Őszi-téli ruhavásár 2.

Tilos a halászat – Oda sokak megélhetése, a halászcsárdáknak befellegzett

Tiszalök, Tímár, Tiszatelek – Már nem váltható a természetes vizekre kereskedelmi célú halászati engedély.

C-protekt
hirdetés

Mint Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, az intézkedés nem egy bosszúhadjárat része a halászok ellen. Az indokolta a lépést, hogy egyes hazai halfajok állománya megcsappant, mások szinte eltűntek a természetes vizekből a környezeti és élőhelyi tényezők miatt.

– Vannak a nemzetgazdaságot érintő érvek is. Hazánkban 350 ezer horgász van, a halászok száma pedig 2–300-ra tehető. Jelenleg sok település számára a horgászturizmus az egyedüli kitörési pont. Ehhez viszont horgászokra és több halra van szükség!

A kereskedelmi célú halászat betiltása érzékenyen érintette a Tiszalökön élő Ambrus Józsefet is.

Már érzik a hiányát

– Cserépkályhásnak tanultam, voltam postás is, de az elmúlt 29 évben halászattal foglalkoztam. Három éve jöttem nyugdíjba, de folytattam a halászatot. Nem tagadom, nagyon rosszul esett a kereskedelmi célú halászat megtiltása, hiszen a nyugdíjam ötvenezer forint, jól jött a családnak ez a keresetkiegészítés. Most, hogy elestünk tőle, már érezzük is a hiányát. Gyerekkorom óta kötődöm a folyóhoz, szinte a Tiszán nőttem fel – mesélte Ambrus József. – A Szabolcsi Halászati Kft-vel kötöttem szerződést, három kilométeres szakaszt béreltem. A kereskedelmi halászatban is meg volt határozva, hogy fajtánként mennyi halat foghatok, de ezt a felső határt nem értem el soha.

Felvetettük azt az örökös vádaskodást, hogy a horgászok szerint azért nincs a Tiszában sok hal, mert a halászok kifogják előlük.

– Ismerek olyan horgászt, aki jóval több harcsát fogott bottal, mint én hálóval. Sok horgász ma már profi módszereket használ, műszerrel keresi meg a halat. Fáj a szívem, mert egy ősi mesterségnek vetett véget ez a törvénymódosítás. Ott a rengeteg háló, varsa, horog, ki venné meg, hiszen nem kell már senkinek sem. A Tiszára nem haragszom, az hiányzik, magát a helyzetet nem tudom könnyen feldolgozni.

Mint mondta, áradáskor jó fogások voltak, de hát az elmúlt években aszályos időjárások köszöntek a halászokra.

– Bezzeg amikor még megvoltak az ártérben a kubikgödrök! Áradáskor volt ívóhelye a halnak, apadáskor a sok kishal ment vissza a ­folyóba.

Apáról fiúra

A Timáron élő Sztankovics családban apáról fiúra szállt a halászat mestersége. A nagyapját és az édesapját követve az általános iskola elvégzése után, már 14 éves korában megszerezte a hivatásszerű halászatra az engedélyt Miskolcon a most 28 esztendős Sztankovics Imre. Pár éve még úgy gondolta, ebből fogja eltartani családját, ebből fogja felnevelni gyermekeit. Az édesapja ugyanis még 1989-ben a timári Tisza-parton halsütödét nyitott, így besegített a vállalkozásba úgy is mint halász, úgy is mint konyhai dolgozó. Ennek érdekében még a szakácsvizsgát is megszerezte.

– Édesapa 2011-ben meghalt, folytattam a halászatot és a sütödét – merült el emlékeiben Sztankovics Imre. – Erre alapoztam a jövőmet. Ami halat reggel és este fogtunk Dávid bátyámmal, azt megsütöttük napközben. A friss, jóízű tiszai hal kedvéért még messzebbről is eljöttek hozzánk a kirándulók. Az eddigi életemet vágta ketté a törvénymódosítás. Titokban még abban reménykedtem, hogy majd a gyermekeim követni fogják ezt a családi vállalkozást, de most már minden hiába. Boltban vásárolt halat lehetne sütni, de az már nem az igazi, s nem is olyan finom, mint a frissen fogott tiszai hal. Nem tudom még, hogy mit csináljak, hogyan legyen tovább. Hiába folytatnám a kis szerszámos halászatot, abból már nem lenne bevételem, nem tudnám eltartani a családom…

Megszűnik a vonzerő

A tiszateleki Kancsal Harcsa Halászcsárdát 1987 óta Fejér Géza üzemelteti.

– Ha ez így marad, akkor a tiszai halászcsárdáknak befellegzett, hiszen megszűnik az a vonzerő, ami eddig odacsábította a vendégeket. Teljesen más ugyanis egy tiszai halból elkészített étel, mint abból, ami halastóban nevelkedett. Valószínűleg többen be fognak zárni – osztotta meg véleményét lapunkkal a vállalkozó. – Nekem a csárda mellett van panzióm, a közelben csónakkikötő, vagyis számíthatok a jövőben is kirándulókra, akiknek az ellátását meg kell oldanom. Én erre tettem fel az életemet, a jogszabályok adta keretek között kell megtalálnom a további működés feltételeit.

Soha nem hallott panaszt

A halász kifejezést a nevében is őrzi a Szabolcsi Halászati Kft., így kíváncsiak voltunk, a céget hogyan érinti a változás.

– A legnagyobb vesztesek a halászok, akik a megélhetésük végett végezték ezt a munkát. Mi most attól a bevételtől esünk el, amit a Tiszadobtól Zsurkig tartó tiszai szakaszon nyolc halász fizetett bérleti díjként nekünk – tudtuk meg Radóczi Jánostól, a kft. ügyvezetőjétől.

További részletek a kelet.hu-n.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

a Cibu szelleme Letenyérőla Cibu szelleme Letenyéről (fikanick)
8 hónapja

A komám - amíg nem lett súlyos beteg - az volt a király a Mura és annak befolyó vizei minden halai felett!
Ha útban volt neki valami fűzfa a parton, addig rakosgatta a tűzet annak tövébe, amíg végül az a fa beledőlt a folyóba is akár. (Ez egy 2013 június 26-án lőtt gyenge kép csak arról.)

53
Sárközi JózsefSárközi József (fikanick)
2 éve

Hiába moderálgatod ezt itten. Úgy el lesznek kapva!

52
hirdetés (x)
Sárközi JózsefSárközi József (fikanick)
2 éve

A hozzászólást moderáltuk (a szerk.)

51
miska
2 éve

1.Én még nem hallottam tönkrement halászcsárdáról.
2 Nem kell túl sok akciófilmet nézni.

50
S. JózsefS. József (fikanick)
2 éve

kakambuki találkozni akar és fog is a bicskámmal!

49
kakambukikakambuki (fikanick)
2 éve

Fölösleges dolog sajnálni a halászokat, leginkább az úgynevezett rekreációs gazembereket akik az engedélyük birtokában , sajnos a Tisza Dombrád-Záhony szakaszán tevékenykednek, pl. S. József révleányvári lakos!!

48
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

Ha az ívó halakat nem rabolják le, akkor mindenképpen gyarapodik az állomány. Persze, ehhez ellenőrzés is kell(ene).

46
miimii (fikanick)
3 éve

és ettől most a jelenleginél jóval nagyobb lesz a hazai halállomány?
paraméter optimalizálás szempontjából nézve: kiiktattak 1-2 halpusztitó paramétert (halászok, orvhorgászok) és várják a csodát
van ám még néhány dolog amitől dögölhet/fogyhat a hal, olyan is amiről nem tudnak
persze ne legyen igazam és javuljon az állomány :)

45
DiNS
3 éve

Na pontosan itt a lényeg!!! Egy jogszabály annyit ér, amennyire betartják, - vagy betartatják.. Nálunk fejlettebb erkölcsűnek mondott társadalmakban (pld. németek, angolok)is csak úgy működik a jogkövetés, ha tartanak a jogsértők a hatalmi szankciótól (bírság, börtön, stb.). Aztán ha az állampolgár érzi a rendet, a szigort, akkor előbb-utóbb már belevésődik a tudatába, a jogkövetés, kezd automatikussá válni a dolog és eljut odáig, hogy nemcsak ő lesz önkéntesen jogkövető, de odafigyel a környezetében lévő többi emberre és jelzéssel él felé, ha valaki jogsértő magatartást tanúsít (pld. fejlettebb nyugati részeken szólnak ha az utcán szemetelsz, vagy tilosban horgászol, vagy hasonló), ha meg nem használ a figyelmeztetés, akkor azonnal rendőrt hívnak és annak meg már nagyon komoly következménye lesz.

Nálunk legtöbb természetes vízen gyakorlatilag nem volt halőrzés, - mert az a pár ritka esemény nem jelentett visszatartó erőt sem a folyamatosan tilosban járó, bűnöző alászoknak, sem a szabálytalan pecásoknak. Ha meg Te- mint becsületes, természetvédő, jogkövető, stb.horgász - esetleg be mertél szólni az ilyeneknek, akkor egyrészt a testi épségedet, vagy az autód épségét kockáztattad, másrészt szemét spicli lettél azonnal. ha többször ennyi ellenőrzés lett volna, akkor rövid időn belül rend lett volna folyók partján, de így csak káosz és rablás volt és az érezte magát kellemetlenül, kitaszított kisebbségnek, aki ez ellen felszólalt, vagy tett, - tenni próbált. Ez a legnagyobb baj. Semmit nem ér ez a jogszabály módosítás, ha nem lesz aki betartatja azt, vagyis szigorú ellenőrző rendszert kell kiépíteni. Tízszer-húszszor, vagy harmincszor gyakoribb ellenőrzés kell, mint eddig, akkor lesz eredmény. Ebben egyrészt az alhaszonbérlő horgász szervezeteknek van legtöbb felelőssége, de szerintem a MOHOSZ is köteles lenne aktívan besegíteni a dologba (pld. szigorú halőrzési rendszer kiépítését megkövetve, ilyen feltétellel adná tovább a területet, vagy akár külön halőri rendszert is fenntarthatna). Úgy gondolom, hogy egyrészt erre jutna is abból a rengetek pénzből, ami (haszonbérleti díjként és állami jegyek árából, stb.)befolyik a MOHOSZ-hoz, másrészt legalább "törlesztene" valamit a MOHOSZ abból a sok gyalázatos, - évtizedekig tartó - mulasztásból, semmittevésből, "érdek nem védelemből", ami miatt adósa lett a magyar horgász társadalomnak. Tessék végre valami érdekvédelmi tevékenységet felmutatni, mert eddig ilyen nem volt!!! Az hogy a a MOHOSZ az általa fenntartott nívótlan Magyar Horgász kapcsán pénzeket juttatott baráti cikk íróknak és egyéb fölösleges módon elköltötte a horgászoktól hozzá befolyó pénzeket, ez még nem jogosítja fel a létezésre. Elismerésre pedig semmiképp nem! A MOHOSZ egy gyalázatos mutyis, vízfejű, gittegylet volt eddig és ezzel a mentalitásával a halászok szabad garázdálkodása mellett a másik nagy felelőse a magyar folyókon kialakult "haltalanság"-nak. "Bűnösök közt cinkos, aki néma!!!"

43
nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

Nem is lett volna ilyen ellentét, ha az állam ellenőrizte volna a területeit, és nem csak papíron, hullott volna a férgese mindkét oldalon, de mint tudjuk az igazság odaát van. :-)

42
nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

Így van sajnos, akinek a 100 db. is kevés, na majd ez is sorra kerül szerintem.
Valamint az a fajta aki rá sem szorul, csak a kis éttermét látja el kis szerszámos, azaz rekreációs halászként, áramozva (persze hogy tiltott), és meggyőződésem nem az anyagi haszonért, hanem mert a vérében van, meg mert megteheti, senki sem mer és tud ellene tenni, nem általánosítunk, ahogy te sem teszed, ugye? :D

41
gyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz begyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz be (fikanick)
3 éve

reki (ksz.) írta ide és nem "megélhetési". :-P

ám, ismerek megélhetési horgászt, igaz ksz. halászt is, sajnos.
az embert kellene ismerned és nem általánosítani.
sok nagypofájú bunkó terem a vízpartokon, a vadvizek, folyók partján is.
gátlástalan emberek, eladásra fogják a halakat. horgászbottal és emelőhálóval.
hangsúlyozom: az embert kellene ismernetek!
(már amelyiket lehet emberszámba venni egyáltalán ugye.)

40
bmate
3 éve

Nem kell sírniuk, most kaptak több száz millió forint támogatást halgazdálkodásra.

39
nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

Hát én úgy látom nem győztek ludat.:D:D:D
De ne sírjál, majd nyomjátok tovább rekreációsban, míg ki nem hal az a nemzedék is.
Tessék tavat venni, GAZDÁLKODNI, ígérem még büszkék is leszünk rátok, ha le tudjátok végre nyomni az itteni őshonos halak árát, mert már eláraszt minket a sok tengeri, külföldi szeméthal, pláne fagyasztva.
Vannak azért kétségeim, de hajrá veletek vagyunk, a lehetőség (pl. pályázatok is vannak) és a feladat adott, bizonyítani kell nem sírdogálni!

38
gyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz begyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz be (fikanick)
3 éve

segíííítsééég! vágóhorgot ide!
vágjuk bele... :D

37
bmate
3 éve

á, itt az egyik halász
ADMIIIIIIIN!!!
:)

36
gyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz begyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz be (fikanick)
3 éve

"Sok disznó ludat győz." ;-/

35
gyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz begyűlöld a halászokat és akkor nem sárgulsz be (fikanick)
3 éve

;)

34
DiNS
3 éve

Igen. Sajnos ismerem a videót és vagy egy pohár piát, vagy nyugtató kell beszednem, hogy mégegyszer megnézzem. Tudjátok az a furcsa, hogy ebben az országban így mennek a dolgok. Egész Európában sok éve tilos a halászat a természetes vizeken, csak nálunk nem. Mindemellett hogy nem jutott eszébe senkinek, hogy valami jogi védelmet biztosítson az ívó halaknak a gátlástalan halászattal szemben. Azon nem csodálkozom, hogy a politikusainknak és a jogalkotóknak nem tűnt fel a dolog, de azt a kérdést azért tegye fel magának mindenki: Mi a rohadt szemét anyját csinált a sok MOHOSZ-os funkci az elmúlt 30-40 alatt????? Azonkívűl, hogy beszedte az állami jegyek árát és az igen színvonaltalan Magyar Horgász-on keresztül egy csomó pénzt kifizetett a haver cikkíróknak (Hunyadi A., Bokor, Füstös, stb.) sokszor úgy, hogy az adott cikk az említett emberektől többször is megjelent x év alatt! Ismétlés a tudás atyja? vagy milyen megfontolásból? A MOHOSZ sok tízév alatt semmilyen szinten nem képviselte a magyar horgász társadalom érdekeit. Egy régi, kommunista bútordarabokkal telepakolt gittegylet volt. A mostani fideszes vezető miatt pedig mutyi-gyanú van. Remélem csalódik aki erre gondol!

33
zubikzubik (fikanick)
3 éve
DiNS
3 éve

Nagyon bízom benne, hogy innentől a folyókra csak horgász szervezetek kapnak halgazdálkodási jogot, lehetőséget és ha így van, akkor még hobbi halásznak véletlenül sem adnak ki semmilyen halászengedélyt soha (hacsak nem erre kötelezi őket valami jogszabály).

Úgy tudom, hogy sajnos a felső-Tiszára, Szamosra, Túrokra, stb. még ebben az évben (2016-ban) is van haszonbérleti joga a Rákóczi Halászati Szövetkezetnek, ezért teljesen biztos, hogy az utolsó évükben még az ikrát is ki fogja halászni ez a becstelen banda. A kormoránt sem gyérítik, pedig az ő kötelességük lenne. Felhőkben repkednek a folyók felett és ahol leszállnak, ott kő kövön nem marad. Szégyelljék magukat ezek ezek az "ősi tudós mesterek"! Csak azért váltok engedélyt idén erre a területre, mert ha néha hazautazunk a szülőfalumba, hát nyugodtan le tudjak menni dobálni kicsit a Szamosra, - inkább nosztalgiából (itt nőttem fel, itt tanultam meg horgászni), mert amúgy már évek óta gyászos a fogás, - balint és domit még el-el lehet csípni, de más ragadozó ritka madár már. Keszeg is alig van már a folyóban, -hála a szövetkezet sok éves halrablásának. Az egyik holtág befolyónál idén is rengeteg sülőt ki fognak venni a teszi-veszisek tilalmi időben, mert persze ivási időben, áradó vízben az összes süllő ott köt ki. Név szerint ismeri a vidéken mindenki ezeket a rohadék halászokat.
Más vizekre járok inkább többet, ahol - egyenlőre - még érezhetően több a hal.

31
zubikzubik (fikanick)
3 éve

JA és még annyi 17-éve 15m énként volt egy horgász hely és mind a két oldalt ma Köröstarcsától Gyomaendrődig jó ha van10 db horgászhely ez kb 15km-es szakasz mindent be nőt a gyalog akác mert senki nem megy oda ahol nincs hal

30
zubikzubik (fikanick)
3 éve

Kb 17 éve hihetetlen halbőség volta Hármas-körösön ,teli volt német horgászokkal jöttek nem kelet hozzá ország imázs fizetett videó reklám külföldön .mert szájról szájra terjedt a jó fogás híre ,akkoriban Gyomán nem lehetett szállást kapni nyáron.Majd a tiszai cián szennyezés után átette néhány halász család ide a székhelyét teljesen le rabolták a vizeket ,ma se külföldi se belföldi horgász nincs mert Budapesten a belvárosban a Dunán többet lehet fogni mint itt .A tavalyi év meg a legrosszabb volt gondolom tudták hogy vége a rablásuknak 2016-tol ezért még amit ki lehetett szedni mindent ki szűrtek már méreten aluli harcsát se fog senki

29
tiszaipotykatiszaipotyka (fikanick)
3 éve

kedves DINS nagyon örülök hogy ezt mind meg írtad és annak is hogy rajtam kívül más is látja a felső Tiszai halászok tevékenységének kárát és az ellenőrizetlen halászataikat én 15 éve horgászom a Tisza Vásárosnamény Záhony szakaszon és soha egy ellenőr nem igazolt le és itt is zsák szám vitték a halászok ivás időben a pontyot harcsát kecsegét láttam olyat mikor a halász megjött a kikötőbe két zsák pontyot vitt a kocsijába és másnap egy zsák fiók harcsával sajnos ezt látva még a horgász kedvem is elment egész évben nem jártam le pecázni semi értelme ja és a 15 20 kg-os halakat élve eladják a környező halastavaknak sajnos azzal hogy betiltották a nagyüzemi rablást azzal semi nem oldódik meg ezen a szakaszon hiszen ellenőrök nincsenek és kis halászatival ürügy lesz le meni áramozni ez a probléma nincsenek rendőrök de azokkal is jóba vanak akik épen ere-tévednek

28
zoldfulu
3 éve

akárki,

Három éve pecázok a Tiszán, egyszer találkoztam ellenőrrel. Szerinted azt, aki lopni akarj a halat, ez meghatja? Pedig én Szeged környékén pecázok, nem is a világvégén.

Mondom, bele kellene nézni a tükörbe néha.

Nyilván, ha a 3 nagy halpusztító közül az egyiket kiiktatják, javulni kell a helyzetnek, vagy legalábbis lassabban romlania, de érdemes lenne az emberek tudatába is belegyömöszölni, hogy erre azért van szükség, hogy több halat fogjunk, nem azért, hogy több hal rohadjon bele a mélyhűtőbe, vagy kövérebbek legyenek a disznók.

27
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

A horgászokat néha még ellenőrzik, a halászokat soha. (Gyakran a halász egyben a halőr is.) Az utóbbiak csak nyomokban írják be a fogásukat. Nekik ugyanis adót is kellene utána fizetniük.

26
zoldfulu
3 éve

akárki,

Tegnap egy kicsit bogarásztam, a statisztika alapján a pecások kb. kétszer annyi halat vittek el természetes vizekről, mint a halászok. Ebben még benne volt a Balaton is. Tudjuk, hogy a halászoknál nem került be minden a statisztikába, de azt is lehet tudni, hogy a horgászoknál sem. Aki ebből él, annál biztosan nem.

Érdemes néha tükörbe nézni.

25
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

Bmate:
A kockatavi egyenpontyok nem tartoznak a témához. Itt most a természetes vízi halászat betiltásáról van szó.

24
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

Szerintem a horgászok legfeljebb tíz százaléka jár természetes vizekre.

23
zoldfulu
3 éve

akárki

Igaz, közben rájöttem én is, hogy ez nem pontos így. Ettől még alapvetáen igaz az állítás, 200 halásznak nagyon ott kellett lennie, hogy akár 100-200 000 horgász pusztításával felvegye a versenyt. Ráadásul itt csak a nemes halakkal számoltam.
És azt is lehet hallani, hogy horgászok között is rengetegen vannak, akik ebből élnek, vagy legalábbis jól kiegészítik a jövedelmüket, valszeg sokkal többen, mint 200-250-en.

22
bmate
3 éve

tökmindegy, hogy milyen vízből veszik ki azt az óriási halmennyiséget. kiveszik, elviszik.

21
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

Ett téves a számításod, hogy a 300000 horgász zöme az egyesület taván lesi az egyenpontyot, nem jár a természetes vizekre.

20
bmate
3 éve

Egyetértek. A horgászok és a kormoránok fej-fej mellett haladva ugyanúgy irtják a halat.
(Kérdés, hogy melyik fejnak van rá nagyobb jogosultsága...)

19
zoldfulu
3 éve

nvd,

Egyetértek. Sőt, egy picit továbbmennék, azt mondom, hogy miután kipiszkáltuk a halászok szeméből a szálkát, érdemes lenne a sajátunkból is kipiszkálni a gerendát.

Egy rövid számolás, hogy értsétek, miről van szó. Van 350 000 horgász. Ha egy horgász évente átlag 15 nemes halat visz el, ami átlag 1 kiló, az kb. 5 000 000 kg halat jelent egy évben, ami kb. 5 mrdFt. Ha a halászok ugyanennyit vittek volna el, fejenként átlag kerestek volna vagy 20 milliót. Lényegében nettóban, mert ugye a számlás bevételük ennél jóval kevesebb. Én csodálkoznék, ha ennyit kerestek volna,és biztos vagyok benne, hogy nem másodállásban halászgattak volna.

És többen rinyáltak itt, hogy mi az, hogy nem lehet elvinni 100-nál több halat...

18
nvd
3 éve

Félre ne értsetek!Nem védeni akarom a halászokat.A fővárosiaknak nem kell sokat magyarázni,hogy miről van szó.A Kisdunán,(Ráckevei Dunaág)50 éve nincs halászat.Mégis tönkrement egy csodálatos víz.És az elmúlt 10 évben gyorsult fel a folyamat.Hangsúlyozom:50 éve horgászkezelésben!!Ne várjátok a csodát!Amíg nincs komoly őrzés és a jofogáson,a hajománián,a vaterán 100 e ft alatt kaphatóak a profi villanycuccok,nincs remény.

17

Ősszel megcsípték a budapesti ellenőrök a Murán, mint sok bottal horgászót? Sebaj! Az engedélyes kis-szerszáma nem került veszélybe a kormorán bácsinak. ;)

16
HalrablóHalrabló (fikanick)
3 éve

Szertjük a halászokat!
A szerszámaikat ne dobják ki.
Eladthatják a szelektíven halászóknak, vagy használhatják a saját kockatavaikban.
Ne a horgászokat okolják a sorsukért!
A közösségükben lévő személyek gusztustalan viselkedése, rablása, kifosztása a fő ok.
Nem értem. Mit vártak?
Nem lesz semmi következménye?

15
DiNS
3 éve

Hát igen, - erről, s ilyenekről beszéltem. Szégyentelen, gátlástalan gazemberek ezek az "ősi tudós mesterek". A cikken szereplő "díszpéldánynak" is az fáj legjobban, hogy nem ingyen van a sütödében eladható hal, az úgy teljesen más lenne! A tiszai hal ízéről és minőségéről (ami egyébként nem vitás) való nyavalygása, csak álcázza ezt a "financiális bánat"-át. Mondja már meg nekem valaki, hogy ez a fishing time akkor most horgász, vagy halász magazin?!?

14
DiNS
3 éve

Kb. egy hete megjelent ezen a weboldalon egy másik "halász simogató" cikk is, arra elég indulatosan - viszont tárgyilagosan - reagáltam nagyobb terjedelemben, - ezt most ide másolom:

Hát nekem pedig a Szamos folyón van rálátásom úgy kb. 25 éve az "ősi mesterségre", ami alapján mindenkit óva intenék, hogy egy kicsit is sajnálja a halászokat. Pár érv, amit számtalanszor tapasztaltam az engedélyemet elmúlt évek alatt kiadó halászati szövetkezet által hasznosított ezen vizeken, pld: legtöbbször már engedély hiányában elkezdték tavasszal a halászok az orvhalászatot, majd miután egyszer egy bejelentésemre a szövetkezet emberei végigmentek a folyón és összeszedtek vagy 200 db illegális varsát, utána az orvhalászok megjelentek a szövetkezetnél és közölték, hogy ők kifizetik az éves halászengedélyt, csak kapják vissza a varsáikat (értsd: bűncselekmény elkövetési eszközei ekkorra már) és döbbenet: a halászati szövetkezet vissza is adta nekik, ahelyett, hogy feljelentette volna őket bűncselekmény elkövetése miatt. Ezt a szövetkezet akkor elnöke személyesen mondta el nekem.

Aztán volt olyan szakasz a folyón, hogy 300 méteren vagy 20 varsa volt egymás után lerakva (teljesen szabálytalan ez is). Aztán tilalmi időben egyes befolyóknál szó szerint zsákszámra vitték el a süllőket az emelő hálósok (retúrtól a 11 kilósig mindent!). Aztán ellenőrzés az égvilágon semmi nem volt (25 év alatt én egyszer sem találkoztam halőrrel a Szamoson, Felső-Tiszán, Túron, Krasznán, stb.), mert a halőrök munkaidőben a szövetkezet tulajdonosának a magán halastaván halásztak. Bár mégis történt olyan eset ennek ellenére, hogy egy egyébként becsületes horgász ismerősöm - akinek minden évben volt területi engedélye - egy évben kora tavasszal úgy ment ki pecázni, hogy még éppen nem volt ideje (hibázott, de tényleg ki akarta váltani kicsit később), na, őt meg véletlenül megfogták, megbírságolták, elkobozták a horgász botjait és 3 évig nem lehetett engedélye utána. Nem az volt vele szemben az eljárás, mint a fenti bűnöző, haltolvaj halászok esetén, akik még az elkövetési eszközüket is visszakapták ugye.

Aztán meg mindent elvittek a halászok, ami fennakadt a varsában és hálójukban, 25 centis kölyök harcsát tilalmi időben is. Gyakran láttam beledögleni halakat - védett és nem védettet egyaránt - a varsába. A víz alatt megszámlálhatatlan véghorog, fenékhorog volt a rengeteg varsa mellett is. A Felső-Tisza - Túr befolyónál hálóval és varsákkal teljesen el volt rekesztve rendszeresen a torkolati rész, úgy, hogy ott egyetlen hal sem tudott felúszni sosem (max. sneci). Érdekes eset: volt, hogy bejelentettem a halászati szövetkezet elnökének, hogy az adott Szamos szakaszon egy orvhalász tevékenykedik, aki minden reggel korán felnézte a varsáit, egy reggel a bejelentésem után ki is mentem személyesen a szövetkezet halőrével nagyon korán (még sötétben), elbújtunk a füzesben elég messze az orvhalász csónakjától, de érdekes módon - hogy-hogynem! - aznap nem jött le a folyóra a szemét, de utána való napokban továbbra is rendszeresen lejárt orvhalászni.

(A helyi illetékes vízi rendőrök a rossz nyelvek szerint nemhogy beszálltak volna az orvhalászok elleni harcba, de maguk is űzték ezt a "szép" mesterséget.)
Állítólag telepítés itt is csak papíron volt, még a ciánszennyezés utáni hivatalos telepítés egy részét is egy helyi maffiózó vállalkozó halastavába rakták a szövetkezet emberei. De ha esetleg volt is valami telepítés, azt a halászok szinte azonnal vissza is fogták, mert közismert, hogy a frissen teleptett (mondjuk pályázati pénzből, vagy a horgászok területi engedélyéből befolyt összegből vett!) tavi ponty folyóban igyekszik a partmenti öblökbe húzódni és ilyenkor dugig voltak a természetesen ide lerakott varsák a nem sokkal előtte telepített pontyokkal. Tudnám még sorolni napestig azt a sok gyalázatot, mit ezen "szép ősi mesterség" űzőitől kb. 25 év alatt tapasztaltam csak a Szamoson. Rengeteg bejelentést tettem a szövetkezet és a rendőrség felé, sosem történt semmi, - pld. volt olyan, hogy a rendőrök bejelentésemre ki sem jöttek, mondván fontosabb bűncselekmények (bár nem lehetne ilyet mondaniuk) miatt nincs rá idejük, emberük. Akkor miről beszélünk?!? Én belefáradtam mára ebbe az egészbe.

Szóval nem volt itt eddig sem halgazdálkodás, csak szabad rablás a folyókon, úgy hogy mindemellett a horgászokkal a kirablott vizekre kifizettették a területi engedélyeket szemrebbenés nélkül és annak ellenére, hogy egyre kevesebb halat lehetett horogra kapni az engedély árakat időnként – szinte minden évben - még emelték is. Nonszensz helyzet, hogy területi engedély birtokában a horgász a varsáktól és különböző halász eszközöktől pár méterre volt kénytelen horgászni, vagy sokszor a jó helyeken egyáltalán nem is, mert oda telepítette a halász a varsáit. És még egy fontos dolog: sokan félreértik a helyzetet, mert nem az összes halászat van tiltva január 01-től természetes vizeken, csak az un. kereskedelmi célú halászat, de emellett a hobbi, vagy "rekreációs" halászat engedélyezett. Ezek tipikusan az un. kisszerszámos halászok (varsával, fenék-, véghoroggal, különböző fixált hálókkal, stb.) és ezek tettek a Szamoson, Tiszán, Túrokon - és szerintem legtöbb magyar folyón - a legtöbb kárt a halállományban. Na most mutasson nekem valaki egyetlen halászt is, aki hobbiból- mint egy sporthorgász pld. - kifizeti az éves halászengedély (ez már évekkel ezelőtt is 50 ezer Ft. volt errefelé) árát és kikapcsolódósként lejár halászgatni. Nincs ilyen, mindegyik feketén árulta a halat (ez természetes és köztudott ezen a vidéken!) eddig is és ezt fogja ezután is csinálni ha kap engedélyt (csak abban bízhatunk, hogy a horgász szervezetek nem fognak kiadni halász engedélyt az alhaszonbérletükbe került folyókra), mert ellenőrizhetetlen, hogy a "hobbi halász" saját konyhájára viszi fel a halat, vagy el is adja, - persze számla nélkül.

Írja cikk, hogy. " Mostantól állományszabályozó és az idegenhonos halfajok halászata folyhat, az is komoly ellenőrzés mellett" - írja ez a bicskanyitogató aspektusú cikk. Állományszabályozás?!? Idegenhonos fajok halászata?!? Komoly ellenőrzés?!? Magyarországon??? El tudja valaki képzelni, hogy ott áll a halőr az állományszabályozó-idegenhonos halat halászó halászháló mellett és figyeli, hogy a halász mit fog és az őshonos halat szépen visszaengedi a folyóba? Ha-ha-ha!!! Pedig én amúgy szeretem sci-fi-t. Nem humoros ez persze, de amit én 25 év alatt láttam ezektől "tudós ősi mesterek"-től, hát azok után csak kínomban nevetni tudok ezen a cikken.

Egyébként mondja már meg nekem valaki, hogy mit keres egy ilyen "halászújságba való" gyalázatos cikk egy horgász weboldalon?

Ilyen előzmények ismeretében és emellett ismervén a "magyar állapotokat", az emberi mentalitást, hát én szkeptikus vagyok, - de persze egyben reménykedő is.
Csak egy friss adalék: az én másik horgászterületemre (un. Felső vízi engedély, - Sebes-Körös, Berettyó, stb. folyók) tavaly még területi engedélyt adó halászati szövetkezet jogviszonya is lejárt 2015. dec. 31.napjával, és nem is pályázott a következő időszakra, de horgászok látták, hogy ennek ellenére 2016. január első napjaiban még a szövetkezet halászai hálóztak a Sebes-Körösön.
Ezt személyesen én nem láttam, de talán életszerűtlen, hogy ilyet horgász - pláne meg már jelenleg - magától kitalál.

Sajnálom, hogy ez van, de én eddig a kb. 25 év alatt csak és kizárólag gazember halásszal (amúgy nem kevéssel) és gátlástalan szélhámos halászati szövetkezettekkel találkoztam a folyók partján és így érthetően nincs jó véleményem róluk, - erről nem én tehetek.

Bocsánat! Láttam már korrekt halászokat is, de azok egy privát halastónál - és nem vadvízen - dolgoztak. Oda kellene korlátozni őket egytől egyig, ott max. maguktól, vagy a tulajdonos főnöküktől lophatják a halat kedvük szerint.

Hát persze, én is bizakodom azért, mert ami most van, volt az egészen egyszerűen gyalázat. Nehéz elképzelni, hogy ettől rosszabb is lehet, - nem is akarom. Hátha lassan tényleg elkezd mozdulni valami. Amiket írtam, azt egy-két kivétellel személyesen tapasztaltam, - úgyhogy igaz.

Egyébként a magyar horgászok jelentős részéről is elég lesújtó véleménnyel vagyok, ott is változás kellene a fejekben, de most ebben a cikkben a halászokról volt szó és arra reagáltam, tény, hogy elég keserűen.
Sokat harcoltam évekig a becstelenségük ellen és nagyon belefáradtam, mert még a hatóságok és rendőrség részéről is falakba ütköztem.
Egyébként ezen a weboldalon van egy másik "halász-simogató" cikk is, egy elmondása szerint munkáját elvesztő halász panaszkodik és állítja, hogy a legnagyobb gond inkább a kormoránok elszaporodása. Utóbbi igaz is, én is látom, hogy micsoda csapatokban portyáznak időnként, de mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy a kormoránok kilövésére (gyérítésére) a halászatra jogosult kérhet hatósági engedélyt (illetve jelenleg talán nem is kell előzetes engedély, csak utólagos bejelentés, - ebben nem vagyok biztos, de ez most részletkérdés), ha túlzottan elszaporodtak (na ez már megtörtént sajnos) valahol és nagy károkat okoznak a halállományban. Ezek pedig a halászatra jogosultak, az adott területen halgazdálkodást folytatók, melyek az utóbbi sok tíz évben pontosan a halászati szövetkeztek voltak és nem tettek ez ügyben semmi érzékelhető lépést (ennek költségeire is sajnálták a pénzt nyilván), - vagyis végső soron - azáltal, hogy nem kértek engedélyt gyérítésre - ők a felelősek kormoránok ilyen durva mértékű túlszaporodásáért, ezáltal komoly károkozásáért is. Szóval téves és/vagy hazug a szegény halász állítása. Összefoglalva a halászati szövetkezetek és halászati cégek fantasztikus "halgazdálkodását": 1. simán lopták a halat, 2. melegágyat biztosítottak a korrupciónak és a számla nélküli feketén történő halértékesítésnek, 3. állami és különböző pályázati pénzek támogatásait, vagy éppen az ebből és a horgászengedélyek árából telepített halat lenyúlták a folyókból, 4. halőrzés gyakorlatilag nulla volt, - 5. nem tettek érdemben a kormoránok károkozása megelőzéséért, 6. a horgászokért abszolút semmit nem tettek, csak sarcolták őket (bár utóbbi a MOHOSZ-ról is ugyanígy elmondható!)

12
spinnerspinner (fikanick)
3 éve

bmate!
Bizony, meg még sok minden másban is elqrvultak. :)

11
vassbalazs64
3 éve

üdv. Minden horgász társnak nagyon örülök hogy beszüntették a halászatot,a természetes vizeken nem lehet olyan mértékben rabolni a folyókat mind ahogy tették azt .Sajnos azt már a 2015-ös évben éreztük hogy a Tiszának annyi ,kell vagy 3-4 év mire észhez tér a folyó .Valóban őket nem ellenőrzi senki .Saját magam tapasztaltam áradáskor -Tilalom alatt hogy mi pontyot vittek el és senki nem figyel rájuk ,a halászat nem csak erről szól hanem a hall mentésről is .Én nem tapasztaltam még hogy vissza raktak volna valamit az élő folyóba.

10
bmate
3 éve

"Ott a rengeteg háló, varsa, horog, ki venné meg, hiszen nem kell már senkinek sem."

az ugye mindenkinek megvan, hogy a halászok az elmúlt húsz évben már nem maguk kötögették a hálót, hanem megvették Törökországból fillérekért a géppel készült tengeri hálókat???

9

Jó hogy beszüntették a halászatot. Rablók voltak.Ha én fogok egy 29 cm-es pontyot,és beteszem a szákba,jön a halőr és megbüntet 30 000 ft-ra. A halász ami a hálóba,vagy a varsába került mind elvitte,és eladta.Őket senki sem ellenörízte,hogy mit visz el a vízből. VÉGE a rablásnak

8
HalrablóHalrabló (fikanick)
3 éve

Áradáskor... Ívási időben mindent vittek, aminek szeme volt. Esélyük nem volt a halaknak vissza térni a folyó medrébe. Több száz méteres varsa ívek az ívóhelyeken... lerekesztve. Aratás volt ha volt áradás!!! Évközben meg a bénázásuk volt látható. Persze ekkor is fogtak, de töredékét igaz csak a csicskák halásztak. Vermelő helyek lehúzása volt a plusz. A télen össze álló újból védtelen halak ellenőrzés mélküli elhordása.
Én csak jómódú gazdag, tehetős halászt ismerek

7

Mit siránkoznak! Vegyék tudomásul,hogy a folyóin kirablása megszűnt! Mérhetetlen kárt okoztak a rabló halászatukkal.Hála törvényhozóinknak,hogy a bűncselekményeket megszüntették.

6
miska
3 éve

"Mint mondta,áradáskor jó fogások voltak"...
Azt meghiszem!
https://www.youtube.com/watch?v=7jKSESROQGc

5
horgasz59
3 éve

Nagyon egyszerü a megfejtés.Meg kell kérdezni a halászcsárdákat honnan származik a zömében 25-30 cm-es süllő stb.A rengeteg csapóhorog magától nőtt a fára
Tiszta vicc ez az egész halászkérdés!

4
dio71
3 éve

elmondom én önnek ki a vesztes ezek az emberek amit csak lehetet ki fogtak és eladtak.Honan tudja ön hogy menyi halat fogtak ott volt minden varsa felszedésnél a hivatalos kvotát le adták a többi ment fü alatt, azt gondolja valaki hogy most vége a halászatnak uraim aki ezt csinálja 15-20 éve az nem fogja abba hagyni most jönnek a fenék varsák fenék horgok.A magyar hülyeség hogy adnak ki olyan engedélyeket ahol a nem ős honos halakat foghatják és ezt ki ellenörzi mert én 18 éve lakom uj helyen és horgászom a maros folyon de még ellenört nem láttam pedig elég sürün lent vagyok.Amásik dolog hány mázsa halat telepitettek a halászok ök csak rabolják a vizet vannak gyárak lehet menni dolgozni. Menyi az éves bevétele a halásznak amiböl el tud tartani egy családot menyi adot fizet a költségvetésnek? várom válaszát.

3

Hát igen,könnyű megélhetés volt annak,aki ráadásul szereti is a vizet---de mondok egy példát: gyerekkoromban ha nem volt engedélyem,lementünk az osztály-társaimmal KUBIK-GÖDÖRRE horgászni kőrisfa bottal,rajta 2 m-es zsinórral,egy vagy két horog rajta! libatoll-úszó----és szedtük a szép sütni való halakat ki a vízből! Közel 50-éve van folyamatosan horgászengedélyem---tavaly például szó szerint SEMMIT SEM FOGTAM! CSAK AZ UTÁLATOS UJJNYI,FEKETE TÖRPEHARCSÁKAT! Míg az egyik halász EGÉSZ évben árulta a fogott halakat! Ha ráérnék sajnálnám a szegény ártatlan halászokat!

2
akárkiakárki (fikanick)
3 éve

Tavaly voltam a csegei csárdában. Zömmel akkor sem tiszai halat árultak.

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC Defender Peak Bivvy 2 Man sátor

hirdetés