Horgász akciók 920

3 műcsali, amit nem fogsz tudni beszakítani az őszi csukázások során

Itt az őszi csukaszezon! És bár a csukát rengeteg jó csalival meg lehet fogni, a legszebb példányok (de sokszor a kisebbek is) az akadók, víz alatti tuskók, bedőlt fák környékén tanyáznak. Mutatunk három csalitípust, amivel ezeket a helyeket is meg tudod horgászni úgy, hogy nem fogsz minden második dobásra beszakítani egy (akár több ezer forintos) műcsalit.

Csukák a sekély vízben

A csukák még késő ősszel is sokszor a derékig érő, vagy még sekélyebb vízben tartózkodnak. Akadnak olyan horgászvizek - kisebb tavak, csatornák - ahol nem is nagyon van mélyebb rész. Ilyen helyeken sikeresek lehetünk egy felszíni csalival: popperrel, WTD-vel, de akár egy víz tetején úszó gumibékával is. A sekély vízben a csuka sokszor a fenékről is felemelkedik értük, és mivel teljesen a víz tetején úsznak, gyakorlatilag lehetetlen velük leakadni.

Csukák közepes mélységben

Ha mélyebben, de maximum 1-2 méteres vízben sejtjük a csukákat, és nem akarunk leakadni, akkor a leghatásosabb műcsali egy offszethoroggal felszerelt gumihal lehet. Ezt felszerelhetjük többféleképpen, akár cseburaskával szerelve is, de talán a legjobb, ha egy gyárilag direkt erre a célra felszerelt Magic Swimmer Soft-ot használunk, amiből garantáltan nem áll ki a horog, így nem tudunk vele leakadni. Kapáskor a csuka "kitolja" belőle a horgot, így könnyen megakad a hal.

Csukák a mélyben

Ha még ennél is mélyebben keressük a csukát, érdemes beszerezni pár "snagless", azaz akadásmentes vertikális csalit. Ezeket egyetlen darab kétágú horoggal szerelik fel, ahol a horog mindkét ága felfelé néz. Ezzel elég nehéz leakadni, de a két felfelé néző horogág elég ahhoz, hogy a csuka szájában azért jól üljön a horog.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Ingyenhitel
hirdetés