Őszi-téli ruhavásár 2.

Ilyen se volt még – busafogó verseny a Körösön, de miért?

Nem csak Békés megyei viszonylatban, hanem országosan is egyedülálló a kezdeményezés, amely a hazai halfauna több szempontból is fekete bárány halfaját, a busát állítja fókuszba a hétvégén, egy Hármas-Körösön esedékes horgászverseny kapcsán. Az esemény ráadásul „jótékonysági” jellegű, így a furcsaságok összessége talán némi magyarázatra szorul.

Thermoruhák 640
hirdetés

 Előzményként annyit érdemes tudni, az eredetileg Ázsiában honos busát (Amur és az attól délre eső folyók vízrendszere) 1963-ban hozták be Magyarországra gazdasági haszontermelés céljából. Mára azonban egyértelművé vált, hogy ez elhibázott lépés volt. A busa húsa minden propagandatörekvés ellenére sem tudott nagy karriert befutni idehaza, ökológiai értelemben viszont zsarnoka lett természetes vizeinknek.
A hazai törvények ugyan inváziós fajként ma már tiltják a vizeinkbe történő kihelyezését és megfelelő horgászati okmányok megléte esetén korlátlan mennyiségű kifogását engedélyezik, a busa mégis ökológiai bombaként van jelen vizeinkben, főként, hogy a természetesvízi halászat 2016-os megszűnése óta a szelektáló állománycsökkentése nem mindenhol megoldott és az is bizonyságot nyert, sikeresen szaporodik vizeinkben.Az utóbbi években stabil ütemű állománygyarapodása figyelhető meg a Körösök vízrendszerében is, amely hosszútávon nem csupán a horgászati hasznosítót és a természetvédelem apparátusát állíthatja komoly kihívások elé, hanem magukat a horgászokat is.
Erre igyekszik felhívni a figyelmet a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a szarvasi székhelyű Matchfishing Sporthorgász Egyesület jótékonysági busafogó versenye, amely a Hármas-Körös felvízi szakaszán kerül megrendezésre augusztus 12. szombat délután 14:00 órától augusztus 13. vasárnap délután 14:00 óráig.
A mintegy 500.000 forint összdíjazású, 50 kétfős csapat nevezését lehetővé tevő verseny különlegessége, hogy a mezőny által kifogásra kerülő busák piaci ellenértékének megfelelően, őshonos halak kerülnek beszerzésre és kihelyezésre az adott folyószakaszra.

https://fishingtime.hu/admin/js/fckeditor/editor/images/spacer.gif

A tavalyi évben már történt egy hasonló „csereakció” a térségben, akkor a Kákafoki-holtágon a korábbi vízkezelő szelektáló busahalászatot végzett szintén a Matchfishing SHE igen aktív tagjai közreműködésével. Ennek eredményeként idén tavasszal a mintegy 2400-2500 db lehalászott busa helyére 10.000 db 0,3-0,4 kg átlagsúlyú kétnyaras kisponty kerülhetett a Kákafoki-holtágba, ami hosszabb távon jelentős halállomány gyarapodást eredményezhet az őshonos halak javára az érintett vízterületen.
Mindenképpen figyelemreméltó és elismerést érdemlő tehát, hogy Békés megyében a horgászok és a horgászati hasznosítók összefogása által újabb, tényleges gyakorlati megoldásokkal ötvözött, propagandának is beillő esemény kerül lebonyolításra a busák kordában tartása érdekében.A busaprobléma akár kritikussá is válhat

Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság elnökségi tagja tájékoztatása szerint kiemelten fontos lenne a minél erőteljesebb busaszelektálás annak érdekében, hogy hosszútávon nem romoljon természetes vizeink faji összetétele az őshonos halaink rovására.
Korábbi években csak a Közép-Tiszán a halászok minden szezonban 40-50 tonna busát fogtak, a halászat megszüntetésével ez a kifogott „éves” mennyiség most már jelen van a vizeinkben, ami önmagában is komoly busaállomány-növekedést produkált.
További probléma, hogy bár régebben vita alapját képezte, ma már azonban tabuk nélküli köztudott tény: a fehér busa sikeres szaporodásra képes a hazai folyóvízi környezetben.
Mindezt tetézően vizsgálatok bizonyítják a faj zárt vízrendszerekben történő eredményes utódlását is, valamint azt, hogy a halastavak lecsapolásakor az ott kelt busaivadékok nagy mennyiségben jutnak ki természetes vizeinkbe.
Persze a horgászok egy része örül a nagytestű, „sportosan” védekező busák fogásának, de látni kell a lényeget, hogy ezek az egész életükben planktont faló, akár 50-60 kilogramm egyedsúlyúra is megnövő halak egyrészt legyőzhetetlen táplálék-konkurensei az őshonos halfajaink ivadékainak, másrészt jelentős egyedszámú csapataik komoly zavaró hatás fejtenek ki a víztér többi lakója számára.
Állományaik gyérítése, visszaszorítása tehát a hazai természet vizek jövője szempontjából egy rendkívül fontos, egyelőre sajnos megnyugtatóan nem megoldott feladat.

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned.
Ha még nem regisztráltál, itt regisztrálhatsz.

Beléphetsz fikanickkel is, így nem tároljuk az adataidat és név nélkül kommentelhetsz.

Mindezt megspórolhatod, ha a Facebook segítségével lépsz be:
Belépés facebook-kal
 


hirdetés
Ezek megvoltak?bezár
Tovább a Fishing Time-ra »
Thermoruhák 1200

hirdetés