Horgász akciók 920

Casting vs. Spinning I. rész - A casting módszer előnyei

A multis horgászmódszert (casting) a világ édesvizeinek körülbelül kilencven százalékán használják eredményesen és a sósvízi horgászatoknál is szívesebben alkalmazzák, mint a hagyományos pergetést (spinning), és a világ leghosszabb, 300 méteres dobásait is multis felszerelésekkel érték el, ami önmagáért beszél.

A casting módszer kétségkívül a pergetés egyik legkedveltebb módozata világszerte, amely egyre inkább teret hódít Európában, így Magyarországon is, még több élményt és örömet nyújtva azoknak a horgászoknak, akik hajlandóak megtanulni ezt a nem is annyira ördöngős pergető módszert. Aki viszont megtanulja és ráérez a casting „ízére” az sok esetben többé már elő sem veszi „régi” pergető botjait, mert annyira beleszeret ebbe a módszerbe, hozzászokik edményességéhez.

A castingban mindig van mit tanulni és fejlődni, akár a különböző halfajok horgászatában, akár az egyes horgászhelyek kitapasztalásában és akár a jobbnál jobb felszerelések használatának elsajátításában. Szokás is mondani, a casting, akárcsak a legyezés, művészet – s van akiknek már életforma.

Cikkünk célja összefoglalni és megosztani a casting előnyeit több magyar és külföldi horgász tapasztalata alapján, akik már évek óta ezt a módszert űzik, ezzel is buzdítva a magyar olvasókat a módszer elsajátítására. Mivel a hagyományos pergető módszert sokan ismerik már, lássuk milyen előnyöket nyújt a casting:

Nagyobb pontosság

A legelső és legfontosabb, hogy mindenképpen pontosabb dobásokat tudunk kivitelezni. Ez azt jelenti, hogy akár 5-10 cm-es pontossággal is a célterületre tudjuk juttatni csalinkat, és a neheze(bbe)n hozzáférhető helyeket is könnyebben meg tudjuk horgászni.

Nagyobb dobástávolság

Végeztünk a dobáhossz tekintetében is egy kis összehasonlító tesztet, amelynek során kiderült, hogy:

  • 2-5 gr súlyú műcsalikat 15-25 m távolságra hagyományos pergető felszereléssel könnyebben lehet dobni. Igaz azonban az is, hogy a magasabb árkategóriájú multis felszerelés már ebben a súlytartományban is felveszi a versenyt a spinning módszerrel.
  • 5-15 gr közepes súlyú műcsalikat közel azonos, 20-50 m távolságra dobtunk mindkét módszerrel, viszont multis felszereléssel sokkal pontosabbak voltak a dobások.
  • a 15 gr feletti nagyobb súlyú műcsalikat (nagyobb wobblerek, swimbaitek) castinggal pontosabban mind messzebb tudtuk dobni, mint hagyományos felszereléssel.

Arra azonban fel kell hívni a figyelmet csali súlya és légellenállási tényezői a dobások távolságát és pontosságát mindkét módszernél befolyásolják. Ezért castingnál kezdetben nagy figyelmet igényel, hogy e két tényezőnek megfeleleőn helyesen állítsuk be a multiplikátáros orsó tengelyfékjét, a röpsúlyokat (mágnesféket). Ha viszont megvan a helyes beállítás, akor azt tapasztaljuk, hogy azonos csalikat castinggal könnyedebben és nagyobb élvezettel dobálunk.

Közvetlenebb kapcsolat

A spinninggel összehasonlítva casting esetében a csalival való kapcsolat sokkal közvetlenebb. A felső állású orsó miatt a felszerelés tömegközéppontja a tenyerünkben összpontosul, ezáltal a csali mozgását, rezdüléseit és a kapásokat azonnal érezzük, így mindenre gyorsabban tudunk reagálni.

Nagyobb kényelem

A casting boton az orsó felső helyzetben helyezkedik el, ami – és a módszer lényegéből adódó technika – kényelmesebb, egyenesebb, hátat kímélő testtartást biztosít. Ezáltal karjaink sokkal szabadabban mozognak, így kevésbé fárasztóak az egész napos dobálások.

Több dobás

A casting dobástechnikája roppant egyszerű, jóformán egymozdulatos műveletsor végzünk, mivel főleg kis és közepes csalik dobása során egy kézzel tudjuk kezelni a bobot és az orsót. Ezzel némi időt takarítunk meg, amelynek köszönhetően a műcsali is gyakrabban kerül a vízbe és ezáltal több időt is tölt ott.

Mindezt összefoglalva, bátran ajánluk minden, újdonságra nyitott, kihivásra kész és tanulni vágyó horgásztársunknak a casting módszer elsajátítását. Eredményes és élménydús horgászatot mindenkinek!

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Prologic Cruzade horgász szék

hirdetés