Nem érdemes más engedélyével horgászni

2015.09.06. forrás: sporthorgasz.eu

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény értelmében a halfogásra jogosító okmányok a személyazonosító okmány, az állami horgászjegy (vagy turista állami horgászjegy), a fogási napló és a területi jegy.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A horgászok ezzel tisztában is vannak, mégis előfordul az alábbihoz hasonló eset.

2015. augusztus 29-én a Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. halászati őrei Sarud térségében végeztek ellenőrzést. Ennek során kérték a halfogásra jogosító okmányokat. Az ellenőrzött személy átnyújtott egy érvényes állami horgászjegyet, egy fogási naplót és egy Tisza-tavi területi jegyet, mellyel igazolni kívánta jogos horgászatát. Személyazonosító okmány – állítása szerint – azonban nem volt nála. Ez már önmagában is szabálytalan. De mikor a halászati őr a személyazonossága megállapítása érdekében a személyes adataira rákérdezett, gyorsan kiderült az is, hogy nem arról a személyről van szó, akinek a nevére a horgászokmányok szólnak.

Ezáltal vált súlyossá a dolog. Ugyanis azzal, hogy a horgász igazoltatáskor nem a saját nevére kiállított közokiratot (állami horgászjegy és fogási napló) és magánokiratot (területi jegy) mutat be és azt sajátjaként tünteti fel, bűncselekményt valósít meg.

Ilyenkor az ellenőrzést végzőnek kötelessége rendőri segítséget igénybe venni a személyazonosság megállapításához. Amennyiben bebizonyosodik a jogosulatlan horgászat, a halászati őr megteszi a halvédelmi bírság kiszabására irányuló feljelentést, mely 10 000-től 500 000 forintig terjedő pénzbírsággal és 3 hónaptól 3 évig terjedő időszakra az állami horgászjegy váltásától eltiltással sújtható.

Ezen kívül az érintett személyt a rendőrség előállítja és ellene közokirat hamisítás bűncselekményének alapos gyanúja miatt kezdeményez eljárást és feljelentést.

Ilyen eset sajnálatos módon többször is előfordult az elmúlt évben is. Ennek kapcsán intenénk a horgászokat, alaposan gondolják át, mielőtt más engedélyével kezdenek horgászni. Szeretnénk, ha mindenkiben tudatosulna, ezzel már komoly bűncselekményt követnek el.

Humminbird halradarokhirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »