Szezonindító horgász akciók 920

Erdei Attila a világ tetjén

Nem túlzás azt állítani, hogy Erdei Attila, a Maros-Mix csapat versenyzője másodvirágzását éli. Negyed évszázados versenyzői pályafutása alatt sikeres éveket tudhat maga mögött, de a feederes szakág előretörésével újabb energiákat mozgósított, és élesebb, mint valaha. A sikerekről, a feederes szakág jövőjéről, és egy kicsit a privát életéről is faggattuk a világbajnokot.

Mindig is sikeres versenyző voltál, de vitathatatlanul az utóbbi években értél fel a csúcsra. Kétszeres OB győztes, egyéni világbajnok. Lehet, hogy a feederes horgászat fekszik leginkább?
Kétségtelen, hogy amióta a feederes szakágban a hazai bajnoki rendszer elindult, mindkét országos bajnokságot sikerült megnyernem, és a Belgiumban nyáron megrendezett vb-n csapatban ezüstérmet, egyéniben aranyérmet szereztem. De, hadd mondjam így, hogy sajnos, már 25 évnyi versenyzésre kell visszatekinteni, és számtalan sikeres esztendő áll mögöttem a finomszerelékes szakágban is. Kétszeres egyéni magyar bajnok vagyok, és vébékről Eb-kről is vannak nagyon értékes csapat ezüstök és bronzok.

Hogyan látod a feederes szakág helyzetét általában?
Ez még egy nagyon fiatal dolog, kialakulóban van, látható, hogy azért még évről-évre finomítanak a szabályokon. Néhány évre visszatekintve a rövidelőkés, methodfeederezés jelentette igazából a feederes horgászatot. Sokféle feederes technika létezik, és azt mondom, ha valaki szeretne komolyabban feederezni, akkor a finomszerelékes feederezéssel kell elkezdeni, mert amit itt megtanul, azt más technikáknál is tudja kamatoztatni. A versenyzésre is ez a legalkalmasabb, a szabályok is abban a szellemben lettek megfogalmazva, hogy itt nincs önakasztás, nem csak a halak kapókedvére kell hagyatkozni, hanem hatalmas mértékben számít a horgász ügyessége, a jól megválasztott technika. Ezt kell először elsajátítani, s innen sokkal könnyebb a nagyhalas horgászat felé elmozdulni. Hazánkban már kialakult egy 40-50 fős keménymag, mely elindul a versenyeken. A létszám bővül, a szakág népszerűsége növekszik. Kicsit kevésbé eszközigényes a feederezés az úszósokhoz hasonlítva, talán kényelmesebbnek is tűnik, de legalább annyira sportos egyébként.

Hogyan értékeled a 2012-es feederes ranglista-verseny sorozatot? Megvan a lehetőség itthon felkészülni a nemzetközi versenyekre?
A ranglistaversenyek azért fontosak, mert a magyar egyéni bajnokság 3 fordulóból áll, ami nem túl sok. A szövetségi kapitánynak nagyon fontos, hogy ne csak az ob-n lássa a feedereseket. A ranglista versenyek különböző vizeken vannak, még több lehetőség áll rendelkezésre, hogy felkészültséget felmérje, és a válogatott keretet optimálisan összeállítsa.

Milyen hazai feederes mezőny?
Egyre keményebb. A hazai feederes versenyzés sok évre tekint vissza, csak nem a nemzetközi szabályok szerint zajlott, kevesebb volt a megkötés, mehetett a method feeder, a pelletes horgászat is. A mezőny is kisebb volt. Most a szabályzat a lehetőségeken szűkített, mégis bővül a mezőny. Nem csak számosságban nő, hanem a színvonala is. Mindenki igyekszik fejleszteni a tudását, egyre többen érnek oda az elejébe, ma már minden versenyen nagyon keményen meg kell küzdeni az eredményekért.

Beszéljünk kicsit a háttérről! Egyéni a verseny, de mindenkit több ember segít. Mennyire fontos a segítők munkája?
Mindenféleképpen nagyon fontos, különösen a nagyobb versenyeken. Egyrészt az előzetes edzéseken, de talán a hosszabb szektoros nemzetközi megmérettetéseken a legfontosabb. Aki élesben horgászik, az nem tudja szemmel tartani a közvetlen ellenfeleit, a saját dolgára koncentrál elsősorban. Talán jobbra és balra 2-2 emberre lehet valamennyire figyelni. A segítő feladata, hogy átlássa, hogy állnak a szektorban az ellenfelek. Látja, ki milyen taktikával horgászik, mit csinál másképp, hogyan lehetek még eredményesebb, és a folyamatos információáramlást biztosítja.

Mi volt a kulcs ezen a hétvégén? Milyen taktikai elemekre kellett odafigyelni az utolsó ranglista versenyen?
Hát, lehet, hogy ezt most nem tőlem kellene megkérdezni (nevet), sajnos ez a hétvége nekem nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Látni lehetett, hogy a pálya bizonyos részein jobban lehetett a halakat fogni, illetve voltak gyengébb szakaszai a pályának, ahol a legjobb etetővel, a legjobb taktikával is csak mérsékelni lehetett a bajt. Az első napon sajnos én hibáztam, két jó pontyom is elment, ami ebben a sűrű mezőnyben 5 helyezési számba került. A második napra a sorsolás után bizakodó voltam, mert szélső helyre húztam, ahol ment a hal az első napon. De sajnos reggelre kiderült, hogy a szélirány megváltozott a víz áramlása is ellenkezőjére fordult, és a remélt előnyből sajnos hátrány lett. Mindig bosszankodom, ha nem sikerül egy verseny, de kevésbé, ha tudom az okát, és látom, hogy tudom kijavítani. Az idei évet összességében kell néznem, s azt hiszem nem lehet okom panaszra. Hosszabb távon kijön azért a rutin, a tapasztalat, mint etetőanyagban, mind a horgászat technikájában, de egy-egy fiaskó ezekkel együtt is benne van a kalapban.

Miben különbözik egy ilyen késő őszi verseny egy nyáritól?
Ugye a halak testhőmérséklete azonos a vízével, melegebb vízben intenzívebben mozognak és táplálkoznak, jobban is védekeznek a horgon. Ilyenkor, amikor 10 fok körüli a víz, arra kell odafigyelni, hogy az ember a felszerelését némileg finomítsa, vékonyabb zsinórokat, kisebb horgokat kell használni, és az etetőanyagok összetétele, aromásítása is más. Ezekkel lehet és kell kompenzálni a halak lelassult életritmusát. Van amikor sikerül, van amikor kevésbé, de ezek az alapvető különbségek.

Az etetőanyagok összetétele, vagy csalik különböznek?
Általában a fehérje alapú csalik, a szúnyog, a pinki, a báb dominált, ezért még hajlandó "lehajolni" a hal. Itt a Maty-éren kicsit más volt a helyzet, születtek jó eredmények a kevés élő csalit használó versenyzők esetében is. Ugyanis itt az említett élő anyagok nagyon vonzzák a törpeharcsákat is, és nem kell magyaráznom mennyire nem mindegy, hogy kilós-másfél kilós pontyokat fárasztgat az ember, vagy apró törpékkel bosszankodik. A törpék 7-8 dekásak szinte lehetetlen velük utolérni a pontyok súlyát, még ha sokat fog belőlük az ember, akkor sem. Össze kell rakni a képet, hogy mi a legjobb kombináció. Ez egy nagyon sok ismeretlenes történet, megpróbáljuk kitalálni mi lesz a legjobb, de ahogy látszik, ez sem mindig sikerül.

Nagyon sűrű az egész évad. Van időd "privát" horgászatra?
Ez nagyon nagy problémám. Régebben sokat jártam "pecázni", saját örömömre horgászni, de amióta besűrűsödtek a versenyek, erre szinte egyáltalán nem jut idő. Az idén április óta, amikor elindult a versenyszezon, két hétvégém volt szabad, amikor nem volt versenyem, vagy felkészülés. Ráadásul az általános gazdasági helyzet romlásával egyre többet kell dolgozni, hogy az ember talpon tudjon maradni, ez sem növeli a szabadidőt. Szóval ezek ún. "pecák" elmaradtak, vagy lényegesen kevesebb volt belőlük. Pedig ez abból a szempontból is fontos, hogy általában ilyenkor is kijelölök egy célt, azért a versenyek, a közeljövőben várható események befolyásolják, hova megyek, így ezek az alkalmak sem csak a felhőtlen szórakozás jegyében telnek, ezek is valamilyen szinten a felkészülés részét képezik. Annyira sűrű a program, hogy kizárólag szórakozni nehéz eljutni.

Szeretsz pl. pergetni, vagy ragadozóra horgászni?
Igen szeretek pergetni, süllőzni, de mióta Szegeden élek a menyhalazás is nagy kedvenc novemberben, decemberben. De pl. tavaly esténként keszegezgettünk a Tiszán a belvárosban. Nagyon kedvelem az erős márnákat a folyóvízi pecákat is!

Melyik a kedvenc vized, és milyen módszerrel horgászol?
Mivel makói vagyok, ha kedvenc vizet kellene megnevezni az a Maros lenne, hiszen azon nőttem fel, nagyon sokat horgásztam rajta régebben, mostanában sajnos ritkábban jutok le. A folyóvizet jobban kedvelem, de a környezetemben lévő folyószakaszok siralmas állapotban vannak, köszönhetően a természetes vízi halászatnak. Iszonyatos mennyiségű halat emelnek ki a rendszerből, nem hogy pótolnák, de hiába fogy a hal évről évre nekik is, nem törődnek vele, mi lesz 2-3 vagy 5-10 év múlva. Sajnálatos, de ezt látom. Ami a horgászmódszert illeti, azt szoktam mondani, hogy a bojlizás és a műlegyezés kimaradt az életemből, de azok sem azért, mert nem érdekelne, csak egyszerűen nem maradt rá idő. A többi módszert szívesen űzöm.

Hol fogsz legközelebb horgászni?
Az utolsó finomszerelékes versenyre fogok készülni, de lehet, hogy még előtte valamelyik este lejutok süllőzni, vagy egyéb horgászatra. A Tiszát, vagy az újszegedi Holt-Marost szeretném megcélozni. Ezek a pár órás pecák abszolút alkalmasak arra, hogy pihenjen az ember egy keveset, átgondolja a teendőit, és tényleg kikapcsolódjon a mindennapi körforgásból.

Szerbiában szoktunk részt venni december első hétvégéjén egy kupán, ez szokott az évad utolsó versenye lenni. Aztán az új év nekünk mindig nagyon korán kezdődik, mert a Hermann Ottó Horgászegyesület minden évben megrendezi január elsején a hagyományos versenyét. Elég érdekes állapotban szoktak ott emberek megjelenni, jó móka az biztos. Lenn a parton ott fő a parton egy kondérban a korhelyleves, a gyengébb gyomrúak kedvéért, a másikban tea, a harmadikban forralt bor. Nem véresen komoly verseny ez, de pecázunk egy jót, majd van egy eredményhirdetés is. Örülünk egymásnak, de az a fontos, hogy akik szeretik a vizet, összejönnek, boldog újévet kívánnak, beszélgetnek. Ez az első állomása az új évadnak. És kezdődik minden előröl...

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

zolika200
8 éve

nagyon ügyes vagy

6
hirdetés (x)
knoch
8 éve

Attila bácsi nagy spiler!!!

5
Fishmageddon
8 éve

Volt szerencsém vele egyszer beszélgetni, meglepően okos, értelmes ember... nem véletlenül ért el ennyi mindent.

4

Tesi tanárnak sem volt rossz Földeákon a 80-as évek elején...Amúgy tényleg nagy horgász, az írásaiból mindig lehet tanulni...

3
miska
8 éve

Mivel Attila sokáig Makón élt és horgászott,kedvenc horgászvize a Maros és nem a Szamos.

2
Orbit
8 éve

Erdei a nagy öregek egyike, akitől tényleg lehet tanulni! Nagyon örülök a sikereinek, mert tényleg megérdemli.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Camping - Prologic Cruzade 1200

hirdetés