Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Penn: megbízhatóság és minőség! (x)

Van már vagy 4-5 éve is annak, amikor egy Pure Fishinges termékbemutatón megkérdeztem Gael Even-t, sokszoros francia pergetőbajnokot, aki nem mellesleg az egyik leginnovatívabb termékfejlesztő a cégnél, hogy a cégcsoport márkái közül melyik a kedvenc pergetőorsója. Azt vártam volna, hogy valamelyik toppszérias ABU-t, vagy esetleg egy Mitchellt említ a hazai pályán, de ő nem kis meglepetésemre azt mondta, hogy a Penn Sargus.

Mivel ő nagyjából 230-250 napot van vízen egy évben, a maradék idejében pedig új termékek kreálásán töri a fejét, maximálisan képben van a gyártástechnológia, az anyagválasztás témakörében is, nem volt okom kételkedni szavában. Ekkor irányult a figyelmem komolyabban is a Penn márkára.

Ezt megelőzően leginkább a tengerre szánt nagyméretű multijai és a rövid, bivalyerős botjai jutottak eszembe, egy 30 librás kuttyogató botom volt is tőlük és egy "nyélbetoldós" 1+1-es harcsa pergető. Itthon sajnos közel sem annyira ismert a márka, mint pl. az USÁ-ban, ahol a tengeri horgászat egyik etalon márkája már évtizedek óta. Penn-t ugyanis1932-ben alapították, így egy több, mint 80 éves múltra visszatekintő brand-ről beszélhetünk.

Aki tengeren szeretne horgászni, az röviden és velősen mindent megkap a Penntől. A boton és orsón túl, zsinórt, műcsalit, ruházatot, és a brutálisan kemény fárasztásokat segítő kiegészítő eszközöket is. Amire most fókuszálni szeretnék, a termékkínálatuknak az a része, amit a hazai horgász-hétköznapokban is remekül használhatunk. Kezdjük a peremfutó orsókkal!

A Pennre általánosan jellemző, hogy nagy teherbírású, kifejezetten erős és tartós eszközöket gyárt. Orsóik nem állnak be a csapágy-harcba, itt nem fogunk 10-12 csapágyat találni sehol.

Azt vallják, hogy sokkal többet ér a kritikus pontokon elhelyezett, megfelelően nagy méretű, a legmagasabb minőségi elvárásokat is kiszolgáló néhány csapágy, mint a dupla számú silány. Egyébként ha józanul átgondoljuk a csapágyak számát, azt kell látni, hogy kerül kettő a főtengelyre, kettő a meghajtó tengelyre. Kell egy a zsinórvezető görgő munkájának segítésére és egy a visszaforgás-gátló szerkezethez. Ez hat. Az összes többi csapágy csak kiegészítő funkciót lát el. A Penn orsói elsőfékesek, gyakran jelennek meg fekete-arany színkombinációban, így külalakra is jobbára egységesek és jól felismerhetőek. Hadd mutassak be néhány modellt!

Penn Sargus

Kezdjük a már említett darabbal. Egy teljesen fém házas 6 csapágyas szerkezet, 2000-estől a 8000-es méretig 7 féle modell közül választhatunk. A legkisebb három méret áttétele 6,2:1-hez, s az orsó méretének (és a dob átmérőjének) növekedésével lassul az áttétel 5,6-on keresztül 5,3-ig. Jellemzi a teljesen kiegyensúlyozott rotor, az állandó visszaforgás-gátlás (csak a 2000-es méreté kapcsolható!), és a különleges alu ötvözet alkalmazása. Tökéletesen elszigetelt, jól adagolható első fékkel tarthatjuk kordában a halakat. Kifejezetten pergetésre ajánlott, viszonylag gyors orsó.

Penn Slammer

Itt is 6 csapágyat és teljesen fém házat találunk. A különbség a Sargushoz képest, az áttételében mutatkozik, 5,1:1-hez a leggyorsabb változat is, így a zsinór visszatekerése egy hajtókar fordulatra kevesebb. Ez azt is jelenti, hogy a kifejezetten nagy halakkal való csatában könnyebben tekerjük vissza a zsinórt. A féklamellák egy HT-100 néven ismert üvegszál-karbon hibrid alapanyagból készülnek. A HT a "High Tec"-et jelenti a 100 pedig azt jelképezi, hogy az alapteszteken 100 mérföld zsinór lehúzásának megfelelő terhelés mellett sem változtak a lamellák tulajdonságai - így a fékerő sem! A Slammer egy kifejezetten nagyhalas orsó, mely jól bírja az extrém terhelést is. A ötféle alapmodell mellett itt háromféle nyeletőfékes (Live Liner) modellt is találhatunk. Remek választás kuttyogatáshoz, vagy harcsapergetéshez, ha hosszútávra keresünk megoldást.

Penn Battle

Alap specifikációjában nagyon hasonlít a Sargusra. Ugyanúgy full fém házas, de a csapágyak száma már eggyel több, 7 db. További hasonlatosság a méretezése, az áttétele és a modellek száma. Ebben a családban is csak a 2000-es darab visszaforgás-gátlója kapcsolható, az összes többi modellé állandó. Fontos differencia, hogy a Battle megkapta a HT-100-as fékrendszert, tehát a fék huzamosabb, nagy intenzitású terhelésére is felkészítették. Továbbá az egyik dobja, úgynevezett "Superline Spool", azaz speciális gumibetétje megakadályozza a fonott zsinór elcsavarodását a dobon.

Penn Spinfisher V

A ragadozó horgászatra szánt orsók közül nem véletlenül hagytam a végére a csattanót, a ICAST győztes peremfutót. A SpinfisherV az 1963-ban bemutatott Greenie-sorozat méltó utóda, s épp 50 éve, hogy az alapmodell meglátta a napvilágot. A származtatás ellenére a díjnyertes modell vadonatúj koncepció, sorozatának immár ötödik generációs modellje. A Cink-alumínium ötvözet használata lehetővé teszi, hogy nagy szilárdság mellett az orsó súlyát is kordában tartsák. Persze csak mértékkel, ahogy már említettem, a Penn márka a születésétől fogva az időtálló, erős, fém éppen ezért nem a legkönnyebb szerkezetek mellett tette le a voksát. 

A HT-100 Slammer Drag elnevezésű fék konstrukció elképesztően erős, és jól adagolható - ami a tengeri horgászatban is elengedhetetlen. Ahogy az orsó maga is teljes mértékben vízálló, úgy a fék is maximálisan el van szigetelve a külvilágtól. Se por, se víz nem juthat bele. A méretes lamellák és a páramentes környezet akár 18 kg-os fékerőt is lehetővé tesznek, de valójában ennek a felére, édesvízben pedig a harmadára sincs szükség. Vagy csak igazán extrém esetben.

A rozsdamentes anyagokból felépített meghajtás három ponton van megtámasztva, hogy a belső szerkezet ereje is összhangban legyen a fék kapacitásával. Ha már elképesztő erőket bír ki a dob elfordulás nélkül, akkor a belsejének is fel kell venni a versenyt.

Az áttétele a kisebb modelleknél gyors, a nagyobbaknál kevésbé. A 8 db hagyományos modell legnagyobb darabja a 10500-as méretezést kapta, ez minden idők legnagyobb peremfutó orsója. A Spinfiser sorozatok életében először kiegészültek a modellek nyeletőfékes orsókkal is, ezekből három különféle méretűt tartanak számon. A minőség ezek esetében is a legmagasabb! Néhány finomsággal is meglepi a gyártó a horgászokat, a dobok belső felületén felfestett körök mutatják, hogy milyen zsinórátmérőnél mennyi alátétzsinórra van szükség. A dobok kiválóan alkalmasak a monofil mellett fonott zsinóros horgászatra is. A dob belsejében gumírozott csúszásgátlót is találhatunk. A díjeső és a kiváló specifikáció ellenére a Spinfisher fajlagosan egyáltalán nem drága.

Penn Affinity és Penn Surfblaster

Végezetül hadd mutassak be két távdobó orsót, melyek máris a pontyhorgászok kedvencei. A két modell külalakra, kialakításra is nagyon hasonló, de néhány különbséget azért felfedezhetünk. Vegyük először a közös tulajdonságokat! Két speciális kialakítású alu dobbal rendelkeznek, melyből az egyik monofil zsinórra ajánlott (400 m / 0,40 mm), a másik pedig fonott zsinórokhoz (300 m / 0,18 mm). Az orsók lassú oszcillációs dobemeléssel bírnak, melyek a távdobásokhoz nélkülözhetetlen tökéletes zsinórprofilt képeznek. Az orsók csigás meghajtásúak, egy hajtókar fordulatra minimum 86 cm zsinórt tekernek vissza (a nagyobb modell 98 cm-t). Valamennyi modell áttétele 4,2:1-hez. Mindkét modell igen erős alu hajtókarral, és úgynevezett rotorfék rendszerrel is rendelkezik. Mind az Affinity, mind a Surfblaster 2-2 modellel szál versenybe, egy 7000-es és egy 8000-es számozásúval.

A Surfblaster az ekonomikusabb megoldás, ennek felkapókarja automatikusan, akár a hajtókarral is visszaváltható, míg a drágább Affinity csak kézzel váltható (biztonsági okokból). Az Affinityben 10 csapágy található (a Surfblasterben 7), a meghajtásának főeleme pedig titániumból készült. Ezek a főbb különbségek.

A 2013-as hazai kiállítások után büszkén mondhatjuk, hogy ez a két modell alkotja a legnépszerűbb pontyorsók párosát a cégcsoporton belül. Náluk olcsóbb modellekkel szemben is preferálják a horgászok, ami óriási dicséret a Penn márka számára.

Összefoglalva, kiemelendő a Penn orsók ereje, tartóssága, ami kizárólag a minőségi alkatrészeknek, és a strapabíró eszközökre vágyó horgász-igények kompromisszum nélküli kiszolgálásának köszönhető. A díjak csak hasznos visszajelzések, de a horgászok szeretete és az eladott termékek mennyisége már komoly bizonyíték. Hazánkban azok, akik tényleg strapabíró pergetőorsót keresnek, nagyon fogják szeretni a Penn-t. A nagyhalas, pontyos, de főleg harcsás vonal tökéletes kiszolgálására alkalmasak ezek a szerkezetek, átgondoltságuk, megbízhatóságuk garancia a sikerre.

Visszatérve Gael Even-re, miután néhány mondatban elmondta, miért a Penn Sargusra esett a választása, rákérdeztem: nem nehéz ez az orsó? Vigyorogva csak annyit mondott, ez férfiaknak készül, nem nyafogó kislányoknak, és azzal a mozdulattal megveregette a mellette álló, vékonydongájú francia srác vállát. - Igazam van? A beszélgetést nem követő kolléga rávágott egy automatikus igent, majd zavartan fürkészte vigyorgásunkat. És tényleg, nagyjából ennyi...akár a Penn szlogenje is lehetne!

(x)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

6 kg fékerő? Sokat emlegetem, hogy a Pó folyón, amikor a Lukácsi-Kovács harcsás videói készültek (kétszer én is velük voltam) a fékerő előzetes beállítása 2 db fullra töltött, másfél literes pillepalackkal történt. Ha ez felel meg 3 kg-nak, akkor szerény véleményem szerint ennél nagyobb fékerőre csak igen ritkán van szükség.

A FireLIne méretét ne az orsóhoz válaszd, hanem a módszerhez és esetleg a műcsalihoz.

7
hirdetés (x)

Hmm 6kg a max fékerő? akkor milyen vastag fireline-t tegyek rá? épp 2 hete vettem egy sg 4000-t :)

6

A Penn nem az olcsó kategória, tényleg benne van az anyag, :-) De egy 3000-es Sargus 25.000 Ft körül van, a díjnyertes Spinfisher V-ből a 3500-as 28.000 Ft. Nagyobb méreteknél kissé emelkedik az ár.

A Mitchell Mag Pro Extreme (amit persze más miatt szeretünk, mégpedig a hihetetlenül kis súlya okán) 50.000 Ft magasságában kapható.

Szóval van olcsó Mitchel is, de a felső kategória drágább, mit az átlag Penn. Pennt az vegyen, aki robosztus, erős orsót akar nagy halakhoz, és nem bánja, ha kicsit nehezebb az orsó. Vannak harcsás botok, amire nem is szabad kis könnyű műszereket rakni, mert úgy előre bukik, hogy nyűg vele horgászni - azok nagyobb orsókkal vannak egyensúlyban.

5
allstar
7 éve

Több web-boltban is megtalálhatók, pl. Bestfishing, Walter land; de mondjuk az ára ezeknek az orsóknak egy fokkal magasabb mint pl. a Mitchell vagy a Cormoran márkáknak.

4

Hát, én sok boltba járok, de ilyen orsókat sehol sem láttam még...

3
Orbit
7 éve

Jogos, nagyon erős, megbízható orsók. S most már legalább lehet itthon is normálisan kapni.

2

Üdv.Sargus 4000 használok teljes elégedettséggel.6 kg max fékerő,kis súly/3000-5000 viszonyítva/ könnyü járás,mi kell még?
Joós Norbert

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés