Stratégiai együttműködési megállapodás a Magyar Országos Horgász Szövetséggel

2015.06.11. forrás: szia.hu

A Szent István Egyetem (SZIE) egyedülálló és példaértékű stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ) június 10-én. Az ünnepélyes rendezvényen Figler Kálmán, a SZIE kancellárja és dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke látta el kézjegyével a megállapodást. A stratégiai együttműködés célja és feladata, hogy a két szervezet közösen végezze a vízhez kapcsolódó, horgászatot érintő tudományos, oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységeket, ezáltal elősegítsék a víz és a hozzá kapcsolódó környezet jobb és fenntartható felhasználását.

MadCat Clonk Teaser kuttyogató csalihirdetés

A MOHOSZ hosszú évek óta együttműködik az egyetemmel és a felsőoktatási intézmények közül a SZIE-t választotta stratégiai partnerének. Az egyetem a vizet egyre növekvő jelentőségű erőforrásnak tekinti és - több más fontos kutatási téma mellett – elsőséget ad ez irányú kutatásainak. A víz fizikai és kémiai kutatása mellett a vizes élőhelyek biológiai megfigyelése és azok társadalmi hasznosításának vizsgálata több intézeti és tanszéki egységben folyik.

- Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a több mint 100 éves múlttal és hagyományokkal rendelkező szervezet egyetemünket találta méltónak a közös szakmai munkára - jelentette ki Figler Kálmán, majd arról szólt, hogy a Halgazdálkodási tanszék kiemelt feladatának tekinti ökológiai szemléletű, környezettudatos szakemberek elméleti és gyakorlati képzését, akik a halgazdálkodást komplex rendszerben képesek értelmezni, s megismerik a halászat természet-és környezetvédelemi aspektusait. Az oktatási tevékenység mellett természetesen számos kutatást folytatnak a tanszék munkatársai a hallgatók bevonásával, terepen és laboratóriumi körülmények között egyaránt. Ezek a kutatások elősegítik a nemzetközi szinten is alkalmazott haltermelési technológiák fejlesztését is.

- A megállapodás előzményei közé tartozik, hogy az egyetem rendelkezik a vízminőség vizsgálatára alkalmas akkreditált laboratóriummal. Az együttműköds azonban túlmutat néhány vízminta vizsgálatán, hangsúlyozta dr. Szűcs Lajos. Az év végén lejárnak az állami hasznosítású vízfelületek kezelésére vonatkozó szerződések, új pályázatok kiírására kerül sor, és a 2013-ban elfogadott új halgazdálkodási törvény szellemében a természetes vizek vízkezelői jogát lehetőség szerint horgásszervezeteknek kell megkapniuk. A 300 ezer horgászt tömörítő MOHOSZ jobban meg tud majd felelni az előtte álló ökológiai és halgazdálkodási feladatoknak, hogy ha olyan szakmai partnere van, mint a gödöllői egyetem.

Dr. Urbányi Béla egyetemi tanár, a Halgazdálkodási tanszék vezetője is kiemelte, hogy a stratégiai megállapodás hozzájárul a vízminőség védelméhez. Arról is tájékoztatást adott, hogy a MOHOSZ kezelésében kévő Velencei tavon javában zajlik a hungaricummá fejleszthető tájponty, a kosfejű ponty genetikai állományának feltérképzése. Hozzátette, a keszeg mellett a süllő, a széles kárász és a mennyhal állományának szaporítása is kívánatos a hazai horgászvizekben. Az egyetem és a MOHOSZ együttműködése jól szolgálhatja a horgászturizmus fejlesztésének kormányzati célját is.

A partnerség keretében a SZIE elvégzi a szövetség kezelésében lévő víztestek hidrobiológiai, halfaunisztikai felmérését, különböző halfajok kísérleti szaporítását, a szaporítási technológia kidolgozását, a halfajok genetikai tartalékainak megőrzését. A MOHOSZ az egyetem érintett hallgatói számára csónakokról, halfogó és jelölő eszközökről, valamint adott lehetőségein belül a szükséglet szerinti kísérleti halakról gondoskodik a Velencei-tavon, illetve az Agárdi Horgásztanyán, mint kutatási helyszínen.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »