Szezonindító horgász akciók 920

Keresd a süllőt a Dunán - a „kormorán-effektus”

Ki ne szeretne nagy süllőt fogni? Mindenki, ebben biztos vagyok. Mégis keveseknek adatik meg, azoknak is ritkán, ráadásul több olyan horgász kolléga van, akiknek a mai napig várat magára a rekordlistás példány, pedig rengeteget horgásznak a Dunán. Ezzel és az előző írással szeretném közelebb hozni a fogás élményét azoknak, akik hozzám hasonlóan úgy gondolják, van mit tapasztalni, tanulni a dunai süllőpergetés terén.

Már a legelején hangsúlyoznám, nem elég megfogni, vissza is kell tudni engedni. Ha megtisztel a folyó minket, eresszük vissza legalább a szebb példányokat. Nemrégiben beszélgettem egy halászati felügyelővel, aki több történettel is alátámasztotta elméletem, mégpedig, hogy a kapitális halakat igenis érdemes visszaengedni, mert nem véletlenül nőttek akkorára. Sokat gondolkoztam.

Korábban megjelent írásom folytatásaként most egy más jellegű süllős horgászhelyet írnék körül. Ez pedig nem más, mint a téli keszegvermelő hely. A „Gnú effektusban” említettem, hogy vándorolnak a keszegek is, ősszel a mi esetünkben vermelni. A vermelő hely – a közhiedelemmel ellentétben -, nem feltétlenül mély, iszapos álló víz, és nem is feltétlenül vermel az a hal, de tán a legjobb lenne ezt a vermelés fogalmat mihamarabb átírni, vagy újra definiálni. Nem egy esetben találkoztam januári hajnalokon kettes, sodró vízben bukó dévérekkel. Pedig év elején meglehetősen hidegek vizeink. Azért nem ez a jellemző, többnyire a keszegek ettől mélyebb területeken tartózkodnak hatalmas rajokba verődve. Több ilyen telelőn – végülis nevezhetnénk vermelőnek – megfigyeltem, hogy a mederben jelentős méretű hosszú gödrök, vagy csak egy gödör van. Néha nem is gödör, hanem bástya jellegű, magas kövek, sóder-púpok, vagy márga-tornyok közötti meglassuló, olykor szinte álló vízben időznek a rajok. Ezek a helyek többnyire minden évben jól tartják a keszeget – természetesen a halászok is rendesen szelektálják az összegyűlt halakat. Természetesen nem minden esetben a folyó medrében keresnek menedéket, mert ahol van mélyebb, tekintélyes méretű öböl, oda a fehérhal is szívesen begyűlik a hidegebb hónapokra.

Nem titok, hogy ahol a táplálék, ott valami táplálkozni is fog. Ezeknek a helyeknek a felderítéséhez nem kell radar, csupán nyitott szemmel kell járni. A legjobb időszak lehet a pirkadat, de este is elárulják tartózkodási helyüket a bukó keszegek. Ha nappal vesszük a fáradtságot, és végigjárjuk a meghorgászni kívánt szakaszt, ahol fehérhalat sejtünk, akkor bizonyára a kormoránok is mutatják majd őket. Mert nyilván tanyázik a közelben egy csodaszép kolónia, ami naphosszat búvárkodik az összeverődött keszegek közt. Ha ilyet látunk, akkor nyert ügyünk van, ami a keszegeket illeti, a süllőfogáshoz azért ennél egy picivel több szükséges, de az első lépést már megtettük a céltalan össze-vissza dobálás helyett.

Ezeket a bandázó fehérhalakat nem csak a kormoránok találják meg, hanem a süllők is. Pontosan jól tudják hollétüket, s ugyan úgy, ahogy a kormoránok, ők is a közelben tanyáznak csapatostól, s még az is lehet, hogy szintén egy fán, de persze víz alá süllyedten. Miért is úsznának a süllők, repülnének a kárók kilométereket, amikor pár tíz, vagy száz méterre is elülhetnek. Nem saját maga ellensége egyik sem, kényelmesebb a közelben tartózkodni, főleg, mikor a mozgással rengeteg kalóriát, zsírt égetnek, holott az őszi, tél eleji esztelen táplálkozásnak a zsír felhalmozás a célja. Alkalomadtán aztán megindul a csapat, és szétcsap a préda között, na, ezt az időszakot, általában fél órát vagy még kevesebbet, ha elcsípjük, akkor mondhatni, minden dobás kapás.

A Duna meglehetősen erős sodrású folyó, s a már bevált módon, a keszegraj alatt dobálom a csalit, mondván felfelé indul meg táplálkozni a hal, mert többnyire hátulról, alulról, vagy oldalról támad, ritka az, mikor a sodrásnak szembe húzott csalit szintén szemből támadja meg – bár ilyen is van, de ritkán. Sajnos a Tiszán még efféle tapasztalatom nincs, így laikusként el tudom képzelni, hogy abban az olykor szinte álló vízben akár a táplálék felett is elfekszik a süllő – de hangsúlyozom, semmi ilyen információm nincs, csupán feltevésem írtam le.

Mikor eszik?

Amikor odaér. És tényleg. Több különböző helyen figyeltem megy egy adott időszakban, hogy totálisan máskor vannak a kapások. Van, hol egész novemberben este tíz óra után jöttek a kapások, de pár kilométerrel odébb, egy másik pályán már szürkületben beestek az első halak, később viszont egy árva kapás sem volt. Logikám szerint mindez annak tudható be, hogy amint közeledik az este, nagyjából egy időben elindulnak az üvegszeműek táplálkozni, de mivel különböző távolságra vannak a fehérhalaktól, így nyilván nem egy időben érnek oda. Azt az elméletet már a legelején elvetettem, hogy kiszámolja a süllő a távolság, és úszási sebessége alapján (figyelembe az adott vízhozamot), hogy időben, a horgásszal egyszerre érkezzen. Ilyen nincs. Ki kell ülni, de ha egyszer megcsípjük a rajt, akkor napokig óra-perc pontossággal tudni fogjuk, mikor kell ott lennünk.

Egy érdekes történet, amit Orbán Józsival tapaszaltunk, és pont idevág. Találtunk egy nagyon jó pályát, egész novemberben, december elején tudtuk az időpontot, sok szép halat akasztottunk, de egyszer csak elvágták, vége szakadt a biztos kapásoknak. Nem értettük mi történt. Aztán úgy alakult, hogy egyik nap (december közepén) meglehetősen ködös hajnal miatt kicsit tovább maradtunk a pirkadatnál – nem kellett attól tartani, hogy ránk talál valaki (itt jegyezném meg, nem az élményt, hanem a halakat féltjük, mert velünk ellentétben rengetegen mindent hazahordanak, és itt a mindenen van a hangsúly). Megpirkadt, majd kivilágosodott, amikor Józsi lecsavart egy kilences süllőt. Összenéztünk, majd én is kikaptam egy kisebbet. Tizenöt percig tartottak a kapások (összesen négy), utána-előtte semmi. Másnap megint ott voltunk hajnal előtt még sötétben, de megismétlődött, amit egy nappal korábban tapasztaltunk, egy hétig jártunk rá a halakra, s harmadnap már óra szerint dobtunk, szinte percre pontosan kaptak a halak. Természetesen ez sem tartott örökké, de egy hétig minden nap jó peca volt.

Mit eszik?

Nincs az a nagy csali, amit ilyenkor ne tudnánk megetetni a süllőkkel. Többnyire tíz centi körüli wobblereket, vagy még nagyobb gumikat húzok ilyenkor, s nem egyszer fordult elő, hogy a tizenötös gumihal korongját a másfeles süllő garatján kellett átcibálni, vagy bő arasznyi gardát öklendezett a deszkára.

A csali kiválasztásánál igyekszem sötétben a világosabb színeket, nappal vagy szürkületben már bátrabban eltérek ezektől, ilyenkor, és letisztult vízben a haloványabb, kevésbé feltűnőeket kötöm fel. A Dunán 3-4 méteres mélységben már szinte alig, vagy egyáltalán nem szűrődik le fény – tudom, mert merültem kettőhetvenes mélységbe a telefonom után -, tehát inkább a rezonancia az, amire nagyobb figyelmet fordítok. Gumihalaknál nagyobb korong, wobblereknél tekintélyes méretű terelőlapka, ezek általában jobban veretnek.

S végül még valami, peckes bot! A nagy süllő egyből torokra veszi a csalit, ha nem akad meg rögtön, s nem tépjük át a száján bevágáskor úgy a csalit, hogy a horog megakadjon, akkor bizony félúton le fog maradni, amint megérzi a veszélyt és tátott szájjal búcsút int.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

sosgyuszisosgyuszi (fikanick)
4 éve

Én pedig beírom és viszem haza. Az ételek fejedelme a fogas süllő!

22
szitakötőszitakötő (fikanick)
6 éve

melyik a legjobb mu csali a sullore vobler mert a gumi csalikat nem tudom hogy kell huzni.A Dunan horgaszom.ssegitseget kerek

21
hirdetés (x)
mrq
7 éve

Kedves Csaba!
Köszönöm a válaszod,megnézem a többi botot is,szerintem van belőle 2,4 is.A 2,1es bot elég lágy,nem spicc akciós de elég rendesen le kell húzni a végét,hogy meghajoljon.Tudom,hogy univerzális pálca nincs,de vmi olyasmit nézek amivel a wobblerezés és a gumizás is kivitelezhető.
Üdv,
mrq

20
vasscsaba
7 éve

Józsi, összehozhatjuk!
Pali, köszi a gratulációt, Berza, az valóban egy garda és nem csodálnám ha ismernéd a helyet, bizony az a Macska-lyuk környéke.

Kedves Mrq, még wobblerrel csak-csak jó volna a 3-15-ös bot (bár meglehetősen puha lehet), de ha gumizni szeretnél, arra biztos nem ajánlanám. Kezdésnek mindenképp egy spicc akciós, maximum 25-30 gramm dobósúlyú botot választanék, akár lehet az említett márka is (ha az tetszik), bár nem ismerem. Egy ilyen bottal már jól ül a bevágás a süllő csontos szájában. Ha nem ragaszkodsz annyira a 2,1-hez, partról talán jobb volna a 2,4. Remélem segítettem, de nyugodtan írj, igyekszem válaszolni.
Misi, örülök, hogy hallok felőled, és természetesen annak is, hogy olvasod az írásaim. Köszi, hogy írtál pár sort, remélem nyáron összefutunk a Dunán!
Üdv: Csaba

19
Dunapentele
7 éve

Szia Csabi!
Szeretnék gratulálni az írásaidhoz és persze a szép fogásokhoz! (Bár számomra tőled ezek nem meglepőek)
Kevesek foglalkoznak ilyen szinten a témával.
További munkádhoz sok sikert kivánok!!
Üdvözlettel:Kósa Misi

18
Dunapentele
7 éve

Szia Csabi!
Szeretnék gratulálni az írásaidhoz és persze a szép fogásokhoz! (Bár számomra tőled ezek nem meglepőek)
Kevesek foglalkoznak ilyen szinten a témával.
További munkádhoz sok sikert kivánok!!
Üdvözlettel:Kósa Misi

17
Dunapentele
7 éve

Szia Csabi!
Szeretnék gratulálni az írásaidhoz és persze a szép fogásokhoz! (Bár számomra tőled ezek nem meglepőek)
Kevesek foglalkoznak ilyen szinten a témával.
További munkádhoz sok sikert kivánok!!
Üdvözlettel:Kósa Misi

16
Dunapentele
7 éve

Szia Csabi!
Szeretnék gratulálni az írásaidhoz és persze a szép fogásokhoz! (Bár számomra tőled ezek nem meglepőek)
Kevesek foglalkoznak ilyen szinten a témával.
További munkádhoz sok sikert kivánok!!
Üdvözlettel:Kósa Misi

15
mrq
7 éve

Kedves Vass Csaba!
Nagy örömmel és érdeklődéssel olvasom a cikkeidet!Külön öröm,hogy a számomra legkedvesebb folyó a duna a főszereplő és persze annak lakói.
Egy korábbi cikkedben olvastam arról,hogy nem volt mindig csónakod,sokat próbálkoztál a partról is.Én is ebben a cipőben járok,de igazán tavaly év végén kezdett érdekelni a pergetés.Pergető bot hiányában próbálkozam rövidebb match és feeder botokkal valamint mindenféle régi teleszkópos bottal ami még nem a durung kategóriába sorolható.Sajnos nulla eredménnyel,de azt hiszem ezekkel a felszerelésekkel még ha lett volna kapásom sem biztos,hogy megérzem mikor kellene bevágni.
A segítségedet szeretném kérni abban,hogy milyen felszereléssel érdemes kezdeni egy duna(kanyar)i partról pecázó zöldfülünek.
Van egy konkrét bot ami nagyon megtetszett,de lehet,hogy teljesen alkalmatlan jelen esetben.
Ez a shimano forcemaster ax 210 L.A dobósúllya azt hiszem 3-15g.
Üdvüzlettel,
mrq

14
Berza
7 éve

az uccsó képen egy gardát öklendezett fel? asszem tudom hol készült ez az uccsó kép, vagy legalábbis nagyon hasonlít egy bizonyos helyre..GRATULA!! :)

13

Szia Csabi ! Nagyon jókat írsz ! Egyszer már összejöhetnénk 1 dobálásra. Nem vagyok halfarkas ! Üdv

12

Szia Csabi ! Nagyon jókat írsz ! Egyszer már összejöhetnénk 1 dobálásra. Nem vagyok halfarkas ! Üdv

11
pali
7 éve

Nagyon jo volt gratula még több ilyen cikket szép napot

10
vasscsaba
7 éve

Sziasztok, örülök, hogy tetszett az írás, igyekszem a jövőben is informatív lenni, de most rajtatok a sor, indítsatok blogot, a Magazin blogválogatása minden hasznos pecás tartalomnak lehetőséget ad megjelenésre az oldalon, de erről ha jók az információim még hallani fogunk.

9
AnglerLady
7 éve

Tetszik a cikk, nagyon hasznos. :) Főleg, hogy tettél bele szomorú esetet is, hogy állatkínzásra is képes az emberi kapzsiság.
(És amúgy ilyen kötött sálat hordva, biztos nem fáj a torkod Csaba!) :)

8
Szikobur
7 éve

Ismét igényes és informatív cikket írtál Csabi,gratulálok hozzá.De kérdem én hol voltak az ilyen írók akkor mikor tízen évekkel ezelőtt, estéket fagyoskodtam át és hetekig dobáltam hal nélkül a pesti Dunán?

7
miska
7 éve

Tavaly májusban én is beszéltem a Tiszán Szegednél egy halászati felügyelővel a tilalmi időben folytatott halászatról.Azt mondta,a halásznak is meg kell élni valamiből.Na itt lezártam a további csevejt.

6
Berza
7 éve

nagyon jó írás, és gratula a nem hétköznapi sücikhez! :) ..a fukusimainak külön respect!(szegényke)

5
Andrew65
7 éve

Nagyon tetszenek az írásaid. különösen azért mert 25 évig a Tiszán horgásztam, majd utazva a gyerekeim után újabban csak a Dunán horgásznék, de ami a Tiszán működik itt nem. Csak bénázok, nem találom a halat, hiába a kövezéseken próbálkozom nem tudom honnan merre dobáljak stb. Szívesen olvasnék írásokat attól aki ért is hozzá, nemcsak a reklámok miatt ír cikkeket. Köszönöm.

4

Baján hol vannak jó süllő tartó helyek?Tudná valaki esetleg?Nyáron 2hétre ha haza megyünk,az idő alatt egyszer-kétszer szeretnék belőlük akasztani.Csónakom nincs,így csak partról tudok horgászni, a csónakos helyek kilőve!Tavaly egész évben csak 2 sügeret fogtam!Ez szörnyű!

3
csobaji
7 éve

Még több ilyet! ;)

2
krisrob
7 éve

Azt a betyár mindenit!:-)
Tetszett!
üdv
kr

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés