Őszi-téli ruhavásár 2.

400 ezer csukát telepítenek a Tisza-tóba

Megkezdte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A március 26-áig tartó első ütemben az érkező vízhozam függvényében a 620 centiméteres téli vízállás 670 centiméterre emelkedik.

Thermoruhák 640
hirdetés

A tározó vízszintjének egy centiméteres emelkedéséhez megközelítően egymillió köbméter víz kell. A 725 centiméteres nyári vízszint több duzzasztási fázis után áll majd be a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározótónál.

A tó töltését megelőző vizsgálat alapján a vízminőség nagyon jó, az oldott oxigén szintje magas, a szervesanyag- és lebegtetetthordalék-tartalom alacsony. Húszmillió köbméter állójég volt az idei télen a Tisza-tavon.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, Fejes Lőrinc szerint a vízszint nem emelkedett egy-másfél méterrel magasabbra, mert így a jégtömeg egésze a mederben maradt. A kikötőkbe, erdős területekre kerülve nagyobb pusztítást végzett volna a jég, így azonban


csak kisebb károk keletkeztek a vízügyi létesítményekben.
Hozzátette: a jég, az uszadékfa, az elsodródott vízi eszközök a betonpillérekben nem, de a zsilip elzáró tábláinak tömítőelemeiben kárt tettek.

Nagyobb károk keletkeztek viszont a kikötőkben. Hegedűs Gábor, a tiszaörvényi Kormorán kikötő üzemeltetője elmondta:
az érkező jégzajlás maga előtt tolva a kikötő előtti tömör jégfelületet, alig néhány perc alatt komoly pusztítást végzett.

Lerombolt egy körülbelül 100 méteres partfalszakaszt, összetört egy úszó stéget, valamint egy hajót is elsüllyesztett. Tönkretette a kikötő múlt évben kiépített korszerű világítási rendszerét is. A veszteséget 5-6 millió forintra becsülik, a helyreállítás várhatóan egy hónapig tart majd.

A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedűs Gábor kitért arra is: a tározó halászati hasznosítását végző cég szerencsésebben vészelte át a szokatlanul kemény telet. Bár
a vízfelszínt heteken át vastag jégréteg borította, a halállományt sikerült megóvniuk.
Ennek érdekében a Tisza-tó több pontján is nagy méretű lékeket vágva "szellőztették" a vizet.

KOMOLY TELEPÍTÉSEK VÁRHATÓK

Továbbra is elsődleges céljuk a tározó halállományának gyarapítása. Az idei szezonban terveik szerint 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba. Emellett előnevelt csukából a korábbival megegyező 400 ezer darab, egynyaras compóból azonban a múlt évi négyszerese, mintegy 400 kilogramm, azaz körülbelül 100 ezer darab kihelyezése a cél.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárútszakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni. Tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

bmate
3 éve

Egy víz, ahol nem csak pontyot telepítenek, hanem ragadozókat is! Így kellene ezt az egész országban!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés