Horgász akciók 920

Penn: megbízhatóság és minőség! (x)

Van már vagy 4-5 éve is annak, amikor egy Pure Fishinges termékbemutatón megkérdeztem Gael Even-t, sokszoros francia pergetőbajnokot, aki nem mellesleg az egyik leginnovatívabb termékfejlesztő a cégnél, hogy a cégcsoport márkái közül melyik a kedvenc pergetőorsója. Azt vártam volna, hogy valamelyik toppszérias ABU-t, vagy esetleg egy Mitchellt említ a hazai pályán, de ő nem kis meglepetésemre azt mondta, hogy a Penn Sargus.

Mivel ő nagyjából 230-250 napot van vízen egy évben, a maradék idejében pedig új termékek kreálásán töri a fejét, maximálisan képben van a gyártástechnológia, az anyagválasztás témakörében is, nem volt okom kételkedni szavában. Ekkor irányult a figyelmem komolyabban is a Penn márkára.

Ezt megelőzően leginkább a tengerre szánt nagyméretű multijai és a rövid, bivalyerős botjai jutottak eszembe, egy 30 librás kuttyogató botom volt is tőlük és egy "nyélbetoldós" 1+1-es harcsa pergető. Itthon sajnos közel sem annyira ismert a márka, mint pl. az USÁ-ban, ahol a tengeri horgászat egyik etalon márkája már évtizedek óta. Penn-t ugyanis1932-ben alapították, így egy több, mint 80 éves múltra visszatekintő brand-ről beszélhetünk.

Aki tengeren szeretne horgászni, az röviden és velősen mindent megkap a Penntől. A boton és orsón túl, zsinórt, műcsalit, ruházatot, és a brutálisan kemény fárasztásokat segítő kiegészítő eszközöket is. Amire most fókuszálni szeretnék, a termékkínálatuknak az a része, amit a hazai horgász-hétköznapokban is remekül használhatunk. Kezdjük a peremfutó orsókkal!

A Pennre általánosan jellemző, hogy nagy teherbírású, kifejezetten erős és tartós eszközöket gyárt. Orsóik nem állnak be a csapágy-harcba, itt nem fogunk 10-12 csapágyat találni sehol.

Azt vallják, hogy sokkal többet ér a kritikus pontokon elhelyezett, megfelelően nagy méretű, a legmagasabb minőségi elvárásokat is kiszolgáló néhány csapágy, mint a dupla számú silány. Egyébként ha józanul átgondoljuk a csapágyak számát, azt kell látni, hogy kerül kettő a főtengelyre, kettő a meghajtó tengelyre. Kell egy a zsinórvezető görgő munkájának segítésére és egy a visszaforgás-gátló szerkezethez. Ez hat. Az összes többi csapágy csak kiegészítő funkciót lát el. A Penn orsói elsőfékesek, gyakran jelennek meg fekete-arany színkombinációban, így külalakra is jobbára egységesek és jól felismerhetőek. Hadd mutassak be néhány modellt!

Penn Sargus

Kezdjük a már említett darabbal. Egy teljesen fém házas 6 csapágyas szerkezet, 2000-estől a 8000-es méretig 7 féle modell közül választhatunk. A legkisebb három méret áttétele 6,2:1-hez, s az orsó méretének (és a dob átmérőjének) növekedésével lassul az áttétel 5,6-on keresztül 5,3-ig. Jellemzi a teljesen kiegyensúlyozott rotor, az állandó visszaforgás-gátlás (csak a 2000-es méreté kapcsolható!), és a különleges alu ötvözet alkalmazása. Tökéletesen elszigetelt, jól adagolható első fékkel tarthatjuk kordában a halakat. Kifejezetten pergetésre ajánlott, viszonylag gyors orsó.

Penn Slammer

Itt is 6 csapágyat és teljesen fém házat találunk. A különbség a Sargushoz képest, az áttételében mutatkozik, 5,1:1-hez a leggyorsabb változat is, így a zsinór visszatekerése egy hajtókar fordulatra kevesebb. Ez azt is jelenti, hogy a kifejezetten nagy halakkal való csatában könnyebben tekerjük vissza a zsinórt. A féklamellák egy HT-100 néven ismert üvegszál-karbon hibrid alapanyagból készülnek. A HT a "High Tec"-et jelenti a 100 pedig azt jelképezi, hogy az alapteszteken 100 mérföld zsinór lehúzásának megfelelő terhelés mellett sem változtak a lamellák tulajdonságai - így a fékerő sem! A Slammer egy kifejezetten nagyhalas orsó, mely jól bírja az extrém terhelést is. A ötféle alapmodell mellett itt háromféle nyeletőfékes (Live Liner) modellt is találhatunk. Remek választás kuttyogatáshoz, vagy harcsapergetéshez, ha hosszútávra keresünk megoldást.

Penn Battle

Alap specifikációjában nagyon hasonlít a Sargusra. Ugyanúgy full fém házas, de a csapágyak száma már eggyel több, 7 db. További hasonlatosság a méretezése, az áttétele és a modellek száma. Ebben a családban is csak a 2000-es darab visszaforgás-gátlója kapcsolható, az összes többi modellé állandó. Fontos differencia, hogy a Battle megkapta a HT-100-as fékrendszert, tehát a fék huzamosabb, nagy intenzitású terhelésére is felkészítették. Továbbá az egyik dobja, úgynevezett "Superline Spool", azaz speciális gumibetétje megakadályozza a fonott zsinór elcsavarodását a dobon.

Penn Spinfisher V

A ragadozó horgászatra szánt orsók közül nem véletlenül hagytam a végére a csattanót, a ICAST győztes peremfutót. A SpinfisherV az 1963-ban bemutatott Greenie-sorozat méltó utóda, s épp 50 éve, hogy az alapmodell meglátta a napvilágot. A származtatás ellenére a díjnyertes modell vadonatúj koncepció, sorozatának immár ötödik generációs modellje. A Cink-alumínium ötvözet használata lehetővé teszi, hogy nagy szilárdság mellett az orsó súlyát is kordában tartsák. Persze csak mértékkel, ahogy már említettem, a Penn márka a születésétől fogva az időtálló, erős, fém éppen ezért nem a legkönnyebb szerkezetek mellett tette le a voksát. 

A HT-100 Slammer Drag elnevezésű fék konstrukció elképesztően erős, és jól adagolható - ami a tengeri horgászatban is elengedhetetlen. Ahogy az orsó maga is teljes mértékben vízálló, úgy a fék is maximálisan el van szigetelve a külvilágtól. Se por, se víz nem juthat bele. A méretes lamellák és a páramentes környezet akár 18 kg-os fékerőt is lehetővé tesznek, de valójában ennek a felére, édesvízben pedig a harmadára sincs szükség. Vagy csak igazán extrém esetben.

A rozsdamentes anyagokból felépített meghajtás három ponton van megtámasztva, hogy a belső szerkezet ereje is összhangban legyen a fék kapacitásával. Ha már elképesztő erőket bír ki a dob elfordulás nélkül, akkor a belsejének is fel kell venni a versenyt.

Az áttétele a kisebb modelleknél gyors, a nagyobbaknál kevésbé. A 8 db hagyományos modell legnagyobb darabja a 10500-as méretezést kapta, ez minden idők legnagyobb peremfutó orsója. A Spinfiser sorozatok életében először kiegészültek a modellek nyeletőfékes orsókkal is, ezekből három különféle méretűt tartanak számon. A minőség ezek esetében is a legmagasabb! Néhány finomsággal is meglepi a gyártó a horgászokat, a dobok belső felületén felfestett körök mutatják, hogy milyen zsinórátmérőnél mennyi alátétzsinórra van szükség. A dobok kiválóan alkalmasak a monofil mellett fonott zsinóros horgászatra is. A dob belsejében gumírozott csúszásgátlót is találhatunk. A díjeső és a kiváló specifikáció ellenére a Spinfisher fajlagosan egyáltalán nem drága.

Penn Affinity és Penn Surfblaster

Végezetül hadd mutassak be két távdobó orsót, melyek máris a pontyhorgászok kedvencei. A két modell külalakra, kialakításra is nagyon hasonló, de néhány különbséget azért felfedezhetünk. Vegyük először a közös tulajdonságokat! Két speciális kialakítású alu dobbal rendelkeznek, melyből az egyik monofil zsinórra ajánlott (400 m / 0,40 mm), a másik pedig fonott zsinórokhoz (300 m / 0,18 mm). Az orsók lassú oszcillációs dobemeléssel bírnak, melyek a távdobásokhoz nélkülözhetetlen tökéletes zsinórprofilt képeznek. Az orsók csigás meghajtásúak, egy hajtókar fordulatra minimum 86 cm zsinórt tekernek vissza (a nagyobb modell 98 cm-t). Valamennyi modell áttétele 4,2:1-hez. Mindkét modell igen erős alu hajtókarral, és úgynevezett rotorfék rendszerrel is rendelkezik. Mind az Affinity, mind a Surfblaster 2-2 modellel szál versenybe, egy 7000-es és egy 8000-es számozásúval.

A Surfblaster az ekonomikusabb megoldás, ennek felkapókarja automatikusan, akár a hajtókarral is visszaváltható, míg a drágább Affinity csak kézzel váltható (biztonsági okokból). Az Affinityben 10 csapágy található (a Surfblasterben 7), a meghajtásának főeleme pedig titániumból készült. Ezek a főbb különbségek.

A 2013-as hazai kiállítások után büszkén mondhatjuk, hogy ez a két modell alkotja a legnépszerűbb pontyorsók párosát a cégcsoporton belül. Náluk olcsóbb modellekkel szemben is preferálják a horgászok, ami óriási dicséret a Penn márka számára.

Összefoglalva, kiemelendő a Penn orsók ereje, tartóssága, ami kizárólag a minőségi alkatrészeknek, és a strapabíró eszközökre vágyó horgász-igények kompromisszum nélküli kiszolgálásának köszönhető. A díjak csak hasznos visszajelzések, de a horgászok szeretete és az eladott termékek mennyisége már komoly bizonyíték. Hazánkban azok, akik tényleg strapabíró pergetőorsót keresnek, nagyon fogják szeretni a Penn-t. A nagyhalas, pontyos, de főleg harcsás vonal tökéletes kiszolgálására alkalmasak ezek a szerkezetek, átgondoltságuk, megbízhatóságuk garancia a sikerre.

Visszatérve Gael Even-re, miután néhány mondatban elmondta, miért a Penn Sargusra esett a választása, rákérdeztem: nem nehéz ez az orsó? Vigyorogva csak annyit mondott, ez férfiaknak készül, nem nyafogó kislányoknak, és azzal a mozdulattal megveregette a mellette álló, vékonydongájú francia srác vállát. - Igazam van? A beszélgetést nem követő kolléga rávágott egy automatikus igent, majd zavartan fürkészte vigyorgásunkat. És tényleg, nagyjából ennyi...akár a Penn szlogenje is lehetne!

(x)

 

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
3752 termék akcióban

hirdetés