Őszi-téli ruhavásár 2.

Balaton

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

pcsonka
4 éve

Tisztelt Érintettek és Döntéshozók!

Hosszú hónapok óta őrlődöm a balatoni horgászrend idei változásának egy pontján. Hangsúlyozni szeretném, hogy a változtatások jelentős részével egyetértek, és teljes mellszélességgel támogatom a balatoni halállomány megőrzésére, megóvására irányuló törekvéseket. A számomra és sok horgásztársam számára elfogadhatatlan változás az alábbi:
14. A Hajózási Szabályzat szerinti kishajó vagy magasabb kategóriába tartozó (lajstromszámmal rendelkező) vízi járműről horgászni kizárólag általános területi jegy birtokában szabad! Az éves partközeli jeggyel rendelkező horgásznak lehetősége van kiegészítő általános napijegyet váltania.
Indoklása a változtatásnak:
A 230 db kérdőív kitöltő horgászból 197 egyet értett, 33 nem értett egyet.
Jelenleg létezik nyílt vízi területi engedély, mely a vitorlások számára ad lehetőséget az 1500 méteres parti zónán túli horgászatra. Viszonylag kevesen élnek a váltásával, arra hivatkozva, hogy vitorlásukkal a parti zónában horgásznak (1500 m-en belül). Ugyanakkor közismert, hogy egy vitorlással sokkal több lehetősége van a horgásznak: nagyobb terület járható be a süllőzés időszakában halkeresési céllal, és elsőfokú viharjelzésben sem kell betartaniuk a távolságkorlátozást (500 m), több időt képesek így vízen lenni.
A horgászok kérése, javaslata miatt került be az eredeti tervezettől eltérően, hogy az éves partközeli jeggyel rendelkező horgászok számára – akik csak néhány alkalommal horgásznának vitorlásról – lehetőség legyen egy kedvező árú kiegészítő napijegyet váltani, és ne kelljen megvenni az általános napijegyet.
Na kérem nekem ezzel a következő problémáim vannak.
1. Nem tudom a megkérdezettek mekkora része szokott kishajóról horgászni, mert ha nem érintett, nyilván nem is érdeke támogatni a régi rendszert, mert ezzel „konkurenciát” csökkent. Bizony így van, mert rengeteg kishajó tulajdonos nem váltotta ki a jegyét. Itt főleg pár százezer forintos ősrégi vitorlásokról van szó, aminek a tárolási és egyéb költségeit sok esetben több tulajdonos dobta össze és nem a tó közepére, hanem a nádas szélébe jártak vele horgászni.
2. Az az érvelés, hogy kevesen éltek általános jegy vásárlásával , de a hajójukkal ki tudnak menni messzebb, mint 1 500 méter, pedig felháborító és prejudikálás. Meg sem fordul a döntéshozók fejében, hogy ezt a problémát ellenőrzéssel oldják meg, hisz vannak halőrök, vízi rendőrök. Ezen az alapon magát a kishajóról való horgászatot is be lehet tiltani, mert sokan közülük (ezt jómagam is tudom) nem tartják be sem a darabszám, sem a méretkorlátozásokat, főleg az őszi süllőzés idején. Szeretném hangsúlyozni, én nem vagyok vitorlás tulajdonos. Aki beljebb horgászott, mint 1500 méter az korábban is tudott általános jegyet venni, ha pedig nem tette meg és mégis beljebb ment horgászni, azzal szabálysértést követett el, amit szankcionálni kell, nem pedig kollektíven megbüntetni a kishajós társadalmat!
3. A balatonihal.hu fórumában feltettem kérdést arra vonatkozóan, amennyiben a kishajó parthoz van kötve, akkor is szükség van-e általános jegyre. Sajnos a válasz itt is az, hogy IGEN! Tehát a horgász, vagy vendéghorgász felmegy a kikötőben a kishajóra mondjuk keszegezni, ki kell váltani vagy a 60 000 ft-os éves jegyet, vagy az 1500 Ft-os kiegészítő jegyet, ha ezt ritkábban teszi. Nem hiszem, hogy ez normális és legkevésbé sem etikus.
Nem tudom pontosan mi szülte ezt az szabályt, de csak remélni tudom, hogy nem a parti vagy csónakos horgászok irigysége, mert higgyék el, hogy nem minden kishajóval rendelkező horgász kőgazdag, vagy éppen rapsic.
Bízom abban, hogy jövő évre vonatkozóan átgondolják a horgászrend idevonatkozó részét!

Tisztelettel:
Csonka Péter

12
bobóbobó (fikanick)
4 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

11
gyusza55
5 éve

Olvastam a Tisza -tavi engedélyek SZÉP kártyával történő megvásárlásának lehetőségéről, azt szeretném kérdezni, hogy ez a lehetőség a Balatoni területi jegyekkel kapcsolatosan mikor és hol lesz elérhető. Konkrétan Marcali, vagy környékén?

10
hirdetés (x)
csucsu43csucsu43 (fikanick)
6 éve

idén nagyon kevés a méretes ponty, a keszegek megnőttek, várom a szeptembert, mert jön a rablóhalszezon, a tavalyi pocsék volt

9

Mondjuk ez az érvelés nem győzött meg. Miből gondolod, hogy:
- nincs benne kicsi
- telepíteni csak kicsit lehet
?

Bármi is az igazság, érdekes a téma, én is kíváncsi lennék a helyiek véleményére.

8

Busa: hülyeség, nem telepítik. Ha telepítenék, akkor jelentős mennyiségben lenne benne kicsi is, ami nincs, max. az a pár darab, ami a tavakból szökött ki.

7
nitromt2
6 éve

2Hete voltam a balatonon Földváron a mólón.Jöttek a pontyok (átlagban méret alatti) De volt köztük 1,5-2kg-os és fogtak egy 7kg-osat melletem.Rengeteg a nagydévér és elég jól jönnek.

6
BÖLLÉR
6 éve

Olvastam egy fórumon, hogy a Balatonba a mai napig telepíti a busát a halászati zrt., vagy legalábbis egy olyan társaság, árnyékszervezet, akármi, akik az ő érdekeiket képviselik.

Hogy mi értelme van? Elvileg csak busára halászhatnak - ha nem lenne busa, nem lenne halászat. Ezért illegálba telepítik a busát, hogy legyen ok halászni.

Érdekes elmélet... meghallgatnám erről valami helyi véleményét is.

5
bmate
6 éve

4 napot voltunk a Balatonon, hát nem győzött meg. Úsznak a kagylótetemek, pontynak hírét sem láttuk, süllőből csak kicsi jött.

Oké, fogtunk pár szép kövest, meg raboltak a balinok (de azt nem sikerült fogni).

A halászhajó viszont dolgozott minden éjjel. Ahhoz képest, hogy azt ígérték, nem lesz halászat...

4

2012-ben egyszer horgásztam a Balatonon,Almádiban. Mit mondjak,keserves peca volt. 24 óra alatt 4-5 keszeg,semmi más.Kettőnknek. Elég drága lemenni. Autópályamatrica,napijegy,stb. Idén meggondolom,hogy egyszer is lemenjek!

3

2012-ben egyszer horgásztam a Balatonon,Almádiban. Mit mondjak,keserves peca volt. 24 óra alatt 4-5 keszeg,semmi más.Kettőnknek. Elég drága lemenni. Autópályamatrica,napijegy,stb. Idén meggondolom,hogy egyszer is lemenjek!

2

2012-ben egyszer horgásztam a Balatonon,Almádiban. Mit mondjak,keserves peca volt. 24 óra alatt 4-5 keszeg,semmi más.Kettőnknek. Elég drága lemenni. Autópályamatrica,napijegy,stb. Idén meggondolom,hogy egyszer is lemenjek!

1
Maritime 2018 dec

Friss fórumtémák:

Hirdessen nálunk
Tovább a Fishing Time-ra »
RS horgászfotel

hirdetés