Veszélyes anyagokkal szennyezi a Tiszát a csapi „biobomba”

2015.08.22.

Az ukrán Környezetvédelmi Felügyelet a szennyvíztisztító telep azonnali korszerűsítését követeli Csap város önkormányzatától.

D.A.M. XTherm Winter 2 részes vízálló, halk thermoruha szett 45hirdetés

 Az ukrán ökológiai szakhatóság a Záhonnyal szomszédos ukrajnai határváros szennyvíztisztító telepének tiszai kiömlő vezetékén keresztül távozó vízből vett mintákat a napokban. Ezek elemzése során kimutatták, hogy abban a megengedett határértékeket többszörösen meghaladják egyes szennyezőanyagok aránya. A laboratóriumi eredmények elsősorban az ammónium ionok, a foszfátok, a tenzidek (szintetikus mosószerek) és az oxigénfogyasztó mikroorganizmusok tekintetében mutattak kirívó adatokat.

A Környezetvédelmi Felügyelet jelentése megjegyzi, hogy a vizsgálat idején viszonylag csekély mennyiségű szennyvízkibocsátást észleltek. Ez nyilván annak tudható be, hogy a közel 10 ezer lakosú településen az elmúlt hetek aszályos időjárása következtében drasztikusan korlátozták a vezetékes vízellátást.

A hatóság felszólította Csap önkormányzatát, hogy tegyen azonnali lépéseket a szennyvíztisztítás hatékonyságának növelése érdekében, továbbá haladéktalanul végezze el a látványosan elavult létesítmény korszerűsítését. A szennyvíztisztító telepet üzemeltető Tisza Városgazdálkodási Vállalat igazgatójára addig is a hatályos jogszabályokban rögzített összegű pénzbírságot róttak ki – áll a Környezetvédelmi Felügyelet közleményében.

Palkó István

hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »