Horgász-, Halászlé- és Halfőző verseny Dunaújvárosban

2016.06.19. forrás: Dunaújváros Online

A Szalki-sziget horgászturizmusának nyitórendezvénye lehet a június 25-i Horgász- és Halászléfőző Verseny. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez, melyre örömmel jönnek majd a meghívott vendégek.

Rhino csónakmotorokhirdetés

Dr. Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke, országgyűlési képviselő, dr. Urbányi Béla professzor a Gödöllői Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszékvezetője, valamint Siklósi Béla a Velencei tavi és Dunamenti Horgászegyesületek elnöke is részt vesz a június 25-én Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezendő Horgász, Halászlé és Halfőző versenyen – tájékoztatta lapunkat Somfai Rezső Rudolf, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, aki Hingyi László képviselővel egyeztetett a részletekről, aki szintén elkötelezettje a turisztikai fejlődésnek:

-Amikor 2012-ben az időszaki választás követően győztesként kezdtem képviselni a választókerületet, s mert itt élek, sokat beszélgettem az emberekkel. A jelzett igényeik alapján gondoltam, hogy mindenképpen olyan program összeállítására kell törekednünk a testületben is, hogy a város egyik legcsodálatosabb területén, a Szalki-szigeten, a Duna parton legyenek azok megvalósíthatók.

A faházak építése, legutóbb pedig a szauna-park kialakítása mutatják azt a szándékot, hogy újra élettel megtölthető, idegenforgalmi szempontból vonzó térség legyen a Szalki-sziget még a külföldiek számára is:

-Dunaújvárosban nem csak zenei fesztiválok vannak, hanem gasztronómia is létezik. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez. Csodás Dunánk van, az ország legnagyobb és méltán híres Halászcsárdájával. A horgászegyesület vezetője nyitott volt, még egy horgászversenyt is meghirdettek erre a napra. Minden a halról, a halfogyasztásról és horgászokról szól majd, amit sok felmérő és adatgyűjtő munka előzött meg.

Az elmúlt időszakban megjelentek a minisztériumból is, hogy miként lehetne a horgászturizmust fejleszteni, s egyetlen percig nem vitatták, hogy az ország egyik legcsodálatosabb Duna menti helyével van dolguk. Hozzátéve, hogy mindenképpen fejleszteni kell tenni a térséget, mondta Hingyi képviselő:

-Hajózhatók vagyunk, kikötővel rendelkezünk, szálláslehetőség is van a városban. A Duna-part még vonzóbbá tételhez azonban infrastruktúra és még több beruházás kell, amit önkormányzatunk önerőből nem tud megcsinálni. Miniszterelnök úr ittjártakor is látta ezt a csodás területet, s biztatást adott a tervek előkészítésére. Méltán hiszem, hogy európai rangú horgászközponttá tehető a Szalki-sziget.

A városvezetők megbeszélésen rögzítették, hogy bár nem könnyű a feladat, ám a vízművekkel, építési osztállyal egyeztetve, közművek elhelyezésének megvizsgálásával, majd pedig racionális elgondolásokkal fognak csak munkához, hangsúlyozta Hingyi László:

-Ezt az öblöt ki kell kotorni ahhoz, hogy egyáltalán járni és horgászni lehessen itt. A két patak iszapfogóját meg kell csinálni a hordalék lerakódásának megakadályozása miatt. A Szalki-szigeti tóból az öbölbe való vízátvezetés megoldása is cél, de lesz egy vízbővítés, egy hínárosítás elleni eljárás is. Rengeteg előzetes munka folyik és még több vár még ránk, ezek befejezése után lehet majd beruházásról beszélni.

Indul a harcsaszezon!hirdetés

Horgászhírek

Még több horgászhír »