Őszi-téli ruhavásár 2.

Tavaszi helykeresés, horgászat

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a tél egy nagyon sarkalatos pont minden horgász életében, előkerülnek ilyenkor az előző évek fényképei, egy kis nosztalgiázás, újra végignézzük a horgász videókat, és megkötünk egy évre elegendő horogelőkét.

	JRC ágy + hálózsák szett 640
hirdetés

Kora tavaszi vizek

De lassan a tél is enged a szorításából, tervezhetjük az első horgászatokat, de hol keressük a halakat? A víz még hideg a halak ilyenkor még nem hagyják el a vermelő helyet így leginkább a vizeken mélyebb területeit érdemes felkeresni. Ha valaki ismeri egy adott tó vermelő helyeit, vagy épp lehetősége van radarral felderíteni a területet, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vermelő halak közé kell horgászni, itt a halak nem igazán táplálkoznak, szerintem sokkal célszerűbb a halaktól kicsit messzebb elhelyezni a végszereléket. Ilyenkor sokkal könnyebb a bandából kilépő, táplálkozni induló halakat megfogni.
Tavasszal nem kell nagy mennyiségű etetőanyagot bejuttatni, viszont érdemes minél tartalmasabb kaját felkínálni a pontyoknak, és lehetőleg minél koncentráltabban a horog köré juttatni, én ilyenkor előszeretettel használok magmixet, nagyobb mennyiségű búza, kender, kevés tigrismogyoró és kevés csemegekukorica keverékét.

Ha szeretnénk bojlit is bejuttatni, érdemes oldódó golyókat használni, én ilyenkor 16-18mm-esnél nem használok nagyobbat. A koncentrál etetéshez nagy segítséget nyújt a PVA háló illetve PVA zacskó használata. Ha nagyobb a halmennyiség az adott tavon természetesen igazodnunk kell az etetőanyag mennyiségével is! A finnyásan táplálkozó halakhoz igazodnunk kell a végszerelékkel is. Tavasszal 8-as méretű horgot használok, vékony fonott előkével, vagy fluorocarbon előkével, természetesen a csali méretét is figyelni kell a horog kiválasztásánál.

Felmelegedő sekély vizek

Amikor megszűnnek az éjszakai fagyok, a nap sugarai erősödnek, a levegő hőmérséklete tartósan 10 fok felé emelkedik, a sekély vízterületek gyorsan felmelegednek. Ilyenkor a halak felkeresik, ezekez a területeket, ilyenkor itt gyorsan beindul az élet, az apró élőlényektől kezdve a nagyobb halakig. A nagyobb pontyok is szívesen táplálkoznak az apró élőlényekkel, mint például a vízibolha vagy a szúnyoglárva. Ezek az élőlények, (de ide sorolhatjuk akár a vízi csigákat is) a felmelegedő sekély vízben érzik igazán jól magukat, és ahol a táplálék ott a ponty is, tehát a pontyok kimerészkednek a sekély vizekbe. Nem kell tartani a víz mélysége miatt, akár egy 10 kg-os ponty is képes észrevétlenül táplálkozni akár a fél méteres vízben is.

Természetesen ezeket a helyeket fokozott óvatossággal kell megközelíteni, a sekély vízben a halak nagyon érzékenyek a zajokra. Akár egy rossz lépés egy ágdarabra megriaszthatja a halakat. Ilyenkor érdemes a végszereléket is ehhez mérten megválasztani. Én még ilyenkor sem szoktam túlbonyolítani a felszerelést, én ilyenkor előszeretettel használok fluorocarbon zsinórt, nem csak a horogelőkének, hanem az utolsó 80cm-100cm-t is fluorocarbonból kötöm, erre húzom fel az ólom klipszet, ezáltal a végszereléket szinte teljesen láthatatlanná téve a halaknak.

A halfogás „lelke” az utolsó 1méteres szakasz…
Számomra bevált tavaszi etető keverék a következő rövid horgászatra:
2 marék 8mm Baby Corn etető pellet (Eper)
2 marék 8mm Baby Corn etető pellet (Natur)
1 marék kendermag
1 marék búza
1 marék tigrismogyoró
1 doboz konzerv csemegekukorica
1 doboz konzerv csemegekukorica le turmixolva
Kevés etetőanyaggal összekeverve (Kinek mi a favorit, de mindenképp édes ízesítésű)
Ezt le szoktam locsolni CSL (Corn Steep Likőr)-el.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden körülmény közt ez megállja a helyét, de számomra ez egy bevált keverék. Ismernünk kell a meghorgászandó vízterületet, a halak táplálkozási szokásait és tartózkodási helyeit. Én azt vallom, hogy 100%-ban nyerő csali nincs, ki kell tapasztalni, hogy az adott vízterületen mi válik be, de ami nagyon fontos bíznunk kell a csalinkban, és azt a legmegfelelőbben kell felkínálni.
Persze természetes vizeken előfordulhat, hogy hal nélkül maradunk, de ekkor se feledkezzünk meg, hogy az időt a hobbinknak szentelhettük, és megtettünk mindent hogy sikerrel zárjuk a horgászatot. Lássuk meg a szépséget az ébredő természetben, minden vízparton töltött perc kincs, értékeljük ezt, és persze ha sikerül halat is fogni az már csak a hab a tortán.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

Skeletor1986
2 éve

"A 2013. évi CII. a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényhez kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (19) bek. szerint: „November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár használata a halfogási tevékenységhez tilos.” - Ez a jogszabály tehát országos érvényű, függetlenül a helyi horgászrendtől kötelező a betartása. Halászati őreink abban az esetben járnak el, ha a vízi járműben egyidejűleg halfogásra alkalmas eszközt és szonárt is találnak. (Nem vizsgálják azt, hogy az eszköz be van/volt-e kapcsolva.)"
Tehát ha megradarozom a vizet majd partra megyek és partról a területet meghorgászom, illetve ha partról radarozok (pl, Deeper) azt lehet!!!

2
TiszteltTisztelt (fikanick)
2 éve

Radarral megkeresni a vermelő halakat? Nem tilos az ma Magyarországon?

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
JRC ágy + hálózsák szett 1200

hirdetés