Háromnyaras pontyokat telepítettek

2015.04.24. forrás: Dunaújváros online

Horgászversennyel lepik meg a Dunát és magukat május 1-én a dunaújvárosi horgászok. A Mészáros Kálmán emlékére rendezendő horgászversenyre bárki nevezhet, és a közönség is korlátlanul látogathatja a birkapörkölt főzéssel egybekötött rendezvényt.

DAM XTherm termoruha szett 640 34ehirdetés

Horgászversennyel lepik meg a Dunát és magukat május 1-én a dunaújvárosi horgászok. A Mészáros Kálmán emlékére rendezendő horgászversenyre bárki nevezhet, és a közönség is korlátlanul látogathatja a birkapörkölt főzéssel egybekötött rendezvényt – tájékoztatta lapunkat Somfai Rudolf, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke.
Mint mondta, legutóbb három hete telepítettek háromnyaras pontyokat (2,5 – 3 kilogrammosokat), tíz mázsát a felső öbölbe, a szabadstrandba, a többit a kikötői öbölbe:

- A halászati főfelügyelő jóváhagyásával létezik az ötéves telepítési tervünk, amit minden évben betartunk. Sőt, statisztikailag kimutatható, hogy túlteljesítjük, mert 2012. óta minden évben kicsit többet telepítünk, amit a fogási naplók is mutatnak, mert a fogások száma is kis mértékben növekszik.

Minden második évben ragadozó halivadékokat is telepítenek a dunaújvárosiak, tavaly tízezer süllőt. A szakemberek jelzése szerint közel tíz százalékuk marad életben, mert más ragadozó halak is pusztítják a kormoránokkal egyetemben. A városi vízügyesek által üzemeltetett zsilip használata a Duna magas vízállásánál viszont fontos tényező a halállomány összetételére nézve:

- Magas vízállásnál halállomány is érkezik az öbölbe, mert olyan fajtákat is fogunk, amit nem mi telepítettünk. Fogtak már amurt, ezüst kárászt, keszeget. A kikötői öblöt nagy vízállásnál szeretik a horgászok, mert bejönnek a halak, látható a vízben a bandázásuk, ahogyan keresik a számukra jó helyet.

- Turisztikai szempontból milyen szerepet játszhat városunkban ez a terület?
- Kormányzati elvárás, hogy fejleszteni kell a turizmust, úgymint vízi turizmus, horgászturizmus. Ez utóbbihoz élmény kell, ha nem tud halat fogni a horgász, akkor nem jön ide, tehát a halállomány fejlesztése alapkövetelmény. Az idén lejárnak a vízjogi szerződéseink, a halászatra pályázni kell. Ennek érdekében megalakítottuk a Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségét (Adony, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros), majd csatlakoztunk a Velencei Szövetséghez azért, hogy egy erős szövetség pályázzon erre a 67 kilométeres Duna szakaszra. Mindenképpen meg akarjuk szervezni az ellenőrzést, a halaknak pedig kímélő helyeket kialakítani – mindent annak érdekében kívánunk tenni azért, hogy a nonprofit szervezetbe befolyt pénzt visszaforgassuk a Duna élővilágába: halvédelemre, ivadéktelepítésre fordítva az összeget.

A vízminőségről is szót váltva a felső öböl ragyogóságát dicséri az elnök, megjegyezve, hogy az ipari kikötőnél, a gabonatárolótól vagy az acélgyártáshoz szükséges anyagok pakolása miatt jöhetnek szennyező anyagok a széljárás függvényében. Örömteli ugyanakkor, hogy a városvezetés kinyilvánította a szándékát, hogy teljes mellszélességgel a horgászokért kívánnak tenni:
- Nekünk legnagyobb ökológiai problémánk most a kikötői öböl északi része, a Horgásztanyától a malátagyár utolsó pilonjáig fekvő terület, ami nagyon eliszaposodott, mivel a Lebuki patakra és a Felsőfoki patakra annak idején nem építették ki az iszapfogókat. A városvezetés jogosnak tartotta igényünket arra, hogy megtisztítsuk a területet, Cserna Gábor polgármester támogatásával a szonáros felmérést elvégezzük, amit az önkormányzat megfinanszírozza. Birtokunkban van a Kavicsker Kft.-nek a nyilatkozata, miszerint a kotrást követően ingyen és bérmentve befogadják a bányaművelési területükre, rekultivációra a kitermelt iszapot.

hirdetés
Utoljára megtekintett termékek:

mutasd az összeset

Horgászhírek

Még több horgászhír »