Horgász akciók 920

Bojlizás: helyválasztás és etetés tavasszal

Amikor tavasszal megjelennek az első melengető napsugarak minden horgászt a vízpartra parancsolja a jó idő. Aki ilyenkor pontyhorgászatra adja a fejét, és eredményes is szeretne lenni, annak azért pár lényeges dologra oda kell figyelni. Az első és legfontosabb szempont a megfelelő horgászhely kiválasztása.

Hogy a melyik horgászhely a tuti, az vizenként változó, viszont sokféle vízen alkalmazhatjuk ugyanazokat az alapelveket. Tapasztalataim alapján a legelső horgászatok alkalmával, még 10 C fok alatti vízhőmérsékleten, a pontyok gyakran a mélyebb, téli vermelő helyeken tartózkodnak. Viszont a napos délutánokon, és később a melegebb vizeken huzamosabb időre, akár már a sekélyebb, langyosabb részeken is megfordulhatnak - ha kellőképpen nyugodt a környezet.

Előnyös lehet egy olyan vízen kezdeni az első horgászatot, amit már az előző szezonból ismerünk. Nappal, ha meleg front érkezik, és napos idő van, a melegebb vízrétegeket, vagy a partszéli gyorsan melegedő helyeit keresik. Viszont este, ahogy kezd visszahűlni a vízhőmérséklet, előfordul, hogy visszahúzódnak a mélyebb részekre.

Ha sikerült megtalálni az általunk jónak ítélt helyet, ahol rátaláltunk a pontyok tartózkodási, illetve táplálkozási helyére, akkor arra kell törekednünk, hogy becserkésszük őket, s a közelükbe jutassuk a végszereléket és csalink köré koncentráljuk az etetésünket. A másik szempont, mivel a pontyok hidegvérű állatok ezért táplálkozásuk és emésztésük is nagyban függ a vízhőmérséklettől, ezt mindenképpen szem előtt kell tartanunk. Táplálkozásuk a korai időszakokban még nem olyan intenzív, mint a meleg nyári napokon, de ahogy a vízhőfok emelkedik, úgy étvágyuk is növekszik.

Előkészületek

Ebben az időszakban, amennyiben lehetséges, a felszerelés minden részét lefinomítom, hiszen a halak gyengébbek, és nem védekeznek olyan hevesen, mint a melegebb vízhőmérsékletnél. A botok kiválasztásánál én a lágyabb botokat részesítem előnyben. Jrc Skyliner 3 librás botokat és 0.25-ös főzsinórt használok, melyre 8 méter hosszú 0.35 mm átmérőjű dobóelőke került, így egy 80-90 grammos ólmot nagyobb ellenszélben is biztosan az etetésre jutathatunk. Az etetésre mindenképpen főtt, és könnyen emészthető magokat használjunk, mivel a pontyok emésztése a még csak melegedő vízben lassabb. Az egyik kedvenc mixem frissen főzött kendermagból, csemegekukoricából áll, amit egy magam készítette CSL liquid chilis mixszel locsolok le.

Ezt a mixet partról, egy Spomb segítségével, könnyedén az etetésünkre jutathatjuk. Ez a mag mix egész évben, bármilyen víztípuson jól alkalmazható, és nem telíti el a pontyokat. Apró méretű alkotóelemeinek köszönhetően sokáig az etetésen tartja a táplálék után szemezgető pontyokat. A nagyobb részeket, a kukoricát könnyebben megtalálják, de a kisebb kendermag is nagy kedvencük, azt nehezebben találják meg, de hosszasan hajlandóak utána keresgélni a helyen. Így aztán meghosszabbítjuk az etetési ciklust, melyben a pontyok a horgunk körül keresgélnek és kapásokat kaphatunk.

Végszerelék és csali
Ilyenkor a horogméret szintén nagyon fontos dolog, 6-os 8-as horgoknál nagyobbat nem szoktam használni, ezek a méretek megfelelőek hideg vízben. Egy bevonatos 15 librás horogelőke szintén nagy segítségünkre lehet.

Parti pontyozásnál hamar a kedvenc szerelékemmé vált a Heli - chod. Ezt kétféleképpen használhatjuk, vagy sima helikopter szerelékként, vagy iszapos fenéken Chod - Rig módszerrel. Nagy előnye más szerelékekkel szemben, hogy távdobásnál ez a szerelék biztos nem fog gubancolódni. Csali választásakor törekedjünk a kisebb méretű bojlikra, én ilyenkor 18mm-nél nagyobbat nem rakok fel. A melegedő vízben egy jó minőségű csali, magas fehérje, aminosav tartalommal, értékes tápanyagokkal, ami könnyen emészthető, igen jó választás lehet. Egy jó minőségű stick-mixszel, ami (bojli őrleményből, negyedelt bojliból és folyékony étvágyfokozóból áll,) még hatékonyabbá tudjuk tenni.

Ezeket mindenképpen alkalmazom, hiszen közvetlenül a csali körül hozhatunk létre egy illatfelhőt, amit a pontyok biztos nem fognak elkerülni, nem beszélve arról, hogy a csalink és a horogelőkénk is rejtve marad. Nem mindegy milyen minőségű PVA hálóba töltjük. Érdemes kipróbálni, hogy a PVA hálónk mennyire oldódik az adott vízhőmérsékleten, és ha a hagyományos még túl lassan, akkor használhatunk kifejezetten hidegebb vizekre készült gyorsabb oldódású termékeket is. Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, a melegedő vizekben is sok élménnyel gazdagodhatunk.

Felszerelés:
Bot: JRC Skyliner 3lb
Orsó: Penn Affinity 8000 LC
Zsinór: Sufix Ultra Knot 0.25
Előke: Sufix Heavy Skin 15lb
Horog: Gamakatsu Snagger 8-as

Kapcsolódó írások:

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés