Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

Gyéritik a törpeharcsát a Tisza-tavon!

2016.06.24. forrás: sporthorgasz.eu

A törpeharcsa az ország szinte összes vizében jelen van, gyakran túlszaporodó állománnyal. Vannak, akik szívesen fogják, mert kedvelik ízletes húsát, másokat zavar az egyéb halak horgászatában.

Camping - Prologic Cruzade 640hirdetés

Ha az állomány normál szintű, akkor nincs gond, de a Tisza-tó ideális élőhely számára, ezért itt rendszeresen túlszaporodik, ami senkinek nem öröm Elsősorban azért, mert táplálékkonkurens: egy kilogramm halhús létrehozásához 8-9 kg természetes táplálékot használ fel, melyet az őshonos halak táplálékbázisából merít. Másodsorban ikra- és ivadékfogyasztó, harmadsorban pedig a túl sűrű állományban mindig fellép valamilyen kórokozó. Ezért foglalkozunk az ökológiai célú állománygyérítéssel, melyet hosszú távon kívánunk folytatni.

Az utóbbi hetekben az ország több pontjáról érkeztek hírek a törpeharcsa- állományok helyi elhullásáról. A jelenség a Tisza-tavon is megfigyelhető, ám összehasonlítva a korábbi évek tapasztalataival, nem kiemelkedő mértékű.

A kór, amely felütötte a fejét, kizárólag a törpeharcsa-állományt tizedeli. Az oka nagy valószínűséggel egy hazánkban néhány éve kimutatott fajspecifikus vírus, az ECV vagy más néven törpeharcsa-iridovírus. Ez sem más halfajokra, sem az emberre nem veszélyes. Azonban fontos, hogy megbizonyosodjunk a halak elhullásának pontos okáról, ezért laboratóriumi vizsgálat céljából mintát küldtünk a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósághoz. A laboratórium munkatársainak előzetes tájékoztatása szerint a tiszafüredi szabadstrandon kimutatott E. coli baktérium megjelenése nincs összefüggésben a törpeharcsa elhullásával, hanem emberi behatás következménye.

Ezzel együtt társaságunk munkatársai a szabadstrand térségében haladéktalanul megkezdték a törpeharcsatetemek begyűjtését.

A törpeharcsa gyors, tömeges elszaporodásra (gradáció) képes halfaj. A nagy egyedsűrűség kialakulása kedvez a betegségek gyors terjedésének, ami a fentebb részletezett következményekkel jár. A cikkünk elején tárgyalt problémák kiküszöbölése mellett a betegség okozta kellemetlenségek mérséklése is motiválta társaságunkat, amikor tavaly elkezdtük a törpeharcsa szelekciós halászatát. 2015-ben mintegy 120 mázsát sikerült eltávolítanunk a tározóból. Idén még több eszközzel folytatjuk a tevékenységet, hogy a Tisza-tavi állomány alacsonyabb szinten tartásával a jövőben lehetőség szerint mérsékelni tudjuk a hasonló károkat.

Horgász akciók 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »