Szezonindító horgász akciók 920

Felszíni balinparádé

Halat ott lehet fogni, ahol van hal - tartja a mondás. A Nagykunsági-főcsatorna indítózsilipjének környéke bizony olyan hely, ahol nem csak balinozni, de sok balint fogni is lehet. Persze be kell tartani néhány szabályt, ha nem akarunk úgy járni, mint az a két spori, akik egész napi dobálás mellett egy darab kölyökbalint tudtak csak becsapni.

A Nagykunsági zsilipje az ország egyik legjobb balinos vize, ez biztos. Az oxigéndús víznek köszönhetően nyáridőben rengeteg az ivadék és a küsz (és küszivadék), amin a balinok szép kövérre híznak. Gyors növekedésüknek legszembetűnőbb bizonyítéka a testfelépítésük: hátuk magas, a pocakjuk is termetes, a fejük viszont - a testükhöz képest legalábbis - aprónak tűnik.

Néha annyi balinrablás van itt - szinte másodpercenként - hogy kissé elszégyellem magam, hogy ilyen helyen állok neki pergetni. Innen már csak egy lépés a kockatavi pontyozás... Elismerem, könnyen jön itt a siker, de néha ilyen pecára is szükségem van, hogy ne higgyem azt, hogy elfelejtettem horgászni.

A hely jó haltartóképéessége miatt törvényszerű, hogy agyon van dobálva. Éjjel-nappal van itt pár pergetőhorgász, így aztán a balinok nagyjából kívülről fújják a horgászboltok műcsaliválasztékát, esetleg ha új, még ismeretlen színvariáció csapódik be a vízbe a közelükben, akkor egy szolid orrbökéssel üdvözlik. Persze, ez azért túlzás, és vannak napok, amikor sok mindennel be lehet csapni őket. Ezek tipikusan azok a napok, amikor borult időben a küszök mélyebbre húzódnak, a balinok pedig nem kapcsolnak egyből és a felszín közelében - a borult időnek köszönhető kevesebb fény miatt - sem tudják olyan jól megvizsgálni a műcsalinkat, mint napfényben.

De az ilyen esetek ritkák. Általában ész nélkül rabolnak, de azért elég ésszel ahhoz, hogy a műcsalit elkerüljék. Van néhány szabály, amit ha betartunk, azért lehet közülük csemegézni és egy délután alatt akár a bűvös száz darabot is kiterelni közülük.

Tüntesd el a zsinórod!

A víz tiszta, a táplálék sok, a balinok okosak. Ráadásul tanulékonyak is, mivel szinte mindenki visszaereszti őket, már fiatalabb korukban megtanulják, hogy ahhoz a táplálékhalhoz, ami egy vékony szál közelében úszik, bizony rossz élmények társulnak, és jobb elkerülni. Ha ilyen helyen balinokat akarsz fogni, jobb, ha kizársz a szerelékedből minden olyan elemet, amit a korábbi rossz emlékekhez tud kötni a balin.

A legfontosabb ezek közül az elemek közül az, hogy eltüntesd a zsinórod. Egyszerű a feladat, köss a fonott zsinórod végére egy méternyi fluorokarbon előkét, és máris láthatatlanná tetted. A legjobb, ha dupla uni csomóval kötöd, de más jó csomók is léteznek fonott és fluorokarbon zsinórok összekötésére. Ha kételkedsz, nyugodtan teszteld le: dobálj egy fél órát előkével és egy fél órát előke nélkül. Ha a külső tényezők (fényviszony stb.) nagyjából változatlanok, akkor általában fluorokarbon előkével több kapásod lesz.

Van még pár apró változtatás, amivel még hatékonyabbá teheted a csalidat. Az ezüstszínű horog csillogása erős napfényben elriaszthatja a balinokat, ha ilyen horoggal van szerelve a műcsalid, inkább cseréld le egy sötét színű hármas- vagy egyágú horogra. Még jobb, ha a kapcsot is elfelejted, és a fluorokarbon végére direktbe kötöd a wobbler. Ez a legjobb, de a csalicserét annyira megnehezíti, hogy nem szoktam foglalkozni vele, ennyi még belefér. Sőt, általában a horgot is lusta vagyok lecserélni, ezeket a változtatásokat csak végső esetben követem el.

Azt dobd nekik, amit esznek!

Tiszta és táplálékban bővelkedő vízben nagyon fontos, hogy olyan műcsalit dobj a balinok közé, amivel táplálkoznak. A ragadozók agya ilyenkor beáll arra a kulcsinger-kombinációra (szín+méret, esetleg rezgés), ami számukra a táplálékot jeleni, és azokra a műcsalikra, amik eltérnek ettől a kombinációtól, általában nagy ívben sz... tesznek.

A Nagykunsági zsilipjénél általában a kisebb küszöket habzsolják a balinok, így felesleges tízcentis csalikkal próbálkoznod. Lehet velük egyet-egyet fogni, de messze nem annyit, mintha az aktuális táplálékukkal megegyező méretű műcsalival horgásznál. A legjobb méret az öt centi körüli csali. Nyár elején, ha lehet, még kisebb, nyár vége felé egy picit lehet nagyobb.

A méret mellett a másik fontos kulcsinger a szín. Tiszta vízben próbálj minél természetközelibb színű műcsalival támadni. A zöldes-kékes-szürkés hátú, világos oldalú wobblerek a jók, de a legjobbak talán azok, amiknek a festése átengedi a fényt. Magyarul: áttetszők.

A harmadik fontos inger, amikre ezek a balinok rá vannak izgulva, az a csali mozgása, pontosabban nem is a mozgása, hanem a helyzete. Megfigyelhető, ahogyan a zsilip alatt a balinok csapatban vadásznak: pár tucat balin pásztorkutyaként összeterel egy nagyobb küszrajt, majd amikor az összeáll, nem oldalról, hanem alulról rohamozzák meg őket, mivel a táplálékhalak felfelé nemigen tudnak menekülni. Emiatt a leghatékonyabb csalik itt a topwater, azaz felszíni csalik: popperek, walk the dogok, ilyesmi.

Ha felszíni csalival bele tudsz dobni egy ilyen bekerített küszrajba, amikor a balinok épp aratnak, akkor te is aratni fogsz, szinte biztos a kapás. Dobj kissé túl a csalival a rajon, húzd bele, majd - ha nem kapsz egyből rávágást - apró, de hirtelen mozgásokkal, rántásokkal imitáld a tömegben megzavarodott küszök mozgását. Ha mégis eredmény nélkül húztad át a zabán a csalidat, akkor a legjobb, ha a lehető leggyorsabban kicsörlőzöd és újat dobsz, ugyanoda. Nem fog elmaradni a rávágás.

Oké, az ilyen helyeken mindenki tud balint fogni - gondolod most, és igazad is van. Ez mégsem vígasztalja azt a két sporttársat, akik legutóbb ott balinoztak mellettük, és egész nap csak egy kölyökbalint fogtak. Pedig halat ugye ott lehet fogni, ahol van. Vagy ott sem.

 

Ezekre szükséged lehet:

kifutóVibrato 55Vibrato 55 O [021309445]Vibrato 55 D9 [021309444]
Sebile
Vibrato 55

10gr, 55mm

2.390 Ft / darab
kifutóBonga Minnow 95Sebile Bonga Minnow 95 PV [021249477]Sebile Bonga Minnow 95 PU [021249476]
Sebile
Bonga Minnow 95

21g, 95mm

2.790 Ft2.590 Ft / darab

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Lacusch69Lacusch69 (fikanick)
4 éve

Allstar: A Thrill esetében meg kell fogni a zsinórt a vízbe érés előtti pillanatban, és akkor nem akad össze az első horoggal.

13
jurinovics
5 éve

@harcsas: Jogos. Bár az ékezetes betűk eltüntetése is szép magyar nyelvünk elkövetett bűntett. :)

@allstar: Így belegondolva, már sajnálom, hogy kihagytam a cikkből a fluorokarbonnak ezt az előnyét, mert tényleg fontos. Néhány napja sima fonottal dobtam párat, a pici popper állandóan fel-, én meg nagyon gyorsan kiakadtam.

@moroczp: Nem, a főzsinór itt 12-es fonott volt, az előke pedig 25-ös vagy 27-es fluorokarbon.

12
moroczp
5 éve

Még egy kérdés, a zsinór amit használsz 8-as nano?

11
hirdetés (x)
allstar
5 éve

@Ricsi
A csali felakadást csak ne is mond, nekem ez a Thrill-el szokott állandóan megesni, mérgemben már azt hittem, hogy az én csalim nem jó, hogy biztos a gyártók valamit elb@sztak. De aztán a merev fluorocarbon előkénél megszünt a gond, a horgok nem akadtak fel, lehet normálisan dobálni. :)

10
harcsasharcsas (fikanick)
5 éve

Szomorúan szemlélem,milyen aktívak vagytok szép magyar nyelvünk pusztításában.Nem felszíni,hanem topwater csalik??Nem csúszó hanem inline ólom??Könyörgöm,legalább amire van szavunk,azt használjátok!

9
jurinovics
5 éve

Igen, ez a 4-18-as verzió, nagyon jó kis feszes pálca, topwaterezni bőven elég, én normál wobblerekhez is ezt használom balinra.

8
moroczp
5 éve

A bot MP Advanced 4-18g v 5-21g? Keresek valami jó kis botot kicsit popperekhez és más topwater csalikhoz, nem horror áron.

7
jurinovics
5 éve

Köszi. :) Azt tapasztaltam, hogy van, amikor előke nélkül is ugyanolyan jól foghatók. Zavaros a víz, vagy sötét van, vagy egyszerűen csak leszarják. De azért biztos-ami biztos alapon nem árt. További előnye, hogy a merevsége miatt a csalik horga - főleg a felszíni csaliké - rángatás közben nem akad vissza olyan könnyen a zsinórba. Sima, lágyabb fonottal kurva idegesítő, amikor minden második behúzásnál felakad a csali.

6
allstar
5 éve

@Ricsi
Akkor jó, mert sajnos vannak olyanok, kik képesek irigységükben erre is rákapni.
Egyébként jó a cikk, magam is azt tapasztaltam, hogy fluorocarbon előkével több a kapás. :)

5

de kinek a tulajdona az a rész, hogy belépőt szedhet? régen, még tizenéve tilos volt ott horgászni, de senkit nem érdekelt

4
sullofeszek2sullofeszek2 (fikanick)
5 éve

A lekeritett resz egy abszurdum. De nalunk ugye ezt is lehet. Sajnos.

3
jurinovics
5 éve

A tábla természetesen a kerítéssel bekerített részre vonatkozik. :)

2
allstar
5 éve

Direkt dobaltal a "horgaszni tilos" tabla mellet? :D

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Szezonindító horgász akciók 1200

hirdetés