Telelőbe kerül a Tisza-tavi tőponty utánpótlás

2012.11.22. forrás: sporthorgasz.eu

November 9-én az Aranyponty Halászati Zrt. rétimajori tavain hozzákezdtek a Tisza-tavi tőpontyivadékok lehalászásához. A Sporthorgász N. K. Kft. munkatársai is jelen voltak az eseményen, így meggyőződhettek az immár egynyaras kort elért halak egészségi állapotáról, ellenőrizhették fejlettségüket.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

November 9-én az Aranyponty Halászati Zrt. rétimajori tavain hozzákezdtek a Tisza-tavi tőpontyivadékok lehalászásához. A Sporthorgász N. K. Kft. munkatársai is jelen voltak az eseményen, így meggyőződhettek az immár egynyaras kort elért halak egészségi állapotáról, ellenőrizhették fejlettségüket.A legutóbbi vizsgálat óta szépen fejlődtek a kispontyok, átlagos standard testhosszuk meghaladja a 12 centimétert, átlagos testtömegük pedig 55 g. Számunkra fontos annak a kérdésnek a tisztázása is, hogy az állomány genetikai adottságai milyen mértékben felelnek meg a vadpontyra jellemző paramétereknek, ugyanis ez a nemesített fajtáknál sokkal jobb alkalmazkodó-, ellenálló- és szaporodóképességet biztosít a számukra. Ez csak genetikai vizsgálattal állapítható meg, ezért 30 példány farokúszójának a hegyéből apró szövetmintákat gyűjtöttünk, amelyet a Szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet és a gödöllői Szent István Egyetem kutatói elemeznek majd részünkre.
Az eddig mintegy 17 tonna Tisza-tavi tőponty ivadék vizsgálata azt mutatja, hogy az állomány egészségi állapota megfelelő, vitalitásuk jó. A halastavakból lehalászott halak télire kisebb tárolótóba kerültek, ahonnan tavasszal helyezik őket tovább a megfelelő növekedéshez szükséges életteret biztosító halastavakba.

Garmin halradarok 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »