Őszi-téli ruhavásár 2.

Csapat arany, egyéni ezüst az I.A.M. -en

Az International Anglers Meeting a világ egyik legnagyobb finomszerelékes versenye. 45 csapat, 225 induló, nagyon erős nemzetközi mezőny. A németországi Brandenburgban megrendezett versenyen a Walterland-Maros-Mix csapata aranyérmet szerzett, míg Ambrus Tibor egyéniben a dobogó második fokára állhatott. Vele beszélgettünk.

Milyen típusú vízen volt a verseny?
A Silo-Kanal egy mesterséges csatorna, ami 2 nagy tavat köt össze. Nagyjából 50 éve kotorták ki. Egyenletes partja van egyenletes vízmélységgel, közepes folyású. Nagyon gazdag halban, főleg bodorkában és dévérkeszegben.

Volt-e előzetes információ a vízről, pályáról?
Igen, volt, a mi csapatunk kétszer járt már ott 3-4 éve, de akkor még nem sok eredménnyel. Első fordulót nyertünk, de másikban gyengén szerepeltünk, mégis tanultunk valamit. Azóta Walter Tamáson keresztül volt információnk, sok versenyzővel van kapcsolatban és naprakész információi vannak, milyen halakat és milyen módszerrel lehet fogni. Ő tavaly is kint volt, frissebb emlékei is voltak. Ezekre támaszkodhattunk, amikor összeállítottunk egy előzetes elképzelést.

Hány fős a csapat és utazott-e ki veletek tartalékversenyző?
Ideiglenes formációnk volt: Walterland-Maros Mix team. Tamáséktól 3 fő és a Maros-Mixből mi ketten indultunk Erdei Attilával. 5 versenyző és 5 segítő, ezt felkiáltójellel mondom, mert nagyon fontosak a segítők. Profi versenyeken egy, vagy akár 2 segítő is szükséges, hogy jól szerepeljen az ember. Nemcsak fizikai cucchordásról, hanem információ továbbításról van szó. Egy ül a versenyző mögött, egy pedig járkál a szektorban és mindenről tud, ami történik, tanácsot tud adni, miben változtasson a versenyző, hogyan lehet jobban halat fogni.
5 segítővel vágtunk neki, minden segítő maga is versenyző volt, vagy még most is aktívan űzi a sportot.
Ifj. Barna Szilárd, ha úgy tetszik tartalékként is ott volt a csapatunkban, maga is aktív versenyző. Ha valakivel történik valami, akkor ő tudott volna helyette horgászni.

Hogy sikerültek az edzések? Könnyű volt-e a versenytaktikát kidolgozni?
3 edzésnapot terveztünk be és fontos is volt a 3 nap, mert az utolsó napon jöttünk rá arra a módszerre, ami szerintem végül meghozta a győzelmet a csapatnak. Ez úgy zajlik, hogy egy nap utazás (hétfő), aztán kedd, szerda, csütörtök tréning, csapatonként 5 ember horgászik. Mindenkit beosztottunk, hogy ki milyen bottal horgászik, pl. rakósbottal, bolognai bottal, hogy közelebbről vagy távolabbról horgásszunk és variáltuk az etetőt is. Beáldoztuk sokszor a jó fogást azért, hogy rájöjjünk, mi az, ami jobban működik. Abszolút fontos volt a tréning. Jól is sikerült és rájöttünk a megoldásra, ezt az eredmény is mutatta a végén.

Az első versenynap után nem látszódott ez a kiemelkedő eredmény, a csapat a 10. helyen fordult. Hogy lett ebből ilyen hatalmas hajrá?
45 csapat volt, ez azt jelenti, hogy komolyabb körbeverés is lehetséges. A pálya úgy nézett ki, hogy 25 fősre voltak osztva a szektorok felesben - AA és AB szektorokra. Sorsolás nem sikerült valami jól, ráadásul a 10. helyen fordultunk, első blikkre nem nézett ki túl kecsegtetően a helyzet. De azt mondtam, hogy ne keseredjünk el, a víz is, és a halak mozgása is változhat. Nézzük a napot tisztán, úgy vágjunk bele. És be is jött: változott a haljárás. Az előző napon rosszabbnak tűnő helyek jobban horgászhatóak voltak.
9 vagy 10 pontra volt a 2. hely. 10 pont és 5 versenyző esetén az versenyzőnként 2 pont különbség, az nem nagy differencia. Éppen ezért benne volt abszolút a nyerési lehetőség is.

Neked személyesen is nagyon ment. Magasan a legtöbb halat fogtad a mezőnyben a két nap alatt, több mint 50 kg-ot. Hitted az első napi 3-as után, hogy egyéniben dobogóra lehet állni?
Abszolút nem gondoltam rá, hisz az alszektorokat is figyelembe véve 10 db 1-es, 2-es és 3-as helyezési számú versenyző állt az első nap után, én a hármassal nem lehettem az első 20-ban. Ráadásul helyiek, és más német versenyzők voltak a legjobbak között, így azt gondoltam, hogy ők a második fordulóban is nagyon erősek lesznek. Nem dobogóra, de 10-be kerülésre sem gondoltam.

Mi a titka a magyar csapatok általános jó szereplésének?
Egyrészt a tapasztalat. A csapataink nagyon sok nemzetközi versenyen jártak. Csak nézzük a mostani felállást a Walterlanddal. Sokat próbált, rutinos versenyzőkkel álltunk ki, akik nagyon sok ország, nagyon sokféle vizén bizonyítottak már. A másik fontos tényező a felkészülés. Alaposan fel tudjuk térképezni az adott verseny lehetőségeit, és megfelelő taktikát tudunk kidolgozni.

Az idén az utánpótlás korúak taroltak a vb-n, lehet ez jó hír az elkövetkező évekre?
Ez nem egyszerű kérdés. Az utánpótlás általában bajban van Magyarországon. A korábbiakhoz képest kevés fiatal kezd el horgászni. A mai gyerekek számára már nagyon sokféle inger érkezik, megváltozott a világ, számítógépeznek, lógnak itt-ott, kevésbé indulnak horgászni. Egyszerűen kevés a fiatal pecás. Nagyon sok versenyt szervezünk, és azt látom, hogy szinte mindig összejön 18-20 veterán, de csak 6-8 utánpótlás korú. Tehát a versenysport iránt is kicsi az érdeklődés. Ezért is jött nagyon jókor ez a siker, mert láthatják a fiatalok, hogy lehet szép eredményeket elérni, és érdemes a horgászattal és a versenyzéssel is foglalkozni.

A Maros-Mix csapat igencsak univerzális. Erdei Attila feederes vonalon uralja a mezőnyt. A klubcsapat OB-n remekül szerepelt a gárda, s most a Walterlanddal közösen az IAM elsőség is meglett. A versenypályák, az alkalmazott módszerek, a taktika is gyökeresen különböznek, mégis jönnek a kiváló eredmények. Mi titok?
Titok nincs, megint csak a tapasztalatra tudok hivatkozni. A mi csapattagjainknak összesen 40 érme van vb-kről, Eb-kről, s összegyűlt egy olyan tudásanyag, ami kevés más klubban található meg. Magyarország ma attól szenved, hogy nagyon kevés versenypályája van. Ha hazai komolyabb versenyről beszélünk, akkor gyakorlatilag a Velencei-tó, Maty-ér, vagy Alcsi-sziget jöhet szóba. Tehát viszonylag egysíkúak a lehetőségek. Ha kilépünk a nemzetközi mezőnybe, azonnal olyan pályákon kell bizonyítani, amiket itthon nagyon nehéz, vagy lehetetlen beedzeni. Ezért rendkívüli módon felértékelődik az összegyűlt nemzetközi rutin. Nálunk ez megvan és ki is tudjuk használni az előnyeit!

Melyek a legfontosabb célok a jövőre nézve?
Nekünk a hobbink a munkák, és a munkánk a hobbink, ezt nagyon kevesen mondhatják el magukról. Szeretnénk, ha a csapataink továbbra is jól szerepelnének idehaza és külföldön is. Ha jól szerepelnek, ez azt is mutatja, hogy azok a termékek, amiket használunk fogósak, kiváló minőségűek. Ha a legmagasabb színvonalon is helyt állnak, akkor a vevőink joggal gondolják, hogy a hétköznapi horgászatok során is meg fogják állni a helyüket. Ha a horgászat Forma 1-ében jók vagyunk, akkor a közutakon is lehet ránk számítani. A hitelesség a kucsszó. Nálunk a termékek fejlesztését azok az emberek végzik, akik a mai napig az élvonalban vannak, csak így lehetünk a vásárlóink felé mindig naprakészek. Nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra is, nem elég, ha jó termékeink vannak, az üzeneteinket el is kell juttatni a horgászokhoz, ennek egyik fontos csatornája az Internet.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Fishmageddon
6 éve

Az a szép ebben, hogy a két csapat (a Walter-féle és a Maros mixes), akik azért valamilyen szinten riválisok, össze tudtak fogni és közös csapatot állítani erre a versenyre.

3
Szikobur
6 éve

Jó a cikk és bizony meg emelem a kalapom a csapat tagjai előtt ismét sikerült legyőzni a fél világot:))

2
hirdetés (x)
synergy
6 éve

Igen, sok éve világos már a világ előtt, h a Magyar finomszerelékes válogatottal számolni kell!
Ováció!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Long Cast Runner

hirdetés