Horgász akciók 920

Zsinórok: melyiket, mire, miért (x)

A világ legnagyobb zsinórgyártója a Pure Fishing konzorcium. A Berkley, a SpiderWire és a Stren márkákkal meghatározó szerepet tölt be a horgászzsinórok piacán. Ha csak ezeket a márkákat tekintjük is hatalmas a választék, s nem mindenkinek egyértelmű, hogy melyik zsinórféleséget mire ajánlott használni.

Érdemes sorra venni pár speciális horgászzsinórt, arra fókuszálva, hogy milyen körülmények között, milyen módszerhez alkalmazva használhatjuk ki teljes mértékben előnyeit.

Általánosságban tudjuk, hogy a monofil zsinórok kevesebb vizet hordanak fel, mint a fonottak, kevésbé láthatók a víz alatt, viszonylag olcsók, de van némi nyúlásuk, és azonos átmérőben a fonottak szakító szilárdsága jelentősen nagyobb. Ráadásul a fonottak szinte nyúlásmentesek, így főleg a pergetésben az akasztás hatékonysága messze jobb, mint a monofileké. Viszont vannak szituációk, amikor épp hátrány a nulla nyúlás.

A tengeri nagyhalas horgászatban a mai napig tart a vastag monofilek egyeduralma, hisz azt a fajta sokktűrést, amit a "big game" monofilek - épp a szabályozható nyúlásuk, és a rugalmasságuk miatt - tudnak, soha nem fogja fonott zsinór teljesíteni. Hasonló példák miatt lehetetlen olyat állítani, hogy ez, vagy az a zsinór a legjobb, mert a felhasználás körülményei nagyban befolyásolják a zsinórokkal szemben támasztott igényt.

A Berkley nem rég ünnepelte alapításának 75. évfordulóját, s mint ilyen, az egyik legpatinásabb gyártó a világon. A híres Trilene monofil zsinórt 1959-ben mutatta be, ami azóta is az egyik etalonnak számít a piacon.

Számos olyan fejlesztése volt, mely abban a pillanatban világújdonságnak számított. A mai napig az amerikai Spirit Lake-ben folyik a kutatás-fejlesztés és a gyártás is. A titkok és licenszek soha nem kerültek át Kínába...

FireLine

1996-ban mutatta be a FireLine-t. Ezt az USÁ-ban soha nem is hívták braided-nek, azaz fonottnak, hanem a "fused" kifejezést használták. (Azóta van a FIreLIne-nak klasszikus fonottja is BRAID néven, de most nem arról van szó.) A bizonyos "fused" zsinór egy speciális, mára már évtizedek alatt tökéletesített eljárással készül. A nyúlásmentes dynema szálak más anyagok jelenlétében egy bonyolult, 5 lépcsős hőeljárásnak vannak kitéve, ami szinte összesüti a zsinórt. Ettől "fused". Itt van tehát az első speciális termékünk, mely egy olyan nyúlásmentes zsinór, mely kis átmérő mellett rendelkezik nagy szakító szilárdsággal. Vizet szinte egyáltalán nem hord fel, legalábbis a hagyományos fonottakhoz képest csak elenyésző mértékben. Az első használat előtt a FireLine kissé sprőd, a gyártó ajánlása szerint is "be kell járatni". 1-2 használat múlva éri el az optimális állapotát. Lágyabb lesz, könnyen kezelhető - igazán horgász-barát.

Ma is piacon van egy "versenyzői" változata, a Tournament Exceed, mely piros, "crystal" és élénk zöld színekben érhető el. Hihetetlen jól "vágja" a vizet, lehetővé teszi folyókon is a kis súlyú jigfejek használatát. Téli horgászatokra is javasolt, a kis vízfelhordása okán.

A 2014-es szortimentben visszatér egyébként a klasszikus "fused" FireLine, amit a legjobban kedvelnek a horgászok.

Nanofil

Elég sokat beszélnek erről a se nem fonott, se nem monofil zsinórról, s tulajdonságai megosztják a közvéleményt. Ebben a zsinórváltozatban egyébként semmi fonott nincs, a dynema szálak párhuzamosan futnak egymás mellett, s egy speciális core-ba vannak bezárva, mely teljesen egyedi felületet ad a zsinórnak. Fontos megérteni, hogy a Nanofil azzal együtt, hogy nyúlásmentes, NEM fonott zsinór, és nem is rendelkezik a hasonló átmérőjű fonott zsinórok erejével. Jelentősen erősebb viszont a hasonló monofileknél. Speciális szerkezete miatt érzékeny a kötésekre, ezért is van a csomagolásán feltűntetve, hogy milyen csomókat ajánlanak hozzá. Ezeken felül hadd ajánljam az egyik legegyszerűbb, és legerősebb kötést, ez pedig az UNI. Ezt ajánlom minden karikás végű csatlakozáshoz, a dupla UNI-t pedig a más zsinórtokkal való összekötéshez.

A Nanofil zsinór verhetetlen általában a dobótávolság tekintetében. Ha a könnyű súlyú csalik szegmensében vizsgáljuk, akár 25-30%-kal messzebb lehet vele dobni a pár grammos műcsalikat. Az UL szegmens királya egyértelműen a Nanofil. Nincs még egy zsinór, amelyik ilyen finom átmérőkben is kapható lenne. Viszont nem való olyan körülmények közé, ahol állandóan akad az ember, pl. vízinövények közti cserkelésre, ahol gyakran kell rángatni a csali kiszabadítása miatt, vagy ahol folyamatosan kővel, vagy más keményebb akadóval érintkezik. Kiváló tulajdonságai mellett a kopásállósága nincs a dobogón. Ez az ára a hatalmas dobásoknak. A Nanofil nem való kezdők kezébe. Kifejezetten a tapasztaltabb, megfontoltabb horgászoknak ajánlható, akik ha megtanulnak vele horgászni, le se akarják tenni többé! Szintén ajánlható télre, a mínuszokba, mert minimális vizet hord fel a gyűrűk közé.

A Nanofil kapható fehér színben, pirosban és a hi-vis sárgában is.

Trilene Fluorocarbon

Ha speciális zsinórok vannak terítéken, nem maradhat ki a fluorocarbon sem. A Berkley Trilene 100% fluorocarbon a szegmensének egyik (hanem az egyetlen) éllovasa. Számomra ez volt az első olyan fluorocarbon, mely szakítószilárdságában nem maradt el a hasonló átmérőjű top monofilektől. Tényleg kifejezetten erős, és itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a feltűntetett értékek csomózott (!) szakítószilárdságok, melyeket az EFTTA (Európai Horgászcikk-gyártók Szövetsége) is ellenőriz és szavatol. Ezért is van 3 tizedes pontossággal megadva az érték. Ritkán mondok, írok ilyet, de nincs a látókörömben olyan fluorocarbon, mely ennél jobb lenne. Pedig elég széles a látóköröm.

Leginkább a 0,30 mm-es változatát használom, melynek erejére jellemző, hogy a folyóvízen horgászva karnyi vastagságú gallyakat vettem fel vele nem egyszer. Az utóbbi években szinte minden fonott (vagy egyéb szuperzsinórhoz) használom előkének. A szakítóját úgy választom meg, hogy a főzsinóré alatt legyen minimálisan. Mindig a már említett dupla UNI kötéssel kötöm a főzsinórhoz!

A Pure Fishing konzorcium másik zsinór specialistája a SpirerWire. Azt gondolom ezt sem kell a horgászatban kicsit is járatosabb horgászoknak bemutatni. Ebből a márkából két speciális zsinórt szeretnék ajánlani, mindkettő a klasszikus fonottak táborát erősíti.

SpiderWire UltraCast 8 Carrier

A megelőző évek UltraCastja is magasan a kedvenc fonott zsinórom volt. Tényleg elképesztően vékony, nagyon tartós, és nagyon erős. Ami most a specialitást biztosítja az a 8- szálból történő fonás. Ez kiváló dobótávolságot, simaságot és könnyű kezelhetőséget nyújt, miközben a kopásállósága és tartóssága is a csúcson van.

Vannak a piacon más neves gyártóknak is 8 szálas fonottjai, de kivétel nélkül mindegyiknél erősebb a SpiderWire, és árban is jelentősen olcsóbb. Ez a két érv nagyon erős együtt. Ha hasonlóban gondolkodik bárki, ezt feltétlenül meg kell néznie! Kapható fehéres-átlátszó (invisi), zöld, és hi-vis sárga színekben.

SpiderWire UltraCast Fluoro Braid

Utoljára hagytam a legfrissebb felfedezésemet. A SpiderWire süllyedő fonottja megváltásként érkezett hozzám. Akik olvassák cikkeimet tudhatják, hogy nagyon szeretek nádban, gyékényben pontyra feltolós úszóval horgászni. Ha jó halak várhatók, tehát nyáron az esti szürkülettől, az éjszakán át a hajnali pecáig, kizárólag fonott zsinórral horgászom.

A módszer sajátossága, hogy a zsinórt kellőképpen feszesen kell tartani, hogy a kapásokra hatékonyan tudjunk reagálni. Az egyszerűbb fonottak úsznak a víz tetején, nem merülnek el, ezért akár az áramlás, akár a szél könnyedén bele tud kapni a felszínen található fonottba, és jelentős hasa keletkezik a zsinórnak a spicc és az úszó között. Mivel törekszem a lehető legkisebb úszók és súlyok alkalmazására (lásd a vonatkozó cikket!), sajnos korábban rendre előfordult, hogy az áramlás, vagy a szél a könnyű végszereléket a zsinór hasának növelésével egyszerűen kihúzta a megfelelő pozícióból. Akik járatosak a módszerben, és hozzám hasonlóan megszállottak, tudják, hogy ha kell, akár 20-szor dob az ember újat, amíg az úszó pont 3 cm-re nem áll attól a gyékényszáltól, ahol a nagyok szokták felvenni. Ez ilyen. Na most egy közepes szélben beszenvedni pont a helyére az úszót nem könnyű, s ha 30 mp múlva kihúzza a szél, az több, mint frusztráló.

Az új Fluoro Braiddel ez nem merül fel, mert ez a fonott kifejezetten jól süllyed. A spiccet a víz alá nyomom, kis apró rezegtetéssel, rántásokkal úgy süllyesztem a víz alá, hogy az úszó egy centit nem jön kijjebb a nádtól. De nem csak ehhez a módszerhez, hanem stupekos harcsázáshoz, vagy bármilyen egyéb módszerhez, ahol jól jön egy valódi süllyedő fonott, mindenképp ajánlható a SpiderWire Flouro Braid.

(X)
 

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett AKCIO

hirdetés