Online ingyenhitel
Bot+orsó kedvezmény

400 ezer csukát telepítenek a Tisza-tóba

2017.03.22. forrás: origo.hu

Megkezdte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A március 26-áig tartó első ütemben az érkező vízhozam függvényében a 620 centiméteres téli vízállás 670 centiméterre emelkedik.

DAM XTherm termoruha szett 640hirdetés

A tározó vízszintjének egy centiméteres emelkedéséhez megközelítően egymillió köbméter víz kell. A 725 centiméteres nyári vízszint több duzzasztási fázis után áll majd be a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározótónál.

A tó töltését megelőző vizsgálat alapján a vízminőség nagyon jó, az oldott oxigén szintje magas, a szervesanyag- és lebegtetetthordalék-tartalom alacsony. Húszmillió köbméter állójég volt az idei télen a Tisza-tavon.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke, Fejes Lőrinc szerint a vízszint nem emelkedett egy-másfél méterrel magasabbra, mert így a jégtömeg egésze a mederben maradt. A kikötőkbe, erdős területekre kerülve nagyobb pusztítást végzett volna a jég, így azonban


csak kisebb károk keletkeztek a vízügyi létesítményekben.
Hozzátette: a jég, az uszadékfa, az elsodródott vízi eszközök a betonpillérekben nem, de a zsilip elzáró tábláinak tömítőelemeiben kárt tettek.

Nagyobb károk keletkeztek viszont a kikötőkben. Hegedűs Gábor, a tiszaörvényi Kormorán kikötő üzemeltetője elmondta:
az érkező jégzajlás maga előtt tolva a kikötő előtti tömör jégfelületet, alig néhány perc alatt komoly pusztítást végzett.

Lerombolt egy körülbelül 100 méteres partfalszakaszt, összetört egy úszó stéget, valamint egy hajót is elsüllyesztett. Tönkretette a kikötő múlt évben kiépített korszerű világítási rendszerét is. A veszteséget 5-6 millió forintra becsülik, a helyreállítás várhatóan egy hónapig tart majd.

A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedűs Gábor kitért arra is: a tározó halászati hasznosítását végző cég szerencsésebben vészelte át a szokatlanul kemény telet. Bár
a vízfelszínt heteken át vastag jégréteg borította, a halállományt sikerült megóvniuk.
Ennek érdekében a Tisza-tó több pontján is nagy méretű lékeket vágva "szellőztették" a vizet.

KOMOLY TELEPÍTÉSEK VÁRHATÓK

Továbbra is elsődleges céljuk a tározó halállományának gyarapítása. Az idei szezonban terveik szerint 130-130 mázsa egy- és kétnyaras, valamint 140 mázsa horogérett ponty kerül a tóba. Emellett előnevelt csukából a korábbival megegyező 400 ezer darab, egynyaras compóból azonban a múlt évi négyszerese, mintegy 400 kilogramm, azaz körülbelül 100 ezer darab kihelyezése a cél.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a Tisza-tó körüli fejlesztések között kiemelt helyen áll a tó körüli kerékpárút befejezése. Idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárútszakasz befejezésére. A beruházás megvalósulásával a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni. Tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és a Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is.

Gator bakancs 640hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »