A Tisza-tavon fogták ki a horgászok a legtöbb compót, csukát, harcsát és kősüllőt!

2016.04.27. forrás: http://sporthorgasz.eu

Nemrégiben zajlott le a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., 2015-ös évértékelő rendezvénye, ahol nagyon sok érdekes adat is napvilágot látott, többek között a horgászok fogásaival kapcsolatosan is.

Évindító horgászvásár 640hirdetés

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. április 22-én, a Hableány Hotelben tartotta évértékelő rendezvényét. A rendezvény vendégeit egy kis muzsikával köszöntötte a Fekete László Zeneiskola három növendéke, akik a hegedű tanszakon Rőmer Ottó tanár úr tanítványai. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. nevében Szabó István marketing menedzser üdvözölte a megjelenteket, köztük dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a társaság több partnerszervezetének képviselőjét.

A tanácskozás első előadója Hegedűs Gábor ügyvezető volt, aki érdekes adatokkal ismertette meg a jelenlévőket. A 2014. évi halfogási adatok szerint (a 2015. évi még nem áll rendelkezésre) a Tisza-tavon fogták ki a horgászok a legtöbb compót, a legtöbb csukát, harcsát és kősüllőt.

Gálné Gál Mária, a kft. irodavezetője a gazdálkodási adatokról adott számot. Az elmúlt évben nyolcvan helyen lehetett a területi jegyet megvásárolni. A tapasztalat az, hogy a horgászok 90 százaléka a tó mellett szerzi be a jegyet, amelyből 2015-ben közel ötezer darabot adtak el. A legtöbbet Tiszafüreden és Poroszlón vásárolták meg. Ettől az évtől a területi jegyet már gátközlekedési engedéllyel együtt is meg lehet venni. Elhangzott, hogy a tóhoz 19 országból és 448 településről érkeztek horgászok. Népszerű volt a turista jegy is, ebből a múlt évben 1447 darabot vásároltak. A társaság megfelelő gazdálkodását mutatja, hogy a saját tőke mértéke fokozatosan emelkedett, értéke – 2015-ben – 213 millió forint volt. Pályázat útján végezték el az Örvényi-morotva partjának megtisztítását, szintén pályázati forrásból épült fel a horgászközpont, hínárkaszáló gépet és két terepjárót vásároltak.

A halőrzési tevékenységet Zimány Ferenc, a halőrzési csoport helyettes vezetője foglalta össze. Tájékoztatást adott arról, hogy 10 halászati őr és két vezető dolgozik a csoportban. Elmondta, hogy jó technikai eszközökkel rendelkeznek: hat kisgéphajó és négy terepjáró segíti a vízi és a parti közlekedést. A múlt évben 22.603 ellenőrzést végeztek, 116 esetben kezdeményezték halvédelmi bírság kiszabását. Több, mint 86 ezer horgásznapot regisztráltak a tó körül. Zimány Ferenc bemutatott egy hőkamerás felvételt a jelenlévőknek, amit fel tudnak használni a bizonyítási eljárás során. Sorolta, hogy a halászati őrök az ellenőrzésen kívül részt vesznek a halasításban, a haljelölésben, a kormorán-állomány felmérésében, a vízpart tisztításában, a hulladék összegyűjtésében, a horgászhelyek fejlesztésében, a sulyomgyérítésben.

Papp Gábor ökológus a haltelepítés adatait ismertette. A ragadozó ivadék és a két- és háromnyaras pontyok mellett – kísérleti jelleggel – egynyaras compót is telepítettek. A haljelölések fontos adatokat szolgáltatnak a társaság által végzett munkához. Ennek legfontosabb tanulsága, hogy a tóba telepített halak túlnyomórészt a tározóban maradnak. Az ökológus egy 2013-as adattal szolgált, amikor a nyílt víz és a növényzet által fedett vízfelület aránya 60-40 százalék volt. Egy hasznos módszer, az ún. sávos kaszálás vált be a növényzet gyérítésénél. Papp Gábor beszámolt a kárókatonák gyérítéséről is: 2016-ra háromszáz egyed kilövését engedélyezte a Hortobágyi Nemzeti Park.

Nagy Gábor összefoglalta azokat a feladatokat, amelyeket a társaság vállalt és végzett az élőhelyfejlesztés érdekében. Elmondta, hogy az ívó és ivadéknevelő területek részben megszűntek, részben feladatuk módosult. A tennivaló az, hogy a tározótér több pontján visszaállítsák az ideális ívóterületeket. Az Apota nevű területen egy mesterséges ivadéknevelőt kívánnak megvalósítani, amely az egész tó halállományára jó hatással lesz. A szerződéses halászatot kibővítik ebben az évben; további két halászt a busa állományának csökkentésére foglalkoztatnak.

Szabó István marketing menedzser azt a tevékenységet mutatta be, amelyet a társaság a marketing munkában végzett: megjelenések az országos és helyi médiában, internetes felületeken, saját honlap működtetése. Ennek az évnek a feladata a honlap újraépítése, annak az alkalmazásnak az elindítása, amelyen a behúzós horgászathoz a horgászhely-foglalást meg lehet tenni, és egy kiadványt is megjelentetnek a horgászat elméleti és gyakorlati módszereiről. Szabó István értékelte a Tiszai Pecasuli keretében elvégzett munkát.

Hegedűs Gábor ügyvezető néhány adattal egészítette ki az elhangzottakat, majd bejelentette, hogy a társaság – speciális jogállású tagként – belépett a Magyar Országos Horgász Szövetségbe.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gratulált a társaság által elvégzett munkához. Elmondta azt is, hogy mintaszerű, ami a Tisza-tavon történik. Az államnak, a minisztériumnak is voltak és vannak lehetőségei arra, hogy a térség fejlődjön, erősödjön a belföldi turizmus. A miniszter tájékoztatást adott arról, hogy a halgazdálkodásból származó 620 milliós bevételt – többek között – a kárókatona gyérítésére, hal-élőhely-fejlesztésre, medermélyítésre, a Pecasuli program támogatására használják fel. Bejelentette, hogy napirenden van – négy terméknél – az élelmiszer-áfájának csökkentése. Ezek mellett célszerű lenne a halhús általános forgalmi adóját is csökkenteni, mert így a hal aránytalanul drága lesz a sertés- és baromfihúshoz képest.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere a tulajdonos önkormányzatok nevében fűzött megjegyzést az elhangzottakhoz. Gratulált a beszámolókhoz. Az önkormányzatok a cég mögé állnak – mondta -, és a továbbiakban is segítik a társaságot.

Rövid hozzászólást hallhattak a jelenlévők dr. Harka Ákos haltani kutatótól, aki külső szakértőként segíti a társaság munkáját, illetve dr. Szűcs Endrétől, a MÉRMŰ Kft. ügyvezetőjétől. (Ez a cég tervezte meg a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. székházát.)

Az évértékelő rendezvény szokásos eseménye a társaság elismeréseinek átadása. A legeredményesebb horgászjegy-értékesítők voltak a múlt évben: Szepesi Imre (Sellő Horgászbolt, Poroszló), Magyar Lajos (Tiszaörvény) és Oláh Tamás (Kisköre). A Legsportszerűbb Tisza-tavi horgász 2015 elismerést Lukácsi Béla vehette át. A Tisza-tavi horgászatért 2015 díjjal pedig Dr. Fazekas Sándor miniszternek mondtak köszönetet.

Az eseményről készült összefoglalót a Tiszafüredi Főnix Tv április 27-ei adásában láthatják.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »