Pisztrángokat telepítettek a Pécsi-tóba

2015.05.21. forrás: Pécsi Újság

Újabb halfajjal gazdagodott a napokban a Pécsi-tó, ahova hatszáz darab, még nyolc-tíz centi nagyságú szivárványos pisztrángot telepítettek. Az ötlet, miszerint egy oxigéndús, viszonylag hűvösebb vizet kedvelő halfajt telepítenek a tóba ugyan furcsa lehet, de a víz hasznosítójának ez semmibe sem került.

Bark gumicsónakokhirdetés

A kezdeményezés nem előzmény nélküli, ugyanis 1987 és1990 között összesen ezerhétszáz kiló, fogható méretű pisztrángot telepítettek a Pécsi-tóba, de azok nagy részét akkor viszonylag hamar kifogták a horgászok - elevenítette fel Kapitány Zsolt, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének (HEBMESZ) ügyvezető elnöke.

Akkoriban - folytatta - leginkább halgazdaságban nevelt kifejlett egyedek kerültek az orfűi vízbe, amelyek megszokták, hogyha valami a levegőből a vízbe pottyan, az számukra ehető. Szinte bármilyen csalival meg lehetett fogni őket, de ugyanúgy tápláléknak néztek egy vízbe hajított kavicsot is.

Éppen ezért döntöttek úgy, hogy most kisebb, jelenleg nyolc-tíz centiméter nagyságú egyedeket telepítenek a tóba, összesen hatszáz darabot, hogy megszokják a környezetet. Kapitány Zsolt kiemelte, bíznak benne, hogy a szivárványos pisztrángok jól fogják érezni magukat az állóvízben, amelynek alsó rétegei és a fákkal védett árnyékos részei nem melegednek fel az új jövevények számára elviselhetetlen módon.

A halfaj kíméletét a horgászrendben is rögzítették: az országosan 22 centis méretkorlátozás alá eső pisztrángokat Orfűn egészen 35 centis nagyságig vissza kell helyezniük a pecásoknak. Kapitány szerint az első időszakban főleg a kisebb horgot és élő csalit, tehát csontit és gilisztát alkalmazó horgászoknak van esélyük találkozni velük, illetve legyező módszerrel is kifoghatók.
A HEBMESZ-elnök szavaiból az is kiderült, a telepítés miatt kaptak hideget-meleget, egyes vélemények szerint e kis halak a csukák martalékaivá válnak majd. Kérdésünkre, hogy miért döntöttek a telepítés mellett a következőket válaszolta:

- A Baranyai Műlegyező Klub tagjai keresték meg a szövetséget azzal, hogy Baranyában, de országosan is alig van olyan víz, ahol pisztrángokat lehetne fogni. A társaság tagjai szerezték be a pisztráng-növendékeket, és a telepítésért cserébe annyit kértek, hogy kíméletük érdekében emeljük meg a tavon a méretkorlátozást.

- A vízterület nagysága miatt remélhetőleg megfér egymás mellett a pisztráng más ragadozókkal együtt. Mindegyik ragadozó hal konkurense a másiknak, még fajon belül is nagy a harc a táplálékért és a területért - összegzett a HEBMESZ ügyvezető elnöke.

Hogy a szerencsések mikor találkozhatnak már méretes, azaz Orfűn 35 centi nagyságot meghaladó egyeddel, Kapitány Zsolt szerint az éppen állóvízi körülmények miatt nehéz előre megjósolni.

B. G. - Fotó: HEBMESZ

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »