Szezonindító horgász akciók 920

Keresd a süllőt a Dunán - a „gnú-effektus”

Talán sokan egyetértenek velem abban, hogy a dunai süllőpergetés nem a leghálásabb módja a halfogásnak. Pályafutásom a kilencvenes évek elején indult, persze partról, de aztán hamar rájöttem, hogy igencsak korlátozottak lehetőségeim, ami egy csónak, és egy motor beszerzését eredményezte. Csóró diákként szűkös anyagikkal Sebők Zolival – együtt kezdtük annak idején, de neki volt esze, időben abbahagyta –, a csónakra valót még csak-csak összedobtuk. De kellett egy motor is. Azt akkori edzőm, Kocsis Tamás ajándékozta nekünk. Méghozzá nem is akármit, egy ötös, kétütemű Yamahát…

Aztán sok év eltelt, igyekeztem összefüggéseket keresni, elméleteket gyártottam, macskát játszottam a gátakon, éjszakákat pergettem végig, vagy éberen, de jókat aludtam a csónakban. Később megvártam este, míg mindenki hazamegy, aztán egyedül indultam az éjszakába, vittem a csónakom jobbra-balra, esküdtem wobblertípusokra…, aztán rájöttem, hogy egyre betegesebb, amit művelek. A halsűrűség kicsi, a hajóforgalom nagy, és talán a megváltozott táplálkozási szokások miatt is egyre ritkábban áll fel a süllő rabolni a víztetőre. És ennek tetejébe még horgászunk is rá pár ezren. Majd még valamibe kénytelen voltam beletörődni, abba, hogy a kapitális példányokból van a legkevesebb – ugye, ki gondolta volna.

Tréfát félretéve, ha valahol huzamosabb ideig nem fogunk értékelhető méretű halakat, akkor ott nagy valószínűséggel nincs is – azaz jelentéktelen mennyiség. Felesleges ezeken a helyeken bajlódni, nem bennünk van a hiba, keresni kell tovább. A halak vándorolnak, egyik évben feljebb, másikban lejjebb tartózkodnak, de egy mindenhol közös bennük, a táplálékhal közelében, vagy azok vonulási területén, ahhoz közel találhatjuk meg őket.

Ha meg kellene határoznom, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján hol fogtam darabosabb, nagyobb mennyiségű süllőt, akkor két típusú helyet, és egy harmadik, inkább a szokásukhoz köthető körülményt tudnék megjelölni.

Hol keressük őket?

Az első típusú helyet az afrikai folyók azon szakaszaihoz hasonlítanám, ahol a gnúcsordák átkelnek. E tipikus migrációs szakaszokon – évszázadok óta – várakoznak a krokodilok, mert belső órájuk szerint akkor, és ott, biztos táplálékot találnak. Nos, a mi esetünkben a keszegek lehetnének a Duna afrikai gnúi. Ősszel rajba verődve vándorolnak, azt is tudjuk, hogy hova – telelni. Ezt jellemzően már októberben tapasztalhatjuk, mert a lehűlő vízben lassan megindulnak. Igyekeznek a legrövidebb, és legkönnyebb útvonalat választani. Nem véletlen számolnak be mohácsi horgász barátaim arról, hogy a halászok kihúzzák a folyásnak keresztbe bal parton hálójukat, majd szépen csurognak lefelé – gyakorlatilag az árral szemben úszó halakra húzzák rá a hálót – majd azon kapják magukat, hogy szépen átértek a jobb partra, tehát keresztbe húzták a hálót a folyón, pedig nem csináltak semmit, csak annyi történt, hogy a főfolyás átterelődött egyik oldalról a másikra.

Ezek azok a helyek, ahol a keszegek, mert minket most kizárólag ők érdekelnek, átvándorolnak egyik oldalról a másikra. Nyilván az ilyen helyek közlében tanyáznak a süllők is. Persze nem egyszerű ezen az óriási útvonalon kiigazodni, de a meder, és a felszín jellegzetességeiből következtethetünk, hogy van mit keresni egy adott pályán. Helyismerettel nem rendelkezők számára nagy segítség lehet egy kisebb felbontású radar is, ebben az esetben nem egy tízcentis törést kell megtalálnunk egy jellegtelen, sivár medrű „pay-lake”-en.

Valami olyat kell keresni, amiben meg tud pihenni a ragadozó, s minimális helyváltoztatással máris a vonulási területen találja magát, ahol minden este kedvére zabálhat a nagyobbnál-nagyobb keszegekből. Szinte nincs határ, ilyenkor a másfeles süllő is nekimegy a bő tenyeres keszegnek. Tehát a lényeg, hogy komoly törések mentén érdemes kutakodni, de ugyanilyen jó lehet egy kövezés, vagy márgával szabdalt mély meder, ahol napközben is talál a süllő sötétebb menedéket.

Első körben meg kell találnunk, melyik oldalon vonul a keszeg, mert hiába a jó törés, az egyenetlen fenék, ha a túloldalt úszik a keszegraj – akkor ott kell keresgélnünk. Persze-persze, már hallom, ahogy sokan hangosan mondják véleményüket a leírtak alapján: „Mindkét oldalon fogtam már süllőt, ráadásul egymással szemben.” Én is, sőt, nem egyszer előfordult már, hogy velem átellenben minden este, mikor kinn voltam, ott pergettek az ismerőseim is, a különbség az volt közöttünk, hogy én tudtam, hallottam, hogy miket fogtak, ellenben ők nem tudták, hogy én pont velük szemben fogom a süllőket tíz kilóval bezárólag. Persze én nem lámpáztam egyszer sem, sőt, a halat sem a felszínen, a lábamnál fárasztottam ki. Ilyen esetben mindig kínosan ügyelek arra, hogy vízközt történjen a csata, ezt sokszor szinte vízbe nyomott spiccel érem el.

Bátran állíthatom, hogy az olyan jellegű helyeken, amilyenekről beszélek, nemigen fog az ember másfél kiló alatti süllőt, annál inkább számíthat kétkilósnál nagyobb, gyakran sokkal nagyobb példányokra. Személyes süllőrekordom egy hasonló jellegű helyről tizenegy kiló kilencvennégy deka.

Mikor érdemes próbálkozni?

Tudom, hogy most szinte senkinek nem írok újat, általánosan jónak mondható a szürkület, ilyenkor mindenképp érdemes wobblerrel, ha mélyebb a víz, akkor gumival is megdobálni ezeket a helyeket – és fordítva is (!). De nem feltétlenül mindenhol, mindig a szürkület a legjobb. Sokszor a késő esti órák, vagy a szürkület utáni fél óra, vagy valamilyen más időpont a nyerő. A miértjére is ki fogok térni, de sose írjunk le egy helyet, ha egyszer, vagy kétszer nem jött rajta hal adott időben. Nem jött szürkületben? Akkor próbáljuk meg legközelebb később, vagy ha ráérünk, nyugodtan dobáljuk sötétben négy-öt órát is, és ha ekkor sem történik semmi, akkor gondolkozzunk el azon, legközelebb hol fogunk horgászni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Dömdödöm2Dömdödöm2 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

23
vasscsaba
7 éve

Szia Krisrob,
köszi az elismerést, a szám javítva lett.
üdv: Csaba

22
hirdetés (x)
krisrob
7 éve

Szia Csaba!
Ismét remek írás és képek Tőled, nagy gratula!
Szeretném jelezni, hogy ha jól láttam, a hirdetett SpeedMaster-hez rossz a telefonszám, ami meg van adva.
üdv
kr

21
abel.mezes
7 éve

Hát igen, nem bokakímélő dolog a köveken való mászkálás... főleg sötétben:D amúgy köszi!:)

20
vasscsaba
7 éve

Természetes meg lehet találni, korábban én is partról nyomtam, és fogtam is, de a lehetőségek összehasonlíthatatlanok - az is igaz, hogy ha már csónakkal felderítettél pár jó pályát, azok többnyire partról is meghorgászhatók (max a csalit kevesebb ideig tudod abban a zónában tartani, ahol a kapások bekövetkeznek, de ez is csak abban az esetben igaz, ha a parttól távolabb tartózkodnak a ragadozók). A csónak előnye az is, hogy köveken való mászkálást, és pár "lábtörést" kihagyhatsz.

19
abel.mezes
7 éve

Valóban nagyon jó a cikk!:)) Tetszik, hogy minden jólmegszokott közhely nélül van megírva...:) Lenne egy kérdésem: van értelme csónak nélül is süllőre pergetni a Dunán? Meg lehet találni a halat partról is?

18
vasscsaba
7 éve

Szia Endre, ez korábban bennem is felmerült, de sosem tapasztaltam a halakon sérülést, ha esetleg többet megtartottam fotózni, bár ritkán, csupán 2-3 alkalommal tettem ezt, mégis azt kell mondjam, abszolút nem éri meg a kockázat, a jövőben keresek valami megoldást ez ellen. Örülök, hogy tetszett az írás.

17
endre.vass.7
7 éve

Szia, Csaba!Nagyon jó a cikk, felesleges duma nélkül, gyönyörűek a halak és hasznos, tapasztalatokon alapuló információkat tartalmaz. Bárcsak ilyen lenne minden horgászati témájú "szakcikk". Egy dolog van mindössze, amihez megjegyzést fűznék: az utolsó képaláírásból az derül ki, hogy egy mérlegelőzsákba tetted a nagyobb süllőket. Magamtól én sem jöttem rá annak idején, de a tapasztalat megmutatta, mi ennek a veszélye: a süllők éles pikkelyeikkel, kopoltyúlemezeikkel vagy tüskéikkel felsértik egymás kidülledő szemét, ami ezután bepenészedhet. Nem mondom, hogy ez végzetes rájuk nézve, de mindenesetre elég kellemetlen, jó ideig nem látnak és sajnos a szemüket is elveszthetik így. Szóval, ha van rá lehetőség, mindenképpen szerencsésebb egy zsákba csak egy süllőt tenni.

ÜDV E

16
vasscsaba
7 éve

Gyuri, köszi szépen, neked is hasonlókat kívánok.
Georgina, ha továbbra is olvasod a Magazint, biztos sok hasznos infót találsza majd, ami segítségedre lesz a jövőben.

15
Georgina
7 éve

De szeretnék egyszer ekkora süllőt fogni :)) szépséges :)

14
csapo_gyorgy
7 éve

Gratulálok a foga(á)sokhoz,szép teljesítmény!Sajnos a Duna elterelése óta a Szigetköz szinte "meghalt"! A régi jó süllős-csukás helyeken ma tehenek legelésznek, a mellékágak szárazra kerültek!Elvétve találni csak pár olyan helyet ahol sikeresek lehetünk!De a remény hal meg utoljára, úgy hogy nem adom/adjuk fel!További sikeres estéket-éjszakákat kívánok! Boldog Karácsonyt minden horgásztársamnak! Gyuri

13
Szikobur
7 éve

Sziasztok,tegnap dobáltam a Dunán több helyen is de ütést nem tudtam kicsikarni,aztán eszembe jutott amit ebben a cikkben olvastam.A folyamatos lassú tekerést,hittem is meg nem is de megpróbáltam.Az ötödik dobásra kb,kaptam egy fasza rázást végre és fogtam egy 1,60-as sütyit:)Ezúton is köszönöm Csabi a praktikát mert valóban működött.Tehát csak javasolni tudom a tekerést ha halottnak hisszük a vizet.

12
halmil
7 éve

Tetszik az Írás! A tartalmát tekintve: van benne értékelhető-kipróbálható információ, a stílusa mentes a gyakori közhelyes képzavaros bájolgástól pl.: halak partra "segítése" stb.
Mindezeken túl tetszik az a hozzáállás is, ami a rövid "önéletrajzi" részletből kiderül.
Őszinte elismerésem!

11
esox
7 éve

gyönyörű halak, gratula!

10
geza.csiszar
7 éve

Gratula és respect Csabi!!!

9
vasscsaba
7 éve

Sziasztok, köszi az elismerést, folytatás természetesen lesz.
Synergy, igen, próbáltam, jó kis pálca az ultra, de a keverője olyan kicsi, hogy leszűkíti a zsinór futását, így nem lehet vele túl nagyokat dobni.

8
synergy
7 éve

Szia Csaba!

Egy korábbi Mahoros cikkben láttam, h használsz/tál a több Mantikor pálca közt Ultra Spint is.
Nemrég újítottam be én is egyet. Kanalazni használom elsősorban.
Sztem egy remek peca, frankó áron.
Kíváncsi lennék a te véleményedre. Milyen csalikhoz használod, meg egyáltalán mi az ítélet?!
syn

7
szavalaci
7 éve

Jó cikk. Köszi.
Van benne tartalom és tapasztalat, de ezt hagyjuk is....:)
Sok ilyet. (Tudom, tudom, hal is kell hozzá.:) )
Számomra minimum ez a különbség egy "gyerekcipőben járó" témához képest, amit ráadásul elég gyengén is lovagolnak meg, mert "olyan is kell".

6
Szikobur
7 éve

Valóban nem írtál újat uram,de így össze foglalva értelmesen mindig hasznos ezt tudatosítani magunkban.Igazán jó írás és ösztönző is,mert bizony rá férne a mi szép Dunánkra hogy vissza engedjük a nagy süllőket.

5
Fishmageddon
7 éve

Lesz folytatása a cikknek?

4
Berza
7 éve

nem semmi fogások..köszi a sok infót, jóljöttek:)
én még az elején járok a pegetés végtelen ősvényének, de a lényeg, hogy már rá léptem..:) engem a duna vonzz, akkor is ha sz@rt se fogok:D (mindig le vágyok. ha fúj, ha esik..és nem lehet megunni..hameg olyan szintre sikerül eljutnia az embernek, hogy olyan fogásokkal büszkélkedhessen mint te, akkor szerintem mindig lesz valami plussz, ami lecsábít akkor is ha csekély a halfogás esélye..

üdv!:)

3
csobaji
7 éve

Végre egy jobb süllős írás! Grat a halakhoz!

2
Fishmageddon
7 éve

Baszki, micsoda fogások...

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Ingyen etetőanyag minden rendeléshez

hirdetés