Őszi-téli ruhavásár 2.

Hekktelepítési beszámoló

A Balaton rendkívül gyors ütemben melegszik, az elmúlt évek időjárásához képest az idei tavasz eddig kifejezetten melegnek mondható. A kellemesen meleg időjárás lehetőséget adott arra, hogy a már megszokott májusi kezdésnél jóval előbb, a mai nap elkezdhessük a Balaton keleti medencéjében egyébként is előforduló igen jóízű, és közkedvelt hekk (Merluccius merluccius) telepítését.

Thermoruhák 640
hirdetés

- Történeti áttekintés

A balatoni hekkről Herman Ottó is említést tett a Magyar Halászat könyvében:

„Megtöltik a gazda tarisznyáját, a gazdasszony kötényét, köcsögét; minden gyerek ihanyra fűzhet egy pár hecket; jut a Szántódra átkelő utasnak, a cserkésző czigánynak s ha valami kuvasz tévedt oda, vetnek még annak is s csak ekkor osztozkodik a szerencsés bokor, természetesen ős Tihany régi mértéke szerint, mely nem font, se kilo, se mázsa, hanem az egy rőf vászonból készült halász tarisznya, mely arról is nevezetes, a mint már említve volt, hogy a gazdasszony azt a rőföt nem is rőfön, hanem a karján és a mellén méri ki”.

A leírás alapján kiviláglik, hogy a hekknek jelentős állománya volt már az 1800-as években is, viszont sajnálatosan – sok más fajjal együtt – jelenléte a tóban mára erősen megfogyatkozott. Ez részint a vízminőség „javulásának” köszönhető, másrészt a ’80-as évektől a Balaton környéki halsütők igénye e halfajra jelentősen megnőtt. Az imént vázolt körülmények hozadékaként a hekkállomány visszaszorult, mára csak a keleti medencében találhatóak meg kisebb populációi. Itt a víz sókoncentrációja a halnak éppen megfelelő, láthatóan igen jól érzik magukat.

A mai hekktelepítéssel tisztelgünk a régmúlt idők halbősége előtt, és egyúttal kérjük a horgásztársakat, hogy amennyiben hekk akadna a horgukra, kíméletesen engedjék vissza éltető elemébe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 

nedudkinedudki (fikanick)
3 éve

"Valamennyi Megyei, Területi és Fővárosi Székhelyű Horgász Szövetség, mint tagszervezet részére
Székhelyükön
Tisztelt Horgásztársak!
Tagszervezeteink 2017. évre vonatkozó ESZH bélyeg igényét a Pénzügyi és Gazdasági Osztály 2016. októberében bekérte és az összesített igények 10 % terv alapján a Pénzjegynyomda Zrt-nél megrendeltünk 360.000 db felnőtt és 50.000 db kezvezményes ESZH bélyeget, melynek előállítási ára a nyomda által adott árajánlat alapján 3,56 Ft/db ( Áfa) volt.
2017. év februártól több tagszervezünk is jelezte, hogy a kedvezményezettek körének változása miatt nem sikerült reálisan felmérni a kedvezményes bélyeg iránti igényeket, ezért újabb felmérést végeztünk a pótrendelésekkel kapcsolatban, melynek eredményeként 10.000 db kedvezményes bélyeget rendeltünk. A Pénzjegynyomda egyedi árképzése szerint erre a számukra kis mennyiségre már 83,55 Ft/db ( Áfa) árajánlatot adtak, így a pótlólagos mennyiséget ezen az áron kellett megrendelnünk.
Levelünk mellékleteként (1. sz. melléklet) csatoltan küldünk egy táblázatot, melyen tagszervezetenként felsorolva megtekinthetik az első körben kiadott, illetve a pótrendeléssel kiosztandó kedvezményes bélyegek számát. A tagszervezetenként kiadható bélyeg számok meghatározásánál figyelembe vettük az eddig elszámolt befizetések arányát és a szervezet 2016. év végi összlétszámát is.
Kérjük, hogy a bélyegek forgalmazók felé történő továbbadásánál, a forgalmazók elszámoltatásánál vegyék figyelembe, hogy a 2017. évi záró elszámolás után a tagszervezet részére kiadott és visszavett kedvezményes bélyegek mennyiségét vizsgálni fogjuk. Amennyiben a tagszervezet által év végén visszaadott, nem értékesített kedvezményes bélyegek db-száma eléri vagy meghaladja a 2. körben kiadott bélyeg db-számot, úgy a megmaradt, visszaadott kedvezményes bélyegeket az említetett 83,55 Ft/db ( Áfa) áron előállítási költségként kiszámlázzuk szervezetük felé. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.
Budapest, 2017. április 5.
Tisztelettel:
Bélyeg pótrendelés_Körlevél_tagszervezetek_170404
776/2017
-------------------
ESZH bélyegek"

Teljesen érthető a mohosz hozzáállása, ha hülye vagy valamihez legalább hárítsd másra, és ez nem áprilisi tréfa!
Felháborító még ha indokolható is, csak úgy bele a pracekba, gratulálok Karcsi ehhez sikerült adnod a nevedet, nagyon kár volt.

3
április elseje nem másodikán van!április elseje nem másodikán van! (fikanick)
3 éve

Ezt a baromságot nem másodikán kellett volna betenni ide.
Amúgy, igaz, mindegy. Itt annyi IQ-negatív bajnok megfordul, azoknak fel sem tűnik, hogy ez valami (béna) "tréfa hír" akart lenni csupán.

2
hirdetés (x)
bertykebertyke (fikanick)
3 éve

Még jó hogy a hekk tengeri hal,csak kíméletesen!!!

1
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés