Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

Parton és vízen is érkeztek a halőrök a Keleti-főcsatornánál

Gyakorlott horgászként van fogalmam arról, hogyan zajlik az ellenőrzés a parton, sőt érkezett már hozzám halőr a víz felől is, de, hogy egyszerre mindkét helyről várhatom őket, ezt eddig csak elméletben játszottam le magamban. A múlt vasárnap azonban erre is akadt példa a Keleti-főcsatornán, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége tartott hivatalos megnevezéssel, vízi rendészeti akciót. A részletekről Csengeri Imrét a szövetség szervezési és kommunikációs munkatársát kérdeztük.

Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019
hirdetés

A tisztségviselő elmondta, a tiszalöki zsiliptől Bakonszegig tartó 98 kilométeres főcsatorna teljes hosszában azért tartottak most ellenőrzést, mert május 2-től ponty-, harcsa- és compófogási tilalom lépett érvénybe. Emellett az elmúlt hetekben betelepített halak között kétnyaras pontyok is kerültek a vízbe, s azokat fontos megvédeni, ugyanis többségük még nem éri el a 30 centis kifogható méretet. Másrészt a hajdú-bihari szövetség ebben az évben kapta meg a Keleti teljes hosszára kezelői jogot, így a főcsatorna mentén található nagyobb települések – Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Berettyóújfalu – rendőr-kapitányságaival, illetve a tiszai vízi rendészettel közösen demonstratív ellenőrzést végezhettek.

Ebben mintegy 40-en vettek részt hivatásos és társadalmi halőrök, valamint a rendőrök. Többségük az adott kapitánysághoz tartozó részen a parton közlekedve, a felső szakaszon viszont csónakból végezték az ellenőrzést, két vízi jármű a lentebbi részekre is jutott. Idén a főcsatornára éves területi engedélyt eddig csaknem 550 horgász váltott, közülük valamivel több mint százat találtak a parton, bár összesen 151 embert ellenőriztek a kis csoportok. Az eltérés oka, az engedély nélküli horgászok jelenléte, összesen 24-et füleltek le, őket feljelentették, akárcsak azt, aki a megengedett két botnál többel horgászott.

Rapsicok a szabolcsi szakaszon
A büntethetőségük 10-től 500 ezer forintig terjed, amit kiegészít a tevékenységtől való eltiltás, ennek időtartama 3 hónaptól 3 évig tarthat. Összesen 105 ezer forint helyszínbírságot szabtak ki 12 emberre, közülük 10-nél találtak ki nem fogható vagy a megengedettnél több halat. A fogási naplót 18-an nem vezették helyesen, ugyanis már a horgászat megkezdésekor be kell jelölni a napot, amit ők elmulasztottak, ezért figyelmeztetést kaptak. Csengeri Imre elmondta, az első két eset kivétel nélkül a tiszavasvárihoz közeli partszakaszon fordult elő, ahol a főcsatornától nem messze fekvő településeken szegénységben élők rapsickodással egészítik ki a jövedelmüket. A hajdú-bihariak jogkövetőbbek, de természetesen nem árt a gyakori ellenőrzést, ami mellett máskor is szerveznek majd hasonló akciót.

HBN–ÉP

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

lőrincelászlólőrincelászló (fikanick)
3 éve

Ez a mondat értelmetlen, vagy nekem rossz a szövegértésem.
Csengeri Imre elmondta, az első két eset kivétel nélkül a tiszavasvárihoz közeli partszakaszon fordult elő, ahol a főcsatornától nem messze fekvő településeken szegénységben élők rapsickodással egészítik ki a jövedelmüket.

3
gyula3gyula3 (fikanick)
3 éve

Ebben semmi új nincs, 8 éve is így razziáztak...

2
hirdetés (x)
Z2Z2 (fikanick)
3 éve

Ajánlott szakirodalom:
https://moly.hu/kiadasok/167594

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Karácsonyi ajándék ötletek horgászoknak 2019

hirdetés