Gyéritik a törpeharcsát a Tisza-tavon!

2016.06.24. forrás: sporthorgasz.eu

A törpeharcsa az ország szinte összes vizében jelen van, gyakran túlszaporodó állománnyal. Vannak, akik szívesen fogják, mert kedvelik ízletes húsát, másokat zavar az egyéb halak horgászatában.

Minn Kota elektromos csónakmotorokhirdetés

Ha az állomány normál szintű, akkor nincs gond, de a Tisza-tó ideális élőhely számára, ezért itt rendszeresen túlszaporodik, ami senkinek nem öröm Elsősorban azért, mert táplálékkonkurens: egy kilogramm halhús létrehozásához 8-9 kg természetes táplálékot használ fel, melyet az őshonos halak táplálékbázisából merít. Másodsorban ikra- és ivadékfogyasztó, harmadsorban pedig a túl sűrű állományban mindig fellép valamilyen kórokozó. Ezért foglalkozunk az ökológiai célú állománygyérítéssel, melyet hosszú távon kívánunk folytatni.

Az utóbbi hetekben az ország több pontjáról érkeztek hírek a törpeharcsa- állományok helyi elhullásáról. A jelenség a Tisza-tavon is megfigyelhető, ám összehasonlítva a korábbi évek tapasztalataival, nem kiemelkedő mértékű.

A kór, amely felütötte a fejét, kizárólag a törpeharcsa-állományt tizedeli. Az oka nagy valószínűséggel egy hazánkban néhány éve kimutatott fajspecifikus vírus, az ECV vagy más néven törpeharcsa-iridovírus. Ez sem más halfajokra, sem az emberre nem veszélyes. Azonban fontos, hogy megbizonyosodjunk a halak elhullásának pontos okáról, ezért laboratóriumi vizsgálat céljából mintát küldtünk a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósághoz. A laboratórium munkatársainak előzetes tájékoztatása szerint a tiszafüredi szabadstrandon kimutatott E. coli baktérium megjelenése nincs összefüggésben a törpeharcsa elhullásával, hanem emberi behatás következménye.

Ezzel együtt társaságunk munkatársai a szabadstrand térségében haladéktalanul megkezdték a törpeharcsatetemek begyűjtését.

A törpeharcsa gyors, tömeges elszaporodásra (gradáció) képes halfaj. A nagy egyedsűrűség kialakulása kedvez a betegségek gyors terjedésének, ami a fentebb részletezett következményekkel jár. A cikkünk elején tárgyalt problémák kiküszöbölése mellett a betegség okozta kellemetlenségek mérséklése is motiválta társaságunkat, amikor tavaly elkezdtük a törpeharcsa szelekciós halászatát. 2015-ben mintegy 120 mázsát sikerült eltávolítanunk a tározóból. Idén még több eszközzel folytatjuk a tevékenységet, hogy a Tisza-tavi állomány alacsonyabb szinten tartásával a jövőben lehetőség szerint mérsékelni tudjuk a hasonló károkat.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »