Horgász akciók 920

Fejlámpát - de melyiket?

Egy stílusos hasonlattal élve fejlámpából manapság annyi van, mint égen a csillag. Csillagot választani viszont nem is olyan könnyű, mert olyan egyformának tűnnek… Pedig igazából nagyon is különbözőek.

Nemigen kell ma már senkit meggyőzni arról, hogy a fejlámpa jó dolog. Arra világít, amerre nézünk, ráadásul mindkét kezünk szabad marad – és aki próbált már a foga közé szorított zseblámpával szákolni egy ötkilós pontyot, vagy felcsalizni egy horgot, az biztosan értékeli a fejlámpák bőséges választékát.
Persze ez a választék kicsit zavarba is ejthet minket, hiszen egyedül a Petzl kínálatában 16 fejlámpa szerepel, és már csak az a kérdés, hogy 6.000 vagy 47.000 forintot szánunk-e a vásárlásra. De vajon mit tud egy olyan lámpa, ami majdnem nyolcszor drágább? Vagy fordítva: mit nem tud az a lámpa, ami nyolcadannyiért kapható?

Érdemes talán azzal kezdeni, hogy a lámpákat nagyjából három kategóriára oszthatjuk. Az elsőben a legkedvezőbb árú, alapfunkciós darabok szerepelnek, például a Tikkina, ami annyit tud, hogy világít. Na jó, ennél azért többet nyújt: például kétféle fényszabályozást, akár 180 órányi üzemidőt, 35 méteres fénytávolságot – és 3 év gyári garanciát, ami sokat elárul a strapabírásáról. Egy olyan eszköznél, ami vízparton, csomagtartóban, horgászdobozban hányódik, ez nagyon is fontos dolog.

Ha egy kategóriával feljebb lépünk, olyan lámpák közül válogathatunk, mint például a Tactikka Plus. Ez már négyféle fényerőt (és persze négyféle hatósugarat) kínál 10 és 60 méter között; van szélesen elterülő fénypászmája és keskeny reflektor-fénysugara, sőt a fehér mellett vörös fényt is adhat, ami kevésbé ijeszti meg az éjszakai élővilágot. Ebben a kategóriában már elvárás, hogy egy lámpa vízálló is legyen; na jó, búvárkodáshoz inkább ne használjuk, de egy esős éjszakát gond nélkül ki kell bírnia.

Aki pedig a csúcskategóriában keresgél, az olyan lámpákat talál, mint a Reactik, amivel akár 70 méterre is elvilágíthatunk. A fényerő itt 220 lumen, ami nagyjából egy 35 wattos halogén izzónak felel meg – szóval amit ennél a fénynél nem látunk meg, az nem is létezik. Persze egy ilyen lámpa nemcsak ragyogni tud, hanem okos is, hiszen a megvilágított felület távolságától függően automatikusan állítja a fényerőt és a fénycsóvát. A vörös fény, a vízállóság és a 3 év garancia itt már magától értetődik, ahogy az USB-s töltés és a töltés visszajelzése is.

Szóval a helyzet az, hogy mégsem olyan nehéz választani, csak fel kell mérnünk, mire is akarunk használni egy fejlámpát. Utána pedig nincs más dolgunk, mint rábökni a megfelelőre a 16 különböző lámpa közül – aztán már csak a szákolással kell törődnünk.