Horgász akciók 920

Dorado wobblerek, amikkel idén horgászni fogsz

Hazánkban eddig többnyire ismeretlenül csengett a lengyel Dorado műcsaligyártó cég neve, néhány bennfentes horgászon kívül nem sokan használták ezeket a wobblereket. Az idei évtől azonban ez változni fog, mert már a hazai kereskedelemben is kaphatók. Összeszedtük a legérdekesebb Dorado műcsalikat, amiket érdemes lesz idén kipróbálnod. Van köztük néhány igazi különlegesség!

A Dorado wobblergyártó céget 1997-ben alapította Darek Malysz lengyel versenyhorgász. Darek horgászszenvedélyét és a műcsalis horgászat iránti kötődését mi sem bizonyítja jobban, hogy az első kézzel készített wobblerét 8 évesen, több, mint negyed évszázada faragta! Az azóta eltelt évtizedekben számos sikeres modell dícséri keze munkáját, számos wobblergyártó cég merített inspirációt munkáiból.

Darek nem csak a csalikhoz, a horgászathoz is nagyon ért: többszörös lengyel pergetőbajnok, így igazán nagy tapasztalata van abban, hogyan is működik egy jó műcsali, és milyen kritériumoknak kell teljesülniük egy nyerő wobbler elkészítésénél.

Dorado wobblerek UL pergetéshez

Beetle

Rögtön itt van a Dorado Beetle, ez a 28mm-es, 1.8 grammos műcsali a májusi cserebogár tökéletes másolata! Csak úszó változatban készül, gyors betekeréssel is maximum fél méter mélyre lehet behúzni.

Domolykóra leghatásosabb, ha magasba emelt botspiccel, lassan húzzuk, így végig a felszínen marad bevontatás közben, aminek a halak nemigen tudnak ellenállni! Sodortatni is lehet, így akár a belógó ágak, bokrot alatti részt is meghorgászhatjuk, ahol a domik szívesen tartózkodnak. Jászra jobb, ha leengedett botspiccel, kicsit mélyebbre húzzuk.

Magic

Ezzel az igazán apró, 18mm-es minicsalival leginkább jászra és domolykóra vadászhatunk. Különösen a tavaszi és nyári hónapokban fogós, amik a halak az apró ivadékokat habzsolják.

Mint ahogyan a legtöbb Dorado wobbler, ez is kapható úszó és merülő változatban. A lebegő modellel a meleg hónapokban sikeres technika, ha csak bedobod a parti sávba és hagyod sodródni a felszínen (akár a műlegyezők a szárazlegyet). Ilyenkor figyelj arra, hogy ne legyen hasa a zsinórnak, és gyorsan be tudj vágni a látványos felszíni kapásoknak.

Ha célzottan jászra horgászol, a merülő modellt használd, mert a jászkeszegek sokszor lusták "feljönni" a wobblerért, csak akkor ütik meg, ha abban a sávban húzod el a csalit, ahol a halak tartózkodnak. A merülő Magic-kel pedig közel tetszőleges mélység meghorgászható.

Alaska

Főleg folyóvizi pergetésre ajánlott wobbler. Méretéhez képest erőteljes, szinte erőszakos rezgése van már lassabb betekerés mellett is, számos szép halat kihozott már. Zömök testformájának köszönhetően rendkívül jól dobható műcsali és bevontatáskor könnyű végig ugyanazon a mélységen tartani, ami fontos, ha a halak egy adott vízrétegben tartózkodnak. Méretéhez képest viszonylag mélyre behúzható, így az egyik titkos fegyvered lehet, ha jászkeszegre pergetsz.

Érdekessége, hogy folyóvizen felfelé dobva is működik (persze csak ha nincs hatalmas sodrás), a vízben keltett vibrációja nem tűnik el ilyenkor sem. Ez kisebb vizeken domolykózásnál jelent hatalmas előnyt, amikor az óvatos halakat csak alulról felfelé dobva lehet eredményesen megközelíteni. Kisebb méretei domolykóra, jászra (sőt pisztrángra vagy márnára) ajánlottak.

Dorado wobblerek nagyobb halakhoz

Tender

Ez a küsz formájú wobbler kifejezetten a vízfelszín közelében táplálkozó ragadozóhalak pergetőhorgászatához lett kifejlesztve.

A 7 centis Tender igazi balingyilkos, más wobblergyártókat is megihletett. Az orosz Rybołow Sportsmen horgászmagazin nem váletlenül választotta már 2000-ben (16 évvel ezelőtt!!) ezt a wobblert Európa legjobb balincsalijává!

12 grammos súlya és nagy sűrűsége miatt kidobhatod a világból, hatalmas vízfelületeket tudsz vele meghorgászni. Nem kell semmiféle speciális bevontatási technika: akkor fogja a legtöbb balint, ha a dobást követően mindenféle trükközés nélkül, gyorsan betekered.

Dead Fish

Ezt a hajlított, szinte banán alakú wobblert a sérült, beteg táplálékhalak mozgásának tökéletes imitációjára tervezték. Köztudott, hogy egyes ragadozóhalak, főleg életkoruk előrehaladtával szívesebben fogyasztják a sérült küszöket, keszegeket. Ez a műcsali pedig ezeknek a legyengült vagy haldokló kishalaknak a jellegzetesen ferde vonalú, billegő, meg-megugró, instabil mozgását tudja élethűen visszaadni!

A Dead Fish-t a hagyományos módon is húzhatod, önmagában így sem rossz csali például éjjel, süllőre. Az igazi ereje viszont akkor mutatkozik meg, ha rángató, jerkelő mozdulatokkal, rövid szünetekkel húzod vissza! Azt viszont tartsd szem előtt, hogy ez a rángatós technika inkább a nappali horgászatoknál működik. Aki figyeli munkatársunk, Vass Csaba írásait, fotóit, könnyedén összerakhatja, hogy ki készítette ezt a fotót a Dunán.

Stick

A Stick egy kiváló minnow alakú wobbler nagy és széles terelőlapkával, aminek köszönhetően a vizek mélyebb rétegeibe lehet leküldeni. Nyelve és alakja miatt óvatos betekerés mellett nehéz elakadni vele a meder kövei közt.

A legkisebb, 4 és fél centis Stick remek műcsali jászra. Külföldön nagyon sokan pisztrángoznak vele eredményesen. A 6 centis méret főleg balinra, süllőre, míg a 9 centis Dorado Stick süllőre és csukára ajánlatosak főleg az őszi-téli hónapokban, amikor a ragadozók már a mélyebb vízrétegekben táplálkoznak.

Dorado wobblerek speciális helyzetekre

Scout

A Scout-ot eredetileg gyorsabb folyású vizeken történő pisztráng- és lazachorgászatra tervezték. Fontos tulajdonsága, hogy határozottan, de nem ész nélkül veret és oldalirányú sodrásban sem tér ki, nem fordul körbe. Ha olyan helyen pergetünk balinra vagy domolykóra, ahol nagyobb sodrású szakaszra merőlegesen bevontatni a wobblert - például zárások, vízalatti keresztkövezések alatt - a Scout lesz a megfejtés.

Ez egy igen sűrű, kis mérete ellenére is jól dobható wobbler (megszületésekor fontos szempont volt, hogy egy erős lazacozó felszereléssel is jól dobható maradjon), emiatt a hazai vizeken akkor is nagy hasznát vesszük balin- és domolykóhorgászatkor, ha nagy vízfelületeket kell átkutatnunk kicsi csalival, vagy éppen nem akarjuk nagyon megközelíteni az óvatos halakat.

Blagier

Ez a wobbler a kisebb folyók pergetőhorgászinak egy speciális igényére született. A domolykók, márnák és a pisztrángok sokszor egy-egy mélyebb gödörben csoportosulnak és hagyományos csalikkal szinte lehetetlen meghorgászni ezeket a gödröket. Egy olyan kisméretű csalira volt szükség, ami alapesetben úszik, de rövid úton, gyorsan le lehet húzni több méteres mélységbe és meghorgászni ezeket a gödröket úgy, hogy a sekélyebb részeknél a zsinórt belazítva gyorsan elemelkedjen a wobbler a fenéktől.

A Blagier-t ennek megfelelően főleg domolykóra, jászra és márnára ajánljuk olyan helyekre, ahol egy-egy sekélyebb szakaszt követő nagyobb mélyedést akarunk célzottan meghorgászni.

 

..
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Kiárusítás

hirdetés