?Üdvözlök mindenkit ! Pergetéshez ajánlották nekem többen is, hogy használjak fuoro carbon előkét. De ötletem sincs hogy melyik lenne a jó választás, ami harapás álló is, passzol a 0,10-es nanofil főzsinóromhoz is, és nem is horror áron lehet kapni. Ha valaki tudna tanácsot adni, hálás lennék !

1 éve 20 hozzászólás

Akad némi tapasztalatod, vagy csak hozzáfűznél valamit? Ne fogd vissza magad, szólj hozzá a témához!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

pikeman73
1 éve

Szép :-)
A harcsa is
De azt senki ne feledje,hogy régen nagyon más világ volt.Minden téren.Bár a 43 évemmel nem vagyok túl öreg,de egyre inkább visszasírnám.

20
zoldfulu
1 éve

Basszus, milyen válogatós emberek vannak. Jó az szőrösen is, meg olyan simán is, mint a babapopsi. Ha karistolja a borosta, az egy kicsit már zavaró tud lenni, de lehet, hogy én is túlságosan válogatós vagyok :-)

19
Fedák SáriFedák Sári (fikanick)
1 éve

Hantázik a kismiska... :D

18
miska
1 éve

Hali Pike!
Belőlem a kép csak egyféle érzelmet tud kiváltani.Másodsorban fiatalabb koromban yacht nélkül is voltak ilyen nőim.Szerintem a mostani kölkök megijednének egy igazi szőröstől úgy szemtől-szemben,pedig nem bánt ám.Multizni egyébként "öreg" fejjel tanultam meg,mindenkinek ajánlhatom.

17
zoldfulu
1 éve

Szia pikerman,

Szerintem mindannyian a tapasztalatainkat akartuk megosztani. Érdekes egyébként a mentalitás is, vannak emberek, akik horgászni szeretnek, vannak, akik meg halat fogni. És ezzel semmi rosszat nem akarok mindani sem egyikről, sem másikról, vannak, akik eldobálgatnak egy napot úgy, hogy kapásuk sincs, és élvezik, nekem egy olyan peca, mint a mai, amikor 2 órát voltam kint, maratoni volt.
Én sem vagyok nagy versenyző, 3 kis versenyen indultam az egyik cimbormmal, de azért megvan az az előnye egy ilyennek, hogy rádöbben az ember, sokszor akkor is lehet halat fogni, ráadásul nem is keveset, amikor mi a saját beszűkült gondolkodásunkkal és technikáinkkal képtelenek vagyunk. Nem rád mondom, én is pontosan így vagyok vele, mert volt, hogy a cimborám szedett ki mellettem öt halat fél óra alatt úgy, hogy én koppintásig sem jutottam, és csak lestem, mint a luki nyúl.

16
pikeman73
1 éve

A kép vegyes érzelmeket vált ki belőlem.Azért járok horgászni,hogy nyugalmam legyen vagyis Nőt ne lássak.Másodsorban ha ilyen yachtom lenne valószínűleg ilyen nőm is lehetne.Bár a szőr már 25 éve sem volt divat :-)Meg aztán ezen a képen minden olyan hatalmas....egy UL pecának valószínű csak a spicce látszana ki jóesetben,ellenkezőleg csak a FLUOROCARBON előkéje ami ezt a témát megihlette.Mindenkinek jó pecát

15
pikeman73
1 éve

Szerintem itt senki sem akart észt osztani,csupán a saját tapasztalatait szerette volna megosztani.Abban igazad van,hogy mindenhol más....Magamról csak annyit nem vagyok profi horgász,versenyezni sem járok,saját magam szórakoztatása miatt választottam a pergetést,sőt örülök annak ha lemegyek a Sió partjára embert se látok és ha halat sem sikerül fognom nem a legmagasabb fát keresem haza felé amire felköthetem magam.Görbüljön :-)

14
Fedák SáriFedák Sári (fikanick)
1 éve

Az előbbi képem nem ment át itt. :-/
Kerestem egy másikat, elnézést akkor. ;)

13
Fedák SáriFedák Sári (fikanick)
1 éve

Na én is imádok pergetni! ;)

12
zoldfulu
1 éve

"Amikor nem eszik akkor kell tudni fogni, nem amikor mindent levernek, akkor tényleg mindegy, hogy van fluo vagy nincs."

Ez alapvetően tényleg így van, de amikor eszik, akkor is hatalmas különbségek lehetnek. Lásd a te példádat a 2 vs. 10 sütyivel, de hasonló eset fordult elő az egyik cimborámmal és velem, az egyik versenyen. Ugyanazokat a helyeket dobáltuk, gyakorlatilag ugyanazokkal a csalikkal, nekem tán 15 jött, neki 3. Én még két csukát el is engedtem. Igazából azóta sem tudom pontosan, hogy mi volt a különbség, nekem az az érzésem, hogy az ő orsója kisebb volt, és nem volt rendesen feltöltve, ezért lassabban és rövidebbeket húzott a gumin, és ez már elég volt, hogy ne izgassa a halakat.

11
zoldfulu
1 éve

Sziasztok, ti nagyon ügyesek. Annyit tennék még hozzá, hogy ami egyik esetben beválik, másik esetben nem biztos, hogy előny. Pl. a vastag fluoro azért a kisebb wobblerek mozgását is befolyásolja, vagy ahogy hullik a gumi, azt is érezni érzékeny felszereléssel, hogy az előke "rezeg" a vízben. Igaz, ez nekem inkább a 6-os Fireline-nal volt nagyon határozott, mostanában kevésbé érzem, de ez nyilván nem azt jelenti, hogy ne lenne. Sokáig azt hittem, hogy a gumi veretése, de ahogy csökkentettem az előke vastagságát, megszűnt, vagy csökkent. És ami ott a vízben rezeg, azt a halak az érzik az oldalvonalukkal, az garantált. Hogy miképp élik meg, azt persze mi nem tudhatjuk...
Nekem Trabucco, Spider, Seaguar és Toray van, emlékeim szerint a Spider 200 yardos kiszerelésben nem volt egetverően drága, legalábbis méterre számolva, és nem érzem lényegesen rosszabbnak a Toray-nál. Valszeg hasonló lehet a Stren-é is, ezek, mármint a Stren és a Spider olyan 15-20 Ft körül jönnek ki méterenként, ha jó helyen veszi az ember.

10
aneptun
1 éve

Te is :-)

9
pikeman73
1 éve

Ügyes vagy :-)

8
aneptun
1 éve

Ahol én, ott meg akkorát dobsz amekkorát tudsz vagy amekkora kell, de tréfát félre téve, a "barátom" lát a pályán, ép azon a vízen talán másodjára járt. Nyilván keresni kell a halat, ez alap. Őt pedig itt öt méterre fogtam.

7
pikeman73
1 éve

Nagyon fontos a hely ismerete is.Dobálhatod Te a csalidat ha nincs ott a hal.Ahol én horgászom pl nem kell 20 méternél nagyobbat dobni mert olyanok a folyócska adottságai.Barátod tudta hol kell őket keresni.Ezt a balint a lábam előtt fogtam.

6
aneptun
1 éve

Attól profi, hogy éppen 0,08-as nano elé rakott 0,4-es fluót ezzel lassítva az ideálisan kisúlyozott gumi libbenését és mellettem a csónakban fogott legalább tíz süllőt egy törésről, amíg én alig tudtam kettőt kiimátkozni. Másik, nyilván nem kötelező 80 méterre balinozni, de hidd el eredményes, ehhez ismét hálás lehet akár a nano, mondjuk 0,12 is megfelelő hozzá. Amikor nem eszik akkor kell tudni fogni, nem amikor mindent levernek, akkor tényleg mindegy, hogy van fluo vagy nincs.

5
pikeman73
1 éve

Sziasztok!Én csak a saját tapasztalataimat szeretném megosztani aztán mindenki vonatkoztassa magára.8-10-14-es sárga fonottal pergetek.(márkát direkt nem írok,bár megjegyzem nem mindíg a legnevesebb méregdrága a legjobb 5490Ft/125m hibátlanul működik)direktbe kötöm(not-a-knot kapoccsal) ha csukás vizen vagyok akkor nekem aramid harapásálló előke.Marhára de nem érdekli a halat,ha eszik.Ha nem dobhatsz neki aranyat is.A nanofil mint tudjuk nem bírja annyira a strapát(csomótűrés,kövek kagylók stb.)ezért kell elé fluoro.próbára vettem nanofilt,nagyot lehet dobni vele az biztos,de kell-e akkorát dobni amit fonottal nem tudsz.Nekem nem.Úgyhogy maradok a jó öreg fonottnál.Egyébként 8-as nanofil elé 19-es fluorot kötöttem,hasonló a szakító szilárdságuk,ehhez 50-es szerintem vastag lenne értelmét veszítené a vékony zsinór.Mindenkinek más.Mitől profi egy horgász?Lehetne erről vitát nyitni biztos.Remélem segígtettem a saját tapasztalataimmal eligazodni ebben a zsinórrengetegben.üdv Pikeman73

4
aneptun
1 éve

Szia, mint B.Ferenc Normark ügynök írta nem harapás álló a vékony fluo. Ennek ellenére előszeretettel használjuk láthatatlansága miatt. Van amikor 0,10-es fonott mellé, 0,20-as, de van, hogy 0,40-es fluót használok. Nem tudom mennyit fognék nélküle, egy igazán profi pergető horgász tanácsára szoktam rá. Három gyártmányt használok, Stroft, Trabucco és Pezon. A harapásálló szereléket vékony wolfram szállal szokták csinálni.

3
B. Ferenc
1 éve

Üdv!

Igazság szerint a fluorocarbon előke csak minimum 0.50mm-től harapásbiztos és az sem 100%-ban!
A balinpergetésnél szokták használni mert állítólag látja a fonottat... nos Én Balatonon 0.20mm-es Sárga fonottal direktben fogom őket és soha nem zavarta egyiket sem! Plusz ne is beszéljünk a nappali süllőkről alíg 2m-es vízben amik szintén kitűnően látnak...
A legjobb a Shimano Aspire és a Sufix 21.
Akármelyik márkát veszed is olcsón nem úszod meg...
Remélem tudtam segíteni!

Feri

2
B. Ferenc
1 éve

Üdv!

Igazság szerint a fluorocarbon előke csak minimum 0.50mm-től harapásbiztos és az sem 100%-ban!
A balinpergetésnél szokták használni mert állítólag látja a fonottat... nos Én Balatonon 0.20mm-es Sárga fonottal direktben fogom őket és soha nem zavarta egyiket sem! Plusz ne is beszéljünk a nappali süllőkről alíg 2m-es vízben amik szintén kitűnően látnak...
A legjobb a Shimano Aspire és a Sufix 21.
Akármelyik márkát veszed is olcsón nem úszod meg...
Remélem tudtam segíteni!

Feri

1

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Tovább a Fishing Time-ra »

hirdetés