Kezdődik az őszi törpeharcsa-gyérítés

2015.10.14. forrás: sporthorgasz.eu

Az utóbbi időben egyre feltűnőbbé vált a törpeharcsa tömeges elszaporodása a Tisza-tavon. A saját tapasztalatainkon túl számos információ jutott el hozzánk a faj tömeges jelenlétéről, ami megerősíti bennünk az év elején hozott döntés helyességét: gyéríteni kell az állományát.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

A túlszaporodás okai között szerepel – egyéb környezeti tényezők mellett – az utóbbi két rendkívül meleg nyár. Elsősorban tehát természetes populációdinamikai folyamatokról van szó, kiegészülve a fajra jellemző gradációs hajlammal. Az utóbbi években az ún. lappangási szakaszban volt a Tisza-tavi törpeharcsa-állomány, az idén már átlépett az ún. kitörési szakaszba, ahol ugrásszerűen növekedik az egyedszám. Ezt követően, valamikor a közeljövőben, a populáció természetes módon – általában valamilyen megbetegedés hatására – önmagától összeomlik, és szinte eltűnik. Ebben a természetes önszabályozási folyamatban egy ún. ranavírusnak, az ECV-nek van meghatározó szerepe. Aggodalomra azonban nincs ok, mert a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság által publikált eredmények szerint a vírus fajspecifikus, azaz kizárólag a törpeharcsát betegíti meg.

Halászeszközökkel lehetetlen megállítani a kitörési szakaszban lévő gradációt, de tétlenkedni sem szabad, ha a túlzott mennyiségben elszaporodott törpeharcsa legalább egy részét értékesebb halakra válthatjuk. Kihasználva a hűvösebb víz törpeharcsára gyakorolt hatását, felderítjük azokat a vízterületeket, ahol tömegesen összegyűlnek, és már ezen a héten megkezdődik a törpeharcsák szelektáló halászata a Kis-Tisza vonalában. A kft.-vel szerződésben álló hivatásos halász törpeharcsavarsákat fog elhelyezni, melyeket rendszeresen ürít majd.

Jó hír, hogy a szelektív halászat miatt sehol sem lesz elrendelve horgászati tilalom. Fontos továbbá, hogy nemcsak a busa, hanem a törpeharcsa halászatából származó árbevétel is terven felüli pontytelepítésre lesz felhasználva, de az erre fordítható összeg majd csak a halászatok idei befejezését követően adható meg.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »