Zsilip helyett csillapítómedencék

2015.07.29. forrás: baon.hu

Elbontották annak a zsilipnek a maradékát is, amit 2013 májusában rombolt el a Tiszán levonuló áradás. Most csillapítómedencék kialakításával gátolják meg, hogy a Holt-Tisza vize korlátlanul a Tiszába ömöljön.

3752 termék akcióbanhirdetés

A zsilip a Tisza jobb partjánál, Tiszauggal szemben, a Lakitelekhez tartozó területen állt. Az lett volna a feladata, hogy a Szikrai Holt-Tisza vizét ne engedje befolyni a nagy Tiszába és megakadályozza a visszafolyást is. Információink szerint a műtárgy soha nem készült el teljesen. Évtizedeken át állt befejezetlenül, míg 2013 május 14-re virradóra a hullámtérből a Tiszába áramló víz elsodorta, kettétörte a zsilipet. Az áradás erejét jellemzi, hogy a betonból épült műtárgyat méterekkel tolta arrébb. A horgászok akkor attól tartottak, hogy a visszahúzódó, a Tiszába korlátlanul hömpölygő víz a halakat is magával viszi.

A Szikrai Holt-Tiszából kifolyó vizet csak nagy nehézségek árán, többhetes kemény védekezéssel tudták megfékezni a szakemberek. A csatornát hosszú hetek munkájával, három gáttal zárták el és tartották meg a holtágban a vizet. Szerencsére az azóta eltelt években nem volt komolyabb árvíz az érintett folyószakaszon. Most pedig új megoldáson dolgoznak: két csillapítómedencét alakítanak ki, ezekkel akadályozva meg, hogy a Szikrai-Holt-Tisza vize akár egy árvíz után is a Tiszába ömöljön.

Néhány hete a vízügy megrendelésére dolgozik a területen Buzi Imre vezetésével a Seres Kft. csapata. A művezető elmondta: a két medence között egy betonburkolattal ellátott út vezet majd át, hogy a mezőgazdasági területek is könnyen megközelíthetőek legyenek. A medencék műszaki kivitelezéséről a következőket tudtuk meg: geotextília alapot kapnak, amire 27 centiméter vastag kőalátét kerül, ezt alul-felül drótháló védi. A felső háló garantálja, hogy a víz ne moshassa el a köveket. Az új meder 100x100 centiméteres kazettákra van felbontva, így a nagy nyomásnak is ellen tud állni.

– A kőburkolat előnye a betonburkolattal szemben, hogy az előbbin a víz szabadon át tud áramolni. A geotextília pedig megakadályozza a szemcsevándorlást. A köveket géppel rakjuk be, mert akár egy évig is eltartana, ha kézzel végeznénk ezt a munkafolyamatot. A berakás után azonban kézzel kell összeilleszteni, kiegyenlíteni a köveket, hogy mindegyik a megfelelő helyre kerüljön és stabil legyen. A burkolat szélét mélyebben illesztjük bele a talajba. A 200x100-as szelvényű ketreceket is megtöltjük kővel, lefedjük a tetejét és összetűzzük. Számításaink szerint, az időjárástól függően, másfél-két hónap alatt fogunk végezni a munkával – mondta a művezető.
Az új műszaki megoldással remélhetőleg szabályozható, üzembiztos rendszer alakul ki.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »