Szezonindító horgász akciók 920

Casting vs. Spinning I. rész - A casting módszer előnyei

A multis horgászmódszert (casting) a világ édesvizeinek körülbelül kilencven százalékán használják eredményesen és a sósvízi horgászatoknál is szívesebben alkalmazzák, mint a hagyományos pergetést (spinning), és a világ leghosszabb, 300 méteres dobásait is multis felszerelésekkel érték el, ami önmagáért beszél.

A casting módszer kétségkívül a pergetés egyik legkedveltebb módozata világszerte, amely egyre inkább teret hódít Európában, így Magyarországon is, még több élményt és örömet nyújtva azoknak a horgászoknak, akik hajlandóak megtanulni ezt a nem is annyira ördöngős pergető módszert. Aki viszont megtanulja és ráérez a casting „ízére” az sok esetben többé már elő sem veszi „régi” pergető botjait, mert annyira beleszeret ebbe a módszerbe, hozzászokik edményességéhez.

A castingban mindig van mit tanulni és fejlődni, akár a különböző halfajok horgászatában, akár az egyes horgászhelyek kitapasztalásában és akár a jobbnál jobb felszerelések használatának elsajátításában. Szokás is mondani, a casting, akárcsak a legyezés, művészet – s van akiknek már életforma.

Cikkünk célja összefoglalni és megosztani a casting előnyeit több magyar és külföldi horgász tapasztalata alapján, akik már évek óta ezt a módszert űzik, ezzel is buzdítva a magyar olvasókat a módszer elsajátítására. Mivel a hagyományos pergető módszert sokan ismerik már, lássuk milyen előnyöket nyújt a casting:

Nagyobb pontosság

A legelső és legfontosabb, hogy mindenképpen pontosabb dobásokat tudunk kivitelezni. Ez azt jelenti, hogy akár 5-10 cm-es pontossággal is a célterületre tudjuk juttatni csalinkat, és a neheze(bbe)n hozzáférhető helyeket is könnyebben meg tudjuk horgászni.

Nagyobb dobástávolság

Végeztünk a dobáhossz tekintetében is egy kis összehasonlító tesztet, amelynek során kiderült, hogy:

  • 2-5 gr súlyú műcsalikat 15-25 m távolságra hagyományos pergető felszereléssel könnyebben lehet dobni. Igaz azonban az is, hogy a magasabb árkategóriájú multis felszerelés már ebben a súlytartományban is felveszi a versenyt a spinning módszerrel.
  • 5-15 gr közepes súlyú műcsalikat közel azonos, 20-50 m távolságra dobtunk mindkét módszerrel, viszont multis felszereléssel sokkal pontosabbak voltak a dobások.
  • a 15 gr feletti nagyobb súlyú műcsalikat (nagyobb wobblerek, swimbaitek) castinggal pontosabban mind messzebb tudtuk dobni, mint hagyományos felszereléssel.

Arra azonban fel kell hívni a figyelmet csali súlya és légellenállási tényezői a dobások távolságát és pontosságát mindkét módszernél befolyásolják. Ezért castingnál kezdetben nagy figyelmet igényel, hogy e két tényezőnek megfeleleőn helyesen állítsuk be a multiplikátáros orsó tengelyfékjét, a röpsúlyokat (mágnesféket). Ha viszont megvan a helyes beállítás, akor azt tapasztaljuk, hogy azonos csalikat castinggal könnyedebben és nagyobb élvezettel dobálunk.

Közvetlenebb kapcsolat

A spinninggel összehasonlítva casting esetében a csalival való kapcsolat sokkal közvetlenebb. A felső állású orsó miatt a felszerelés tömegközéppontja a tenyerünkben összpontosul, ezáltal a csali mozgását, rezdüléseit és a kapásokat azonnal érezzük, így mindenre gyorsabban tudunk reagálni.

Nagyobb kényelem

A casting boton az orsó felső helyzetben helyezkedik el, ami – és a módszer lényegéből adódó technika – kényelmesebb, egyenesebb, hátat kímélő testtartást biztosít. Ezáltal karjaink sokkal szabadabban mozognak, így kevésbé fárasztóak az egész napos dobálások.

Több dobás

A casting dobástechnikája roppant egyszerű, jóformán egymozdulatos műveletsor végzünk, mivel főleg kis és közepes csalik dobása során egy kézzel tudjuk kezelni a bobot és az orsót. Ezzel némi időt takarítunk meg, amelynek köszönhetően a műcsali is gyakrabban kerül a vízbe és ezáltal több időt is tölt ott.

Mindezt összefoglalva, bátran ajánluk minden, újdonságra nyitott, kihivásra kész és tanulni vágyó horgásztársunknak a casting módszer elsajátítását. Eredményes és élménydús horgászatot mindenkinek!

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

beroland
2 éve

Szerintem az egyik legolvasottabb és legmegosztobb írás lett. Bár kértem hogy töröljék, de azért gratulálok a fishing timenak!

Magyarországon rengeteg sok profi horgász van aki jobban tud mindent a másiknál(ez alap), ezért sem lett folytatása a cikknek a felszerelésekről és technikákról. Amit nem szakirodalombol vettem hanem vízparton töltött tapasztalatokból osztottam volna meg.

Írás és írás között van különbség, az én stílusom nem a "mesemondo" oszdd el tizzel kategória, de ezt sokan személyesen is tapasztalhattak. Ha 40-50 horgászt megtanitottam a multira és azóta is művelik az nem kultusz emelés vagy népszerűség hajhászás volt de nem is a multisuli gerilla marketingje része amihez soha nem volt közöm.
Alapból sosem volt kenyerem a dicsekvés és senki torkán nem kellett ledugnom se egy botot se egy csalit se egy orsót mert valaki vagy hiteles vagy nem.
De kifejezetten elgondolkodtató hogy szarhazi lop csal hazudik másokat milliokkal kőkeményen átbaszó egyének miket és hogyan terjesztenek a háttérben, csak azért mert egy hulladék jellemtelen féreg.
Szerintem lehettek volna sokkal jobb fotók is, de annak idején robbantottam be a cheburashkas módszert. Állítólag "titkos" fegyver volt idehaza, valójában pedig egy külföldön jól ismert eredményes módszer ami szinte ott van minden boltban. Ehhez hasonló lényegre törő valósághű leírás ott volt a webshopban. Volt. Ennyit az önjelöltségről. Meg a zseniális hozzászolásokrol.

75

Sziasztok!

Bár, régi a cikk, mégis úgy gondolom - tapasztalatomból, múltamból, a felszerelések szeretetéből kifolyólag - , hogy hozzászólnék kicsit bővebben...
Első multimat még '95-ben vettem, mikor 13 éves voltam. ABU Ambassadeur 5500C3-2SPEED, bordó, kétsebességes, az akkori Classic-sorozat csúcsa. Ezt követte még vagy 10... :) Fodor Árpiék - kis túlzással élve - belőlem és Apámból éltek... :-)
Már tinédzserként szétszedtem, átépítettem az orsókat, spéci dobcsapágyak, bakelit röpsúlyokat rendeltem a centrifugál-fékbe, vagy - ólmos-legyes cucchoz - egész egyszerűen kiszedtem őket, mert így TÉNYLEG nagyobbat lehetett dobni velük, mint a peremfutóssal. ABUéknak írtam teszteket, észrevételeket, ők meg jelvényekkel, plakettokkal honorálták, hogy egy magyar "kissrác" így, ilyen mélyrehatóan foglalkozik a a témával.
Miért is választottam a multit akkor? Nem az "elitizmus," vagy a dobástávolság, vagy a kényelem, vagy a pontosság miatt, hanem, mert a szerkezet nyűgözött le, a strapabíróság, a "madeinsweden-életérzés..."
Aztán 12-13 évvel ezelőtt jött a legyezés... Na itt, a "cuccfetisizmust" már abszolúte ki lehet élni: high-end botok orsók, darabjai egy kisebb vagyon... De megint csak nem a sokszor hangoztatott sznobéria miatt, hanem mert egész egyszerűen a legyezésben a közepes minőség (pergető felsz. esetén már prémium árkategória) nem jó kidolgozással és ami még fontosabb, rossz konstrukcióval párosul az esetek döntő többségében. Ami - és itt a kulcs - rossz technikához is vezethet, ami döntően befolyásolja a horgászatban legfontosabb tényezőt, magát az EMBERT...
Az emberrel, horgásszal lezárva a legyezős kitekintést és egyben visszakanyarodva a spinning kontra casting témakörhöz:
Miután, nem voltam része jó darabig a hazai pergető közösségnek, így számomra ez a hadakozás teljességgel ismeretlen és érthetetlen!
Hogy miért is:
- Ad 1., Csak horgász, horgászat létezik, azon belül, jelen esetben csak pergetés.

- Ad 2., Az angolszász környezetben ezt leginkább "lure fishing" (tehát nem spinning, vagy casting) jelzővel illetik. Az, hogy valaki fixed-spool (peremfutós), spincast (zártdobú-lovagló), closed-faced (zártdobú-függeszkedő), vagy casting (multi) orsóval és a hozzátartozó bottal űzi-e, az teljességgel lényegtelen. Általában, a sokat pergetők mindegyikkel...

Ad 3., Nem lehet valamit csak és kizárólagosan a másik - vele megegyező tevékenységet végző eszköz - elé helyezni, mert az meglehetősen nagy tájékozatlanságra, szűklátókörűségre vall (megj.: a legyezés mellett ezért is kezdtem el újra a pergetés UL-irányzatát - a legyezéshez hasonlóan pénzt nem kímélve a legjobb felszerelések vonatkozásában - , hogy a streamer-eimmel, pici ólommal, cheburaska-fejekkel, sbirulino-val is tudjak akkor és ott horgászni, ha a legyezés nem megoldható, vagy csak gyorsan, lényeges tervezés nélkül szeretnék egyet horgászni).

Ad 3., Sajnos, egy-egy "fellelkesült," marketinget még életében nem tanult, önjelölt cikkíró pont a fordítottját ér(het)i el annak, amit valójában szeretett volna. A "csakéskizárólagezzelatuti" frázisokkal pont az ő felsőbbrendűségét hangoztatva, a már meglévő "híveket" kielégítve (de őket nagyon :D ), zárja be a kaput az érdeklődők elöl, aki, látva a "kaszt" viselkedését inkább nem kér belőle...
Mint írtam, én akkor multiztam, mikor itthon még nagyon-nagyon kevesen, a jelenlegi szószólók közül meg szerintem még senki. De elgondolkoztat, hogyha ilyen stílussal (peremfutó orsó dobálás...jééézusom...), valamint ilyen ex catedra-kijelentéssel, technikai pontatlanságokkal operál a jelenlegi tábor, akkor ott gond van, nem is kicsi...

Pergessünk, legyezzünk, horgásszunk...szerintem...

Üdv.: Zoli

74
hirdetés (x)
miska
6 éve

Ha valaki mégis kacérkodik a multis pecával,tőle tanulhat.
http://www.youtube.com/watch?v=IcZShXT-8as

73

Tök véletlen egy video:

Nem ismeri a magyar álláspontot:

http://www.youtube.com/watch?v=eGk3vhNmdyA#t=110

72
fika1fika1 (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

71
FikaFika (fikanick)
6 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

70
FikaFika (fikanick)
6 éve

Bohócok!

69
FikaFika (fikanick)
6 éve

:)

68

Ez csak egy újabb divat.

67
janess
7 éve

Jómagam 24 éve pergetek, szóval némi tapasztalatom a témában. Jópár orsót elszaggattam ezalatt. A multiorsóval 1997-ben ismerkedtem meg először. A cikk írójával én magam ismertettem meg a dobás mikéntjét. Amit ő leírt a témában az fedi a valóságot. Vannak helyzetek amikor a peremfutó a jobb és akkor bizony én is ezt veszem elő (alacsony csalitömeg 1.5-7 gramm), de vannak bizony helyzetek és ez nálam többször fordul elő, amikor bizony a multihoz nyúlok. Kezelhetősége egyszerübb, és szó szerint nagyobb távolságra is szinte műteni lehet vele, olyan pontos és kontrollált dobást tesz lehetővé. A viták elkerülése végett, én magam azt javaslom, hogy még mielőtt bárki is véleményt nyílvánítana, tanulja meg és próbála ki ezt is azt is. Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok!

66
Fishmageddon
7 éve

Haha, az omszkin is nem egyszer láttuk, hogy a hiperszuper sokszázezres multis cuccal pecázó "spori" elszaladt (!!), amikor jött a halőr, hogy megvetesse az 1500 Ft-os napijegyet.
(Nem akarok általánosítani, biztos a másik táborból is akad ilyen. Mindenesetre vicces volt.)

65
emcse
7 éve

Egyebekben Nacsa Gábor példáját követem, én is kiszálltam. Ez nem vita, vitát értelmes dolgokról lehet folytatni ha mindkét félnek vannak érvei. Ez csak erőltetett bohóckodás aminek jó vége nem lehet csak személyeskedés meg agresszió. Inkább horgászom, vagy olyan lapokat olvasok ahol nincs vita (nem sok ilyen van). Mindenki horgásszon amivel akar, meg amivel tud, és ha lehet engedéllyel.
Ez főleg azoknak szól akik több százezer forintos, jellemzően casting cuccal napijegy nélkül pecázgatnak/pecázgattak például Délegyházán. Volt ilyen több is, akinek nem inge ne vegye fel!

64
emcse
7 éve

"emcse! Ha ismernél biztosan nem kötözködnél velem!"
Elnézést kérek, eszemben sem volt személy szerint veled kötözködni, nagyon normálisan nyilvánultál meg. Azért neked címeztem a választ mert te tetted fel a kérdést amit beidéztem, de a válasz úgy általában mindenkinek szólt. A mail címem nem titkos: emcse79@freemail.hu Írj nyugodtan, válaszolok is. Sajnálom ha magadra vetted, de biztos félreérthető voltam, de főleg ironikus.

63

Kedves nacsa.gabor.1 !

Szerintem nem várható el az, hogy mindenki egy véleményen legyen!Mindenki olyan kasztba sorolja magát amilyenbe akarja!
A vélemény nyilvánítás stílusán sok múlik! A marketing az egy más dolog, hisz mind tudjuk, hogy úgyis a vevő ítélkezik!
Nem kell , és nem is lehet mindenkit meggyőzni, ez oda-vissza igaz ! A lényeg, hogy elférünk a vizek partján !
Egy barátom mondta egyszer, aki vadászik :

"nem attól vadász valaki, hogy puska van a vállán"

Üdv: rábahorgász63

62

Nos én kiszállok ebből a vitából, azt gondolom, ez sokáig meg fogja osztani a pergetőket. De leírok két gondolatot:

Akik elkezdték felfuttatni a multis horgászatot kishazánkban, azok nyíltan a gerillamarketinghez folyamodtak. Egyértelműen kijelentették hogy ez jobb, sőt szimbolikus jelleggel spinning orsó célbadobó versenyt szerveztek a szeánszaikon. ÉS többen nem tudom szóról szóra idézni, de kb akkor világosultak fel mikor multis cuccot először vettek a kezükbe, és azóta tudják mi a nagybetűs horgászat... Ezzel agresszíven léptek fel, és megosztottak minket szándékosan, valamint külön kasztba sorolták magukat... Erre jött egy multis "konkurencia" palánta a piacra, aki első "komolyabb" bemutatkozó cikkében hasonló szemellenzős dumával jelentkezik (és mint írtam féligazságokkal és valótlanságokkal) Na ez a különösen bosszantó... Hogy nincs remény...


A másik gondolat: Én a vízpartra a magam megnyugvása, és szórakozása miatt járok ki, aktiv pihenés céljából. Nem akarok bizonyítani senkinek semmit. Testben és fejben ki akarok kapcsolni, és a vadászösztönöm igényeit elégítem ki. A természet szépségei és nyugalma mellett, a barátaimmal töltött közös horgászélmények amik fontosak. Az ilyen viták ismeretlen emberekkel olyan dolgokról amik nyilvánvalóak, esetleg egy árnyalatot lehet rajtuk módosítani nekem nem pálya. Én nem ezért horgászom, úgyhogy akinek más a viszonya ezzel a szabadidős sporttal az folytassa olyan hévvel, ahogy neki szimpatikus.

Peace!

61
Szikobur
7 éve

Látom még mindig forrnak az indulatok:)de aki horgász az tudja egy ponton túl már nincs jobb felszerelés hiszen nem is kell.Viszont egyszerűen el lehet dönteni az értelmetlen vitát,milyen szereléssel fogták a világbajnok süllőt,csukát és így tovább?

60

Tisztelt emcse !

Én megőriztem a spinning botjaimat és orsóimat, még az is használható állapotban van amit 12 éves koromban kaptam az Apámtól. Le sem írom hány éve történt !
Csak a buta, kivagyi emberek nézik le a másikat a felszerelése miatt! Az ilyet magam is elítélem!

Engem baráti körben a multi miatt szekáltak, persze szalonképes módon! Volt, hogy bokor alá kellett dobálnom, hogy lássák, hogy működik a dolog!

Hogy miért jobb a casting? Ha elvonatkoztatunk a műszaki paraméterektől, akkor erre mindenki más választ fog adni.
Miért jobb a szőke mint a barna ? Ki ahogy érzi, az alapján dönt! Persze utána már mindenki a "maga lovát dicséri "
emcse! Ha ismernél biztosan nem kötözködnél velem!
Ha nem esik nehezedre az info@vasivizek.hu címre küld el az elérhetőségedet, mert szernék neked felajánlani valamit az " apróra vágott " cuccokhoz !

Nem a gyújtósra gondolok !

Széles ösvényt mindenkinek !

59
Lessi
7 éve

Az biztos, hogy az említett "elsőmultis" (ha-ha-ha) bandájában van pár agyhalott katona. Meg ő maga sem 100-as az biztos. De amióta bolti fogai lettek, már legalább mer mosolyogni. Már csak az alsó sorral kellene valamit kezdeni.

58
Berza
7 éve

és még annyit, hogy nem akarok én itt nagy ellentéteket szőni..látom másoknak sikerült..Szerintem elterelődik a lényegről ez az egész..szép dolog ha valaki sokszínű..de szerintem ez nem a felszerelésről kell szóljon elsősorban!

57
Berza
7 éve

no persze hozhatnék sok ellenérvet a multival szemben, mert azért utána nézegettem..de inkább csak támogatnám a spinning-et..ha jól tudom, akkor a peremfutó orsók könnyen kezelhetők, és azért bírják a strapát is (persze nem a gagyikról van itt szó). Azt szeretném megtudni, hogy mi az, ami igazán fantasztikussá teszi a multis cuccokat, a spinning-gel szemben? :)

56
Berza
7 éve

csak halvány fogalmam van a multizásról, de ha jól tudom a multi volt előbb, és a peremfutó később..mert ez azt jelentené, hogy kisebb-nagyobb áttörést jelentett a spinning...manapság viszont azt látom, hogy a lenyűgöző dizájn, és formavilága a multis cuccoknak egyre több pergetőhorgászt vonzz..ami érthető! viszont azt nem értem, hogy az elnyűhetetlen, és művészi multis cuccok miben jelentenek ekkora előnyt az átlag pergetőhorgászok körében..ha a lényeg sosem az eszköz volt..vagy igen? üdv!:)

55
Berza
7 éve

engem sem szóltak még le (hála az égnek) mert nem multizok..de tény, hogy nem szép dolog lenézni azt, aki marad a jólbeváltnál...:)

54
synergy
7 éve

Urak, ne menjen el a vita személyeskedő módba ha lehet!
A magam részéről Fishmageddonnak adok igezet.
Engem is a sok "elitista" nagyképű pergető irritál.
Nem a módszerekkel van baj.
Egyre kevesebb a valóban értő és egyre több a fals, felesleges írás.
Egyébként pedig, eszközökről beszélünk.
syn

53

Elég sajnálatos dolog , hogy ez a fórum ilyen szintre süllyedt de sajnos van egy két ember aki nem tud kulturáltan véleményt nyilvánítani. Fishmageddon kicsit olvass figyelmesebben mert V sorai nem egészen így szóltak. Egyébként Én is csak multizom de még soha nem szóltam le egyetlen spinninges horgászt sem.
Szép napot!

52
Fishmageddon
7 éve

De csak azért, mert némelyek azt hiszik, hogy ők találták fel a spanyolviaszt. (Az egyik nemrég a blogján kijelentette, hogy ő kezdett el Magyarországon multizni, és mindenki más "patkány", mert őt utánozza.)

51
Fishmageddon
7 éve

Mmm... ez nem igaz. Igazából már lenézem őket.

50
Fishmageddon
7 éve

Amúgy nekem igazából az a nagyképű elitizmus b...a a szemem, ami ezekből a multisokból árad (tisztelet a kivételnek, a jelenlévők mindig kivételek, stb.).
Én nem nézem le őket azért, mert spinninget használok, hát ők se nézzenek le engem, mert multiznak.

49
Fishmageddon
7 éve

Jó hozzászólás, remélem, mindenki érteni fogja. :)

47
emcse
7 éve

Kedves Rabahorgasz63!
"Hát a fizika érdekes és tanulságos tudomány! Mi vajon a véleménye erről a kétkedőknek ?"
Válaszom a kérdésedre:
Megnéztem a videót, hazamentem és az összes peremfutós botot meg orsót apróra vágtam baltával és bedobtam a kazánba. Aztán rájöttem hogy most épp nincs otthon casting cuccom (volt több is) így idén már nem tudok pecázni, és jövőre is csak akkor ha lesz feleslegesen 2-300e Ft-om rendes cuccot venni. Most azon gondolkozom hogy a műcsalis dobozaimat is bedobálom a kazánba mert lehet azokkal sem fogok tudni pecázni, mert ezek között még kevesebb mint 100 db prémium kategóriás wobbler van, Deps például nincs is. A jó hír az hogy ennyi fűtőanyaggal kihúzzuk januárig biztosan. :-)

46
Magnum97
7 éve

Kedves nacsa..!

Azért egy gyakorlottabb castingos bármikor csőbe húz.
Pl csak annyi a kritérium dobjunk 1kézzel..
Vagy dobjunk 50%-os dobtelítettséggel 35-ös 100%-os fluorócarbon zsinórral stb stb.
Adott körülmények között lehet alkalmasabb a casting vagy a spinning és fordítva,vagy ugyan olyan jó..
Felesleges vitázni ezen.Válassza mindenki azt,amelyik szimpatikusabb,vagy szerinte jobb.A lényeg a lehetőség.
A deresebb fejű sporik még emlékezhetnek arra,nem mindíg volt ilyen bőség.Anno sorba álltak 1tekercs jófajta damilért,évekig vágytak botra orsóra,mert nem volt,nem jutott stb.

A surlódásnál tévedsz,a fő előnye a multinak a peremessel szemben az alapvető működés,vagyis a zsinór lefutása a dobról.A spinningnél nem csak a gyűrűkön veszik el a "lendűlet" a bottesten is sajnos.

3 féle multizás létezik minimum..trolling, beach vagy surfcasting,baitcasting.Nekünk a fő kérdés az,hazai viszonylatban melyik mire lehet jó,milyen halfajra alkalmas.Gondolom a cikksorozat majd taglalja érinti ezt,várjuk ki a végét,ne lerohanjuk a szerzőt.

Jó horgászatot,közöset is akár ha erre jársz.

Üdv..!

45
Magnum97
7 éve

Gratulálok Roland.Ennyi hozzászólást eddig még egy cikk se kapott itt,az tuti felkeltetted az emberek érdeklődését.Az is a baj,azt szeretnék,egyből ki legyen elégítve a kíváncsiságuk.Remélem sikerül..!

44
Magnum97
7 éve

Azért azt se kellene elfelejteni spinninggel se az anyukánk hasába tanultunk meg dobni,csak már sokan nem emlékeznek rá...Na majd ha multival is kb annyit pecáznak rájönnek hogyan is kell ezt,előnyök hátrányok stb...A megfelelő gyakorlat is meglesz.
Mind akik (bait) castingozunk spinninggel kezdtük azért,mert nem volt más.Ha multival kezdünk gyerekként már mi is hasonló szinten dobnánk,mint a "géppityuk"...
Van hova fejlődni mindenkinek..!!!

Számomra a Horgászshow meghatározó élmény volt.Tanítottam már jópár embert dobni,még apám korabelit is.Ilyen kicsi gyerekeket 5-6 éveseket soha.Náluk még nincsenek előítéletek tapasztalatok,csak a kíváncsiság a tudásvágy.Minimális magyarázat,pár mozdulat és már dobnak is..!!!Nem is akár hogy..

Hát ha nekünk is anno ezt adják a kezünkbe,nem itt tartanánk.Az se volt aki megmutassa hogyan smint
kell,aztán mégis beleszerelmesedtem vagy 10 éve..

A választás a miénk mivel oldjuk meg a hobbynkat, és milyen jó hogy lehet választani..!

43

jurinovics!

Pár hónapja össze futottam egy sráccal a tóparton, éppen a "fészket" bogozta a multiján!
Pár szót váltottunk mialatt megfigyeltem a dobásait !
Sokat nem kerteltem, elkértem a cuccot és beállítottam az orsóját, majd dobtam vele párat, közben adtam pár tanácsot !
A segítés nem tartott tovább 5 percnél.
Két hete is találkoztam vele, szintén vízparton, csak máshol. Casting cucc volt nála, és ügyesen használta !

Nem voltál elég kitartó !

41
jurinovics
7 éve

Állítólag tíz év múlva ebben az országban mindenki multival fog pecázni. :)
Én próbáltam jópárszor, de nekem egyelőre nem jön be, sokkal hatékonyabban tudtam spinninggel horgászni. Persze nyilván megszokás kérdése, de szerintem egyik sem jobb a másiknál. Ellenben vannak szituációk, amikor az egyik vagy a másik lehet jobb.
;)

40

A videó elég meggyőző! És ez a sok előnyből csak egy, bár nagyon lényeges tulajdonság !

Hát a fizika érdekes és tanulságos tudomány! Mi vajon a véleménye erről a kétkedőknek ?

Széles ösvényt !

39
Magnum97
7 éve

Kedves fórumozók..:

"A fórumból számomra az jön le, hogy negatív megjegyzést azok tesznek akik nem tudják kielégítően kezelni a multit, vagy nem ismerik kellő szinten!"

Ezzel a mondattal nagyon egyet értek.Roland is én is és mindenki aki most Magyarországon multizik,az spinningesként kezdte.Nem sok embernek mutatták meg (akik kezdték) hogy is kell ezt csinálni,pedig könnyebb lett volna. A "gépfegyverek" és társaik ebbe nőttek bele,mert ott ez a természetes. Mi is videókból próbáltuk ellesni, hogyan kell ezt csinálni,és tanultunk a magunk kárán,sokszor.

Számomra a gyermeki tanulékonyság volt a meglepő a Horgászshown. Ha egy kb 5-6 éves gyerek kezébe oda adod és megmutatod a felszerelést, hihetetlen milyen hamar dob vele, van viszonyítási alapom, pár embert tanítottam már.Volt 56 éves apám korabeli is, és bizton állítom, minél több a beidegződés,annál nehezebb,de ha ráérez egyszer erre valaki, az beleszerethet..Mint mi is.


.A legnagyobb vicc itt az volt,amikor a cikk írójától számon kérték Ő hogy tud dobni.Gondolom ők a spinninges felszerelésükkel legalább így vagy jobban tudnak..:

http://www.youtube.com/watch?v=kpxWurslYxk

Mindig és mindenkinek van hová fejlődnie, nekem is.

Valóban legalább 3 fajta multis horgászat létezik..:

Trolling..: tengeri horgászat,brútál erős holmikkal.Dobni nem is igazán kell vele,leengedik a csalit,a nagy zsinórtároló kapacitás a lényeg,és az erő.

Surf vagy beach casting,távdobás hosszú 4,5-5 méteres botokkal is akár,verseny szintem 300 méter körül,ráverve kb 100 métert a spinninges dobókra..

Van a (bait) casting,ami a multiorsós pergetés.Ezt műveljük mi is..

Kedves nacsa..:tényekkel nehéz vitatkozni a statisztikák önmagukért beszélnek.A fizikai része rendben van,és hidd el lehet nagyot dobni multis felszereléssel,és nem csak a 180 centis 2 méteres multis botok léteznek,nekem is volt 2,70-es (is)és dobtam vele lazán 100 métert.Azonos körülmények között lehet a multival is akkorát dobni,mint peremessel,sőt,néha nagyobbat is..:)Persze kisebbet is.
Gondolj csak az 1 kezes dobásokra...: Vagy egy 50%os dobtöltöttségre 35-ös 100%os fluorócarbon zsinórral.Szerintem elvéreznél egy dobó versenyen simán,így ilyen azonos körülmények között.
A multin a dobtöltöttség főleg a zsinórbehúzást befolyásolja, nem a dobástávot,bár van egy speciális igazság ami minden orsóra igaz, ha van 50 méter zsinórod ne akarj 100 métert dobni..
De ez nem is lényeges,ezen túl kell lépni, tapasztalat és gyakorlás kérdése az egész.

Itt főleg azt kell taglalni HAZAI körülményke között mire lehet számunkra alkalmas a (bait) casting.!Majd ha ez megtörténik,letisztul az olvasókba feltehetően a cikksorozat kapcsán,akkor lehet választani dönteni,és még jó hogy lehet..!
Manapság a bőség zavarában vagyunk,de vannak régi öregek akik még emlékeznek arra az időre, hogy egy tekercs jófajta damilra is fel kellett iratkozni a horgász boltokba, vagy egy bot orsó ára 1 havi fizú volt,és örült,ha egyáltalán jutott neki stb stb.

A fizikai résznél a súrlódásnál tévedtél.A súrlódás másként jelentkezik a 2 módszernél, főleg az a gond, vagyis az adja a különbséget, a perem orsóról leomlik a zsinór a multiról szinte 1 vonalba fut le, itt egy videó, hasznos lehet. Nem mindegy hogy 1 vonal mentén jelentkezik a súrlódás,vagy egy egész felületen (gyűrűkön bottesten is)..:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W0e-9dDHTWs

Végül az ecset témához..:azért a "menők" is felső kategóriás ecseteket használnak,nem véletlenül.. Itt legfőképpen az a baj,vagy az volt a gond,a legelső időkben elég "gagyi" ecsetek jöttek be hozzánk. Másra nem voltak jók, csak megutáltatni ezt a módszert sajnos..!
Ez mára változott, hozzá lehet jutni nagyon jó multis felszerelésekhez.
A választás egyéni kérdés,mindenki azt a módszert használja,ami számára a legmegfelelőbb, mert "Sokféleképpen lehet pergetni". sokféle felszereléssel,de nem ezt nézik a halak, a csalit kapják el főleg,nem a botot orsót..:)
Ezek csak eszközök,amiket mi horgászok nagyon szívesen használunk akár spinninges akár castingos.
A horgászat a horgászok életformája, úgyhogy jó horgászatot mindenkinek..

Üdv..: Magnum97

37

Hali. Tetszik az írás,mert igaz! Még azt tenném hozzá,csak azok kezdjenek castingozni akik igazán akarják és az első kudarcok után nem adják fel. Ugyanis drága a cucc és nem egy divat,hanem maga az élvezet. Én lassan 2 éve művelem de még mindig tanulom. A kezdőknek kitartást mert ez a PECA maga a tökély. ÜDV. bercegő.

36

Hasonló helyzet látszik mint pár éve, hosszú vs rövid pergetőbot vonatkozásában.

Az élet bebizonyította, hogy mindnek van helye a vízparton !
Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy az összes dobás technika kivitelezhető multi illetve peremfutós felszereléssel!
A fórumból számomra az jön le, hogy negatív megjegyzést azok tesznek akik nem tudják kielégítően kezelni a multit, vagy nem ismerik kellő szinten!

Az cikk írója nyilván elfogult, magam is az vagyok, ezért várom a folytatást !

Széles ösvényt mindenkinek !

35
tisza666
7 éve

Mindenki azzal pecázik, amivel jól esik.
Butaság lenne megpróbálni meggyőzni bárkit is arról, hogy a normál pergető felszerelés milyen elavult dolog.
És mennyivel sikeresebb lenne mindez multival.
Ebben nem tudok hinni.

34
emcse
7 éve

"Koncentrálj inkább a meglévő multis táborra és nekünk szóló cikkeket írjál. Mi biztos értékelni fogjuk. A többi az ücsörögjön tovább a partszélén peregőével és fogdossa a pontyokat. Fekete sügér-t úgysem látott életében, kivéve talán fényképen. Sok sikert a továbbiakban! "

Kedves x2611!
Ha én nem fogtam volna feketesügért normál peremfutós pergető cuccal, akkor a legtöbb multis guru mai napig nem fogott volna egyetlen darabot sem, főleg azokról beszélek akik Délegyházán "nőttek bele" a multizásba. :-)
A cikkhez nem akartam hozzá szólni, de ha már itt vagyok...
Szóval a dobásrekord nem a hagyományos értelemben vett casting cuccal született, ennek bárki utána nézhet. Casting cuccal sem lehet messzebb dobni ugyan olyan paraméterű felszereléssel, illetve a különbség elhanyagolható. Szívesen versenyzek bárkivel, csak körülményes lesz az egyforma cucc beszerzése, a nem egyformával meg ugyan mit mérnénk? Mindkét módszernek vannak előnyei is meg hátrányai is. Számomra több volt a hátránya mint az előnye, így én nem használom. Akinek tetszik használja nyugodtan, nem bűn, ahogy a peremfutós sem. Hogy ezzel vagy azzal több halat lehet fogni pusztán a felszerelés miatt? Ez explicit hazugság, de minimum ostobaság.
Értem én hogy be kell vezetni egy új módszert, értem hogy ez sokaknak üzlet. Azt nem értem miért kell hazudni? akinek előnyös lehet az úgy is meg fogja venni ha tudja a hátrányait is.

33
oreg
7 éve

Hali!
Végtelenül sajnálom, hogy nekünk egy ilyen szép témában képesek vagyunk civakodni.
Helytelen azt mondani, hogy ez vagy az "jobb" a másiknál, mint ahogy azt is, hogy rosszabb.
Megférnek egymás mellett.
Volt szerencsém kipróbálni mindent ami a pergetésről szól és bár nem szólom le a Casting rajongóit, nem veszem jó néven, a a valaki megpróbálja kisebbíteni a Spinning technikát.
Horgásszon azzal mindenki amelyik bejön neki.
A világbajnok távdobást Casting technikával követték el, de azzal nem értek egyet, hogy a "hétköznapi" pecában bármelyik Casting horgász pontosabban dobna, mint én az évek óta megszokott Spinning felszerelésemmel. Éjszaka is "látom" hová esik.
Az egyik Castinges barátom szomorúan mondta, hogy könnyű csalival nem tud elég nagyot dobni a rendelkezésre álló felszereléssel. (nem gagyi cucc). Kiderült, hogy egy minőségi UL Casting cucc nem rakható össze kétszáz alatt. (vagy igen, de akkor mi nem ismerjük)
Nekem más bajom volt vele: Próbáltam és nem jött be. Ilyen egyszerű.
Györke Zoli és Varga Vili eljött a Körösök mellé és megmutatta, hogy jó technika :):). Így horgásznak, látványosan imádják. Azt hiszem megférnek egymás mellet a pergető technikák ugyanúgy, mint a megannyi letett botos...
Legyen béke! Legalább itt.
Üdv : ) Öreg C&R

32
jimmysuper
7 éve

kimaradt, de a képek tényleg jól sikerültek! grat!

31
jimmysuper
7 éve

tudjátok, lehet én vagyok hülye, de tényleg nem értem miről van szó. adott egy írás, ami kedvcsinálónak készült, de nem érzem azt a pluszt, amivel a multizás több lenne a spinningnél. ha x2611 28 éve multizik, akkor elég régi motoros és nem vele bővül a tábor. synergy-nek igaza van, a kontra kifejezés talán jobb lenne a vs. helyett. a japánok csónakjában is látni mindkét típusból többet is. vagy csak fekete sügérre jó a casting? mert én is még csak képeken láttam, akkor piacra dobom a motyómat.

30

Köszi x2611 legalább picit bővül a tábor aki érti és tudja is hogy miről is szól az írás.

29
x2611
7 éve

Tetszett a cikk, köszönöm. Van benne sok igazság. Tudom mert már több mint 28 éve multizok. A maradi magyar horgászt viszont úgysem fogod meggyőzni előnyeiről. Kár a gőzért. Próbálkoztam én is többször, de csak fikázni tudtak mindent. Koncentrálj inkább a meglévő multis táborra és nekünk szóló cikkeket írjál. Mi biztos értékelni fogjuk. A többi az ücsörögjön tovább a partszélén peregőével és fogdossa a pontyokat. Fekete sügér-t úgysem látott életében, kivéve talán fényképen. Sok sikert a továbbiakban!

28

Kedves látotthal!

Azt kell, hogy mondjam, hogy fordítva ülsz a lovon, ami a horgászfirkász múltamat illeti. Ha komolyan érdekel szívesen kifejtem, hogy mi a valóság ebben a témában, de nem itt. Talán egy kép alatt vagy privátban, de az biztos, hogy nagyon meglepődnél...

Azért mert ez a topic nem rólam szól, hanem profishingről és a cikkéről. Nem szeretném ezt szétoffolni. Azt kérném a későbbi kommentelőktől hogy tartsa ezt tiszteletben.

Azt gondolom ezt a témát is megrágtuk már eléggé. És ha visszaolvasol rájössz nem akartam én ebbe belemenni ilyen szinten, de többen kérték, és a válaszok nem belátók voltak. Márpedig ha ebbe belekezdtem akkor nem csak odaböfögök egyszer, hanem végigviszem a témát, míg nincs konklúzió...

Szerintem hasznos volt ez a vita. Azt gondolom, profishing a sorozat többi részében sokkal körültekintőbb lesz az állításaival, mint az első részben. És ezzel azt gondolom, hogy mi olvasók ezzel csak jobban járhatunk, és ebből a fishingtime.hu is hitelességet és talán népszerűséget is nyer. Arról nem is beszélve, hogy profishing, ha az általa forgalmazott termékek bemutatásánál tényszerűségen, és nem fabuláris alapokon ír majd, az őneki is nagyobb hasznot hozhat... Legalábbis ez lenne a normális...

Rolandnak

Örülök, hogy nem személyeskedésnek vetted a kritikát, mert bárki tollából is került volna ki, ugyanezt írtam volna. Főleg, hogy nem is ismerjük egymás semmilyen szinten. De az internetes megjelenés ettől több egy nyomtatottól, hogy interaktív tud lenni.
Végül azzal a közhellyel fejezem be, hogy: Ami nem öl meg az erősít. És remélem te erősebb eszel ettől, de a helyes utat követve...

Üdv

Nacsa

27

Tisztelt C&RPergető és Fishing Time!

Köszönöm, hogy ezt a nick-et átengedtétek!
Sok szép élményt, jó munkát kívánok mindenkinek!

Szabó Zoltán
MultiSuli.hu
PergessÉsEngeddEl!

26
látotthal
7 éve

Kedves Nacsa,
azt hiszem, az évek során volt épp elég lehetőséged bizonyítani, hogy igényes cikkeket tudsz írni. Nem éltél velük.
Innentől kezdve ez csak vagdalkozás, mindenbe belekötni akarás egy sértődött kisgyerek szájából, aki horgászíró akart lenni, de mégsem lett...

25

Kedves B.R!

A videók amiket belinkeltél ismerősek, láttam már őket. Ez a dobási szint megüti azt amiről írtál: Ez művészi! Csak azt nem tudom, hogy te az orosz, vagy a japán srác vagy-e. Márcsak azért kérdezem, mert ha te is csak ámulsz ezeken a technikákon, és nem tudod azt készség szinten amiről írsz, akkor ez sem hiteles...

Csak hogy értse mindenki egy példát felhozok:


Egy évben kb 330-340 napon vezetek, olyan 70-80e kilómétert évente hosszú évek óta. Még a sarki pékségbe is kocsival megyek (és Tényleg :D)

És most kicsit átalakítva az egyik bekezdésed:

A vezetésben mindig van mit tanulni és fejlődni, akár a különböző úttípusok átszelésében, akár az egyes forgalmi akadályok kitapasztalásában és akár a jobbnál jobb felszerelések használatának elsajátításában. Szokás is mondani, a vezetés, akárcsak a műrepülés, művészet – s van akiknek már életforma.

http://www.youtube.com/watch?v=LuDN2bCIyus

Basszus lehet írnom kéne a totalcar oldalnak, hogy jelentessék meg egyik kedvcsináló cikkem a vezetéshez...


Ezt felvázolhattam volna kerékpározás VS Xgames videóval is...


De azt mondom, ha esetleg már túl vagy mint félút az átlag pergető és a videó alanyai közti szinten, akkor ismételten felajánlom majd nyilvános bocsánatkérésem! Nem fogom szégyellni, mert tévedni emberi dolog!

Ha nem, akkor nem közeledett a véleményem a tiedhez... És azt javaslom, ha mocsárba ragadsz, akkor ne kapálózz, mert elsüllyedsz teljesen. Inkább gondold át, hogy máskor mit kellett volna csinálni, hogy elkerüld a mocsarat...

24
Berza
7 éve

amúgy amiket hallottam a multiplikátoros orsókkal kapcsolatban..az ahoz hasonlítható, hogy "mindegy milyen ecset van a művész kezében, ő tud vele festeni és ez a lényeg, nem az ecset"..:)

22
miska
7 éve

Minden multispeca iránt érdeklődő figyelmébe ajánlom Nelson Nakamurát,sok videoja van a You-Tube-on.

21
Szikobur
7 éve

Sziasztok,nézegettem a hozzá szólásokat és bizony kaptál rendesen.Valóban vannak az írásodban olyan dolgok amik nem pontosak de azt biztosan elérted hogy olvasni fogjuk a folytatást.Nekem is van egy multis szettem és remélem sokat tanulhatok a cikkeidből.Sok sikert a sorozathoz.

20
Berza
7 éve

linkek jók..tény hogy nem semmi amit lehet a castinggel produkálni..

19
pibalazs
7 éve

Azt a 10cm-es pontosságú dobást én is megnézném. Lehet a következő trendi találkozóra elmegyek azt megvizsgálom, hogy is horgásznak a nagyok, csak előtte vásárlok menő cuccokat, hogy ne lógjak ki a sorból. Csapassátok ...

16
szavalaci
7 éve

Tisztelt B.R., kedves Fórumozók, Olvasók, Tisztelt Üzemeltetők!

Magam is horgászom már egy jó ideje, vizekkel, halakkal is sokat foglalkoztam, manapság is igyekszem foglalkozni, évek óta csak pergetek (így is, úgy is), ahogy időm engedi, de mindez talán most nem is fontos.

Érdeklődve vártam ennek a portálnak az indulását és továbbra is meggyőződésem, hogy szükség van egy jó horgászoldalra kis hazánkban, inkább ezért írok.

Nem túl jól sikerült ez a casting vs. spinning összevetés (és most igyekeztem finoman fogalmazni), nem is értem, a szerző e gondolatait ilyen formában, milyen indíttatásból vetette fel, igaz ehhez hozzátartozik, hogy soha nem fogom megérteni önjelölt „horgász celebjeinket”, főleg nem ilyen fórum-megnyilvánulásokat követően…:)

Azért annyit hadd jegyezzek meg, hogy nacsa.gabor hozzászólásain érdemes elgondolkodni, nem is szeretném ismételni sorait, de jó témákat feszeget a kérdéseiben.

A cikk véleményem szerint is több helyen pontatlanságokat tartalmaz, túlzó gondolatokkal és elfogultsággal a módszer iránt.

Mindezeket pusztán azért írom, mert (utaltam rá) jó lenne egy-egy reggeli kávé mellett egy normális oldal színvonalas cikkei között lapozni. (Ez hosszú távon minden bizonnyal egyre több látogatót is vonz.)

Ez a cikk sajnos nem az.

Ahogy látom, van ezen az oldalon olyan szerző, akinek horgászújságban korábban leközölt, pl. jerk témát érintő (igaz kicsit PR szemszögű:) ) írása többet adott az olvasónak, mint egy ilyen cikk, vagy cikksorozat bármikor is fog, ha ez az irány marad.
Erre szerettem volna rávilágítani.

Nem kenyerem a virtuális kardoskodás, így nem is fogok belemenni, a cikkírást is nyilván meghagyom a vállalkozó szellemű jelentkezőknek.
Azt talán kérhetem, egyelőre lelkes „fogyasztóként”, azért ezt némi önkritikával és alázattal tegye a jelentkező, szerző, ha lehet.
(Példának okáért, én nem is írok, de ha tenném, jó pár év után sem mernék egy ilyen anyagot kiadni a kezemből.:))

Ilyen alapvető dolgokra odafigyelve, még valami jó is összejöhet ebben a témában is, idővel.

Talán a szerző fórum hozzászólásának utolsó sorával tudok azonosulni, félig.

’Sokféleképpen lehet pergetni’ és írni is a témáról, ide még annyit, ami nem megy, azt talán ne erőltessük.

Tisztelt Üzemeltetők!

Tekintettel a fentiekre.
Nyilván fontos a lájk:), de, ha javasolhatom, a rövidtávú nyereség érdekében ne adják fel ilyen gyorsan az itt még kialakulóban lévő (máshol Önöktől megszokott) jó szakmai színvonalat, mert hosszú távon visszaüthet az idővel elkedvetlenedő, maradék olvasótábor elvesztése. Aminek sikerében nem biztosak, idő hiányában nem tudják kellően áttekinteni, azt ne tessék leközölni, mert összességében a portált fogja lehúzni, elítélni a nagyérdemű, nem egy-egy cikk 15 perces hírnévre vágyó szerzőjét. Aztán egyszerű lesz a képlet, magamból kiindulva: ha nem tetszik, nem kattintok ide. Ennyi.
A szakmai színvonal kialakítása, megőrzése az Önök felelőssége.


Sok sikert kívánok egyébként az oldal üzemeltetéséhez, jó cikkek írásához, Mindenkinek.


Üdv.:
SzL

U.i.:
Nem került ki egy korábbi hozzászólásom, abban több minden volt, ez így sikerült.

15

No! A hozzászólásom beragadt a cenzornál? A hozzászólások száma hozza, de semmi más :(

14

Kedves B.R!

Két malomban őrlünk... Nem biztos, hogy érdemes nekünk ezt megvitatni, mert azt látom, hogy egyre távolabb vagy a realitás talajától... És attól a határtól, amin belül még van értelme az építő szándékú és jellegű "kritikák" és "tanácsok" megvitatásának...

A kedvcsináló jelleg nálam nem azt jelenti, hogy telerakom valótlanságokkal, és féligazságokkal. Akár az első részben, akár a 16.-ban teszed ugyanezt.... Ezt másnak hívják...

Szerényen megjegyzem, megint elkezdesz butaságokat írni... Nem kicsit!

Az évi 100-120 nap amit vizen töltök. azt gondolom elég ahhoz hogy gyakorlatom legyen a halfogásban. Azt hogy milyen bot van a kezedben azt csak te nézed, a hal nem... Nem attól fogsz megfogni egy halat, mert tojásmulti van a tenyeredben, hanem attól, hogy:

meg tudod-e távolságban pecázni a halak tartózkodási helyet,

tudod- e hogy hol kell a halat keresni,

Tudod-e hogy az adott területen az a halfaj van, amit fogni szeretnél

Tudsz-e olyan csalit felkínálni, amit megtámad.

Tudod-e hogy melyik ösztönére kell hatni, hogy bekövetkezzen a támadás.

Tudod-e, hogy milyen bevontatási stílusban kell vezetni a jó csalit, hogy a hal levegye...

És még sorolhatnám...

És eztán jön az, hogy milyen bot legyen a kezedben, amivel az IDEÁLIS mozgást tudod létrehozni, és mennyire érzem vele a csali rezdüléseit a vízben Megjegyzem, itt is a bot akciója, és hossza számít jobban, mintsem az, hogy alul, vagy felül van az orsó.

Az, hogy valakinek a multizás a kedvence ám legyen. Én is szeretek vele horgászni. Az, hogy valaki nem akar más tipusú botot a kezébe venni, mert neki ez a kikapcsolódás, ám legyen. Megértem. De az, hogy letagadjuk, vagy elhallgatjuk a határait, és korlátait remélem nem fog megtörténni a cikksorozat további részeiben, mert akkor minden úgy folytatódik, ahogy elkezdődött...

Ha már így fogalmaztál megkérdezhetem, hogy kik azok a Mi?

13
profishing
7 éve

Kedves Hozzászólók és olvasók,

Mivel ez egy bevezető kedvcsináló cikk a multizás világába egy kicsit más szemszögből nézve, ezért így az elején nem is volt szándékunkban egy részletekbe menő írást leközölni, viszont a cikk további részeiben mindenre figyelmet fordítunk.

Szerényen megvallva, mi akik évi "20" napnál többet horgászunk csak multival véleményem szerint nem csak gyakorlatban hanem halban is sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren ami a hitelességet illeti - a felszerelésekről nem beszélve.

Sokféleképpen lehet pergetni és hozzászólni a témához...

Üdv.

B.R.

12
MultiSuli.hu
7 éve

Tisztelt PegessÉsEngeddEl hozzászóló!

Megtisztelne vele, ha saját nevet használna, vagy ezt a nevet átengedné nekem, nekünk!

Köszönettel:
Szabó Zoltán

u.i.: A képek sem tetszettek Önnek? Ha igen, akkor azt miért nem tetszett leírni?

11
C&RPergető
7 éve

ennyi hülyeséget már rég olvastam már bocs...

10

Bocsánat, csak most van időm ezzel foglalkozni.

Nos amit rólam tudni kell, hogy 7 éves korom óta horgászom változó intenzitással, és 2005 óta kizárólag pergetek. Az első multis felszerelésem 2007-ben vásároltam, 2008-tól évente kb 20 napot horgászom castinggal. Jelenleg egy ABU REVO S-t használok. Bot gyanánt jerkre egy 15-60g savage gear butch light-ot, normál felsziniekhez és wobblerekhez egy 15-30-as banax pf jerket. Van még egy P&M redoutable bass botom fekás plasztikokhoz (nagy hiba volt megvenni)

Nos akkor a kérdéseim, és kifogásaim eme pár sor generált. Nyílván nem szakdolgozat szintű forrásmegjelölés a minimum, de legalább látszon hitelesnek, hogy nem csak légből kaptad, vagy valaki mondta, te meg elhitted...Mire alapozod azokat azokat az állításodat, hogy "A multis horgászmódszert (casting) a világ édesvizeinek körülbelül kilencven százalékán használják eredményesen és a sósvízi horgászatoknál" ?

Miért a spinninget, hány százalékán használják?

Miért a spinniget nem eredményesen használják, hanem csak megszokásból?

Mire alapozod, hogy a sósvizi pergetésnél a szivesebben használt módszer. (nem mintha ez az adat befolyásolni kéne bármely hazai pecást a döntésével) Egyáltalán mit jelent az hogy szivesebben? Apró mérvű tapasztalataim, főleg videók, tv műsorok alapján azt látom, hogy a multiorsós szerelést, vontatáshoz, és nagytestű halak élőcsalis horgászatához a nagy igénybevétel miatt használják. Klasszikus pergetéshez, pilkerezéshez inkább a spinninggel találkoztam..."A casting módszer kétségkívül a pergetés egyik legkedveltebb módozata világszerte"


Spinnig és casting közül az egyik legkedveltebb? Meggyőző érv... Tehát vagy ez a "kedveltebb" vagy a másik? Ezt hívják nesze semmi fogd meg jólnak... A legyezés nem pergetőmódszer.


"hozzászokik edményességéhez"

A spinning alatt elszokunk az eredményektől, és a casting visszaszoktat rá? Mire alapozod? Ez határozott valótlanság sztem. Cáfolj meg!

"Szokás is mondani, a casting, akárcsak a legyezés, művészet – s van akiknek már életforma."

Ez megalapozatlan elfogultság sztem. Nem a bot mutatja meg, hogy "művész vagy", hanem az, hogy hogyan kelted életre a csalit. Sokan csak tekergetnek, és sokan csak rángatják ide-oda a csalikat akármilyen felszerelés van a kezükben. Hidd el gumihalazni is lehet "művészi módon" spinniggel (nem magamra gondolok) Igaz nem olyan trendi mint a multizás...

"hogy akár 5-10 cm-es pontossággal is a célterületre tudjuk juttatni csalinkat"

Ezt egyszerűen nem hiszem el! ha eltalálsz 3-szor egymás után mondjuk 35 méterről egy 10x10-es négyzetet, akkor meghívlak bármire egy kocsmában, és nyílvánosan bocsánatot is kérek. Bár a fenti kinyilatkozásod alapján azt is kérhetném, hogy 50méterről találj el a vízben egy SSR-5-öt :) Őszintén a dobástávolságot és a pontosságot 3 részfeladatra osztanám: Lásd meg az 5-10cm-s célt. Dobj el stabilan castinggal 50 métert. Találd el a célt... Szólj ha sikerült 3-szor egy napon belül..."5-15 gr közepes súlyú műcsalikat közel azonos, 20-50 m távolságra dobtunk mindkét módszerrel, viszont multis felszereléssel sokkal pontosabbak voltak a dobások.
a 15 gr feletti nagyobb súlyú műcsalikat (nagyobb wobblerek, swimbaitek) castinggal pontosabban mind messzebb tudtuk dobni, mint hagyományos felszereléssel."


Bármikor kiállok egy távdobó versenyre (bár nem kenyerem a nagyon messze dobás), és győzz meg!
Nos akkor beszéljünk egy kicsit a dobások fizikájáról.
Ami befolyásol:

Bothossz

Bot energitároló képessége.

Zsinórvastagság

Indítósebesség

Surlódás.

Dobófék ellenállás

Dobtelitettség.

Csak a casingról írok picit részletesen:

A casting botok rövidek és feszesek jellemzően. Newton óta tudjuk, hogy az erő szorozva karjával. Tehát a bothossz javítja a kezdési sebességet. Azaz hosszú feszes bottal nagyobb lendületet adhatunk a csalinak. Ezt az egyértelmű fizikai tényt rontja ugyan, hogy a bot hajlása egy szint után rontja a hatásfokot.


A gyűrűkön fellépő surlódást a gyűrűk mérete, és száma befolyásolja. Ebben sincs a casting előnyben. A spinning orsónál fellép még súrlódás a dob és a zsinór között. A castingnál sztem kisebb mértékben, de a zsinórvezetőn lép fel súrlódás.

Dobófék: Ilyen szerkezet, csak a multiorsón lassítja a zsinórfutást.

Dobástechnika: A casting esetében a folyamatosan gyorsuló dobótechnika szükséges, hogy a rigófészket okozó "csapást" elkerüljük. Ez hosszabb dobásidővel, nagyobb helyigénnyel, és valószínűleg kisebb indító lendülettel jár.

Zsinórvastagság: Spinningnél nagyon befolyásol. Castingnál nincs tapasztalatom.

Dobtöltöttség: A castingnál ugyanúgy befolyásolja a dobáshosszt a tapasztalatom szerint...

(ha olyan cikket szerettél volna írni ami szól is valamiről, inkább ezt kellene részletezned, mert ezek a kis felsorolás is csak minimális címsorfelsorolás a téma fontosabb tényezőiről...

Egy olyan dolgot azért leírok, amit még soha nem írt le senki, pedig triviális: A kezdő lendület, és a dobótáv közti összefüggés nem lineáris hanem exponenciális összefüggés van. És ez nagyon nem mindegy... Főleg, hogy vannak olyan pofátlan emberek akik le merik írni, hogy 100 métert is eldobnak castinggal...

"A felső állású orsó miatt a felszerelés tömegközéppontja a tenyerünkben összpontosul"

A kettőnek semmi köze egymáshoz...

" ezáltal a csali mozgását, rezdüléseit és a kapásokat azonnal érezzük, így mindenre gyorsabban tudunk reagálni"

Teljes káosz. Semmi köze a valósághoz...


"Nagyobb kényelem"

Ez igaz, csak egyáltalán nem azért amiért írtad. A testtartást nem a kezedben lévő bot befolyásolja. a jól összerakott spinning botnak a tömegközéppontja ugyanúgy az orsónál kell hogy összpontosuljon. Mivel a casting bot általában rövidebb, ezért a tömegközéppontot rövidebb nyéllel is be lehet állítani az orsótartóhoz. Maga az orsó is általában könnyebb. Ez okozza a nagyobb kényelem egy részét. Másik, és talán fontosabb hogy a bot fogása. A kéz és az alkar természeteshez közeli állapotban van, nincs kicsavarodva a csuklód annyira. Twich-cselés esetén az emelt botos pöccintgetés esetén a casting a jobb súlyelosztású.


"Több dobás"

Teljesen mellékes, ha egy egész napot dobálsz akkor nem hiszem, hogy emiatt fogsz, vagy nem (több halat) Az egy mozdulatsor, és egykezes dobás természetesen igaz, de a folyamatosan gyorsuló dobó mozdulat lassabb, mint a spinning esetében, tehát a különbség árrnyaltabb :P Na jó ez az előny biztos komoly szellemi termék, de annyi gyakorlati haszna van mint rajtam a mellbimbónak...

"Eredményes és élménydús horgászatot mindenkinek!"

Köszönöm :)Illusztráció:

A képek jók, gratulálok! Nem nehéz rekonstruálni őket, viszont valóban jók!
Azonban közel sem hiteles, hogy a dobást bemutató képeken egy 17cm-s csalival dobálsz, a végére biggyesztett tenyeres feka (amiről nem derül ki,hogy szájba is akadt e, vagy csak fejkörüli az akadás) egy max 8 centis csalival van fogva. És a 2 csali közti a különbség a hossz mellett kb 35gramm van. Ha kiemelted a súlyt a cikkecskében akkor erre illik figyelni... Nekem zavaró...


Nem akartam kekeckedni, de ti kértétek hogy fejtsem ki.
Azt hogy mit kellene egy ilyen cikkben írni még, vagy e helyett sztem az legalább ugyanennyi gépelés kellene, arra most se időm se hangulatom... Talán máskor, ha bárkit is érdekel...


Kellemes horgászélményeket, és körültekintőbb cikkeket olvasását kívánok mindenkinek!

9

Gratulálok nacsa.gabor1, szép hozzászólás:)de csatlakoznék Magnumhoz jó lenne kicsit bővebben kifejtenéd a véleményed ha már így bírálsz valamit.

8
Magnum97
7 éve

Nacsa.gabor.1..!..:

Kifejtenéd a véleményedet bővebben?Miről is van szó?
Milyen felszereléssel alakult ki ez a nézőpont stb stb..

7

Úgy szeretném elhinni azt amit írsz, de kár hogy tapasztalatból tudom, hogy szinte minden féligazság, vagy valótlanság ebben a pár sorban...

De a képek jók, fogtál már feketesügeret életedben szóval akár sztár is lehet belőled...

6
Magnum97
7 éve

Gratulálok csak így tovább..!

5
Berza
7 éve

én még nempróbálkoztam casting cuccokkal, de nekem az eddig jól bevált spinning előnyei a maximálisan tanusítják, hogy bizonyos körülmények közepette a legkeményebben odateszi magát a felszerelés..de hangsúlyozom, nem igazán ismerem a casting előnyeit, a lényeg, hogy a spinning sem elhanyagolható! :)

4
synergy
7 éve

Számomra ami vonzó a casting motyónál az maga az orsó. Pár, már áttért ismerőssel beszélve arra jutottunk, h jobban egybe vannak. Nincs meg az az egyre idegesítőbb kotyogás - lötyögés a szerszámban. Meg tán kisebb anyagi ráfordítással megbízhatóbb felszerelést lehet összeállítani.

3
synergy
7 éve

Nincs ötletem, h castinggal miért lehet pontosabban dobni mint spinninggel.
Multinál is fej fejöl, oldalról, alulról indítjuk a dobást.
Sztem ez azon múlik, h ki mennyit gyakorol illetve figyel a pontos dobásokra.
Egy jól összehangolt spinning cuccnak is a megfelelő helyen van a tömegközpontja. :)
Ez már nem annyira a cikknek szól;
Szerencsésebb lenne sztem a vs. helyett a kontra kifejezést használni. Manapság ez kevésbé az ELLEN-t jelenti.
Amikor már találkozókon peremfutó orsót dobálnak célba az kicsit sokk.
Eszközökről beszélünk.

2
Juve93
7 éve

szívesen kipróbálnám a multis horgászatot, de sajnos túl drága nekem ez a egész műfaj, tehát inkább maradok a jó öreg hagyományos pergetésnél! :)

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Szezonindító horgász akciók 1200

hirdetés