Őszi-téli ruhavásár 2.

Vízparti bürokrácia: minden halat iktatni kell

A horgászok sokallják a nemrég bevezetett adminisztrációs terheket és hatósági szigort, annak viszont örülnek, hogy a természetes vizeken immár nem kell osztozniuk a halászokkal.

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Elvehetik az állami horgászjegyet (ami egyenlő a horgászat megtiltásával) attól, aki nem írja be azonnal a fogási naplóba óra-perc pontossággal, fél kilogrammos pontosságú becsléssel vagy méréssel, hogy milyen halat fogott. Ez az egyik legújabb szigorítás a 2013 óta időről időre változó országos horgászrendben, ami aligha lesz túl népszerű, tekintve, hogy a naplózással kapcsolatban amúgy is rengeteg a kifogás.

Aki például nem adja le február 28-ig a pontosan kitöltött és összesített fogási naplót, az csak kétszeres áron, 2 ezer forint helyett négyezerért válthat állami horgászjegyet.

Arról viszont nincs szó, hogy a vakok és a gyengén látók – ahogyan az a sajtóban nemrég némi pejoratív éllel megjelent – ingyen horgászhatnának: az állami jegyet ugyan ingyen kapják, ám a területi engedélyért (ami jellemzően jóval drágább, akár több tízezer forintos tétel is lehet) nekik is ugyanúgy fizetniük kell, mint bárki másnak.

Ahogyan a nol.hu kérdésére Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) alelnöke megfogalmazta, számukra egyformán fontos a közel háromszázezer szervezett horgász kényelme és a horgászvizek hasznosításának törvényes rendje, utóbbihoz pedig az is hozzátartozik, hogy pontosan ismerni lehessen a zsákmány mennyiségét és minőségét.

Vannak változtatások, amelyekkel egyetértenek – ilyen például a kereskedelmi halászat kitiltása a természetes vizekről, bár ezzel kapcsolatban az alelnök megjegyezte: nem zárható ki, hogy később a horgászszervezetek által kontrollált állományszabályozó, szelekciós halászati beavatkozásokra azért szükség lesz –, de az adminisztrációs kötelezettségek egyszerűsítése érdekében voltak és lesznek is módosító javaslataik. Sőt, bizonyos körben (vizsgáztatás, jegykiadás, naplófeldolgozás) szeretnék azokat saját hálózatukon keresztül ellátva újra közelebb vinni a horgászokhoz, egyszerűsítve és rugalmasabbá téve a horgásszá válás, illetve az éves adminisztráció feladatait.

Azt viszont a lap kérdésére a Mohosznál is megerősítették, hogy a szigor hatására több fogási napló érkezik be (az adatok feldolgozását továbbra is az egyesületek végzik, és ők továbbítják azokat a halászati hatósághoz), így egy-két éven belül várhatóan a horgászfogásokról is sokkal pontosabb képünk lesz – annak ellenére is, hogy az új típusú fogási napló számos panasz szerint az idősebb sporttársak egy része számára olvashatatlan az apró betűk miatt.

A vitatott, de halvédelmi megfontolásokból a horgászszervezetek által tolerált újdonságok közé tartozik, hogy a november 1. és március 15. közötti időszakokban, amikor a halak vermelnek, tilos halradart használni, a kívülről – vagyis szabálytalanul, nem a szájban – megakasztott halat pedig nem szabad megtartani, hogy kisebb legyen a kísértés a gereblyézésnek nevezett orvhorgászmódszer alkalmazására. Állatvédelmi és az illegális nagyhal-kereskedelmet akadályozó funkciója is van annak az előírásnak, hogy a 30 centiméternél nagyobb halat csak leölt állapotban lehet elvinni a vízpartról.

Idehaza a Mohosz tavalyi adatai szerint mintegy 290 ezer szervezett horgász és több mint 1000 horgászegyesület van. A létszámból és a szervezettségből adódó erős érdekérvényesítő képességet jelzi, hogy a kormány szabályozási elképzelései közül a legnyilvánvalóbb vadhajtásokat már a törvény megjelenése előtt, az egyeztetések során ki tudták gyomlálni – így került ki korábban a szövegből például az a rendelkezés, hogy a „méreten felüli” dévérkeszeget és süllőt mindenhol vissza kell engedni a vízbe (az egyik érvrendszer szerint mindkét halfaj túlságosan érzékeny, a fárasztás után visszadobott példányok többsége valószínűleg nem maradt volna életben). Ugyanakkor – lehetőség szerint az egyesületi, hasznosítói önszabályozás keretében – például a nagy pontyok kötelező visszaengedését elfogadhatónak tartják: még ha ökológiai indoka nincs is, az adott vízterület idegenforgalmi értékét megnöveli, ha ott kapitális halakra is lehet horgászni.

A horgászszervezetekre idén újabb erőpróba vár: a halászati (illetve új nevén, kibővített tartalommal: halgazdálkodási) hasznosítási jogok az év végén számos horgászvízen, egyebek mellett a Velencei tavon is lejárnak. A hamarosan kiírandó pályázatoknál ismét szükség lesz a lobbierőre: a népszerű, a horgász-idegenforgalom szempontjából kitüntetett tavakban és folyószakaszokban az üzleti csoportok is komoly fantáziát látnak.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Villás
4 éve

Sok egyéb szokatlan és talán hibás törvény született amik némelyik víz területnek nem válik hasznára Itt a keszegek telepítésének lehetöségeire gondolok . amely más vízekböl át hozott telepítési korlátozások miatt nem lehetséges. . Azon túl érthetetlen valóban hogy a több lapos fogási napló Pl a jelenléti napok naptára miért oly kicsi hiszen ha teljes oldalon lenne is már duplája lenne a betű méret . De a horgász igazolványok méretét figyelembe véve mi indokolja azt a kis méretet amit a fogási napló képez? Azontúl azt hallom hogy a magyar ember hal fogyasztása lényegesen el marad az európai átlagtól . Ha ez így van miért kell a 30cm -nél nagyobb méretű halat meg ölni . hiszen ha ezt a meg ölt halat több kilóméterre szállítja a horgász nyáron tűző melegben . Ki fog abból ételt készíteni?

4
hirdetés (x)

Sajnos, a kisebbséggel a horgászatnál is bajok vannak! :-(
Tavaly találkoztam egy esettel, mikor fölírták a halőrök, "hogy neki igen is van engedélye, de hogy más nevére szól és 3 éves az neki nem számít!!"

3

A Visegrádi öbölben horgásztam 2012-ben,Tőlem egy kicsit messzebb megjelent egy cigánybanda,és bedobtak 18!!! db botot!!Be is etettek,gondolom lopott etetőhajóval!!---Mivel figyelőik lehettek,egyszer csak eltűntek a botokkal együtt a bokrokban....aztán megjelent két rendőr és még a kocsim rendszámát is fölírták!!Minden papíromat leellenőriztek rádión is!!A jogsit,a kocsi papírjait is..el voltak keseredve ,hogy nem tudtak megbüntetni!!!...Amikor mondtam nekik,hogy az imént léptek le a cigányok,feltehetőleg lopott cajgokkal,föl voltak háborodva,hogy én ne szóljak bele a dolgukba!!-------------Ami pedig a kifogott halat illeti:meg kell enni!!Azért horgászunk,nem??Fogtam már teljesen eltorzult szájú márnát és pontyot is....melyik barom szerint jó az a halnak,ha visszadobálják őket??------------Egyébként a vizirendőrök engem állandóan stírölnek gukkerral,mí a tőlem két hellyel arrébb pecázó cigányt még soha észre sem vették...pedig látom,amikor jön és megy a halakkal!Az is igaz,hogy én sokszor nem fogok semmit sem/persze mert bizony elalszom../

2

Ügy szar az egész ahogy van!!! Vissza kellene csinálni mindent, és újragondolni a méretkorlátozást, a büntetésekkel "nagyjából" egyetértek!!!!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Alfa feeder szett

hirdetés