Őszi-téli ruhavásár 2.

Újraindítják a természetes vízi halászatot Magyarországon?

„Hivatalosan is 2017. február 1-jétől Magyarországon megszűnik az ipari halászás tilalma, a Dunán és a Tiszán 108 hivatásos halász fog tevékenykedni, és az állam kártalanítja őket. Európa mégis Európa!” - kommunikálta nemrég a szerbiai halászok szövetsége.

JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Szerencsére úgy tűnik, csak a halászlobbi kelti ezeket az alaptalan információkat, de hogy pontosan mi a céljuk vele, nem tudni. A Magyar Szó Online-on az alábbi cikk jelent meg tegnap:

Lidérces álmok a makkról

A múlt héten nagy szövegforgalmat eredményezett a Szer­biai Halászok Asszociációja oldalán szellőztetett hír, mely szerint: „Hivatalosan is 2017. február 1-jétől Magyarországon megszűnik az ipari halászás tilalma, a Dunán és a Tiszán 108 hivatásos halász fog tevékenykedni, és az állam kártalanítja őket. Európa mégis Európa!” Az írásjeleket már mi raktuk hozzá. Meg a kérdést is mi tesszük fel – nem a halászoknak, hiszen tőlük már nyilvánosan megkérdeztük, de nem válaszoltak –: Honnan szeditek ezt, és mi a célotok ezzel? Mert...

Végigkérdezve magyarországi forrásainkat, igaz-e, hogy visszaállítják a szabadvízi halászást, zsinórban nemleges válaszokat kaptunk. A pecaboltostól a teszthorgászig, a pörgetőtől a villanybringa-forgalmazóig, a kutató biológustól az egyesületi vezetőig valamennyien hangoztatták: erről duma nincs.

Ami a halászás szférájába sorolható engedélyezett műveleteket illeti, azok nagyjából a tájidegen fajok szelektív lehalászásában – ami kötelező – és a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató halászatban jutnak kifejezésre.

Az utóbbi napokban – még mindig Magyarországon tartunk – élénk gyomrozás folyt a busa lehalászását végző halászok és az ennek a felügyeletével megbízott horgászok között, mert a kímélendő hallal a halászok nem bántak kíméletesen. Tehát halászás akkor van, amikor a horgászok szólnak, hogy kell.

Fogas kérdés, miért folyamodott a hazai halászok csoportosulása egy olyan kacsához, amelyet a hazai nyilvánosság könnyen megkoppaszthat. A halászok képviselői tud(hat)ták, hogy az általuk nyilvánosságra hozott adatok messze nem vízállóak. De el akarták ültetni a gondolatot, hogy a halászatot Magyarországon európai nyomásra állították vissza. Még ha nem is. Mert – a halászok képviselői szerint – egy ország attól lesz európai, hogy van-e ott halászás, vagy nincs. Közben fel sem merült bennük a gondolat, hogy ebben az országban európaiaskodni már jó ideje nem divat.

Van egy sanda gyanúnk, hogy a halászcsoportosulás képviselői ezzel a csellel kísérlik meg elterelni a figyelmet arról, hogy a legújabb szabályozás alaposan megnyirbálja a tilalmi időben való halászás jogát. A minisztérium által életrehívott munkacsoport, melynek tagjai voltak, helyezkedett erre az álláspontra. A halászok tehát szembesültek azzal, hogy a megszigorítások őket is érhetik. Ennek logikus folytatásaként – félelmükben gondolhatják – akár magyarországi kollégáik sorsára is juthatnak. Álhírek és valótlanságok terjesztésével ezt aligha kerülhetik el.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

kutyaharcsakutyaharcsa (fikanick)
3 éve

Beléd meg 10000 voltot kéne kötn

3
pókerpojácaalfahímpókerpojácaalfahím (fikanick)
3 éve

A halat a gyomrán keresztül kell megfogni!
A halászokat el kell űzni a folyópartról!
Ha másként nem megy, beléjük kell kötni ott azonnal!

2
hirdetés (x)

ha igaz a hír,szigorúan ellenörizni kellene a méretkorlátozás betartását,mert ami a varsába,vagy a hálóba kerül,azt mind elviszik éttermekbe,piacra.Őket nem érdekli a méret. Én beteszek egy 28 cm-es pontyot a haltartómba,az 30 000 ft-ot fáj. Ez a különbség!!!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
DAM XTherm termoruha szett 2

hirdetés