Horgász akciók 920

Erdei Attila a világ tetjén

Nem túlzás azt állítani, hogy Erdei Attila, a Maros-Mix csapat versenyzője másodvirágzását éli. Negyed évszázados versenyzői pályafutása alatt sikeres éveket tudhat maga mögött, de a feederes szakág előretörésével újabb energiákat mozgósított, és élesebb, mint valaha. A sikerekről, a feederes szakág jövőjéről, és egy kicsit a privát életéről is faggattuk a világbajnokot.

Mindig is sikeres versenyző voltál, de vitathatatlanul az utóbbi években értél fel a csúcsra. Kétszeres OB győztes, egyéni világbajnok. Lehet, hogy a feederes horgászat fekszik leginkább?
Kétségtelen, hogy amióta a feederes szakágban a hazai bajnoki rendszer elindult, mindkét országos bajnokságot sikerült megnyernem, és a Belgiumban nyáron megrendezett vb-n csapatban ezüstérmet, egyéniben aranyérmet szereztem. De, hadd mondjam így, hogy sajnos, már 25 évnyi versenyzésre kell visszatekinteni, és számtalan sikeres esztendő áll mögöttem a finomszerelékes szakágban is. Kétszeres egyéni magyar bajnok vagyok, és vébékről Eb-kről is vannak nagyon értékes csapat ezüstök és bronzok.

Hogyan látod a feederes szakág helyzetét általában?
Ez még egy nagyon fiatal dolog, kialakulóban van, látható, hogy azért még évről-évre finomítanak a szabályokon. Néhány évre visszatekintve a rövidelőkés, methodfeederezés jelentette igazából a feederes horgászatot. Sokféle feederes technika létezik, és azt mondom, ha valaki szeretne komolyabban feederezni, akkor a finomszerelékes feederezéssel kell elkezdeni, mert amit itt megtanul, azt más technikáknál is tudja kamatoztatni. A versenyzésre is ez a legalkalmasabb, a szabályok is abban a szellemben lettek megfogalmazva, hogy itt nincs önakasztás, nem csak a halak kapókedvére kell hagyatkozni, hanem hatalmas mértékben számít a horgász ügyessége, a jól megválasztott technika. Ezt kell először elsajátítani, s innen sokkal könnyebb a nagyhalas horgászat felé elmozdulni. Hazánkban már kialakult egy 40-50 fős keménymag, mely elindul a versenyeken. A létszám bővül, a szakág népszerűsége növekszik. Kicsit kevésbé eszközigényes a feederezés az úszósokhoz hasonlítva, talán kényelmesebbnek is tűnik, de legalább annyira sportos egyébként.

Hogyan értékeled a 2012-es feederes ranglista-verseny sorozatot? Megvan a lehetőség itthon felkészülni a nemzetközi versenyekre?
A ranglistaversenyek azért fontosak, mert a magyar egyéni bajnokság 3 fordulóból áll, ami nem túl sok. A szövetségi kapitánynak nagyon fontos, hogy ne csak az ob-n lássa a feedereseket. A ranglista versenyek különböző vizeken vannak, még több lehetőség áll rendelkezésre, hogy felkészültséget felmérje, és a válogatott keretet optimálisan összeállítsa.

Milyen hazai feederes mezőny?
Egyre keményebb. A hazai feederes versenyzés sok évre tekint vissza, csak nem a nemzetközi szabályok szerint zajlott, kevesebb volt a megkötés, mehetett a method feeder, a pelletes horgászat is. A mezőny is kisebb volt. Most a szabályzat a lehetőségeken szűkített, mégis bővül a mezőny. Nem csak számosságban nő, hanem a színvonala is. Mindenki igyekszik fejleszteni a tudását, egyre többen érnek oda az elejébe, ma már minden versenyen nagyon keményen meg kell küzdeni az eredményekért.

Beszéljünk kicsit a háttérről! Egyéni a verseny, de mindenkit több ember segít. Mennyire fontos a segítők munkája?
Mindenféleképpen nagyon fontos, különösen a nagyobb versenyeken. Egyrészt az előzetes edzéseken, de talán a hosszabb szektoros nemzetközi megmérettetéseken a legfontosabb. Aki élesben horgászik, az nem tudja szemmel tartani a közvetlen ellenfeleit, a saját dolgára koncentrál elsősorban. Talán jobbra és balra 2-2 emberre lehet valamennyire figyelni. A segítő feladata, hogy átlássa, hogy állnak a szektorban az ellenfelek. Látja, ki milyen taktikával horgászik, mit csinál másképp, hogyan lehetek még eredményesebb, és a folyamatos információáramlást biztosítja.

Mi volt a kulcs ezen a hétvégén? Milyen taktikai elemekre kellett odafigyelni az utolsó ranglista versenyen?
Hát, lehet, hogy ezt most nem tőlem kellene megkérdezni (nevet), sajnos ez a hétvége nekem nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Látni lehetett, hogy a pálya bizonyos részein jobban lehetett a halakat fogni, illetve voltak gyengébb szakaszai a pályának, ahol a legjobb etetővel, a legjobb taktikával is csak mérsékelni lehetett a bajt. Az első napon sajnos én hibáztam, két jó pontyom is elment, ami ebben a sűrű mezőnyben 5 helyezési számba került. A második napra a sorsolás után bizakodó voltam, mert szélső helyre húztam, ahol ment a hal az első napon. De sajnos reggelre kiderült, hogy a szélirány megváltozott a víz áramlása is ellenkezőjére fordult, és a remélt előnyből sajnos hátrány lett. Mindig bosszankodom, ha nem sikerül egy verseny, de kevésbé, ha tudom az okát, és látom, hogy tudom kijavítani. Az idei évet összességében kell néznem, s azt hiszem nem lehet okom panaszra. Hosszabb távon kijön azért a rutin, a tapasztalat, mint etetőanyagban, mind a horgászat technikájában, de egy-egy fiaskó ezekkel együtt is benne van a kalapban.

Miben különbözik egy ilyen késő őszi verseny egy nyáritól?
Ugye a halak testhőmérséklete azonos a vízével, melegebb vízben intenzívebben mozognak és táplálkoznak, jobban is védekeznek a horgon. Ilyenkor, amikor 10 fok körüli a víz, arra kell odafigyelni, hogy az ember a felszerelését némileg finomítsa, vékonyabb zsinórokat, kisebb horgokat kell használni, és az etetőanyagok összetétele, aromásítása is más. Ezekkel lehet és kell kompenzálni a halak lelassult életritmusát. Van amikor sikerül, van amikor kevésbé, de ezek az alapvető különbségek.

Az etetőanyagok összetétele, vagy csalik különböznek?
Általában a fehérje alapú csalik, a szúnyog, a pinki, a báb dominált, ezért még hajlandó "lehajolni" a hal. Itt a Maty-éren kicsit más volt a helyzet, születtek jó eredmények a kevés élő csalit használó versenyzők esetében is. Ugyanis itt az említett élő anyagok nagyon vonzzák a törpeharcsákat is, és nem kell magyaráznom mennyire nem mindegy, hogy kilós-másfél kilós pontyokat fárasztgat az ember, vagy apró törpékkel bosszankodik. A törpék 7-8 dekásak szinte lehetetlen velük utolérni a pontyok súlyát, még ha sokat fog belőlük az ember, akkor sem. Össze kell rakni a képet, hogy mi a legjobb kombináció. Ez egy nagyon sok ismeretlenes történet, megpróbáljuk kitalálni mi lesz a legjobb, de ahogy látszik, ez sem mindig sikerül.

Nagyon sűrű az egész évad. Van időd "privát" horgászatra?
Ez nagyon nagy problémám. Régebben sokat jártam "pecázni", saját örömömre horgászni, de amióta besűrűsödtek a versenyek, erre szinte egyáltalán nem jut idő. Az idén április óta, amikor elindult a versenyszezon, két hétvégém volt szabad, amikor nem volt versenyem, vagy felkészülés. Ráadásul az általános gazdasági helyzet romlásával egyre többet kell dolgozni, hogy az ember talpon tudjon maradni, ez sem növeli a szabadidőt. Szóval ezek ún. "pecák" elmaradtak, vagy lényegesen kevesebb volt belőlük. Pedig ez abból a szempontból is fontos, hogy általában ilyenkor is kijelölök egy célt, azért a versenyek, a közeljövőben várható események befolyásolják, hova megyek, így ezek az alkalmak sem csak a felhőtlen szórakozás jegyében telnek, ezek is valamilyen szinten a felkészülés részét képezik. Annyira sűrű a program, hogy kizárólag szórakozni nehéz eljutni.

Szeretsz pl. pergetni, vagy ragadozóra horgászni?
Igen szeretek pergetni, süllőzni, de mióta Szegeden élek a menyhalazás is nagy kedvenc novemberben, decemberben. De pl. tavaly esténként keszegezgettünk a Tiszán a belvárosban. Nagyon kedvelem az erős márnákat a folyóvízi pecákat is!

Melyik a kedvenc vized, és milyen módszerrel horgászol?
Mivel makói vagyok, ha kedvenc vizet kellene megnevezni az a Maros lenne, hiszen azon nőttem fel, nagyon sokat horgásztam rajta régebben, mostanában sajnos ritkábban jutok le. A folyóvizet jobban kedvelem, de a környezetemben lévő folyószakaszok siralmas állapotban vannak, köszönhetően a természetes vízi halászatnak. Iszonyatos mennyiségű halat emelnek ki a rendszerből, nem hogy pótolnák, de hiába fogy a hal évről évre nekik is, nem törődnek vele, mi lesz 2-3 vagy 5-10 év múlva. Sajnálatos, de ezt látom. Ami a horgászmódszert illeti, azt szoktam mondani, hogy a bojlizás és a műlegyezés kimaradt az életemből, de azok sem azért, mert nem érdekelne, csak egyszerűen nem maradt rá idő. A többi módszert szívesen űzöm.

Hol fogsz legközelebb horgászni?
Az utolsó finomszerelékes versenyre fogok készülni, de lehet, hogy még előtte valamelyik este lejutok süllőzni, vagy egyéb horgászatra. A Tiszát, vagy az újszegedi Holt-Marost szeretném megcélozni. Ezek a pár órás pecák abszolút alkalmasak arra, hogy pihenjen az ember egy keveset, átgondolja a teendőit, és tényleg kikapcsolódjon a mindennapi körforgásból.

Szerbiában szoktunk részt venni december első hétvégéjén egy kupán, ez szokott az évad utolsó versenye lenni. Aztán az új év nekünk mindig nagyon korán kezdődik, mert a Hermann Ottó Horgászegyesület minden évben megrendezi január elsején a hagyományos versenyét. Elég érdekes állapotban szoktak ott emberek megjelenni, jó móka az biztos. Lenn a parton ott fő a parton egy kondérban a korhelyleves, a gyengébb gyomrúak kedvéért, a másikban tea, a harmadikban forralt bor. Nem véresen komoly verseny ez, de pecázunk egy jót, majd van egy eredményhirdetés is. Örülünk egymásnak, de az a fontos, hogy akik szeretik a vizet, összejönnek, boldog újévet kívánnak, beszélgetnek. Ez az első állomása az új évadnak. És kezdődik minden előröl...

 

Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 1200 34e

hirdetés