert régen mindenki csak kivett a vizekből. Ideje tenni és visszatenni is valamit. 

Hagyd otthon az UL felszerelést

Ha nincs, szerezz be normális méretű plasztikokat, wobblereket. Hosszuk alakuljon 10 centi körül, legyen nagyobb is, kisebb is, de most ne a duplanullás körforgóra koncentrálj. Válassz feszes botot, amivel meg tudod ütni a halat keményen.

Ne akarj mindennap süllőt fogni

Ha nagy süllőt szeretnél, az lemondásokkal jár. Először is nem fogsz felpakolni minden nap az FB csoportokba arasznyi halakat "ma ez mentett meg a betlitől" dumával (amúgy sem mentett meg...). Míg arra koncentrálsz, hogy mindegy mekkora, csak megüsse valami, értékes tapasztalatoktól mented meg magad. Ja, hogy hetekig nem fogsz semmit? Kezdj el megbarátkozni a gondolattal, hogy lesz ez még így, de ez is tapasztalat. Ujhelyi Gábor barátom mondja mindig, nemfogásból lesz a fogás. Persze nyafogni is lehet, és azzal takarózni, hogy ott nincs nagyhal, mind "hozzátok" megy télen. Ez is megoldás - a nemfogásra. Én évek óta nem találkoztam a horgomon méret alatti süllővel süllőzés közben, de még talán 40 centi alattival sem - bár ma sem értem miért arasznyi a süllő méretkorlátozása...

Keress új helyet

Nem adja a normális mértű, 3 kiló körülieket a pálya? Felejtsd el, hagyd meg másnak, állj odébb, felesleges ott időznöd. Nem véletlen, hogy nem jön évente két-három darab 10 plusszos a retúrok között, ugye? Nem állnak össze, felesleges erre várnod, nem fog beütni. Teljesen más dimenzióban kell próbálkoznod, gondolkoznod. Előbb fogsz etetőkosaras fenekezővel egy rekordlistásat kukoricára, mint a kilósok között évente egy 10-est. Azt sem árt megjegyezni, hogy ősszel és télen rendszerint nem kell könyörögni a süllőnek, ha ott van, megütni. Persze ehhez kell az is, hogy jókor legyünk ott - tudatosan. Mikor süllőzni indulok, már előre tudom a menetrended, milyen sorrendben járom végig a pályákat, hova mikor kell érkeznem. 

Nem társasjáték

Ha dumálni akarsz a haverjaiddal, menj el egy kocsmába. A legtöbb kapitális méretű süllőm egyedül fogom. Nincs szövegelés, kevesebb zörej, zaj, nem utal annyi jel az ember jelenlétére. Egy 15 éves hal már találkozott párszor halásszal, horgásszal. Hallomásból tudom, hogy egy tógazda a halait folyton lopták csónakos villanyosok. Vett egy készüléket, s módszeresen elkezdte csónakból csípetni a halakat, de csak akkora adaggal, hogy ne húzza be őket. Egy idő után ladikkal a közelébe se tudott menni a pontyoknak, ahogy vízre rakták, az összes a tó másik felébe menekült. A süllő is félénk hal, ha eláruljuk magunkat, lehet hogy nem úszik világgá, de meglapul, kivár. Esze ágában sem lesz rámozdulni bármire is, amíg úgy nem érzi, elmúlt a fenyegetettség.

Használd a két kezed, és matracot

És újra visszafoghatod, amit eleresztettél. A süllő nem azért pusztul el, mert kényes hal. Azért, mert barbár módon horgásznak rá mikor a beléig nyeletik, vagy mikor ledobják a földre vergődni. Hát persze, hogy esélye sincs túlélni. Ezek az emberek egyébként nem is akarják, hogy túlélje - ezt is érdemes tisztázni. A halat nem visszaborítjuk a vízbe, hanem - mégha csontig hatol a jéghideg víz -, megtarjuk, hogy ne boruljon oldalára vagy forduljon fel. Ha ez 10 perc, akkor 10 percig tartjuk, meg kell várni, míg magához tér, és annyi erőt gyűjt, hogy elússzon. El fog, nem kell fejbeverni, mert "úgyis megdölgött volna...".

Egy jó tanács a végére, ne használj gumis merítőt. Nem vagyok halbiológus, de azt a pár hónapot, míg merítettem a halakat örökre megbántam. A süllők jelentős hányada a merítőben sokkot kapott, és elpusztult. Kifeszültek a kopoltyúfedelei, uszonyai, és megmerevedik a hal. Az összes izma görcsösen beáll. Nem tudom miért, de előtte sem, azóta sem kellett elvinnem halat azért, mert megöltem volna a hobbimmbal. Mikor leesett a tantusz, azonnal megszabadultam a merítőtől és továbbra is két kézzel veszem ki a halat. Sosem rántotta bele az ujjamba a horgot és sosem ment el egy sem, mert nem volt merítőm.

Csalikról, helyválasztásról pedig ez alatt az írást alatt található két linken olvashattok részletesebben.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

JuhászFerencKöcsögJuhászFerencKöcsög (fikanick)
3 éve

Jön a süllő tilalom - én meg megyek összefogdozni őket! ;-P

53
aneptun
3 éve

Kedves Csaba!

A merítő használatakor nem tapasztaltam különösebb sokkot, tavon fogtam 5 -os süciket.
Én kb. 1kg-tól használok merítőt, gyors, biztonságos és halkímélő.

A hideg tél miatt megnéztem a pecás tévén az összes pergess xy-nalt.
Elképesztő balfékségeket láttam a merítő nélküli horgászatok közben. Földön cibálták partra a halakat. Sokkoló volt, hogy többször parti pergetéskor nem volt még a közelben sem merítő, majd az egyik zseninek aki megunta a merítőre várást, kiemelés közben kezébe akadt a horog. Ugyanennek a zseninek csónakból elment egy jó tízes csukája mert ott sem volt nála merítő.
Tudom még említeni, a korosabb legyező és túra horgászt, aki óvja a halakat és a természetet,szintén merítő nélkül pergetett partról, majd jópofán próbálta elütni a balf@szságát. Több most nem jut az eszembe.

Azt nem értem, hogy miért kell ilyet leadni, nem érzik ezek az emberek, hogy ez méltánytalan rájuk, a csatornára és ránk horgászokra nézve?

Maradok tisztelettel.
Kovács Tibor

52
kockakukac
3 éve

Kedves Csaba!

A cikket elolvasva azonnal klikkeltem, hogy kifejezzem örömömet és mélységes egyetértésemet; hogy vannak még természet tisztelő, gondolkodó emberek Magyarországon.

Aztán beleolvastam a kommentárokba...
No ekkor viszont újra csak szégyelni kezdtem, hogy magyar vagyok. Ahogy akkor is, amikor meglátom a magyar vízpartokat, hallom a lepusztított magyar halállományt.
Olyan helyeken van szerencsém horgászni, ahol nyoma sincs annak, hogy ember járt előttem a horgászhelyeken. Sőt, "furcsa mód" a halfajok átlagmérete is jóval nagyobb az otthoninál. Ha szeméttel találkozom, akkor ott olcsó sörösdoboz,vodkásüveg és külföldi zárjegyes cigarettadoboz, a hozzá tartozó csikkekkel hírdeti, hogy itt keleteurópaiak jártak. No ilyenkor is szégyelem, hogy magyar vagyok. Pedig a szemetelés sem jólét kérdése ez nyilvánvaló.

Szóval ne szegje kedved ez az irdatlan sötétség, írjál, mert csak így tehetsz azért, hogy az újabb horgászgenerációk ne ingyenprédát lássanak a vízben, hanem át tudják élni a természet csodálatát, tudjanak alázattal gyönyörködni és meg tudják védeni a csürhe sötétségétől.

üdv,
kockakukac

51
hirdetés (x)
gojko miticsgojko mitics (fikanick)
3 éve

hajrá vassss dzsabba.
adsz egy áutógrámmot az ebihalas bokszeresgátyomra ?
tégy föl már uj fotat mert elfogyotta sütyik a hejeidröl. kösziket.

50
nvd
4 éve

Susu!Most azért elmorzsoltam néhány kövér könnycseppet..Biztos hallottál már valamit az'adjon Isten',meg a'fogadj Isten'viszonyáról..Amúgy nem volt szándékomban sem trollkodni,sem szerencsétlen Csabát kipécézni.Hogy az egyik kedvenc filmemből idézzek:"Nyilván ugyanúgy vonatkozik minden egyéb tejtermék készítőjére!"Én azt is elhiszem,sőt tudom,mivel vannak közös ismerőseink nemcsak vele,hanem egyéb hasonszőrű pajtásaival is,hogy önmagukban nézve kedvesrendesjószándékúsrácok.Ráadásul'csóri'legalább tényleg megpróbált halőrködni,szervezkedni,tenni is vmit szeretett Dunánkért.De ebben az országban nem pont úgy működnek a dolgok,ahogyan kéne.Nem is fognak..A piacgazdasági alapokról a válaszom,ahogy a szufi bölcs mondá:Az örömlány ne sikoltozzon,ha...

49
Susu
4 éve

nvd. Először írottadban azt hiszem teljesen igazad van, de a kérdés annak végén (Megérte?) méltánytalan. Te is tudod, hogyha nem Vass Csaba, akkor valaki más úgyis megteszi mindazt, amit felrósz neki. Ilyen világban élünk, ilyen a piacgazdaság… Látható, hogy vannak többen is akik a nyomában járnak, „szakírók” lettek. Előtte is voltak, utána pedig sűrűbb lett a mezőny, sőt gyanítom egyre sűrűbb is lesz, annyira amennyit elbír a „piac”.
Második etapba kár volt belefognod, az színvonal alatti volt...

48
vasscsaba
4 éve

Okes, felrertettem akkor, kellemes unnepeket.

47
nvd
4 éve

Szerintem nem én pocskondiáztalak.Pont,hogy a bátorságodat dicsértem.Tényleg.Én képes vagyok a jó és rossz oldalát egyszerre látni v.kinek,v.minek.Sajnálom,hogy nem érted.Megsavanyodni biztosan nem fogok,van bőven,ami kitölti az életemet.Bár ha a Duna és a horgászok ezen az úton járnak tovább,a lelkemnek ez a fele még haldokolhat..

46
vasscsaba
4 éve

Látod-látod, már nem tudsz másba kapaszkodni, mint abba, h nálad alacsonyabb vagyok. Pocskondiázol, minősítesz, amit nem bánok, innen tudom, hogy elértem már valamit, köszönöm.

De félre ne érts, kicsit aggódom is érted. Felmerülhet a szükségessége, h szakavatott emberrel beszélj, mert itt nem fogsz gyógyírt találni a valós belső problémádra, hiába okolsz mindenért engem, minket, az internetet, az FB-t, próbálj megbarátkozni ezekkel a dolgokkal, mert meg fogsz savanyodni és biztos, hogy nem lesz jó hatással a családodra, környezetedre. Koncentrálj inkább a gyerekeidre, és próbáld meg élvezni az életed, ahelyett, amit itt művelsz.

45
vasscsaba
4 éve

:)

44
nvd
4 éve

Ott a pont a kajakosnál!Azt én is leírtam,hogy alapvetően nem az írásaival van a baj,hanem a hazai állapotokkal.Nem véletlenül nem írtam álnéven.Pöttöm vádjaival nem foglalkozom,kinek nem inge..Hagyjuk mindenkinek a múltját,mert tudnék mesélni jónéhány"CR"prófétáról,halvédősről elsőkezes sztorikat,nem útszélén,telefonban hallottakat,mint amiket egyből elhittél rólam,kedves GURU!Senki ne aggódjon,nem fogok..Amúgy engem nem is nagyon érdekel.Régen 1000-ből 999 fogta,vitte.Más világ volt.Kedves Népi Tanítómesterünk,Feddhetetlen Prófétánk!Kérdezted,hol voltam,amikor küzdöttél a rapsicokkal?Kérlek szépen,akkor"dörgölőztem" éppen és felajánlottam egy igen fürge csónakot nemcsak neked,hanem minden halvédősnek.Később ugyanezt a felajánlást megtettem a vízirendőröknek is!Akkor már egy 30 lovas motorral szerelt,még alkalmasabb,még gyorsabb csónakot ajánlottam,mert a mélymerűlésű, rendőrhajó egy csomó,kapások által kedvelt részre nem tud kijutni!Igény a használatukra 1x sem érkezett.Sőt,elmondtam azt is,milyen hónapban.milyen vízállásnál hol kell keresni a kapircsolókat.Nem történt semmi..Kíváncsi vagyok,még hány ilyen felajánlást kaptál??Amúgy,hogy a jót is elismerjem,azért becsüllek,hogy picike létedre be merted kóstólni legalább a környéked rapsicait.Sőt,ha 16 éves lennék,vszínűleg te lennél a kedvenc horgászíróm.De nem vagy.Nem az a lényeg,hogy pontosan ki,kit.hová vitt cikket írni meg videózni.Teljesen lényegtelen..Hanem,hogy ne csak a fanokról tudjál,hanem legyen már képviseltetve az a rengeteg dunai"őspecás"is,akinek a hócipője tele van a havi 20 db tömegeket élővízeinkre szabadító,hergelő cikkeitekből!Lehet,hogy sosem tettetek el 3 sűllönél többet,pontymatracon masszírozzátok,angus marhával etetitek,sörrel itatjátok,állatorvost és papot is hívtok a halhoz.Lehet,hogy jót akartok,de közvetve mégis nagyobb kárt okoztatok a Dunának,Tiszának,mint az eddigi rapsicok.Lazább Karácsonyt!Mester!

43
kajakcanoe
4 éve

Mint írtam, tényleg baromság és gyerekes dolog Csabit ekézni, de meg tudja ő védeni saját magát, nem kell pártolni. Amikor én beszéltem vele, vagy találkoztam vele, gondoltam, bár több ilyen ember lenne.
Egyetlen hibát vétett, melyet minden valós, vagy önjelölt celeb is elkövetett; el kell dönteni, hogy ebből, a horgászatból és ennek side project-jeiből szeretne-e megélni, vagy még akar az életében párszor jóízűt horgászni...?
Sajnos, itthon ez együtt nem megy....

42

Úgy látszik, a kukkolóknak befagyott a csónakjuk a városi kikötőben, és most itt eszi őket a fórumon a fene (persze álnéven). :)
Vicces, hogy itt veritek a billentyűzetet ahelyett, hogy megpróbálnátok ti is szép süllőket fogni. Mert gondolom egyikőtöknek sem megy, ezért irigykedtek ennyire. Nem lehettek túl boldog emberek. (majd most jönnek a válaszok, hogy deeeee, ti is sok nagy süllőt fogtok csak nem posztoljátok és deeee, ti boldogok vagytok) :D :D :D

41
duracel.duracel. (fikanick)
4 éve

Tisztelt V. CS.
Azonosulni csak azzal nem lehet,amit elolvasok,és megismerek.Nehéz volna akár miről is véleményt alkotni úgy,hogy nem olvassák el a posztod. Ezt lehet megmosolyogni.....
Az,ahogy próbálod félrevezetni,palira venni a környezetedben horgászókat,....na az a pojácaság magasiskolája.Ebbe energiát fektetni? Ahelyett,hogy elkerülnéd a kilesés lehetőségét.(egyszerűbb módon)
Magadnak kapartad ki a gesztenyét,amit nem tudtál megfelelően kezelni.Kérdés az,hogy a "siker" ér -e ennyit. Ezt a sz@rt már nem lehet visszalapátolni a lóba.

40
vasscsaba
4 éve

Rendben, januar 1-tol leszallok.

39
kovizo
4 éve

Ember te látod a fát az erdőtől, most már komolyan kérdezem ??? Kicsit fogd is fel amit írnak neked ne csak olvasd ( ha már te is elolvasod mert), az a baj, hogy te teremtettél egy ideált magadnak és ebbe annyira beleéled magadat, hogy már nem is látod mit csinálsz rosszul..., ja és a lényeg leszállhatnál már arról a kib@szott nagy magaslóról végre mert kezdesz egyre nagyobb bohócot csinálni magadból!

38
vasscsaba
4 éve

Amit még mindig nem értek az egészben, hogy azok, akik itt az írásaim, fogásaim közzététele ellen küzdenek álnéven, ferdítésekkel, félinformációkkal, azok mégis miért olvassák el, nézik meg, ha nem tudnak ezzel azonosulni? Ugye elgondolkodtató, el is mosolyodom mindig ilyenkor rajtuk.

Én mindig kínosan ügyeltem arra, hogy ne kerüljön nyilvánosságra hol fogom a kapitálisakat, arról nem tehetek, hogy vannak olyanok, akiknek a peca a másik kileséséből áll, aztán meg fáj nekik, mikor kiderül, hogy palira vették őket és semmit sem fognak.

Akik itt verik a tamtamot, hol voltak, mikor én horgászás helyett az orvhalászokat kergettem, hálókat szedegettem stb? Én ezzel is irányt, példát szerettem volna mutatni, hogy így is lehet, csatlakozzon, aki csak tud. Lehet, vannak itt páran, akik szintén így tettek, de ezeket is titkolták, még saját maguk elől is, azért nem is tud róla még maga sem. Bár egy valakit sejtek hol volt, a csarnokba hordta a süllőt, harcsát, majd dörgölőzött, most pedig előadja itt, hogy miattam nincs hal, aki nem a csarnok egyik hátsó csempés előkészítőjébe vágtam le a kapitális, megmerevedett testeket, hanem matracra tettem és visszaeresztettem.

Mindjárt kiderül még az is, hogy Mark Zuckerberg-et én bujtottam fel, hogy találja már ki az FB-t, hogy mindenki rommáposztolja a horgon, zsinórnál fogva lógatott fogásaival.

37
kajakcanoe
4 éve

Véleményem szerint, az igazság - nvd vs. Csabi meccs - mint mindig, a kettő között keresendő; Csabit botorság támadni, mert kellő tisztelettel beszél és bánik a halról, hallal, leírja és érzi a ragadozó hal horgászat mojo-ját, miszerint nekünk kell kikaparni a gesztenyét és nem rátámadni a hallal fotózkodó horgászra a "holmivelmikormiértmehetekveledmutasdmeg" kérdésekkel, ám nvd kesergése is sok-sok igazságot tartalmaz.
Anno, írtam ide egyszer egy kommentben, hogy az ember a leggyengébb tényező és sokszor verem azóta is a fejem a falba, hogy segítettem olyanoknak is, akiknek nem kellett volna és/vagy posztoltam fotókat közösségi portálra, mikor még fent voltam rajta...bánom! Nemcsak azért, mert pontagyú barmok (is) ellepték a vizet, hanem mert olyan emberek is megjelentek - ismerősök azért küldözgetnek posztokat a fácséről... - , akik pusztán a vízparton és ezáltal a posztjaik alatt található szövegekben is minősíthetetlenül viselkednek, sztárnak képzelik magukat, miközben még kb. két éve azt sem tudta, hogy hogyan örüljön annak, ha egy jó barátom megmutatta neki nem a pergetős, hanem a márnázós pályáit, most meg....
Nyilván, lehetne még értekezni a lyuggatott atlétás, cigizős, vérben, porban panírozott halas fotós figurákról is, de ez is csak egy aprócska szelete a viselkedésről alkotott más vélekedésről... Ez a társadalom még nem érett meg sok mindenre...

36
miska
4 éve

"Sosem rántotta bele az ujjamba a horgot"...Reméljük nem is kerül rá sor,de a korsó is addig járt a kútra míg el nem tört.

35
miska
4 éve

Amennyiben így fogyasztják a kormik a kis süllőket,nem lesz mivel fotózkodni a jövőben.

34
SpriSpri (fikanick)
4 éve

Azt tudom mondani,hogy nvd-nek teljesen igaza van és egyet is értek vele.
Sajnos saját magam is hibáztam és büszkén újságoltam,hogy mekkora és mennyit süllőt sikerült fognom. Ezután az emberek által ritkán látogatott pályákat ellepték a horgászok. Ami jön viszik. Kicsi, nagy nem számít.
A legtöbb szakíró és blogger nem tud halat fogni vagy nem annyit, amennyire szükség volna, hogy megírják a cikküket,de mivel kellenének a jó fotók,így rákényszerülnek,hogy ha jön egy szebb példány,akkor más helyen is készítsenek képet róla.
Természetesen bánja a legtöbb celebhorgász,hogy leközölte fogásait a hírnév miatt,de bevallani nem igazán fogják. A valós helyzet az,hogy kevés a jó ennyi horgásznak. Aki okos és előrelátó,az nem mutogatja a fogásait. Olvasva itt a kommentek,annyit szólnék még hozzá,hogy a kormorán is csinált kár bőven,de a 7-10 kilós ikrás süllőt nem viszi haza!

33
miska
4 éve

Szegeden a két híd között most tilos horgászni,mert kíméleti és halvermelő területnek lett kikiáltva,viszont a kormik zavartalanul vadásznak.Tele a tököm az egésszel.

32
aneptun
4 éve

A jövőt halát a géb, a jelenét a kormorán, a "múlt" halát a rabsic írtja, a géb és a kormi a legnagyobb ellenség a rabsic csupán a töredéke kárt okozza, akár 1 az 1000 arányban, ez egyszerű matematika.

31
KóbászKóbász (fikanick)
4 éve

20 éve még az utolsó snecit is hazavittem "macskának jó lesz" felkiáltással...
Azóta eltelt 20 év és megint felébredt bennem a vágy hogy horgásszak.
Fogalmam sem volt mit és merre...
Ezek a "celebek" "pojácák" etc...rengeteg segítséget nyújtottak abban hogy újrakezdjem.
Fogtam már azóta pár halat de valamiért eszembe sem jut hogy hazavigyem.
Fogom, elengedem, örülök.
Azzal sincs baj hogy valaki hazaviszi...De kérdem én: Mennyi idő alatt eszik meg a család 6-8-10 kiló halat?
A mértéktelenség és az irigység a baj.
Mértéktelenség mert a kifogott hal az övé aztán ingyé osztogatja boldog-boldogtalannak.
Irigység mert a rohadék XY mit képzel hogy neki összejön nekem meg nem...
Nézzetek már magatokba...

30
duracelduracel (fikanick)
4 éve

A magyar horgásztársadalomról festett kép -nvd által-, teljesen valós.
Így működik ez más horgász vizeken is kis hazánkban.
Az ember mögött több évtizedes horgász tapasztalat,hozzá igazodó bölcsesség,és jön egy kazalnyi macskajancsi az ul botjával,és azt hiszi sajtból van a hold. A horgász írások meg rátesznek egy lapáttal.(meg az internet)
10 éve egy fika pergető nem volt arra amerre járok,mára már jó ha egy helyre rá tudok kukkantani.-hát még horgászni-. És odáig jutottak a helyek,hogy a köves lett rajtuk a király -taknyos tacskó nyelven a sirály-

29
miska
4 éve

Anno Hunyadi Attila rapalás cikkei után kezdték lenullázni a jó süllős pályákat,azóta számtalan jobbnál-jobb csali bukkant fel a piacon,amikkel lehet tizedelni a süllőt.(Ha má drága pézé mögvöttem ,néhogy má visszadobjam a halat.)A haltalanság többi oka a villanyozás hosszantartó rendszeres áradások hiánya kormi.Itt az alsó-Tiszán és a Maroson is halálpontosan beállnak arra a helyre,ahol előző nap dobáltam,"nézzük minek volt ott tegnap az öreg".

28
nvd
4 éve

Tisztázzunk még egy dolgot!Nem az írásaiddal van a gond,hanem azzal,hogy nem kompatibilisek a magyar horgászokkal és a vizeink halállományával.Teljesen fölösleges volt írnom,mert nyilván nem fogjátok abbahagyni,csak kiömlött belőlem a felgyülemlett keserűség,amiatt,hogy milyen ritkán van már nyugalom a vízen.Éjfélkor is cikáznak a csónakok és mindenki a ritka kincset,a süllőket üldözi.A legtragikomikusabb amikor egymás alatt a fb-on 5-6 szakíró kesereg ugyanezek miatt!Utoljára felteszem a kérdést!Megérte?

27
Orsós RinaldóOrsós Rinaldó (fikanick)
4 éve

Hajrá Tesók! Húzzatok be egymásnak! De csak is így, exhibicionista módon. ;-)
Vannak akik a neten reklámozzák a fogásaikat és a vízparti jó helyeket, aztán amikor a saját pojáca mivoltuk eredménye által már oda sem férnek, betámadják az idős sporit, aki negyedszázada oda jár, de nem reklámozza a fogási infóit...
A pojácáké a jövő?
Gyújts rá, rulett-póker alfahím! :-P

26
nvd
4 éve

Nem barátkozni hívtalak,hanem segítséget ajánlottam fel,mert szimpatikus volt a kezdeményezés,ezért felajánlottam a csónakomat a halőri szolgálatok ellátására.Nemcsak neked,az összes halvédőnek.Hogy kinek,mit hiszel el,az már a te dolgod.A csepeli halvédők is villanyosok a nép nyelv szerint..

25
vasscsaba
4 éve

nvd, én egyet tudok, amikor Orbán Pistivel megkaptuk a pesti szakaszra a halászati őri megbízást, több horgász is hívott, hogy egy "zenész" a piacra hordja a halat, rengeteg süllőt és harcsát kivesz a Dunából télen. Nem értelek, miért pont te balhézol itt. Aztán felhívtál "barátkozni" többször is. Most is felhívhatnál egyenesen, ahelyett hogy itt paláverezel.
Én nem voltam harcsázni Petivel, de egyébként is több sebből vérzik, amit összehordasz.

24
kovizo
4 éve

Az baj, hogy a "fizetett" horgászok lassan el is hiszik azt a maszlagot melyet velünk akarnak megetetni, igen viszek haza halat én is, de a fogások nagy részét vissza engedem, de azért álljunk már meg egy szóra, egy horgászvízen ne csak azzal akarjuk biztosítani a jövőt, hogy minden halat vissza kell engednünk ! Mi lesz a telepítésekkel ????? A tó gazdák is nagyon örülnek ennek a C&R dolognak, de tudjátok kik örülnek ennek legjobban !??? A rabsicok, még több marad nekik és még nagyobbak ! Ezt nem a saját kis agyam találta ám ki ! Miért kell neki menni annak horgásznak, családapának aki a családját, friss egészséges hallal szeretné ellátni, természetesen módjával !!!!!

23
hayazakihayazaki (fikanick)
4 éve

Fikázzátok azokat akik kisebb halakat is feltesznek facéra ti éppen ugyan azt csináljátok xd sőt még szánalmasabb módon xd egy nyomorult köves mellé is muszáj odaírni, hogy minden dobásra volt kapás meg minden egyes éppen méretes balin alá beírni a számokat xd

22
nvd
4 éve

Ez a nyomorult internetes,facebookos,magamutogató szelfizős világ felgyorsítja a vizek kirablását,de nagyon.A rapsicok szerinted nem olvassák,nézik a 100 szakíró és blogger iránymutatását?

21
nvd
4 éve

Amióta agyon reklámozzátok ezt a szerencsétlen vizet,megsokszorozódott a pergetők száma.Te is egyfolytában sírsz.Így követnek,leskelődnek,meg úgy..Mit vártál???Sztahovits Petike mit várt??És Gégény??És Szarvas?Az említett celebek revírjének környékén tizszer-20x annyi a csónakos horgász,a partiakról nem is beszélek.És a nagy részük mindent visz.A maradék hal pedig idegbeteg és alig nyúl rá a csalikra.Szerencsére ez a"ha a nagy ott van,egyből megeszi"egy hatalmas baromság,de nem kezdek bele én is kiokosítani a plebset.A Sz.Peti pl. televideózta a netet,úgy,hogy minden felismerhető.Nem véletlenül könyörögsz te sem!Tavaly 13 nullázás után fogott egy jó halat.Még le is írja.Azok után,hogy télen megharcsáztatta télen saját magát,odavitte nagy fehér szakállt is,téged is,megjelent pár nyomorult blogger,végül a maradék harit kikapálták,fenekezték a prosztók..A saját szórakozásotokat ugyanúgy tönkretettétek!Lehet,hogy fogsz halat,de az ft-n ugyanazt a pár nyomorult(nagy)süllőt mutogatod évek óta.Hajrá,így tovább!!

20
konikoni (fikanick)
4 éve

Lehet csak azért nem nagyon látunk mostanában tőle süllőket mert a nagyokra vadászik :) vagy megint a balinokat számolgatja :)))

19
vasscsaba
4 éve

Volt kölcsön motorom, mikor az enyémnek eltörött a tengelye. Sajnálom, hogy itt tombolod ki magad a kitalációiddal, azért hál isten nem panaszkodhatom a fogási eredményeimre, de inkább büszke vagyok rájuk.

18
nvd
4 éve

A múltad az egy lelkes fiatal srácé,aki ótvar faladikkal,kölcsön motorral járt,viszont szinte egyedül pergetett a Dunán és sok és nagy halat fogott.A jelened egy egyre megkeseredettebb pojácáé,aki ócska horgászshow-kon metroszexuális UL pergetőknek osztogat autogrammot az ebihalas boxergatyájára.Ilyen érzés,amikor akasztják a hóhért.Itt az eredménye a médiából áradó élővízi pergetéskultusz szításnak.Ugyanazt a pár fotót mutogatod évek óta.Nincs nyugtod a vízen és szánalmasak a fogási eredményeid.Ennek a népnek a mentalitása,a vízeink halbősége nem bírja el ezt a horgászterhelést!Pontosan tudod,hogy óriásit hibáztatok és,hogy ez nem Hollandia,meg Németország,ahol kipecázza magát a paraszt,aztán megveszi a tengeri sügeret,meg a tőkehalat a boltban.Most meg könyörögsz,hogy ne fotózzák a halakat felismerhető helyen?!Írjátok csak a cikkeket tovább!Hátha kapsz még egy bónusz süllős bögrét a nagykertől,hogy milyen szépen növeled a forgalmat!

17
duracellduracell (fikanick)
4 éve

Kedves V. S.

Tedd fel magadnak még egyszer ezt a kérdést.
Miért is írom ezt a posztot?

16
vasscsaba
4 éve

kovizo, ki vele, milyen múltam van!

15
BZS
4 éve

kovizo!
igazad van, nem normális a pasi. igaz, nekem másban csapódik le mindez. anno, mikor a szarka laci barátom által életre hozott "kékfarkúak klubjában" először találkoztam vele, s ott elmesélte, hogy éjjel, mínusz valahány fokban, egyedül egy dunai kövezésen pergetve fogja a süllőket, elgondolkodtam: az ilyen halakhoz kell némi (jó értelemben vett) pervezitás. lehet irigyelni, fikázni, de utánozni macerásabb.
u.i: viktor (aki hasonlóan nem "normális", mint csaba), én sem hiszem, hogy a szák okozna ilyen reakciókat a süllőknél, de folyami süllők visszaeresztésénél kevés a tapasztalatom, :))

14
zuzuxzuzux (fikanick)
4 éve

Jó cikk...Most már csak az idei évi nagy süllős képek hiányoznak :)))

13
Artista
4 éve

Csaba köszi és gratula.
Kovizo szerintem a cikk írójának nincs szüksége rá,hogy nagyképűséggel, stb palástolja az eredménytelenségét,egyébként meg írjál jobbat

12
kovizo
4 éve

" szép és bátor gondolatok "
Én inkább egy nagyképű, pökhendi majom írását olvastam, de azért ne felejtsük el mindenkinek van múltja....

11
GViktor
4 éve

Csabi, ez megint nagyszerű lett, szép és bátor gondolatok :) teljesen egyetértek velük! Egy bő hete adtam le hasonló témában írt cikkemet a Mahorba, "Tiszai tízesek nyomában" címmel, a januári számban lesz leadva. Egy pontban alapjaiban más a véleményem (noha cseppet sem vitatom az általad tapasztaltakat), ez pedig a gumis merítő használata. Én épp ennek a használatát javaslom a cikkemben, de egyáltalán nem biztos, hogy ellenkezőt állítunk, meg is mondom, miért: én a duzzasztott tiszai szakaszok süllőzésére gondolok, ahol nincs sodrás (télen 1-1.5 km/h a vízsebesség), a Duna ebből a szempontból más lehet, pl. az áramlás rányomhatja a halat a merítőre, miután megszákolták. Nekünk az alábbi merítési metódussal semmi gond nem volt: kifejezetten nagy, 70x75 centis merítőt használok, ami átlóban ugye még több. És ez csak a keret, a hálóanyag sokkal nagyobb halak hosszát is fel tudja venni, elég széles és mély, így tulajdonképpen egy nagy tér keletkezik, ahol elfér a hal (nem szorul rá a háló, nálunk nincs igazi sodrás). A merítővel nem emelem a víz fölé a halat (minek is?), csak benne pihentetem horogszabadításig, fotózásig. Sok nagy süllőt vettünk már ki így, nekünk még egy sem sokkolt be vagy pusztult el emiatt. Jó lenne megtalálni a dunai süllők sokkolódásának pontos kiváltó okát, mert kérdés, hogy itt a gumiról, a szákolás tényéről, vagy miről is van igazából szó... Még a végén kijöhet, hogy a lassú víznél lehet, gyorsnál nem érdemes szákolni a süllőt. ;)
Novi, a hagyományos ("nyálkátlanító") és a damilos ("uszonyvágó") merítő pedig biztos, hogy károsabb, ezzel is teljesen egyetértek.

10
gyuszigyuszi (fikanick)
4 éve

Nana! Sírni muszáj, dicsekedni pedig nem ajánlatos. Nem is fogom dobra verni a nagy halaimat, mert akkor sok irigyem lenne. Onnan pedig egy köpés már csak a rosszakarók aktíválása ugye.

9
Fishmageddon
4 éve

bezzeg arra van eszed, hogy sírj, hogy nem tudsz nagy halat fogni. :)

8
sosgyuszisosgyuszi (fikanick)
4 éve

A süllőt hazaviszem, ekkora pedig főnyeremény volna!

7
vasscsaba
4 éve

Novi, nem tudom jobban kifejteni, a gumis merőtővel ezt tapasztaltam, nem ajánlom süllőhöz.

bgilanyi, köszi a visszajelzést, ne várd, az is ilyen lesz :)

6
bgilanyi
4 éve

Szia! Szokásos nagyképű írásmód :)) De jó, így szeretjük :) Várjuk a kövit...

5
Novi
4 éve

szia :)
2 kéz és egy bot, szerintem is így korrekt...
de ezt a gumis merítős kérdést kifejtenéd? vagy csak én értettem félre? és itt alapvetően nem is a gumison van a hangsúly?
/mert eccerű ;) vidéki meglátásom szerint a damilos még rosszabb/
köcce...
ps; márpedig szvsz nem is vérbeli :D pergettyűs az, kinek még nem állt ujjába-kezébe horog...

4
fofo
4 éve

Gratulàlok Csabi! Tetszett ahogy összegezted a C&R szemlélet lényegét

3
vasscsaba
4 éve

Szia Laci, köszi, tényleg néha már nekem kellemetlen, és szánom a másikat, mikor azt látom, amit te is írsz. Van sok jó sztorim, esküszöm megírom őket legközelebb. Elég viccesek, szerintem jót fogtok nevetni.

2
szava_laszlo
4 éve

Szia Csabi,

a cikkez gratulalok. Foleg annak ismereteben, hogy magam is ismerek tobb,egyebkent ugyes horgaszt, melyeknek egyebkent derogal a betli es kenyszeresen keresik, lesik a "tutit, mast hulyenek nezve.
persze nem vagyunk egyformak.
(elnezest,a telefonom nem.mindig tudja akis es nagybetuket,frissiteseket...)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés