Szezonindító horgász akciók 920

Vérmárnákra, célzottan

Habár a márna tipikus békéshal, vannak olyan időszakok, amikor pergetve is akad belőlük egy-egy. Évekig én is csak néha, véletlenül fogtam pergetve, így hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy összerekjam a puzzle darabjait és meglássam nem csak a hogyanokat, hanem a miérteket is.

Talán akkor kezdett foglalkoztatni a gondolat, amikor néhány éve egy késő őszi süllőzés közben Csaba barátom egy brutális fárasztást követően szép márnát emelt a ladikba. Persze már a bevágás utáni pár másodperceben tudtuk, hogy ez nem süllő. "Márna!" - mondta - "Ezen a héten már a második!". És amit ezután mondott arra azóta is emlékszem: "Ezeknek a gumival fogott márnáknak olyan nagy fejük van."

És igen, ezek a halak, amiket késő ősszel, süllőzés közben, nagy méretű gumihallal ütöttünk, tényleg nagyfejűek voltak. Vagy, ha úgy tetszik, vékony testűek. Ez a megközelítés már csak később jutott eszembe, amikor azon agyaltam, hogyan lehetne még többet fogni belőlük - pergetve.

Márnára pergetni, de mikor?

Nem értek a biológiához, de a sokéves mintából egyértelműen az rajzolódik ki, hogy két időszakban lehet eredményesen célzottan márnára pergetni. Az egyik időszak a késő ősz, kora tél, amikor a lehűlt vízben még amit csak lehet, próbálnak magukra szedni a halak és ami kicsit is élelemnek tűnik, azt begyűrik. Főleg azok az egyedek, amik év közben kicsit lemaradtak a testépítésben, azok kapnak minden kapható után, így a sóderos, sima talajon sodródó gumihal után is.

A másik, márnapergetés szempontjából érdekes időszak a tavasz és nyárelő. Márciusban, ha elég meleg a víz, a márnák már kihúzódnak a sekély sóderes szakaszokra, főleg ha tavaszi vízingadozások már korán táplálékot mosnak ezekbe az általában partmenti vizekbe. Ilyenkor a téli éhezés után, és hogy az ívás miatti fokozott fehérjeszükségletüket is kielégítsék, mindennek nekimennek, amit ehetőnek vélnek, akár a kishalaknak is. Íváskor illik tiszteletben tartani a halakat, de ha szerencsénk van, és stabil a vízállás júniusban, akkor a márnák közül még tilalom után hetekig, de akár nyár közepéig is a környéken maradnak szép példányok. Ez főleg akkor valósul meg, ha nem szól közbe egy brutális áradás és viszi el, szórja szét a márnákat.

Márnára pergetni, de hol?

Akár késő ősszel, akár tavasszal, ívás előtt és után márnázunk, szinte kivétel nélkül a sóderes, egyenletes medrű szakaszok a nyerők. Tapasztalataim szerint a márnák a sóderpúpok mögött kialakuló kis gödrökben tartózkodnak szívesen, itt kisebb víznyomás éri őket, így kevesebb energiájukba kerül egy helyben állni. Nem kell nagy gödrökre gondolni, a legtöbb halat asztalnyi területű, maximum 30-40 centi süllyedésű gödrökből fogtam. Persze ez nem törvényszerű, bárhol lehet fogni véletlenszerűen, de én tízből kilencszer ilyen mederviszonyok közt fogom a márnát.

Márnára pergetni, de hogyan és mivel?

Így, hogy már ismerjük az időszakokat és ismerjük a medret, már csak egy akadályt kell legyőzni: hogyan horgásszuk meg a sódergödrökben álló márnát? Nem is olyan egyszerű kérdés, legalábbis ha az lenne, nem látnék annyi sikertelen pergetőt ott, ahol amúgy hemzseg a márna. A hagyományos wobblereket felejtsük is el. A márnák a felülről érkező táplálékot fogyasztkák, így ha folyásiránynak alulról felfelé húzzuk a wobblert, többnyire rá sem hederítenek.

A nehéz jigfejjel ellátott gumihal már egy fokkal közelebb van a megoldáshoz - nem véletlen, hogy az őszi süllőzésekkor főleg erre ugrik be néha a márna. Ha a folyásiránynak merőlegesen dobjuk ki és sodródik, paddog a sóderen, már jó eséllyel felkelti a márna érdeklődését. A súlya miatt a mélyedésekbe is beleáll, nem úszik át felettük. Ezzel már csak egy gond van: nehéz. Az ilyen helyeken általában nagy a víznyomás, így csak nehéz fejjel tudjuk letenni a gumihalat a fenékre, a nehéz fej pedig egész egyszerűen meggátolja a márnát abban, hogy felszívja a csalit. Persze lesz kapás és lehet így is csipegetni közülük, de a megoldás messze nem tökéletes...

A legtöbb kapást - és a legtöbb kifogott márnát - pici jigfejjel, pici gumival, vékony zsinórral, folyásiránynak felfelé dobálva értem el. A pici csalit a márnák könnyedén behörpölik. A vékony zsinórra (maximum 0.12-es) azért van szükség, hogy a víznyomás ne kapjon bele és a fenéken tudjuk vezetni a csalit. A folyásiránynak felfelé történő dobásnak két fontos szerepe is van: egyrészt így az apró, 3-5-7 grammos jigfejekkel szerelt plasztikokat is le tudom tenni fenékre, sőt, a gödrökbe is. Másfelől a csali folyásirányból érkezik a márnák elé, így sokkal inkább természetes táplálék érzetét kelti.

Fontos, hogy ne teljesen felfelé dobjunk, mert be fog lazulni a zsinór és nem érzékeljük a kapást. A legjobb, ha a folyásiránynak rézsútosan felfelé dobunk, majd miután becsapódik a csali, kiengedett felkapókarral, felemelt botspiccel várjuk, hogy elkezdjen pattogni a sóderen. Ekkor váltsuk át az orsót és amennyire lehet, feszítsük meg a zsinórt (tekerni nem kell), de úgy, hogy a csali a fenéktől ne emelkedjen el. Ahogy sodródik lefelé, el fog érkezni az a pont, ahol a zsinór beesési szöge miatt a víznyomás már elemeli a csalit a fenéktől. Ilyenkor kell kihúzni és újat dobni. Mintha csak görgetnénk.

Ha ezt a három tényezőt (kicsi csali, vékony zsinór, felfelé dobás után görgetés) figyelembe véve pergetünk márnára, meg fognak érkezni a sikerek, és görbülni fog a bot.

 

Ezekre szükséged lehet:

ízesítettPowerbait Pulse Shad 11Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Milky [021210387]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Pearl White [021376880]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Natural [021143696]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Spicy [021210385]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Chartreuse [021143698]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Pike [021376882]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Appleseed[021143700]Berkley Powerbait Pulse Shad 11 Granny[021210382]
Berkley
Powerbait Pulse Shad 11

11cm

419 Ft299 Ft / darab
ízesítettPowerBait Power NymphBerkley PowerBait Power Nymph PC [021307576]Berkley PowerBait Power Nymph CHS [021307572]Berkley PowerBait Power Nymph SMO [021307577]Berkley PowerBait Power Nymph YEO [021307579]Berkley PowerBait Power Nymph POS [021307574]Berkley PowerBait Power Nymph PS [021307575]Berkley PowerBait Power Nymph T [021307578]Berkley PowerBait Power Nymph Green Chartreuse [021307573]
Berkley
PowerBait Power Nymph1.890 Ft1.459 Ft / csomag
Stream Master Matt - halmatracIllex Stream Master Matt matracIllex Stream Master Matt matracIllex Stream Master Matt matrac
Illex
Stream Master Matt - halmatrac

60cm, barna

5.990 Ft5.490 Ft / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

kajakcanoe
5 éve

Legyezve sok márnát fogok, célzottan. Pergetve éjjel, süllőzés közbe be-beesik. Ő például májusban, éjjel, nagy áradásban szedte le a J-9HT-t (ha jól emlékszem, 78cm FN és nem volt nagyfejű :) ):

8
jurinovics
5 éve

Amúgy a jászt is simán meg lehet így fogni. Sőt, műlegyezve is, nimfával, ha elég sekély a víz.

7
hirdetés (x)
tisza444
5 éve

NAGYON JÓ CIKK.KÖSZI AZ ÖTLETEKET ÉS TECHNIKÁKAT.
PÁR HETE GONDOLKODOM ÉN IS AZ ETETÉSEN TÖRTÉNŐ UL PERGETÉSEN.
HÁTHA MEGJÖN AZ ELSŐ PERGETETT MÁRNÁM NEKEM IS :)

6
astur
5 éve

Közben gondolatban én is tovább vittem a dolgot; ugyanezzel a módszerrel, csak ul szerkóval 1" csalikkal (akár etetésen) lehetne fogni paducot, szilvaorrút, talán bucót is.

5
jurinovics
5 éve

Márnás pergetés "Level 2" (bár én is csak most kísérletezek vele): etetést csinálni és azt meghorgászni plasztikkal.

4
astur
5 éve

Nagyon örülök ennek a cikknek! Dunakanyari horgászként szinte gyalázat, de még életemben nem fogtam márnát. Igaz, hogy fenekezni nagyon ritkán szoktam (idén még egyszer sem), úsztatni gyakrabban szoktam, de eddig ebben a műfajban is elkerültek. Ugyanakkor időről időre hallom a többi pergetőtől, hogy fogják a márnákat, főleg a nagyját műcsalival. A cikk kitűnő ösztönzést és gyakorlati útmutatást ad a témára. Biztos, hogy rá fogok próbálni, főleg mostanában, amikor a se nem kicsi-se nem nagy víz miatt a kövezések, a csendes, csukás zátonyosok, öblök, a szakadt, padmalyos partoldalak horgászata hosszú ideje - és úgy tűnik, még egy jó ideig - nem kerülhet szóba.

3
jurinovics
5 éve

Gratulálok, nem csak a márnákhoz, hanem a 45 év pergetéshez is! Igen, az elsőket én is ugyanígy nagy (ha nem is 20 centis) gumival, nagy fejjel, véletlenül fogtam. Ahol beesik néhány példány nagy gumira, általában pici gumival görgetve aratni lehet. És igen, van, amikor derékig érő vízben vannak, csapatosan. Normál méretű csalikkal is lehet belőlük fogni, de pici csalival hatalmas peca.

2

Az első "vérmárnáimat" meglepő módon bazi nagy twiszterrel fogtam, kb. 20 cm. és 20 gr.fejjel( csak ezeket kaptam a nálunk lévő boltban).A kapások nagyon megleptek mert igazából csak a mederfeneket akartam kitapogatni, és mindez 15 perc alatt.A másik élményem egy augusztusi pecához fűződik, akkor egy délelőtt 9 ( igen kilenc ) gyönyörű márnát fogtam pergetve, az első egy nagy Sebille csörgös wobira jött, a többi pedig pici Minnow-ra egy aránylag lapos , homokos pályán.Alapvetően azért szezononként csak egy-két ilyen hal kerül a horgomra, pedig már több mint 45 éve pergetek.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés